Valoisampi vaatekomero ja luopumisen haikeutta

Olin jo pidempään ihmetellyt vaatekomeron takaseinän tapettivalintaani. Mitä mahtoi liikkua mielessä, kun hämärässä huoneessa olevan, valottoman kaapin takaseinään tuli valituksi tummansininen tapetti? Jotakuinkin seitsemän vuotta tapetti sai olla rauhassa, kunnes päätin tuoda enemmän valoa vaatekomeroon.

Kysyin kumppaniltani, että mitä jos irrottaisin tapetin ja maalaisin kaapin samalla maalilla, kuin makuuhuone on muutenkin maalattu. Vaaleansinisessä kaapissa näkisi tarvitsemansa paremmin kuin tummalla tapetilla verhotussa. Harmittelin tapettivalintaa muutenkin. Kumppanini mietti olisiko lopputulos kaiken vaivan arvoinen. ”Kun eihän sitä tapettia koskaan edes katso.”

Taisi suunikin loksahtaa auki hämmästyksestä. Minua tapettivalinta oli harmittanut jo vuosia, ja katsoin tapettia joka kerta kun kaapilla kävin.

Kumppanilleni sopi hyvin, että toisin valoa vaatekomeroon, mutta projekti olisi yksin minun. Mikäs siinä.

Tapettia irrottaessani vannoin mielessäni, että en halua olla tapetin kanssa tulevaisuudessa enää missään tekemisissä. Olen saanut riipiä tapettia irti ihan riittävästi yhdelle elämälle.

Vaivannäköni kuitenkin palkittiin. Kunhan pääsin maalaamaan, tapettiharmitus unohtui saman tien. Ihanaa, vaaleaa seinäpintaa levisi silmieni eteen.

Vielä oli laitettava hyllyt kannattimineen takaisin paikoilleen, ennen kuin pääsisin järjestämään vaatteita hyllyille. Jo ennen kaapin tyhjentämistä olin puhunut kumppanilleni, että hyllyjen alle jäävää tilaa voisi hyödyntää tehokkaammin, ja siten saada käyttöön enemmän säilytystilaa. Kaikelle oli jo paikkansa, mutta joitakin tavaroita voisi järjestää väljemmin ja helpommin saataville.

Tiesin, että ehdotukseni tuntuisi hänestä vaikealta. Kumppanini rakensi edellisen asuntomme olohuoneen ikkunan alle kaksi matalaa kalustetta. Toisessa oli paikka stereoille, toisen hyllyillä olivat digiboksi ja dvd-soitin, tason päällä oli televisio. Kalusteet eivät toimineet tässä nykyisessä, edellistä pienemmässä asunnossa, eikä niille löytynyt sopivaa tilaa. Kumppanini ei halunnut niistä kuitenkaan luopua, joten sovitin ne vaatekaapin lattialle. Noin seitsemän vuoden aikana kokeilin kalusteiden toimivuutta monenlaisten tavaroiden säilytyksessä. Toisaalla loistavasti toimineet kalusteet olivat vaatekaapissa kaikista yrityksistä huolimatta enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Vaatekomeroa täyttäessäni mietin, että kalusteille olisi keksittävä toinen paikka. Halusin ottaa kaapin alaosan tilan toimivampaan käyttöön. Kaappia tyhjentäessäni olin ollut huomaavinani, ettei kumppanini ollut enää yhtä ehdottomasti kalusteiden säilyttämisen kannalla, kuin joskus aiemmin, jolloin niistä luopumisesta ei kannattanut yrittääkään puhua.

Esitellessäni valmistuneen ja järjestetyn kaapin kumppanilleni, entiset tv-tasokalusteet olivat kaapin ulkopuolella. Perustelin hänelle miksi. Kerroin, että säilytystilamme ovat aivan suotta ahtaat, koska emme käytä kaapin alaosan tilaa riittävästi hyödyksi. Samaan tilaan saisi sopimaan helposti monenlaisia tavaroita. Mitään pahvilaatikoita kummempaa ei tarvitsisi ostaa, jos niitäkään.

Kumppanini hyväksyi ajatukseni. Pyysin häntä miettimään, mitä hän haluaisi kalusteiden kanssa tehdä. Hän mietti, että niistä voisi olla hyötyä vintillä. Olin samaa mieltä, siellä olisi hyödyksi saada tavaroita edes kahteen tasoon, pelkkä lattiapinta-alan käyttö teki tilasta huonosti toimivan ja ahtaan.

Kuntoilimme painavat kalusteet vintille. Kotona katsoessa oli näyttänyt siltä, että ne olisivat maalia vailla. Kun toinen kaluste oli paikoillaan, se näytti liian hienolta kylmään, pölyiseen tilaan. Kumppanini näytti mietteliäältä. Kysyin onko näiden kalusteiden omistaminen niin tärkeää, että ne kannattaa pilata huonoon kuntoon vintillä, vai voisiko olla parempi niin, että joku voisi vielä käyttää niitä. Kannoimme kalusteet sittenkin takaisin kotiin. Alkoi mietintä niiden uudesta kodista.

Harmittelin ääneen, että ei ollut tullut mieleenkään, että joku olisi ottanut valokuvan kumppanini puutyökurssin rakennusprojektista. Tiesin, ettei itsetehdyistä kalusteista luopuminen ollut hänelle helppoa. Koin myötätuntoa häntä kohtaan, haikeutta ja suruakin. Kerroin, että hänen rakentamansa tv-taso oli ollut täydellinen siihen paikkaan, mihin se alunperin suunniteltiin. Arvokas asia oli myös kokemus kurssista ja itse tekemisestä. Nämä asiat eivät katoaisi mihinkään, vaikka kalusteita ei meillä enää olisikaan.

Asunnosta toiseen muuttaessa, varsinkin suuremmasta pienempään, tarpeet voivat muuttua. Kalusteiden alkuperäistä käyttötarkoitusta ei ole meillä enää olemassakaan. Stereot ja dvd-soitin ovat saaneet uuden kodin jo aikapäiviä sitten, eikä televisiotasoakaan tarvita enää. Tämän vuoksi kalusteille tuskin olisi meillä käyttöä tulevaisuudessakaan.

Kalusteet löysivät uuden kodin tuttavaperheestä. Näin ne pääsivät arvonsa mukaiseen käyttöön, mitä pölyisellä vintillä säilyttäminen ei olisi ollut.

2 kommenttia artikkelissa “Valoisampi vaatekomero ja luopumisen haikeutta

  1. Minun taas on ollut helppo luopua opiskelujen sivutuotteena syntyneistä kalusteista. Ajattelen, että on hienoa, jos minun tuotokseni ilahduttaa jotain toista.

    Karsimisessa akilleen kantapääni on soittimet. Meillä ei kukaan osaa soittaa, mutta etenkin mieheni haluaisi osata. Olen myös ajatellut, että jos lapset saavat mahdollisuuden vapaaseen musisoimiseen niin ehkäpä he innostuvat soittamisesta tosissaan. Jos eivät, saivatpa sentään toteuttaa itseään. Soittimet siis jääköön värikynäkasan ja naamiaisvaatteiden kanssa pyörimään nurkkiimme 🙂

    • Kiitos kommentistasi! Soittimet säilyttäisin, vaikkei niitä juuri nyt kukaan käytäkään. Soittotaito on hieno asia, ja on todennäköisempää, että lapset innostuisivat soittamisesta enemmänkin, kun heillä on mahdollisuus kokeilla soittimia. Ja on sillä vapaalla musisoimisellakin arvonsa juuri itsensä toteuttamisena, vaikkei siitä mitään varsinaista soittoharrastusta syntyisikään.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s