Urheiluvälinekaappi valmis!

Entinen siivouskomero oli jo jonkin aikaa odottanut muutosta urheiluvälinekaapiksi. Siivoustarvikkeiden tilalla olivat nyt urheiluvälineet, mutta vielä sikin sokin, odottaen järjestämistä.

Olin niin iloinen, että sain tarjottua kumppanini harrastusvälineille oman kaapin. Halusin antaa hänelle tilaa ja rauhan järjestää oman kaappinsa kuten haluaa, tarjoten apua jos hän sitä kaipaisi. Ihmettelin, kun hän ei tuntunut missään välissä löytävän aikaa kaappinsa järjestämiseen.

Asioita on helppo tulkita väärin. Ymmärrettävistä syistä on helpointa ajatella omasta näkökulmastaan käsin. Iloni keskellä unohdin, että olemme kovin erilaisia. Minä olisin ollut niin innoissani saadessani oman kaapin tärkeille tavaroilleni, että en olisi malttanut odottaa päästäkseni järjestämään tavarani paikoilleen. Mutta hän ei olekaan kuten minä.

Kun aikaa kului, ymmärsin, että hänen vastenmielisyytensä järjestelyä kohtaan ei taida tuntea poikkeuksia. Ei edes silloin, kun kyseessä on hänen oma valtakuntansa ja aarrekaappinsa. Hoksasin, ettei hän kaivannut järjestelyrauhaa, koska ei olisi halunnut järjestää ollenkaan. Järjestäminen ei ole hänelle mieluisaa ajanvietettä, eikä suju samalla tavalla luonnostaan kuin minulta. Häneltä se vie voimia, minä puolestani saan lisää energiaa, kun saan järjesteltyä ympäristöni kauniiksi ja toimivaksi.

Huomattuani, että kaapin järjestäminen on hänelle ”pitäisi” (ja syvä huokaus päälle), päätin viimeistellä kaapin kuntoon hänen puolestaan. Kysyisin hänen mielipidettään toimivuuden suhteen, ja muuttaisin suunnitelmiani, jos hän pitäisi niitä toimimattomina.

Kaapin sisustamisessa oli muutamia huomioitavia asioita. Ovessa oleva metallilankakori oli kätevä, mutta vei yllättävän paljon tilaa kaapin sisältä. Mikä tahansa nopeasti mitaten tilaan sopiva ratkaisu ei siis toimisikaan. Seiniin ei myöskään mielellään porattaisi reikiä. Mikään kovin painava ratkaisu ei tulisi kysymykseen, koska sisustettavan kaapinosan ”pohjana” oli kannattimilla oleva irtohylly.

Tärkeintä olisi saada tilan koko korkeus hyötykäyttöön. Helpoin, ja varmasti myös kaikkein edullisin ratkaisu, oli laittaa kaapin kattoon kaksi metallikoukkua, ja ripustaa niihin vaatteiden säilyttämiseen tarkoitettu kuitukankainen lokerikko. Sen neljään lokeroon sopisivat sisäpelikengät, talvella kahdet monot (kesäaikana ne säilytetään vintillä) ja yhteen lokeroon juomapullovyöt. Lokerikon alle jäisi vielä juuri sopivasti tilaa rullaluistimille.

Rullaluistinten viereen keksin laittaa aikoinaan cd-levyjä varten rakennetun vanerisen laatikon. Se sattui sopimaan tilaan täydellisesti. Kaksiosaisen laatikon taaimmaiseen lokeroon sopivat sujuvasti pystyyn sulkapallo-, tennis- ja squashmailat. Etulokeroon jäi tilaa palloille.

Siivouskomeron kyljessä oli jo alun perin teline imurin letkulle. Käytin sen hyödyksi, ja ripustin siihen joogamatot vanhoista farkuista ommelluissa kuljetuspusseissaan. Oven kolmiosainen metallilankakori kerää tehokkaasti pienemmät, usein tarvittavat tavarat.

Kaapin alaosassa on kaksi hyllyä, joista toisen jätin työkalu- ja johtolaatikoille. Toiselle hyllylle tulivat suksivoidelaatikko sekä kanneton laatikko, johon laitoin pyöräilyyn liittyviä tarvikkeita. Samaan laatikkoon sopi myös erilaisia pienempiä, harvemmin tarvittavia tarvikkeita.

Urheiluvälinekaappi-idean alkuvaiheessa mietimme, että silityslauta ja -rauta, sekä kenkienhoitovälineet ja mopin varsi voisivat sopia jäämään kaappiin. Järjestäessäni päätin, että etsin kaikelle muulle toisen paikan, vain mopin varren paikka oli niin huomaamaton, että sen jättäisin. En halunnut kaapista kompromissia, jotain siivouskaapin ja urheiluvälinekaapin väliltä. Halusin kaapista ehdottomasti toimivan, ja sijoittaa urheiluvälineet riittävän väljästi ja helppokäyttöisesti.

Urheiluvälineiden keräily eri puolilta asuntoa yhteen kaappiin toi tilaa moneen paikkaan. Järjestelin tavaroita toimivampiin paikkoihin, ja samalla vähensin tarpeetonta. Sain kenkienhoitovälineille paikan vaatehuoneen hyllykön laatikosta. Yhteen hyllyn lokeroista sain silitysraudan, ja niiden kaveriksi kumisaappaani, joilla ei ollut omaa paikkaa vielä ollutkaan. Ne olivat odottaneet eteisessä, jos jostakin vaikka vapautuisi niille sopivaa tilaa. Silityslaudalle tein tilaa siirtämällä pyörällistä metallilankakoritornia kymmenisen senttiä irti seinästä.

Pyrin luomaan kaapista mahdollisimman toimivan, jotta se pysyisi helposti järjestyksessä. Jalkineet ja muut välineet ovat helposti saatavilla avoimissa hyllyissä, koreissa ja laatikoissa. Isompia ja harvoin käytettäviä urheiluvälineitä säilytetään jatkossakin vintillä. Asunnon sisäinen urheiluvälinekaaos helpottui merkittävästi, kun kaikille välineille on oma, selkeä, ja helposti käytettävä paikkansa, eikä tavaroita ole ympäri asuntoa kuten ennen.

Minulle järjestäminen oli mukavaa ja virkistävää puuhaa, ja kumppanini sai käyttää aikaansa mielekkäämmällä tavalla. Kumpikin sai tehdä mitä halusi, lopputuloksena toimiva ja siisti kaappi. Ja jälleen hiukan viihtyisämpi ja toimivampi asunto.

12 kommenttia artikkelissa “Urheiluvälinekaappi valmis!

 1. Järjestely on järjestelijän viihdettä. Tykkään järjestellä kaappeja, oli sitten kyseessä vaatteet, työkalut tai astiat. Mutta miestäni asia ei kiinnosta, joten saan yleensä itse päättää mitä järjestelen ja miten. Sopii minulle 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Niinpä, järjestely käy viihteestä kun siitä tykkää. Minä pidän järjestelyyn liittyvästä ongelmanratkaisusta ja miettimisestä, ja tietysti toimivasta lopputuloksesta!

 2. Sinulla on hyvä ja hyödyllinen blogi, mutta joskus olisi kiva saada kuvia. Esimerkiksi nyt. Ja silloin, kun kerroit vaatehuoneen tummasta takaseinästä.

  • Kiitos kommentistasi! Ymmärrän toiveesi. Mietin tätä kuva-asiaa taas näitä kahta juttua kirjoittaessani. Itse visuaalisena ihmisenä olen kuitenkin sitä mieltä, että mieluummin ei kuvia ollenkaan, kuin huonoja kuvia. Ja toisaalta itsestäni tuntuisi hassulta ottaa esim. kaksi kuvaa samasta kaapista, jossa toisessa on tumma takaseinä ja toisessa vaalea. Sen kuvitteleminen ei ole hankalaa, mutta huonot kuvat eivät välttämättä kuvaa todellisuutta juuri mitenkään. (Esim. juuri valotuksen saaminen todellisuutta vastaavaksi ei välttämättä onnistu, en ole taitava enkä innokaskaan valokuvaaja.) Muuta kuin näyttävät, että meillä on tällainen kaappi, ja sillä taas ei nähdäkseni ole lukijalle suurempaa merkitystä.

   Olen varsin vaativainen kuvien kanssa, ja tehnyt jo blogin alkuvaiheessa periaatepäätöksen, että en tule valokuvaamisella päätäni vaivaamaan. Siltikään, vaikka joskus tuntuu hullulta kirjoittaa pitkät pätkät asiasta, jonka yksi hyvin otettu valokuva voisi selittää.

   • Voisiko tässä tapauksessa piirtää kaavakuvan kaapista? Jonkinlainen hahmotelma, josta ilmenisi lokeroiden ym paikat. Mulla on ainakin sellainen vika, että jos selostus tai ohje (esim käsityön) ylittää noin kolme riviä, päässäni alkaa surista ja ymmärtäminen tussää siihen. Meitä voi olla enemmänkin!

    • Kiitos kommentistasi! Kun nyt tässä mietin, niin minulla ei ole oikeastaan hajuakaan miten lähtisin kaavakuvaa tuottamaan. En ole erityisesti kaavakuvia tai kaavioita tarvinnut, en muista sellaisia piirrelleeni montaakaan. Itselläni kun on puolestaan ongelmana ymmärtää kaikenlaisia kaavioita. Luen kaiken mieluummin tekstinä, koska sitä ymmärrän ja pystyn käsittämään asiat paremmin niin. Pahoittelen, mutta kaavio taitaa jäädä tekemättä.

 3. Minä olen samanlainen kuin kumppanisi. En tykkää yhtään järjestellä. Kiva, että laitoit kaapin hänen puolestaan. Minusta on kyllä kiva, että on siistiä enkä halua elää kaaoksen keskellä, mutta jostain syystä tavaroiden paikoilleen laittaminen ei käy luonnostaan. Mies on tosi paljon parempi tässä ja mietii usein, miten huonejärjestyksestä yms. saisi käytännöllisemmän. Huonekalut saattavat vaihtaa paikkaa yöllä ja herään aamulla ihan toisen näköiseen asuntoon. Luulen, että tavaroiden vähentäminen olisi omalla kohdallani hyvä ratkaisu. Silloin ei olisi niin paljon kamaa, joka voi olla epäjärjestyksessä.

  • Kiitos kommentistasi! Tavaroiden vähentäminen helpottaa epäjärjestystä valtavasti. Kun ei ole valtavaa määrää tavaroita, joilla luoda epäjärjestystä (se on niin helppoa, vaikka yrittääkin pitää järjestystä yllä!), koti pysyy siistimpänä. Valtavan suuri merkitys on sillä, että säilytystilat ovat riittävän väljät. Vaikka kaikelle olisikin paikka, mutta tilat ovat ahtaat ja tavarat vaikea laittaa paikoilleen, niin usein mukavuudenhalu saa jättämään tavarat jonnekin muualle kuin minne ne kuuluisivat.

   Järjestely ei ole kaikille mieleistä, eikä aina suju kuin luonnostaan. Silloin onkin hyvä, että on elämänkumppani, joka tykkää järjestää. 🙂 Ihmisillä on erilaisia vahvuuksia. Kun ymmärsin, ettei kumppanini haluaisikaan järjestää kaappiaan, autoin mielelläni. Saimme molemmat tehdä itsellemme mieluisia asioita, ja jäi enemmän yhteistä aikaakin johonkin muuhun.

 4. Minäkin tykkään järjestelystä! Joskus kun en saa illalla unta, nousen ylös ja alan järjestellä kaappeja uusiksi, entistä toimivammiksi. Ah autuutta. Onneksi olen oivaltanut minimalismin, koska muuten usein toistuva muutoksenkaipuuni saattaisi ilmetä esimerkiksi uusien sisustustavaroiden ynnä muun roinan haalimisena järkevän järjestelyn sijasta.

  Kuten Marjukka, hiukan toivoin kuvaa urheilukaapistanne, mutta toisaalta ymmärrän periaatteesi valokuvattomuudesta. Pystyin selostuksesi perusteella kuvittelemaan kaapin muutoksen, ja tärkeintähän tässä on tunne, jonka parempi järjestys aiheuttaa, eikä niinkään se, miltä se näyttää.

  • Kiitos kommentistasi! Järjestely on mukavaa puuhaa, mutta siitäkin voi saada tarpeekseen. Olen todella tyytyväinen, että tavarat ovat löytäneet omat paikkansa, eikä mitään loju enää ilman paikkaa. Enää ei siis ole samalla tavalla ”pakko” yrittää saada liiallista määrää tavaraa sopimaan liian pieniin tiloihin kuten aiemmin. Järjestely on tavaran vähennyttyä mukavampaa, kun lisääntynyt tila tuo uusia mahdollisuuksia.

 5. Sä olet kyllä niin inspiroiva! Tämän tekstin luettuani intouduin laittamaan meidän siivouskaapin vihdoin kuntoon, lapseni kun alkaa olla sen ikäinen, että ehtii ja ylettyy joka paikkaan ja kaikki, varsinkin kielletty, kiinnostaa. Tämä on ollut mulla to do-listan tärkeimpiä aiheita, turvallisuudesta kun ei voi kotona tinkiä. Tähän saakka kaikki siivousaineet on olleet proosallisesti kylppärissä kaapin päällä esillä (sen jälkeen kun mini oppi avaamaan siivouskaapin oven) mutta miten se on raastanutkaan mun silmää! Nyt työkalupakki löysi uuden paikan keittiön yhdestä alakaapista, missä ei muutenkaan säilytetä mitään elintarvikkeita, ja siivouskaapin ylimmäinen hylly vapautui myrkyille. Ei ollut iso muutos mutta tuli taas niin hyvä fiilis kun sai tavaroille järkevät säilytyspaikat! Ja mikä parasta, yhtään säilytyskoria tai muovilaatikkoa ei tarvinnut ostaa 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että sait inspiraation siivouskaapin järjestämiseen. Itsekin saan paljon iloa siitä, kun löydän tavaroille järkeviä paikkoja, joista niiden käyttö toimii hyvin.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s