Vintin siivous: laatikoita, matkalaukkuja ja sitä sun tätä

Vinttikomeromme on niin pieni, että jos sen haluaa toimivan edes jotenkin, siellä ei ole mahdollisuutta säilyttää turhia tavaroita. Minikokoinen varasto on katon lappeen alla, ja vähänkään korkeampaa tilaa on käytettävissä noin neliömetri. Loput tilasta on pimeää ja enintään kyykistellen saavutettavaa.

Vähentäminen oli helpointa aloittaa tyhjien pahvilaatikoiden poistamisella. Arvokasta tilaa oli täytetty television, imurin ja lampun laatikoilla. Ja näiden sisällä oli tietysti lisää laatikoita. Mietin laatikoiden tarvetta mahdollisen muuton kannalta. Päädyin siihen, että pienet stereot saa pakattua miten vain ilman laatikoitaankin, herkästi särkyvä valaisin sen sijaan tarvitsee pakkauslaatikkonsa. Jos televisio on vielä mahdollisena muuttopäivänä toimiva – mitä suuresti epäilen – niin sen pakkaaminen on sen ajan murhe.  Luovuin television laatikosta. Imurin laatikko tyhjeni muista laatikoista, ja keksin käyttää sitä kumisaappaiden ja vaelluskenkien säilytykseen.

Laatikoiden jälkeen oli aika ihmetellä erilaisten matkalaukkujen määrää. Yksi oli jo aiemmin otettu urheiluvälineiden säilytykseen, mutta sen lisäksi oli vielä kaksi suurta matkalaukkua. Niistä toisen sisällä oli pienempi matkalaukku. Ja toisen sisällä rennompi matkakassi. Ja sitten oli vielä yksi kassi, jossa oli lisää urheiluvälineitä. Vaatehuoneessa on vielä yksi pieni matkalaukku, ja sen sisällä rento matkakassi. Aika paljon matkalaukkuja ja -kasseja pariskunnalle, jonka elämässä matkustaminen näyttelee marginaalista osaa.

Järjestin urheiluvälineille varatun matkalaukun uudelleen ja siirsin osan tavaroista urheiluvälinekaappiin. Matkalaukkuun tuli sen verran tilaa, että sain sopimaan siihen myös toisessa kassissa olleet urheiluun liittyvät tavarat. Kassi ei ollut enää tarpeen, joten se lähti kirpputorille. Yksi suuri matkalaukku lähti myös uuteen kotiin. Vähemmälläkin varmasti pärjättäisiin, mutta eteenpäin se on tämäkin.

Kävin läpi myös suuren remonttitarvikelaatikon, ja poistin sieltä tarpeettomat tavarat. Laatikkoon tuli tilaa, ja nyt sieltä on helpompi ottaa tavaroita ja palauttaa ne paikoilleen. Vintillä oli myös laatikkoon sopimattomia remonttiin liittyviä tavaroita, jotka olivat jäänne entisestä elämästä, eivätkä enää tarpeellisia. Vein ne taloyhtiön kierrätyshuoneeseen.

Vinttivaraston matalassa takaosassa on säilytetty lattiaremontin yhteydessä poistettuja kynnyksiä ja remontista jääneitä jalkalistojen loppuja. Jos olisi ollut viisas jo aiemmin, olisi voinut saman tien luopua lopuista listanpätkistä, eikä kantaa niitä vintille. Kun listoitukset ovat valmiit, ei lopuille listoille ole enää käyttöä. Ja jos olisi hoksannut vähentää tulevia hommiaan, olisi kynnykset voinut niputtaa jätesäkkiin. Nyt ne piti ensin puhdistaa paksun pölykerroksen alta ennen pussittamista.

Pieneen varastoon tuli selkeyttä jo sillä, että vähensin irtotavaroita niputtamalla niitä yhteen. Epämääräisten nyssäköiden määrä väheni selvästi, eikä enää tarvitse arvuutella mitä missäkin mahtaa olla.

Tilassa on vain yksi hyllynpätkä, muuten kaikki säilytetään lattiatasossa. Pienessä tilassa voi siis olla vain vähän tavaroita, tai sitten niitä on pinottava päällekkäin. Se taas tekee tilasta helposti toimimattoman, kun tarvitsee jotakin sieltä alimmasta laatikosta, eikä ole tilaa minne laskisi päällimmäiset tavarat. Tähän asti tiellä olevien tavaroiden kanssa on usein ollut peruutettava kokonaan ulos varastosta, jotta pääsisi käsiksi tarvitsemaansa.

Välillä olen miettinyt jonkinlaisen matalan hyllyn hankkimista vintille. Se olisi kuitenkin ristiriidassa toiveeni kanssa, että vintillä säilytettäisiin vain tavarat, jotka on aivan välttämätöntä siellä säilyttää. Mitä enemmän toimivaa säilytystilaa olisi, sitä helpompi vintille olisi viedä tavaroita sen enempää miettimättä.

Haluan käyttää varastotiloja (vintin lisäksi alakerrassa on käytöstä poistettu kylmäkomero) vain harvemmin käytettävien tavaroiden säilytykseen, joille asunnosta ei ole mahdollista löytää tilaa. Meillä tällaisia ovat jo mainitut matkalaukut, sukset ja harvemmin tarvittavat urheiluvälineet (vaelluskengät, lumikengät jne.), remonttitarvikkeet, sekä kissojen kuljetuskopat. Alakerran varastokopin pitäisin mieluiten kokonaan tyhjänä, mutta koska vinttivaraston lämpötila menee talvella pakkasen puolelle, alavarastossa on säilytetty maaleja, jotka eivät saa jäätyä.

Millaisia tavaroita te muut varastoitte?

18 kommenttia artikkelissa “Vintin siivous: laatikoita, matkalaukkuja ja sitä sun tätä

 1. Periaatteessa varastoja ei ole ollenkaan, sillä säilytän vähäiset kausitavarat asunnossa. Niitä on niin vähän, että kyllä ne paikkansa löytävät, yhteen tankokaappiin menevät ja tilaakin jää. Kaappi olisi muuten tyhjä tai kirppariroinaa täynnä. Joulukoristeetkin annoin pois. Matkalaukku (isohko) on käytössä keskimäärin kuukausittain, joten sen on oltava aina helposti saatavissa. En edes pakkaa sinne adaptereita sun muita matkaromppeita. Muutan sen verran usein, että ei edes huvita kantaa varastoihin mitään, ja kun suurin osa varastoitavasta tavarasta on paperia, joka saattaa mennä pilalle vintti- tai kellarivarastoissa. Kokemusta on mm pöytälevyn vääntymisestä kylmävintillä. Oma moka.

  • Kiitos kommentistasi! Mietin tässä juuri, että jos poimisin vintiltä pois omat tavarani, niin ei niitä paljon olisi. Kaksi paria suksia, kahdet monot, kumpparit ja vaelluskengät. Aikoinaan kun tuli muutettua melko usein, en juurikaan käyttänyt varastotiloja. Mikään ei ole muutossa ärsyttävämpää, kuin huokaista helpotuksesta, kun kaikki tavarat ovat autossa, kunnes muistaa varaston. Varastoihin on liian helppo säilöä tavaroita, joita ei oikeasti tarvitse.

 2. Ensinnäkin kiitos blogistasi. Se on minulle antoisa ’vertaistuki’. Tuntuu, että olemme melko samassa vaiheessa minimalismin kanssa. Minulla on nyt menossa päiväkirjojen, kirjeiden ja vanhojen kalentereiden yms. hävittäminen. Se on hidasta, kun tuntuu että niistä pitää henkilökohtaiset tiedot, salasanat yms repiä irti. Ja noita päiväkirjoja ja kirjeitä on laatikoittain. Jonkun vaiheen olen taas ylittänyt, kun tuntuu vain ja ainoastaan helpottavalta päästää näistä irti. Samalla lähtee myös valokuva-albumeita, joita aikaisemmin olisin pitänyt lähes pyhinä esineinä 🙂

  Oi varasto! Se nielee kaiken sukelluspuvuista suunnistuskenkiin. Perämoottori, lumikengät, kukkaruukut, astiat, mailoja jokaiseen mahdolliseen peliin. Petankkikuulat tietysti. Matkalaukkuja vähintään neljä, rinkkoja, reppuja. Ja varasto on perusteellisesti käyty läpi pari vuotta sitten. Taitaa olla uuden kierroksen aika.

  • Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että blogini toimii vertaistukena. 🙂 Aikoinaan kun hävitin päiväkirjat ja vanhat kirjeet, keveyden tunne oli huikea. Tuntui hyvältä jättää mennyt taakse silläkin saralla. Sama juttu valokuvien kanssa. Varsinkin tyhjistä valokuvakansioista, jotka olivat ties miten pitkään odottaneet täyttämistä, oli ihana päästä eroon. Koskaan ei muka ollut aikaa laittaa valokuvia kansioihin. Johtuisikohan siitä etten oikeastaan kaivannut valokuvakansioita. Enhän minä koskaan katsellut sitä ainoatakaan, jonka olin saanut täytetyksi. Laitoin valokuvat tietokoneelle, ja säästin sentin lapsuusvalokuvia kirjekuoressa. Ratkaisu oli minulle oikein hyvä. Katselen kuvia koneelta huomattavasti useammin kuin koskaan aiemmin konkreettisia pahvikuvia.

 3. Meillä vanhan rintamamiestalon vinttilaipioihin on kertynyt ihan järjettömät määrät tavaraa. Joulukoristeet ja kausivaatteet, tällä hetkellä tarpeettomat huonekalut ja uutta kierrosta odottavat vauvan tarvikkeet. Niitä tyhjiä kodinkoneiden pakkauksia myös. Kirppiskuormaa sinne on myös kerätty vaikka näyttää siltä ettei mihinkään kirppikselle ainakaan seuravaan vuoteen pääse. Haaveilen että laipiot saataisi remontoitua asuin käyttöön. Jäisi se turhan roinan hamstraaminen vain siksi että: ”ketä se sotku nyt siellä vintillä häiritsee..” Saisiko sitä minimalismi-mieltä ruiskutettua vähän tuohon puolisoonkin? Vintin lisäksi meillä on vielä kellari, autotalli ja viraton ulkorakennus johon tavaraa varastoimme. Syksyllä perheemme on kuusi henkinen, siinä sitä riittää varastoitavaa.

  Iso kiitos vielä tähän loppuun. *KIITOS* Blogisi on minulle jatkuva inspiraation lähde.

  • Kiitos kommentistasi! Ihana kuulla, että olen voinut olla inspiraatioksi! Olen huomannut, että mitä enemmän tilaa on käytössä, sitä enemmän on tavaraakin. Harva taitaa pystyä vastustamaan varastojen kutsua, kun niin kuin sanoit, eihän ne tavarat siellä mitään haittaa… Ja kun tavara on mahdollista laittaa ”varmuuden vuoksi” varastoon odottamaan joskus myöhemmin tapahtuvaa päätöstä sen todellisesta tarpeesta, niin moni käyttää mahdollisuutta. Sama juttu on ihan asuintilojen kanssa. On hämmentävän vaikeaa jättää paljon tilaa kalusteiden ympärille. Suurempaan asuntoon muuttaessa kalusteiden tarve ei välttämättä lisäänny yhtään (jos asukkaiden määrä ja elämäntavat pysyvät entisellään) mutta veikkaan että aika harva jättää ostamatta mitään uutta uuteen, suurempaan kotiin.

   Laipioiden remontoiminen asuinkäyttöön varmasti vähentäisi hamstraamisen tarvetta, kun varastotilakin vähentyisi. Riippuu tietysti siitä, minkä verran tilaa on vielä käytössä muissa mainitsemissasi varastotiloissa.

   Itse olen huomannut jonkinlaisen minimalismimielen tarttuneen kumppaniinikin. Hän on ilmeisesti tottunut tavaran jatkuvaan vähenemiseen, ja huomannut, ettei siitä ole ollut mitään haittaa. Mitään pahaa ei ole tapahtunut, vaikka tavara vähenee. Hän suhtautuu tavaran vähentämiseen huomattavasti rauhallisemmin kuin ennen, eikä ensimmäisenä etsi perusteluja minkä tahansa säilyttämiseksi. Tämä tiedoksi noin kannustuksena, että kaikenlaista muutosta voi tapahtua, vaikka se pidempäänkin näyttäisi hyvin epätodennäköiseltä. Toivottavasti haaveesi laipioremontista toteutuu!

 4. Olen jo kaksi kertaa vuoden sisällä käynyt häkkivaraston läpi ja edelleen siellä on aivan liikaa tavaraa. Matkalaukku, rinkka ja muuta muu laukku. Kasa remonteissa käytettäviä mattoja, kaksi huonoa makuupussia (paremmat asunnossa), muuta romua, huono imuri yms. Eli tavaraa on hävitettäväksi vielä seuraavaankin kertaan.

  • Kiitos kommentistasi! Varastoihin on helppoa säilöä sellaisiakin tavaroita, joita ei oikeasti tarvitsisi. Meidän talouteen on vuosien mittaan kertynyt kummallisen helposti laukkuja. Ja siis nimenomaan isompia, matkalla tarvittavia laukkuja (joita meillä tarvitaan hyvin harvoin), ei suinkaan arkea helpottavia kantovälineitä. En käsitä. Vieläkin laukkuja on aivan liikaa, vaikka niitä taas tuli vähennettyä.

 5. Ennen säilytin kellarikomerossa kausivaatteita, mutta nyt ne sopivat ihan hyvin kämpän kaappien ylähyllyille. Tällä hetkellä häkkivarastossa on pyörän talvirenkaat, muutama uuniastia odottamassa muuttoa uunilliseen asuntoon, asuntoon kuuluvia mutta minulle turhia tavaroita sekä tyhjiä pahvilaatikoita myöskin odottamassa seuraavaa muuttoa. Tila on erittäin ahdas, ja kaoottinen, koska kopin koko lattian peittävät päävuokralaisen tavarat, joiden päälle olen tasapainotellut omiani. Onneksi siellä ei ole mitään, mitä tarvitsisin jatkuvasti, mutta toisaalta ei mitään turhaakaan.

  • Kiitos kommentistasi! Onneksi sinulla ei ole tarvetta säilyttää varastossa kovin paljoa, kun tilassa on myös toisen ihmisen tavaroita. Kaaos voisi olla muuten aika sietämätöntä. Olen iloinen, että jokaisessa asunnossa missä olen asunut, on ollut sen verran riittävästi säilytystilaa, ettei varastoon ole tarvinnut viedä mitään mitä tarvitsisi usein. Lämmintä varastotilaa, jossa olisi voinut huoletta säilyttää tavaroita, ei ole tainnut olla missään asunnossa. Ihan hyvä, etten ole koskaan tottunut lämpimään lisätilaan, johon voisi säilöä tavaroita.

 6. Meillä rivitalon ulkovarastossa säilytetään mm. molempien autojen renkaat, grilli, ruohonleikkuri, puutarhakalusteet, lapioita, pulkkia, puutarhamultasäkit, Lundian hyllyjen käyttämättönänä olevia osia, lasten ”vaihdossa” olevat lelut jne. Luonnollista poistumaa tulee aina säännöllisesti kun kosteus ja home on pilannut tavaroita. Periaattestakaan en viitsi sinne lämmitystä järjestää, sillä silloin vasta monille turhille tavaroille hintaa tulisikin.

  Tila (n. 10m2) on nykyiselläänkin melko toimiva, mutta mielellään katsoisin vajaampiakin nurkkia. Suurin osa tavarasta on kuitenkin kausisäilytyksessä olevaa käyttötavaraa, joten sitä vartenhan itse varastokin on olemassa. Vaimolle aikoinaan grilliä hankkiessa ehdotin että onhan meillä uunissa grillivastukset, mutta ei se kuulemma ole sama asia. Ehdotin myös taloyhtiölle yhteisen ruohonleikkurin hankkimista, mutta sitä ei hankittu kun kaikilla muilla jo oli oma. Osa säilytettävistä tavaroista taas on lähisuvun piirissä yhteiskäytössä (matkalaukku, vieraspatja, huonekalut), joita sitten siirrellään paikasta toiseen jonkun niitä tarvitessa.

  • Kiitos kommentistasi! Kerrostaloasukkaan ja omakoti- tai rivitaloasukkaan varastojen annit tosiaan poikkeavat toisistaan. Aika pitkälti samanlaiselta meidän rivitaloasuntomme varasto aikoinaan vaikutti. Kerrostaloon muuttaessa jätimme tuleville asukkaille kaiken sellaisen tavaran, jota rivitalon pihahommissa tarvitsi, ja joita kerrostaloasukas ei tarvitse mihinkään. Se nyt vielä olisi puuttunut, että olisi pitänyt kaiken maailman lapioita yms. muuttaa kerrostalon minikokoiseen vinttivarastoon.

   Ideasi taloyhtiön yhteiskäytössä olevasta ruohonleikkurista oli mainio, harmi ettei se toiminut. On ajatuksena hassu, että taloyhtiön jokaisen asukkaan pihavarastosta löytyy ruohonleikkuri, kun voisi pärjätä yhdellä yhteiskäytössä olevallakin. Monenlaisia tavaroita voisi käyttää yhdessä, sen sijaan että joka kodista löytyisi oma.

   Olen samaa mieltä ajatuksestasi, että varasto on olemassa kausisäilytyksessä olevaa käyttötavaraa varten. Kun sen päälle ei kerää varastoon kovin paljoa muuta, niin tila on todennäköisesti melko toimiva. Kaikenlaisia kausitarvikkeita ei yleensä ole aivan valtavia määriä.

 7. Pitäisikin oikein tehdä tarkka lista kaikesta siitä, mitä varastoissa on, niin voisi järjellä arvioida, kannattaako kaikkea pitää. Meillä on siis kaksi varastoa käytössä. Sieltä löytyy varavuodevaatteita, laatikoittain kankaita ja lankoja, retkeilytarvikkeita, koiran tarvikkeita, autotarvikkeita, puutarhatarvikkeita (talvella), valtavan iso lasipullo korissa, keittiön pöytä (ei mahdu asuntoon), opiskelumappeja… Kaiken kruununa siellä on laatikko vanhoja lasipulloja, jotka huusimme huutokaupasta pari vuotta sitten. Niillä ei edes voi tehdä mitään. Kesällä haluaisin käydä varastot läpi ja laittaa tarpeetonta kamaa eteenpäin.

  • Kiitos kommentistasi! Lista varastossa olevista tavaroista voisi olla hyödyllinen muutenkin kuin tavaran tarpeellisuuden arvioinnissa. Vaikkei meillä ole koskaan ollut varastossa ihan mahdottoman paljoa tavaraa, niin matkalaukkuja availlessa on löytynyt tavaroita, joita ei ole muistanut ollenkaan. Osa on ollut ns. haavetavaroita, siis tavaroita jotka on ostettu jollekin haaveminälle eikä sille aivan oikealle minälle. (Esim. retkeilyyn liittyviä tavaroita, vaikka 14 yhdessäolovuotemme aikana emme ole liiemmin retkeilleet.) Tai on tullut vastaan laukkuja, joita ei ole muistanut hankkineensakaan…

   Toivottavasti kesäinen varastojen siivouksesi toteutuu! Ja toivottavasti lopputulos on mieleinen. 🙂

 8. Onhan niissä varastoissa kaikenlaista … Kerrostalon häkkivarastossa kausivaatteita, lankoja, keskeneräisiä käsitöitä, lapsuuden leluja, palapelejä, kankaita, astioita, joulupapereita, … Kellarivarastossa purkkeja ja purnukoita, vanhoja astioita, sankkoja, … Lisäksi mulla on työhuone, jonka voi sanoa olevan varastoa koko 14 neliön tila: askartelusälää, kankaita, lehtiä, veljen polkupyörä ja moottoripyörävaatteita ja kaikkea mahdollista muuta. Onneksi työhuone on erillään kodista ja siten ihan oma erillinen projektinsa.

  Eniten minua rasittaa tuo häkkivarasto, koska siellä on eniten turhaa tavaraa. Olen luonteeltani semmoinen, että tavara pitää käännellä ja väännellä moneen kertaa, ennenkuin voi ajatellakaan luopumista. Joillekin muistorikkaille tavaroille pitää järjestää omat luopumis’juhlat’. 🙂 Joka kerta siivotessa lähtee jotain pois eli toiveita on, että häkkivarastokin siivoutuu pikkuhiljaa.

  Mökillä taasen on ’perinteisesti’ aitat ja varastot täynnä kaikkea. Veimme viime viikonloppuna monta jätesäkillistä tavaraa roskikseen, mutta vielähän sitä jäi pyöriteltäväksi. Tämä homma jatkuu ensi viikonloppuna.

  Kirjoitus oli erittäin inspiroiva. Huomasin heti ensimmäisten lausenden jälkeen ajattelevani häkkivaraston siivoamista, josko jo tänään kerkeäisi, tai jos työhuoneella puuhaisi jonkun nurkan siistiksi tai …

  • Kiitos kommentistasi! Luopumisjuhlat kuulostavat oikein hyvältä idealta. Saa rauhassa jättää jäähyväiset menneeseen aikaan liittyville tavaroille, ja jatkaa elämässä eteenpäin.

   Olen huomannut, että täynnä tavaraa olevasta tilasta turhan raivaaminen voi olla hankalaa, varsinkin silloin kun tilassa on paljon tärkeitäkin tavaroita. Itselleni käy helposti niin, että siinä tavaraärsykkeiden tulvassa alan keskittyä niihin tärkeisiin, enkä osaa niin helposti luopua kuin kaikkein selvimmin turhista tavaroista. Auttaa kun perkaa tilaa useammassa erässä, pikkuhiljaa. Jossain vaiheessa on olotila, että tärkeitä tavaroita on ihmetelty riittävästi, ja alkaa paremmin hahmottua kaikki se turha mitä on tullut säilytettyä, ja siitä alkaa päästä nopeammalla tahdilla eroonkin. Ikään kuin prosessin alussa näkisi enimmäkseen ne tärkeät tavarat, joiden hehkussa tilan muut tavarat (silkkaa roskaa lukuun ottamatta) paistattelevat, eikä niitä muita, tarpeettomia tavaroita osaa laittaa pois. Kun juuri sillä hetkellä niitä ei osaa erottaa todella tärkeistä tavaroista. En tiedä onko itselläni ollut vääränlainen mieliala tavaran vähentämiseen tuossa tilanteessa, vai onko liiallinen ärsyketulva jotenkin hajottanut keskittymisen olennaiseen.

   Oikein mukava kuulla, että kirjoitus herätti inspiraation käydä varaston tai työhuoneen kimppuun. 🙂 Toivotan siivouksen ja raivauksen iloa ensi viikonloppuun!

 9. Kävin ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen häkkikomerolla ja huomasin että varastotila oli päätynyt muiden asukkaiden käyttöön: Lattiasta kattoon täynnä tavaraa, jota en tunnistanut. Onneksi tavara hävisi nopeasti sen jälkeen kun oveen liimattiin lappu että litistettyjä pahvilaatikoita puolityhjänä ollut varasto oli oikeastaan jo varattu 🙂

  • Kiitos kommentistasi! No olipa reilua kanssa-asukkailta! Onneksi sait varaston kuitenkin takaisin. Ehkä naapurit eivät voineet käsittää, että jollakulla voi olla varastossaan vain pahvilaatikoita. 🙂

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s