Väljempi vaatekaappi, enemmän pukeutumisen iloa

Pystyn vielä hämärästi muistamaan, miltä vaatekaapissani näytti ennen. Vaatepinot kohosivat lähes kiinni ylempään hyllyyn, ja puhtaiden vaatteiden laittaminen kaappiin oli hankalaa. Vaatteiden valitseminen oli rasittavaa, koska vaatteet sopivat huonosti yhteen keskenään. Kaapissa oli myös vaatteita, jotka olivat ”ihan kivoja”, mutta joita ei tullut käytettyä, koska niissä oli joku vika.

Nyt minulla on vähemmän vaatteita kuin koskaan ennen. Samassa ennen ahtaassa kaapissa on nyt enemmän tyhjää tilaa kuin vaatteita. Pukeudun joka päivä lempivaatteisiini. Hassua on, että mitä enemmän minulla on ollut vaatteita, sitä enemmän minulla on ollut pukeutumisongelmia. Pienen vaatemäärän kanssa ongelmia ei ole, sopivaa päälle pantavaa on helppo löytää.

En ole kokeillut P333:a, koska se on vähäisillä vaatteillani tarpeetonta. Jos vähennän vaatteiden, kenkien ja asusteiden kokonaismäärästä alus-, yö-, koti- ja liikuntavaatteet, minulle jää yhteensä noin 50 eri osaa. Eri vuodenaikoina vaatteita jää käyttöön siis varsin vähän.

Ajattelin ennen, että ns. kausivaatteita on turha siirtää pois näkyviltä, jos ne kerran sopivat kaapissa olemaan. Ettei niistä siellä mitään haittaakaan ole. Vain talviset päällysvaatteet ovat olleet kaapin ylähyllyllä, samoin erityisen kesäiset vaatteet. Tulin toisiin ajatuksiin erään sattumuksen jälkeen.

Olimme kumppanini kanssa lähdössä kaupungille. Minä olin jo valmis, mutta hän etsi vielä sopivia vaatteita. Oli päässyt käymään niin, että lähes kaikki hänen farkkunsa olivat pyykkikorissa. Samoin useita paitoja, joista jonkun hän oli ajatellut pukea. (Olen huomannut, että kun vaatteita on enemmän, niistä valitsee helposti usein samoja yhdistelmiä. Jos vaatteita ostaessa ei mieti niiden yhteensopivuutta, voi suuremmasta määrästä saada aikaan itse asiassa vähemmän toimivia yhdistelmiä kuin hyvinkin pienestä vaatemäärästä.) Hänellä oli siis ”ei mitään päällepantavaa” -tilanne.

Ennen tilanteen muuttumista pahemmaksi turhautumiseksi puutuin asiaan. Muistin, että hänellä oli kaapissa vielä yhdet vaaleat farkut. Ne sopivat aurinkoiseen kevätpäivään mainiosti. Jostain syystä vaatehuoneen tangolla oli vierekkäin vaatteita, jotka ovat yleensä eri paikoissa. Aivan vahingossa löytyi uusi vaateyhdistelmä, joka oli yksi parhaita mitä kumppanini vaatekaapista voi saada aikaan.

Tuon tapahtuman jälkeen päätin kokeilla, voisinko kuitenkin hyötyä P333:n ideasta jättää näkyville vain vuodenaikaan sopivia vaatteita. Vaikuttaisiko se jotenkin pukeutumiseeni? Samalla saisin kaappiini tyhjää tilaa, johon voisin kesällä laittaa hameeni. Tai vaikka huivit ja korut, jotta niitä tulisi käytettyä useammin.

Samalla ajattelin tutustuttaa kumppanini P333:n mahdollisuuksiin. Olin kertonut asiasta jo aiemmin, mutta hän ei kokenut sitä itselleen tarpeelliseksi. Eikä jaksanut miettiä asiaa. Käytännön kokemus siitä, mitä hänen vaatekaapistaan oikeastaan voisi löytyäkään, sai aikaan hiukan kiinnostusta. Hänellä on enemmän vaatteita kuin minulla, mutta hän käyttää säännöllisesti vain melko pientä määrää vaatteistaan. Lopuissakaan ei ole erityistä vikaa, mutta ne vaan jäävät useimmiten kaappiin. Vaatteiden yhdistäminen uudella tavalla tuntuu työläältä. Erityistilaisuuksiin pukeutuminen on aina hankalaa, koska ylä- ja alaosat eivät tahdo löytää toisiaan. Vaatteita on tarpeeseen nähden paljon, mutta sopivaa päällepantavaa vaan ei löydy.

Vaatteiden valitseminen vuodenajalle kerrallaan vaatii hiukan pohdintaa. Ehdotin, että hän voisi helpottaa lähestymistapaa, ja jättää vaatteiden laskemisen kokonaan väliin. Sen sijaan hän voisi valita vaatteistaan ne, joita mieluiten meneillään olevana vuodenaikana pitäisi, ja loput voisin pakata pois näkyviltä. (Samalla melko ahtaasta kaapista voisi siirtää pois urheiluvaatteet, joita ei meneillään olevaan vuodenaikaan käytetä. On turha täyttää kaappia vuoden ympäri esim. hihattomilla urheilupaidoilla, joita käytetään vain kesähelteillä.) Vaatehuoneen tangolla säilytettävistä vaatteista voisi pussittaa piiloon vuodenaikaan sopimattomat. Jäljelle jääviä vaatteita olisi paljon helpompi yhdistellä keskenään, kun näkyvillä ei olisi häiriötekijöitä.

Perheemme järjestelyihmisenä pakkasin kummankin vaatteista vuodenaikaan sopimattomat omiin laatikoihinsa. Laatikot löysivät paikkansa kaapin lattialta.

Aika näyttää miten uusi lähestymistapa vaikuttaa pukeutumiseen, tai ajatuksiin sopivasta vaatteiden määrästä. Kaappiin tuli ihanan selkeää ja väljää, kun vaatepinojen väliin tuli tyhjiä paikkoja. Vaatteet pääsevät paremmin esille, eivätkä vuodenaikaan sopimattomat vaatteet häiritse pukeutuessa. Jo nyt on havaittavissa enemmän pukeutumisen iloa, kun pienemmästä vaatemäärästä on helpompi löytää sopivia yhdistelmiä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s