Vaatteiden ostamisen vaikeudesta

Vaatetuotannon vastuullisuus on noussut yleiseen keskusteluun viime vuosina vaatetehtaissa sattuneiden onnettomuuksien jälkeen. Myös vaatteiden huonosta laadusta puhutaan yhä enemmän. Yhä useampi haluaisi vaatekaappiinsa laadukkaampia, eettisesti ja ekologisesti tuotettuja vaatteita – kun niitä vain olisi saatavilla.

Olen jo vuosia painiskellut omatuntoni kanssa vaatteita ostaessani. Suosin aina kuin suinkin mahdollista tiettyjä hyviksi havaitsemiani valmistajia. Kun tarvitsen jotakin, mitä en vakiovaatettajiltani voi saada, tilanne menee hankalaksi. Netin ekologisia ja eettisiä vaatteita myyvät kaupat eivät tarjoa vaatteita, joita haluaisin ostaa. Käyn muutenkin mieluiten kivijalkakaupassa, jotta voin saman tien varmistua vaatteen laadusta ja sopivuudesta.

Olen viime aikoina joutunut kiertelemään vaatekauppoja kumppanini vaatetarpeiden vuoksi, ja olen saanut sitä lajia kokea nyt aivan riittävästi monen vuoden tarpeiksi. Samalla yritin etsiä itselleni siistiä ja laadukasta vaaleansinistä kauluspaitaa, mikä muuten osoittautui toistaiseksi mahdottomaksi. Myös yksinkertainen, arkikäyttöön sopiva, rento polvipituinen hame oli haussa, enkä olisi koskaan voinut uskoa miten vaikeaa sellaisen löytäminen voi olla.

Mikä kauppojen kiertelyssä ärsyttää?

Kauppojen valikoima. On hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta, löytää mieleisiään ja tarvitsemiaan vaatteita, vaikka suostuisi maksamaan niistä mitä tahansa. Pelkästään siistimmän naisten puseron löytäminen on käsittämättömän vaikeaa, koska joka ainoassa kaupassa enemmistö myytävistä yläosista on tunikoja. (Tätä en olisi ikinä uskonut, ellen olisi sitä itse käytännössä kokenut.) Jos sopivan löytää, ei tee enää paljon mieli kysellä vastuullisuuden perään, jos vaate on riittävän laadukas. Missä ovat yksinkertaiset, selkeät, hyvin kaavoitetut, laadukkaat, mielellään vielä vastuullisesti tuotetut vaatteet?

Laatu. Laadukkaan vaatteen (tai vaikka laukun) löytäminen ei ole helppoa. Myyjien kanssa keskustellessaan huomaa, että käsitykseni laadusta poikkeaa heidän käsityksestään järkyttävän paljon. Minulle on kehuttu myynnissä olevan paidan laatua sanomalla, että se on myyjän omassa käytössä ”kestänyt ihan hyvin pesua”. Eikö se ole itsestään selvä vaatimus, varsinkin kun vaate ei ole edes monia kuukausia vanha? Toisaalla myyjä vakuutti keinonahkalaukun kestävyyttä epäillessäni, että se ”kestää kauan”. Tarkennusta pyytäessäni selvisi, että hän tarkoitti puolta vuotta!

Pikamuoti. En käy varsinaisesti pikamuodista elävissä liikkeissä, mutta sama ”osta heti tai jäät ilman” -meininki on muuallakin. Inhoan sitä, että minua halutaan juoksuttaa kaupassa vähän väliä. Kaipaan enemmän liikkeitä, joissa mallisto vaihtuisi vaikka vain kaksi kertaa vuodessa.

Vastuuttoman vaatetuotannon arkipäiväistymisen hyväksyminen. Eräässä putiikissa omistajan kanssa keskustellessani, ja yrittäessäni selvittää hänen myymiensä vaatemerkkien vastuullisuutta, hän puolusti valikoimaansa sillä, että ”kaikki vaatteet valmistetaan nykyään kaukoidässä”. Ymmärsin, että häntä ei asia kiinnosta, eikä hän asiasta myöskään enempää tiedä. Toisessa laadukkaana pidetyssä liikkeessä minulle ei yritettykään tarjota mitään, kun kyselin vaatteiden ekologisuuden ja eettisyyden perään. Heillä ei sellaisia kuulemma ole. Mielenkiintoista.

Vaatetuotannon siirtäminen maihin, joissa työntekijöiden oikeuksien polkemiseen on loputtomat mahdollisuudet. Katsoin sitten minkä hintaisen vaatteen valmistusmaata missä liikkeessä tahansa, se oli joko Kiina, Intia tai Bangladesh, joskus Indonesia tai Turkki. Osassa vaatteista valmistusmaata ei ilmoitettu ollenkaan. Toki näissäkin maissa olisi mahdollisuus tuottaa vaatteita vastuullisesti. Jotenkin vaan tuntuu siltä, että vaatevalmistajat kyllä kertoisivat, jos näin olisi.

Oma mittani vaateteollisuuden suhteen tuli täyteen viimeistään luettuani tämän Puhtaat vaatteet -kampanjan tiedotteen: Selvitys: Elämiseen riittävä palkka ei kiinnosta suuria brändejä. Ja tässä selvityksessä oltiin kiinnostuneita vain ompelijan palkasta. Tuskin yhtään sen enempää kiinnostaa tuotantoketjussa jo ennen ompelijaa olevienkaan palkka.

Herkän omatunnon vaikutukset

Niin kauan kuin vaatevalmistajia tuntuu kiinnostavan vain piilotella tietoa vaatteiden tuotantoketjusta, ja ainoa saatavilla oleva tieto on valmistusmaa (aina sitäkään ei saa tietää), vaatteiden ostaminen on minulle hyvin vaikeaa. Tietoa pitäisi olla saatavilla ilman, että sitä joutuu erikseen kyselemään, saamatta ehkä siltikään kunnon vastauksia. Milloin vaatevalmistajat tajuavat, että tuotannon läpinäkyvyys voisi olla suuri myyntivaltti?

Vielä joitakin vuosia sitten syötin itselleni mieltä huojentavaa puppua siitä, että ”tuntuu siltä”, että jonkin tietyn merkin vaatteet valmistetaan vastuullisesti. Että yritystä todella kiinnostaa esim. suojella ympäristöä valmistusmaassa. Nyt kun olen lukenut tuon Puhtaat vaatteet -kampanjan selvityksen, en voi enää valehdella itselleni. Vastuullisesti ja ekologisesti toimivat vaatevalmistajat lienevät olemattoman pieni vähemmistö. Nykyään lähden siitä, että jos valmistaja ei avoimesti viesti vastuullisuudestaan, sitä tuskin on olemassa.

Hiljainen ”ostoboikottini” vahvistuu päivä päivältä. Ostan vain mitä todella tarvitsen. Mietin tarvettani vielä aiempaakin tarkemmin. Jos en löydä tarvitsemaani arvoihini sopivalta valmistajalta, valitsen vaatteen laadun perusteella. Odotan vaatteelta ehdottomasti yli viiden vuoden kestävyyttä, ja hankin vain vaatteita, joihin voin sitoutua kunnes ne ovat elinkaarensa päässä.

Kotimaisten tuotteiden suosimisen vaikeudesta

Suosisin mielelläni Suomessa valmistettuja tuotteita, tai tuotteita joiden kotimaisuusaste on korkea, jos vain tietäisin näistä. Voisivatko suomalaiset tekstiili-, vaate-, nahka- ja kenkävalmistajat lyödä hynttyyt yhteen, ja tuoda yleiseen tietoisuuteen, mitä kaikkea Suomessa vielä valmistetaan? Miten olisi markkinointiyhteistyö? Veikkaan että en ole ainoa, joka on siinä käsityksessä, että eihän Suomessa taideta enää juuri mitään valmistaa. Välillä tuntuu, että suomalaisuutta halutaan suorastaan tarkoituksellisesti häivyttää.

Toinen ongelma on tuotteiden saatavuudessa. Mikä ihme siinä on, että esim. Nanson mallistosta kaupoissa on tarjolla pääasiassa niitä kaikkein tätimäisimpiä ja tyylittömimpiä vaatteita? Miten moni on siinä luulossa, ettei yritys muuta valmistakaan?

Haluaisin tukea suomalaista TeVaNaKe-teollisuutta, ettei tästä maasta häviäisi loppukin osaaminen. Kun katsoo millaista laatua kaupoissa nykyään on tarjolla, ei voi olla miettimättä, miten paljon on jo menetetty.

Lopuksi

Tarkoitukseni ei ollut tartuttaa jonkinasteista epätoivoani vaatteiden ostamisen suhteen teihin muihin. En yleensä mainitse merkkejä, mutta koska niitä todennäköisesti tullaan minulta kysymään, listaan ”vakiovaatettajani”, jotka mainitsin. Otan myös mielelläni vastaan tietoa kotimaisista tekstiili-, vaate-, nahka- ja kenkäalan yrityksistä. Sitä voi tarjota kommenteissa tai sähköpostiin. Varsinkin pienyrityksiä on vaikea löytää.

Suosimani valmistajat

R-Collection: pyrin hankkimaan täältä kaiken minkä voin. Löydän heiltä mm. sopivat pitkä- ja lyhythihaiset t-paidat, collegevaatteet, takit joka vuodenaikaan, ulkoiluvaatteet, neulevaatteita. Mallistoista ja tarpeesta riippuen muutakin käyttökelpoista.

Nanso: se mitä en saa R-Collectionista, yritän löytää täältä.

Lee Cooper: sopivat farkut olen jo vuosikausia löytänyt heiltä.

Finlayson: lakanat.

Alushousut: suosin Pierre Robertia niin kauan kuin sitä Suomesta sai. Laadultaan aivan huippua, tuntuu kestävän ikuisesti käyttöä ja 60 asteen pesua, myös keinokuitumateriaali. Nyt kokeilussa hyvin samantapainen hipster-malli, jota S-ryhmä teettää omalla Actuelle-merkillään. Saa nähdä toimiiko yhtä hyvin.

Sukat: tarkoitukseen sopivia sukkia valmistava suomalainen valmistaja, ei väliä mikä.

Urheilukerrastot ja lämpökalsarit: Craft. Puuvillakalsarit: Sloggi.

Vaatteita, joita en edellisten mallistoista löydä, joudun etsimään hakuammunnalla. Halpaketjut jätän väliin. En ole löytänyt enempää suosimisen arvoisia merkkejä. Kenkiä on useilta valmistajilta. Jatkossa siirryn suosiolla käyttämään ompelijan palveluita, jos vaatteiden löytäminen jatkuu yhtä vaikeana.

42 kommenttia artikkelissa “Vaatteiden ostamisen vaikeudesta

  • Kiitos kommentistasi! Ja suurkiitos tuosta listasta! Siitä löytyi nopeallakin vilkaisulla monia, joista en ollut koskaan kuullutkaan.

   Kieltämättä ihmetytti kaupassa käytyjen keskustelujen anti. Tuntui, että silmät ovat todella tiukasti kiinni sen suhteen, missä ja millaisissa olosuhteissa vaatteet valmistetaan. Ei tuntunut olevan tietoa eikä kiinnostusta, edes liikkeen omistajilla. Järkyttynein olen kuitenkin ollut siitä, miten monta kertaa eri kaupoissa myyjien näkemys kestävästä on jotain ihan muuta kuin minun. On tuntunut hullulta yrittää selittää, että etsin tuotetta, joka ihan oikeasti kestää pitkään. Esim. laukkukaupassa alkoi valjeta mitä etsin kun kerroin etsiväni ”loppuiän laukkua”. Sitten myyjä ymmärsi, että en todellakaan kaipaa keinonahkaa, vaikka ne mukamas hyvin kestävätkin ja niitä myydään paljon.

   Viimeaikaisilla kauppakierroksilla olen katsonut kiinnostavista vaatteista tarkkaan pesulaput ja tiedon valmistusmaasta. (On kyllä sanottava, että näitä ei ole ollut kovin suurta määrää.) Valitettavasti muita valmistusmaita ei ole vastaan tullut kuin Kiina, Intia, Bangladesh, Turkki ja Indonesia. Ja tämä tilanteessa, jossa kaikki halpavaatekaupat on jätetty väliin. Herättää kysymyksen, että mistä niitä muualla tehtyjä vaatteita voisi löytää? On yksi liike, jossa en ole käynyt, muita ikäiselleni sopivia liikkeitä en enää keksi. Pitäisi todella hankkiutua ostoksille muualle, mutta se ei oikein houkuttele, kun kauppojen vaatetarjonta kautta linjan on hyvin epäkiinnostavaa. Ja nettikaupassa on omat ongelmansa.

 1. Minua hiukan ärsyttää, että ostin Finlaysonin aluslakanat ja vasta kotona huomasin, että ko. lakanoilla oli ”vain” suunniteltu Suomessa. Avainlippua kyseisellä lakanaparilla ei ollut. Mutta en ole pyhimys muutenkaan, ketjuliikkeistä sitä useimmiten hankinnat tulee tehtyä, lähinnä helppouden vuoksi.

  • Kiitos kommentistasi! Voi harmi! Viimeksi ostin lakanat monta vuotta sitten, ja silloin olin siinä luulossa, että ne oli tehty Suomessa. Voisinkin vilkaista mitä pesulapussa lukee. Meillä kaikki lakanat ovat Finlaysonilta, yksi aluslakana on jonkun muun valmistajan. Jotain kaupan omaa merkkiä, ja valittu hyvän laatunsa perusteella.

   Helppous on juuri se syy, minkä vuoksi monta kertaa joku muu tuote menee kotimaisen, tai ekologisemman/eettisemmän edelle. Jos kiinnostavaa tuotetta ei ole saatavilla kuin monen sadan kilometrin päässä – ehkä – tai verkkokaupassa, niin tulee ostettua jotakin minkä voi kivijalkakaupassa havaita hyväksi. Esim. kotimaisten tuotteiden saatavuuden surkeutta jaksan ihmetellä aina vaan. Huonolaatuista kiinalaista rättiä on kyllä kaikkialla. Tue tässä sitten kotimaista…

   • Niin ja sitten on vielä nämä makukysymykset.. Itse en usko hevillä löytäväni esimerkiksi Nansolta itseni näköistä vaatetta. Usein tuntuu, että tunnetuimmilla suomalaisilla merkeillä on samansuuntainen tyyli eli ensin pitäisi löytää itseä miellyttävä merkki ja sen jälkeen vielä saada sitä jostain helposti ja vaivatta; rahallisesti sen sijaan olisin valmis panostamaan suomalaiseen.

    • Tähän haluaisin kommentoida, että kannattaa katsoa nanson nettikauppa, sieltä löytää muutakin kuin niitä täti-vaatteita. Tokikaan ei kaikkea mutta uskon että moni ostaa esim h&m:ltä perusvaatteita, joita nansolla kyllä on, esim valkoiset t-paidat.

     • Kiitos vinkistä! Kävin tsekkaamassa ja kyllä sieltä jotain minunkin makuuni saattaisi löytyä.

    • Makukysymykset ovat yksi suuri hidaste eettisten ja ekologisten vaatteiden löytämisessä – tai minulla minkä tahansa vaatteen löytämisessä. En vaan löydä kaupasta juuri mitään itseäni kiinnostavaa. Jos haluaisin pukeutua naisellisemmin, omistaisin todennäköisesti jonkin Kainon mekon. Nansollakin on kauniita mekkoja, ja nyt tarkoitan selkeitä, yksivärisiä mekkoja joita ei tunnu olevan missään muualla kuin heidän omissa kaupoissaan ja nettikaupassa. Kude-vaatteet kiinnostavat myös, mutta ihmettelen t-paidan pesuohjetta 40 asteen hienopesussa. En käytä hienopesuohjelmaa mihinkään, joten yhtä paitaa en yksinään alkaisi pestä. Yhteenvetona voisin makuasioihin sanoa, että naisellinen pukeutuminen ekologisesti ja eettisesti, vieläpä kotimaisiin vaatteisiin, voisi olla mahdollista. Valitettavasti se ei ole minun tapani pukeutua.

 2. Samaa miettinyt…samoja suosikkeja minullakin, mutta nansolta ostan mieluummin valkoiset t-paidat ym koska korkeampi kotimaisuusaste kuin r-collectionilla. Hyvä juttu, että sentään on tarjolla joitakin vastuullisesti tuotettuja vaatteita, jotka eivät maksa maltaita, esim nanson t-paitojen hinta kohtuullinen. Minusta nanson pitäisi perustaa kivijalkakauppa kaikkiin kaupunkeihin, joissa asukkaita väh 50 000 🙂 ja laajentaa mallistoaan, jotta alle 50-vuotiaille olisi enemmän valinnanvaraa. Ehkä tuohon tarjontaan joskus päästään. Marimekko valmistaa käsittääkseni jotain suomessa. Noolan-merkillä jotain, tarjonnasta en tiedä. tiskirättini on täältä:Ann.fi. Mielestäni hinnat kohtuullisia esim nansolla joten täytyy toivoa että yhä useampi herää.

  • Kiitos kommentistasi! Miten olet saanut tietoa kotimaisuusasteesta, jotta olet voinut vertailla R-collectionia ja Nansoa? Minulla on tällä hetkellä kaikki käyttötarkoitukset mukaan lukien (arki, koti, yö, liikunta) yhteensä 12 t-paitaa, joista neljä Nansolta ja loput R-Collectionista. Olen suosinut R-collectionia, koska vaatteet kestävät todella pitkään ja kunnollista pesua. Värivalikoimaa on myös reilusti. Nanson t-paitojen kanssa mietin aina, puhdistuvatko ne kunnolla 40 asteessa. Itselleni on heiltä osunut kohdalle siis vain 40 asteessa pestäviä paitoja. Nanson t-paitani ovat keveämpiä, sopivampia hellepäivän paidaksi.

   Nanson kivijalkakauppaa useampaan paikkaan kannatan minäkin! Ja kannattaisi tosiaan miettiä valikoiman laajentamista tai tarkistamista, jotta myös alle 50-vuotiaille olisi enemmän tarjontaa. Hinnat ovat tosiaan oikein kohtuullisia. Haluaisin ostaa Nansolta enemmän, mutta mallisto hidastaa. Noolanilla on nykyään nettikauppa, tosin tarjonta siellä on aika pieni ainakin toistaiseksi. Heidän vaatteensa sopivat esteettiseen silmääni mainiosti, ja jos tarvitsisin esim. yksinkertaista, kaunista pellavamekkoa, niin heiltä sellaisen saisin. Vaatetarpeeni ovat kuitenkin erilaisia ja arkisempia. Hinta on myös jonkinlainen kynnyskysymys. Pellavaisen, yksinkertaisen hameen kesäksi olisin kyllä hyvinkin voinut ostaa, vaikka pellavan huoltaminen hiukan mietityttääkin. (Nimimerkillä yhdet housut ekassa pesussa käyttökelvottomiksi kutistanut.) Tai Nansolta trikoisen. Mutta kun ei ole sellaista ostettavana kummallakaan heistä eikä missään muuallakaan, niin minkäs teet.

   • Kotimaisuusasteesta olen saanut tietoa ihan yritysten kotisivuilta. R-collectionin vaatteet ommellaan virossa, nansolla ompelutyötä myös suomessa. Tosin nansolla oli vastikään yt-neuvottelut, ja siirtävät jotain tuotantoa viroon. Nanson verkkokaupassa joidenkin tuotteiden kohdalla on avainlippu ja usein myös puuvillan kasvatusolosuhteista kerrotaan. R-collection kyllä leikkaa ja värjää tuotteensa Suomessa. minulle on kyllä ollut nanson hintataso positiivinen yllätys. Pitkään luulin, että jos t-paita valmistetaan suomessa, hinta on useita satoja. Näin ei onneksi ole. tuotetoiveita voi varmasti lähettää suoraan yrityksille, ties vaikka toteuttaisivat ensi kesäksi. Tuossa listassasihan on jo kuitenkin aika suureen osaan vaatetarpeista vastattu, joten tilanne ei ole ihan toivoton 🙂

     • Aina välillä käyn katsomassa mitä heillä olisi tarjolla. Hetkeen en ole poikennut. Verkkokauppojen kanssa säätämistä jaksan kovin vähän. Yleensä olen joutunut palauttamaan kaiken tilaamani, koska vaatteet eivät istu tai materiaali ja laatu eivät miellytä.

    • Ilmeisesti Nanson nettisivuille on tullut lisää tietoa sen jälkeen, kun itse olen siellä viimeksi vieraillut. Esim. puuvillan kasvatusoloista en ole nähnyt tietoa, pitää käydä tutustumassa tarkemmin. Tiesin, että heillä on vielä ompelutyötä myös Suomessa, mutta olisi mukava tietää tarkemmin minkä tuotteiden ompelua se käytännössä tarkoittaa. Koska minulla ei ole ollut tarkkaa tietoa, olen pitänyt R-Collectionia ja Nansoa mielessäni samalla viivalla. Molempien hinta-laatu -suhde on aivan loistava.

     Avainlippu on myös mennyt ohi silmieni. Aikojen saatossa on myös päässyt unohtumaan, mitä se tarkkaan ottaen tarkoittaa, joten tarkistin avainlippu.fi -sivulta. Selvyydeksi mahdollisesti muillekin epätietoisille:

     Avainlippu voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa. Lisäksi tuotteelle lasketaan kotimaisuusaste, joka on suomalaisten kustannusten osuus tuotteen omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen kohdistuvat kustannukset. Kotimaisuusaste voi vaihdella paljonkin riippuen esimerkiksi siitä, miten suuren osan kustannuksista raaka-aineet muodostavat, koska kaikkia raaka-aineita ei ole saatavilla Suomesta. Siksi kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on kuitenkin yli 80 prosenttia.

     Vakiovaatettaja-listani on tosiaan varsin kattava, mutta kaikkien valmistajien eettisyyttä ja ekologisuutta en ole selvittänyt. Aion selvittää asiaa, jotta voin tarvittaessa etsiä jatkossa parempia vaihtoehtoja. Kestäviksi tiedän kaikki, ja sen vuoksi ne ovat suosikeiksini päässeetkin.

     Hankalin tilanne vaatteiden löytämisessä on silloin, kun tarvitsisin päälleni jotakin farkkuja ja trikoota siistimpää. Kauniita mekkoja olisi helppo löytää, en vaan oikein ole mekkoihminen. (Ehkä olisin, ellen inhoaisi sukkahousuja ja räpyläjalkoihin sopivia kauniita kenkiä olisi löydettävissä, niiden suhteen olen jo tainnut luovuttaa. Suorien housujen alta pilkottavat kengät eivät ole samalla tavalla näkyvillä.) Jos pitäisi löytää esim. suorat housut, niihin sopiva pusero ja kenties jakku, niin en tiedä mistä lähtisin eettisesti ja ekologisesti tuotettua etsimään. Onneksi tällaisia tarpeita on harvemmin, joten ostamistakaan ei ole kovin usein. Toisaalta kaapistani ei nytkään löydy edes yhtä siistimpää asua, vain yksinäiset suorat housut ja yhtä yksinäiset pellavahousut. En onnistu löytämään kaupoista sopivia vaatteita, esim. vaaleansinistä paitapuseroa olen etsinyt kaikkialta enkä löydä. Mietinnässä on siirtyä suosiolla ompelijan käyttöön, kunhan saisin aikaiseksi… Minun on helpompi välttää siistejä vaatteita edellyttäviä tilanteita, kuin hankkia sopivat vaatteet, niin hankaliksi ja epämieluisiksi vaateasiat koen.

     • Ompelijan käyttö kuulostaa hyvältä idealta, ja ehkä jonkun yksinkertaisen kesähameen saisi aikaan itsekin, jos on käsistään kätevä (mitä esim minä en ole:)). Monet vadtuullisesti tuotetut vaatteet ovat liian erikoisia makuuni, R-collection ja Nanso onneksi poikkeuksia, harmillista että kivijalkakauppoja ei ole enemmän. Osoitteessa http://www.nansoshop.com löytyy jokaisen tuotteen kohdalla tietoa alkuperästä. Esim. Rytmi-tunikan osalta kerrotaan että puuvilla on Reilun kaupan puuvillaa ja lisäksi jotain valmistuksesta. Ostin lauantaina Nanson tyynyliinan ja kääressä on avainlippu, ja lisäksi lukee näin: ”nukkuminen on ihanaa ja vielä ihanampaa se on Nanson Suomessa valmistetuissa trikoolakanoissa.” Pesu kuudessakympissä. jos noita paitapuseroita ompeluttaisi pari kolme ja lisäksi jakun ja parit housut, olisi vaatteita vähän pidemmäksi aikaa. Mutta olet ihan oikeassa siinä, että olisi huomattavasti vaivattomampaa hankkia vaatteita, jos nuo voisi ostaa suoraan kaupasta.

     • Tuntuu siltä, että olemme kovin samoilla linjoilla – yksinkertaisia vaatteita, ei liian erikoisia. Yhtä hamekirjaa selaillessani mietin jo jokunen päivä sitten, että ompelen hameeni vielä itse. Mitä pidemmälle ohjeita luen, sitä varmempi olen että ei sittenkään. Ompeleminen ei tuottaisi ongelmaa, jos olisi valmiit, itselle täydelliset kaavat. En vaan pääse siihen pisteeseen saakka omin neuvoin.

      Katsoin Nanson nettikaupan sivuja, ja heillä on tosiaan varsin hyvät tuotetiedot esillä. Sopisivat esimerkiksi muillekin. Arvostan, että mittataulukko on nähtävillä kysymättä. Niin sen pitäisi ollakin, mutta usein vaan ei ole. Itsellänikin on kaapissa vaatteita koossa S-L, niin on hiukan hankala arvuutella, mitä kokoa missäkin nettikaupassa olisi.

      Niinpä. Kun löytäisi ompelijan, jonka kanssa yhteisymmärrys pelaisi, ja työn jälki miellyttäisi. Minulla on yksi kiikarissa, jota ajattelin lähestyä kunhan saan aikaiseksi. Montaa vaatetta en tosiaan tarvitsisi, että saisin siistimpien vaatteiden tarpeeni katetuksi. Asia on sen verran pidempään ollut mietinnässä, että olen sentään löytänyt kuvia tai mallivaatteita, joiden pohjalta pystyn selittämään mitä olen vailla.

      Kesällä tulee taas reissattua kotimaassa, ja mielessäni on katsastaa suuremman kaupungin muutama kiinnostava liike. Nanson kivijalkamyymälä myös. Jospa olisi onni myötä, ja voisin löytää jotakin sopivaa. Inhoan miettiä vaateasioita, kun niiden ratkaiseminen tuntuu niin vaikealta. Mielelläni haluaisin ne jo pois päiväjärjestyksestä.

  • Kiitos vinkistä! Olin joskus aiemmin tuonne eksynyt jotain etsiessäni, mutta olin unohtanut koko paikan. Vaikuttaa hyvältä. Kannattaa jatkossakin jotain etsiessään näköjään poiketa tuolla.

 3. Tässä yhteydessä sanon muutaman sanasen eettisten ja/tai ekologisten vaatteiden löytämisen vaikeudesta, jos sattuu olemaan ns. plussakokoa (siis 48-50 eikä kauppojen määrittelemä esim. koko 42, joka näyttää olevan XL?). Ei löydy edes R-Collectionilta NAISTEN t-paitaa, johon meikäläisen rinnat mahtuisivat: isoimman koon ympärysmitta on n. 10 cm liian pieni. Unisex-paitoja kyllä löytyy (muiltakin valmistajilta), mutta se on käytännössä miesten paita: kaula-aukko on ahdistavan pieni, paita on aivan suora eli ei ota huomioon rintoja-vyötäröä-lantiota ja jos ottaa tarpeeksi ison koon sitä rintavarustusta varten, niin paita onkin jo lyhyt mekko.

  Tässä(kin) olisi mielestäni vaatevalmistajilla petraamisen varaa, koska lähes kaikilla naisten koot loppuvat paljon aikaisemmin kuin miesten, miksi? Onko tämä joku imagojuttu eli ei haluta tehdä vaatteita punkeroille? Ei lähtökohta VOI olla, että jos haluaa pukeutua eettisesti, pitää ensin laihduttaa. Tässä yhteydessä en edes viitsi sanoa mitään urheiluvaatteista, niissä vasta surkea tilanne onkin.

  Toivoisin yksinkertaisia perusvaatteita, t-paitoja, housuja/farkkuja, hameita, mutta tarjolla on joko liian pieniä kokoja tai sitten värikkäitä säkkejä keski-ikäisille taidetantoille. Viimeksi mainittuja (tai kuvioita) en sinänsä vastusta, vaatekaapistani löytyy myös Marimekkoa, jolta välillä löytyy jotain sopivaa myös minulle. Nansolta en ole hoksannut katsoa noita perus- t-paitoja, suuntaan sinne seuraavaksi.

  • Kiitos kommentistasi! Ja hyvä, että otit tämänkin asian puheeksi. On todella ikävää, kun sopivien vaatteiden löytäminen tehdään hankalaksi ellei mahdottomaksi. Ja vielä ikävämpää, jos ei löydä edes ns. perusvaatteista (kuten t-paita) sopivaa. Välillä tuntuu siltä, kuin vaatevalmistajat eivät suostuisi hyväksymään, että ihmisiä on monenkokoisia ja -muotoisia. (Vai onko syynä muka vain tämä pieni markkina-alue?) Äidilläni on jo useita vuosia ollut ongelmana löytää t-paitoja, joissa ei olisi liian kapeat hihat. Vaikka paita olisi muuten sopiva, niin hihat kiristävät. Sama juttu valmistajilla kautta linjan. Veikkaan että sama hankaluus on monella iäkkäämmällä ihmisellä.

   Olen itse ihmetellyt R-Collectionin naisten paitojen mitoitusta, se on mielestäni ihmeellisen niukka. Olisiko ollut talvella kun liikkeessä myyjä kertoi, että mitoitusta ollaan muuttamassa. Naisten paitaa tulee jatkossa vain yksi malli, jonka pääntie on jotakin aiemmin myytyjen kahden vaihtoehdon välistä, ja mitoitusta suurennetaan. Tervetullut uudistus, joka taitaa olla jo toteutettu. Itselleni on sopinut parhaiten unisex-malli. Se istuu rintojen kohdalta, mutta jättää sopivasti väljyyttä siitä alaspäin. Naisten paita on minun vartalollani liikaa makkarankuori, seuraava koko taas ei istu sopivasti oikein mistään kohtaa.

   Olen kuullut ennenkin, että isokokoisemman on vaikeaa löytää kauniita vaatteita. Siis vaatteita, jotka olisivat jotakin muuta kuin säkkejä. Ei se vaatevalmistajilta paljon yritystä osoita. Se on hyvin ikävää. Toivottavasti löydät Nansolta sopivia t-paitoja.

 4. Hei, mulla kun on meneillään uusien vaatteiden ostamattomuushaaste niin mikäs muukaan on kiinnostanut kuin – uudet vaatteet. Olen kuitenkin toistaiseksi pysynyt haasteessa ja käyttänyt vaate-energian etsimällä ja listaamalla eri tavoin eettis-ekologisia valmistajia ja parempia valintoja. Kaikki eivät ole suomalaisia, vaikka se on itselleni(kin) iso plussa. Lista on aika pitkä ja pitäisi varmaan laittaa se jonnekin nettiin, johon kävisin sitä päivittämässä, mutta tällä hetkellä en ole varma, millä levytilapalvelun tarjoajalla jatkan varmasti, joten en tuota nettiin voi laittaa.

  yleistä
  http://www.vihreapolku.info/linkit/ekologisia_kauppoja
  http://slaveryfootprint.org/
  http://www.vihreatvaatteet.com/vihreat-tuotemerkit/
  http://a-lace-diary.blogspot.fi/2014/01/lisaa-hyvaa-tavraa-maailmaan-joo-vai-ei.html

  http://www.ecofashionworld.com/Online-Stores/listA.html

  Lueteltu suomalaisia merkkejä:
  http://yle.fi/uutiset/made_in_finland_-vaatemerkkeja_loytyi_lukijoilta_kymmenia__taysin_uusia_ja_ikivanhoja/7202198
  https://delicious.com/laureline/madeinfinland

  http://withlovesannahopiavuori.suomalainenverkkokauppa.fi/kategoria/1/mekottunikat
  Kude
  http://www.samuji.com/products
  Samuji
  http://lumiaccessories.com/v5/shop/
  http://www.chiestore.com/
  http://www.kemikaalicocktail.fi/2013/06/eettista-muotia-helsingista/
  http://store.nurmiclothing.com/
  nanso
  http://www.noolan.com/

  jumppavaatteita
  http://www.wellicious.com/

  kenkiä
  http://www.ethletic.de/
  http://kenkapajapihka.fi/
  http://www.kolumbus.fi/tossumonttu/

  alusvaatteita
  http://www.peau-ethique.com/en/
  http://www.anita.com/

  kankaista
  http://www.vihreatvaatteet.com/ekologisia-kankaita/
  http://www.vihreatvaatteet.com/lisaa-vihreita-kankaita-pellava-ja-nokkonen/
  http://www.linotte.fi/

  Käsityökorttelin liikkeet

  kodintekstiilit
  http://www.piccu.fi/

  • Kiitos kommentistasi ja vaivannäöstäsi! Niinhän se usein menee, että kun jotakin itseltään kieltää, niin sen jälkeen voi olla varma, että miettii juuri sitä kiellettyä asiaa. 😀 Paljon tietoa olet koonnut, täytyy ajan kanssa perehtyä. Kiitos!

 5. Pitää vielä kommentoida ompelijan käytöstä sen verran, että siinä taitaa olla sama vaikeus kuin minkä tahansa ammattilaisen käyttämisessä: pitää löytää sellainen, joka on oikeasti ammattitaitoinen ja jonka kanssa on miellyttävä asioida, koska siinä ottaa suuremman riskin, että lopputulos ei olekaan ihan mieleinen sitten kuitenkaan. Sellaisesta on kurja maksaa.

  • Kumppanini on teettänyt kahdella eri ompelijalla yhteensä neljä vaatetta juhlatilaisuuksia varten. Lopputulos oli jotakin käsittämätöntä. Jokainen vaate jäi kertakäyttöiseksi. Ei missään tapauksessa järkevää saati ekologista. Lopputuloksen syy taisi jakautua aika puoliksi tilaajan ja ompelijan kesken. Kumppanini ei ole vahvimmillaan, kun pitäisi ilmaista mitä ajattelee ja haluaa. Eikä hän ole senkään vertaa kiinnostunut vaatteista, tai tietoinen niiden ompelusta ja tyylistä kuin minä. Tähän päälle vielä hyvin kiltti luonne, niin hankaluuksia voi olla tiedossa.

 6. Tänne on tullut hyviä linkkivinkkejä. Harrastuksenani kotimaisten tuotteiden/ vaatteiden etsintä, tässä Keski-Suomessa vierailevalle vihjeitä ihan kivijalkaliikkeistä:

  http://www.coconate.com/
  http://www.marjaanamarin.fi/index.htm
  http://www.pellavainen.com/index.php
  http://www.kimperi.com/ (esim. hameita myös aikuisille)
  http://www.toivolanvanhapiha.fi/

  Tuolla Toivolan vanhalla pihalla on ajoittain kotimaassa kankaasta lähtien tehtyjä vaatteita myynnissä, viimeisin löytö oli kotimainen ja ekologinen Vuoriortta: https://vuoriortta.fi/ Ostin mekon ja sukkia, tuntui heti sellaiselta, että tulee pidettyä. Pesussa ei ole muuttanut muotoaan/ väriään.

  Kyllä näitä helmiä löytyy, kun markinoita ja messuja kiertää, vaatii todella harrastuneisuutta asiaan 🙂

 7. Tuohon vaaleansiniseen paitapuserotarpeeseen minulla ei ole vastuullisesti tuotettua tuotetta tiedossa, mutta olen lukenut, että merkeillä Peter Hahn ja Lexington on laadukkaita puseroits. Näitä bli tilata netistä, ja Stockmannikta löytyy myös varmaan joitakin paitapuseroita, jos et löydä parempaa vaihtoehtoa.

  • Olen etsinyt tuota vaaleansinistä paitapuseroa kaikenlaisilta valmistajilta, mutta sopivaa ei ole löytynyt. Osa on ollut turhan arkisia ja rypistyviä, huonolaatuisia, tai eivät ole istuneet hyvin. Sopivan saisi varmasti helpoimmin ompeluttamalla, melko lyhyt selkäni ja lanteikkuuteni hankaloittavat sopivan löytämistä, paidat harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta jäävät pussittamaan selästä. Kesäreissu ja suuremman kaupungin valikoimat toivottavasti tuovat apua asiaan.

 8. Jaan tämän vaatetuskan. Olisin tarvinnut /halunnut pellavahousut. Ei löytynyt koko kaupungista. Netti on vielä koluamatta. Saati sitten eettiset pohdinnat.

  • Kiitos kommentistasi! Pellavavaatteita saisi olla myynnissä enemmän, on kesällä aivan mainio materiaali. Olen kevään mittaan katsellut, josko osuisi pellavaa vastaan, mutta kovin vähän tuntuu olevan. Toivottavasti jostakin löydät pellavahousut!

 9. Yksi tuore kokenus: kangaslaukustani on väri haalistunut läjes pois, ja laukussa on reikä, joten ajattelin, että on uuden laukun aika. Hobbyhallin nettikaupassa myydään Laukkuasema -nimisiä laukkuja, Suomessa tuotettuja. Harkitsen sellaisen ostoa, vaikka ei ehkä ole ns ikuinen materiaali. 29,90 e. Piti kertoa täälläkin, kun ilahduin Suomessa tuotetun perustuotteen löytäessäni 🙂

 10. Olen huomannut että suomessa tehdään lähinnä naisilla ja lapsille vaatteita. Euroopassa on jonkin verran enemmän miesten vaatteita. Paras tilanne on Yhdysvalloissa, siellä voisin pukeutua täysin ”Made in USA” tuotteisiin ilman makukompromisseja.

  Ilmeisesti suomalaismiehillä ei ole kiinnostusta Suomessa valmistettuihin vaatteisiin tai sitten ne harvat suomalaiset tekijät eivät tätä tiedosta?

  • Kiitos kommentistasi! Hyvä huomio, missä lie syy.

   Jokin aika sitten luin muistaakseni netistä ihmettelyä siitä, miksi täällä paikallisessa suuressa kauppakeskuksessa on otettu miehet niin huonosti huomioon. (Sama ilmiö voi olla tavallista muuallakin Suomessa.) Suurin osa vaateliikkeistä on suunnattu nuorille naisille, miestenvaateliikkeitä on pari-kolme ja olemattoman pienet miestenvaateosastot joidenkin liikkeiden sisällä. Itsekin olen huomannut, että kauppakeskusten liikkeet on usein suunnattu minua (ikää 37 vuotta) nuoremmille. Tuntuu aina yhtä kummalliselta, että tavaraa on saatavilla ylen määrin, mutta silti on vaikeaa löytää esim. itselleen sopivia vaatteita. Miten vaatteista kiinnostuneet miehet löytävät sopivia vaatteita, kun tarjonta on niin vähäistä? Miesten pukeutumisen etuna on sentään yksinkertaisuus, verrattuna naisten moniin erilaisiin vaatekappaleisiin ja niiden loputtomiin erilaisiin leikkauksiin ja yksityiskohtiin. Itselläni se sopivien vaatteiden löytämisen vaikeus tulee juuri siinä, että kaipaan vaatteiltani yksinkertaisuutta, en naisellisia yksityiskohtia ja hörsellyksiä. Vaikea rasti.

 11. Hei, olen jo jonkin aikaa etsinyt itselleni sopivaa ja mieluisaa alushousumallia, ja mieleeni jäi tuo mainitsemasi Actuelle. Ensimmäiset kokeilukappaleet olleet nyt muutaman viikon käytössä ja ihastuin niihin niin, että ostin muutamat lisää (aiemmin käyttämäni alkkarit ovat tiensä päässä, eivätkä ne enää miellytä yhtä paljon kuin aiempina vuosina, joten halusin etsiä jotain muuta käyttööni). Millaiset kokemukset sinulla on nyt Actuellesta, olettaen, että olet jatkanut niiden käyttöä kirjoituksesi jälkeen…? 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Olen tainnut tottua aiemmin liian hyvään laatuun. Pierre Robertin vastaava malli oli aikoinaan täydellinen, ja kangaskin kesti 60 asteen pesuja varmaan lähemmäs kymmenen vuotta… No, olen kuitenkin ollut melko tyytyväinen noihin Actuelleihin. Mitä nyt olisi pitänyt ottaa numeroa tavallista pienempi koko, kun kangas tuntuu venyvän käytössä yllättävän paljon. Epäilen, että nämä eivät tule kestämään läheskään yhtä pitkään kuin aiemmin käytössä olleet ihmehousut. Myös saatavuus jäi lyhykäiseksi, kaupassa en enää nähnyt noita puuvillaisia kuin muutaman hajakoon. Mutta noin yhteenvetona, malli on mainio, tarkemman laadun näyttää vasta aika.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s