Pienituloisen minimalismi

Pienellä rahalla pärjäämään joutuvan minimalistin ei ole järkevää toimia aivan samalla tavalla kuin toisen, jolla on enemmän rahaa käytössään. Raha antaa liikkumavaraa, ja jos sitä ei ole kovin paljoa käytössä, kannattaa liikkumavaraa jättää muualle.

Turhista tavaroista luopumiseen kannustetaan usein sanomalla, että ”voit ostaa tavaran uudelleen myöhemmin, jos sittenkin tarvitset sitä”. Monille ihmisille tarvitsemansa hankkiminen uudelleen noin vain ei ole taloudellisesti mahdollista. Silloin on tärkeää miettiä tarkkaan ennen kuin luopuu käyttökelpoisista tavaroista. Onko kyse tavarasta, jota ilman voisit helposti olla tarvittaessa vaikka loppuiän? Itse luovuin esim. kakkuvuoista ja kaulimesta ajatuksella, että minun ei ole mikään pakko käyttää sellaisia enää koskaan. Jos haluan leipoa jotakin, minulla on siihen vielä lukuisia mahdollisuuksia muita välineitä käyttäen. Sen sijaan vaikkapa silitysraudan tarpeellisuutta on vaikeampi ennakoida kymmeniä vuosia eteenpäin. Juuri nyt voi tuntua helpolta tehdä periaatepäätös, ettei hanki enää koskaan mitään silitystä vaativia tekstiilejä. Elämäntilanne voi kuitenkin muuttua ja silitysrautakin osoittautua tarpeelliseksi.

Vaatteet ja kengät ovat elämän välttämättömyyksiä, joten niistä luopumista kannattaa miettiä tarkkaan. Moni minimalisti voisi luopua esim. vähemmän sopivista kenkäpareista tai takeista, ja ajatella, että yksi käyttötarkoitusta kohden riittää. Tämä on hyvinkin mahdollista, mutta pienituloisen kannattaa tässä kohtaa jättää sitä mainittua liikkumavaraa. Jos rahatilanne on sellainen, ettei voi vain mennä kauppaan ja hankkia tarvitsemansa, kannattaa säilyttää enemmän esim. vaatteita ja kenkiä siltä varalta, että se ykkösvaihtoehto hajoaa. Silloin ei joudu pulaan, jos ei ole mahdollista ostaa heti uutta tai jos kirpputorilta ei löydy sopivaa.

Kannattaa myös miettiä tarkoin, ennen kuin luopuu vaatteista, jotka ovat juuri nyt väärän kokoisia, mutta hyväkuntoisia. Miten todennäköistä on, että kokosi muuttuu? Tulevan ennakointi ei ole aina helppoa, mutta jonkin verran hyväkuntoisia, juuri tällä hetkellä väärän kokoisia vaatteita voi olla hyvä säilyttää. Kannattaa miettiä myös sitä, miten helposti vaatteen voi myöhemmin korvata uudella. Aiemmin täydellisesti istunut jakku on huomattavasti vaikeampi korvata uudella kuin liian pieneksi tai suureksi jäänyt t-paita.

Mielestäni minimalismiin liittyvässä tavaran vähentämisessä olennaisinta on oppia tulemaan pysyvästi toimeen vähemmällä.

Siitä on hyötyä jokaiselle tuloista ja varallisuudesta riippumatta. Emme tarvitse kaikkea mitä haluamme. Aina emme tarvitse edes kaikkea sitä, mitä luulemme tarvitsevamme. Kokemukseni mukaan mielitekojen karsiminen myös lisää onnellisuutta. On vaikeaa olla tyytyväinen elämäänsä, jos kaiken aikaa haluaa sitä tai tätä. Vielä vaikeampaa tyytyväisyys on, jos ei ole taloudellisesti mahdollista toteuttaa mielitekojaan.

Lopuksi muutamia vinkkejä, joista on hyötyä aivan kaikille.

1. Mieti mitä aivan todella tarvitset ja pysy erossa turhista ostoksista. Se onnistuu helpoimmin kun et seuraa mainoksia tai kiertele kaupoissa huvin vuoksi. Jätä vähemmälle myös sellaisten lehtien seuraaminen, joiden pääsanoma on ”piristä itseäsi ostamalla uusia vaatteita/kosmetiikkaa/sisustustavaraa”. Ostamalla mahdollisesti saatu onni on hintaansa nähden kovin lyhytaikaista. Älä ota vastaan myöskään vinkkejä siitä, mitä milloinkin ”pitää” omistaa ollakseen ajassa kiinni.

2. Pyri kohti yksinkertaista, pienehköä vaatevarastoa, jossa vaatteita on helppo yhdistellä keskenään. Hyvin pienikin vaatemäärä riittää monipuoliseen pukeutumiseen, kun huolehtii vaatteiden yhteensopivuudesta. Hyviä vinkkejä tähän tarjoaa esim. Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi. Kannattaa tutustua myös Courtney Carverin P333:een.

3. Oli rahaa miten vähän tahansa, älä hyväksy huonolaatuisia vaatteita tai tavaroita kotiisi. Ne tulevat useimmiten lopulta kalliimmaksi, kun joudut vaihtamaan niitä uusiin useammin. Tai sitten niistä on muuten vaan harmia. Kestävää laatua on mahdollista löytää myös edullisesti, hinta ja laatu eivät aina kulje käsi kädessä. Opettele tunnistamaan laatu vaatteissa ja tavaroissa. Sekä kaupoista että kirpputoreilta voi tehdä edullisesti todella hyviä löytöjä.

4. Älä osta tavaroita tai vaatteita, jotka ovat ”vähän sinne päin”. Mieti tarkoin millainen tavaran tai vaatteen tulisi olla, jotta se palvelisi sinua mahdollisimman hyvin.

5. Opettele tekemään itse. Huomaa kuitenkin, että se ei välttämättä aina tule edullisemmaksi kuin valmiin ostaminen. Ruoanlaittotaito on ehkä paras keino säästää rahaa. Yksinkertaisen kotiruoan valmistaminen on edullisin tapa ravita itsensä. Eineksen halvankaan hinnan ei kannata antaa johtaa harhaan; mitä halvempi hinta, sitä todennäköisemmin myös ravintoarvoltaan huonot raaka-aineet. Ruoan tehtävä on vatsan täyttämisen lisäksi myös tarjota ravinteita terveytemme ylläpitämiseksi.

6. Ota aikaa selvittääksesi mikä tekee sinut onnelliseksi. Mieti kaikkia elämän ilmaisia tai hyvin pienellä rahalla saavutettavia iloja. Nauti niistä täysin siemauksin. Etsi tyytyväisyyttä kaikesta siitä mitä sinulla jo on, ja mistä sinun on mahdollista nauttia.

8 kommenttia artikkelissa “Pienituloisen minimalismi

 1. Monia hyviä pointteja kirjattu tähän postaukseen. Itselleni tärkeä ”oppi” vaatteiden oston suhteen on lisäksi ollut, että alemyynteihin ei kannata mennä. Eteenkin lasten vaatteiden suhteen olen ollut oikea alehaukka, joka on johtanut tuhlaukseen, sillä jokaista ”superhyvää diiliä” kohtaan olen ostanut yhden tai jopa kaksi virheostosta… Tänä vuonna ostin alkukesästä ns. normaalihintaisena meidän keskimmäiselle lapselle (ainoa tyttö) yhteensä 9 vaatekappaletta. Ostin jokaisen vaatekappaleen samalla kertaa, harkiten niiden yhteensopivuutta, jne. Lopputulos on, että olen säästänyt rahaa (ei virheostoksia) ja lapsella on kauniit, yhteensopivat ja kooltaan oikeat vaatteet. 🙂

  Nyt kun vielä onnistuisin pitämään itseni ”kurissa” parisen viikkoa…

  • Kiitos kommentistasi! Olen huomannut aivan saman. Kiertämällä alemyynnit kaukaa säästän rahaa. Nykyään olen hyvin huonosti edes selvillä milloin milläkin kaupalla on alepäivänsä. Ja olen oikein tyytyväinen. Ennen tarvitsin niin paljon kaikenlaista, kun kävin kauppojen alepäivillä. 😉

 2. Hyvä kirjoitus! Jäin miettimään tuota ekaa kohtaa. Mä seuraan mainoksista lähinnä ruokakaupan tarjouksia, mutta olen jo oppinut sen verran, että paljousalennuksiin en lankea jos en oikeasti tarvitse sitä kaikkea tai tuotteen voi pakastaa. Pakastaessakin olen miettinyt valmiiksi mitä tästä valmistan ja millä aikataululla. Luen säännöllisesti sisustuslehtiä, tilaan yhtä kotiinkin, mutta olen äärimmäisen onnellinen siitä, että enää ei ole ”pakkosaada” kaikkea ihanaa, vaan luen lehtiä ennemminkin kiinnostuksella kurkistaa toisten koteihin, ajatuksella hetken irrottautuminen omasta arjesta. Sisustusideoita katselen todella kriittisellä silmällä, sopisiko tuo oikeasti meille vai onko ihana vain tuossa kodissa ja tuossa kontekstissa.

  • Kiitos kommentistasi! Mainoksista voi ruoan kohdalla olla hyötyä, tarjousten poimimisen kannalta. Minua jotenkin ajatuksena tökkii erilaiset paljousalennukset. Ei huvita toimia varastona, jos tarvitsen vain yhden – vaikka sitten tarvitsisinkin toisen joskus myöhemmin. Olen onnellinen puolestasi, että olet päässyt yli tuosta ”pakkosaada” -tilanteesta. Sama on tapahtunut itselleni, ja se on ehdottomasti ollut onnellisuutta lisäävä asia elämässä.

 3. Tässä kolahti yksi kohta. Itsellä ei ole omasta mielestä ole määrällisesti paljon tavaraa, enkä ole shoppaillut Suomessa vuosiin muutoin kuin rikkimeinneiden tilalle ostanut korvaavaa. Mutta, tarvitessani jotain, olen joutunut turvautumaan ostoksiin, jotka ovat vähän sinne päin. Lopputulos: myin pois, kun tuote ei toiminut siinä tarkoituksessa, missä piti. Onneksi sain myydessäni nämä kompromissiostokset sen verran, että voin hankkia tilalle oikeasti toimivan tavaran. Ja tottesin, että niin, minä en saisi kompromisseja tehdä hankinnoissani.

  Lisäksi lipsun joskus langoissa. Olen huomannut, että minun kannattaa välttää lankakauppoja, ellei todella ole mielessä jotain tiettyä mitä etsii. Muuten minulle saadaan myytyä lankaa, jota en oikeasti tarvi, ja kun siitä langasta pitäisi sitten tehdäkin jotain…Lankakerästä tai vyyhdistä ei sinänsä ole mitään iloa. Osaan kehittää stressin tekemättömistä käsitöistä tai käsityömateriaaleista, jotka odottavat inspiraatiota. Kankaista en niinkään stressaa, koska niitä on vähän ja tiedän, mitä niistä elokuussa ompelen. Myinkin kaikki vähänkään epämiellyttäviä pitäisi jotain, mutta kun -tuntemuksia aiheuttaneet langat ja käsityötarvikkeet pois muuton alla.Tein päätöksen, että kauppaan vasta kun kaikki langat on kulutettu ja kankaat ommeltu. No syyskuussa sitten, ehkä.

  • Kiitos kommentistasi! Nuo vähän sinne päin -tavarat ovat tulleet itsellenikin joskus tutuiksi. Olen huomannut, että sellaisia kerääntyy helpommin, jos yrittää etsiä jotakin edullisesti. Silloin sokaistun liian helposti katsomaan hintaa, enkä sitä miten hyvin tavara todella toimisi tarkoituksessa, johon sitä tarvitsen. Kun olen etsinyt tavaraa miettimättä sen enempää hintaa, olen joutunut maksamaan enemmän, mutta olen myös saanut tavaran, joka ei ole huono kompromissi.

 4. Kiinnostava artikkeli, kuten tavallista! Olen tullut pohtineeksi aihetta paljon jo taakse jääneiden pahimpien kituutusvuosien aikana työttömänä opiskelijana, kun viimein ymmärsin, ettei minun kannatakaan ostaa kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista ihan jokaista kaunista vaatetta tai koriste-esinettä tai ottaa vastaan kaikkea tarjolla olevaa ilmaistavaraa vain siksi, että niin tekemällä luulin ”säästäväni” uuden hintaan verrattuna. Nyt tilanne on onnellisesti se, että minulla ja miehelläni on hänen työpaikkansa myötä hiukan taloudellista liikkumavaraakin. Olemme kuitenkin koittaneet pikemminkin päästä eroon hamsteriaikoinamme hankituista kirppari- ja second hand -löydöistä ja selkeyttää elämäämme sekä erityisesti helpottaa siivousta luopumalla jo merkittävästä osasta ylimäärätavaroita. Hidastavaksi tekijäksi on kuitenkin muodostunut se, että vaikka kierrätyskeskuksiin on lähtenyt jo rekallinen turhaa rompetta, isoa osaa tavaroista emme kykene lahjoittamaan eteenpäin, vaan jälleenmyynnin kannalta hitusenkin arvokkaammista (raja kulkee noin 10 eurossa) tavaroista tekee mieli saada hiukan rahaakin – varsinkin, kun rahan arvo on menneinä vuosina iskostunut mieleen tulikirjaimin. Kirpputori- ja erityisesti nettimyynti nielee kuitenkin melkoisesti aikaa, ja varastossamme on vielä kymmeniä myyntiä odottavia esineitä. Sinänsä olemme jo käyneet läpi luopumisprosessin henkisen puolen: menköön kaikki tarpeeton! Ihanaa onkin, kun ostaja tulee noutamaan aarteensa pois ja tila sen kun lisääntyy. Mutta oletkohan törmännyt tällaiseen kitupiikkeilyyn tavarasta luopumisen hidasteena, ja mitenköhän tällaista ”ongelmaa” olisi mahdollista helpottaa?

  • Kiitos kommentistasi! Tuntuu siltä, että monella tavarasta luopumista hidastaa se, että tavaraan on mennyt aikoinaan rahaa. Tuntuu hankalalta luopua jostakin, minkä hinta saattaa olla vielä muistissakin, mutta myyminenkin saattaa tuskastuttaa… Niinpä tavara saattaa jäädä vain kotiin odottamaan aikoja parempia. Myymisestä on oma vaivansa, tekee sen millä tavalla tahansa, ja jos ylimääräistä tavaraa on paljon, moni voi luovuttaa ennen kuin aloittaakaan.

   Kannattaa miettiä tavaroista luopuessakin, että mikä on tärkeintä. Se, että saa vanhoista tavaroista hiukan rahaa takaisin, vai se että saa ne nopeasti pois oman katon alta ja tyhjää tilaa tilalle. Siis kumpi on tärkeämpää juuri nyt, raha vai aika? Jos tavaroista haluaa tai tarvitsee rahaa, niin se ottaa aikansa. Se kannattaa hyväksyä. Jos taas haluaisi tarpeettomista tavaroista eroon helposti, niin tavaroiden lahjoittaminen ilmaiseksi pois on nopein keino päästä asiassa eteenpäin. Jonkinlaisen hintarajan asettaminen itselle auttaa myös edes jonkin verran nopeuttamaan tavaran vähentymistä.

   Suosittelisin siis lähestymään asiaa miettimällä, mikä on tärkeintä ja hyväksymällä sen, mitä päätös tuo tullessaan. 🙂

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s