Minimalismi, ympäristö ja kestävä kuluttaminen

Minimalistiseen elämäntapaan on monia hyviä syitä. Huoli maapallon tilasta ja ympäristöstä on hyvä syy miettiä omaa elämäntapaa ja kulutusta. Ympäristöongelmat johtuvat Suomen ympäristökeskuksen mukaan pääasiassa kulutuksesta ja kulutettavien tuotteiden ja palvelujen tuotannosta.

Uusiutuvia luonnonvaroja kulutetaan nopeammin kuin ne ehtivät uusiutua. Viime vuonna (2013) luonnon koko vuoden aikana tuottamat uusiutuvat luonnonvarat oli kulutettu loppuun jo 20. elokuuta. Tällä hetkellä vuoden aikana käytettyjen luonnonvarojen tuottamiseen tarvittaisiin 1,5 maapalloa. Jos kaikki kuluttaisivat niin paljon kuin suomalaiset, maapalloja tarvittaisiin kolme. Maapallon ylikulutuspäivä siirtyy vuosi vuodelta aikaisemmaksi.

Ylikulutus aiheuttaa luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. WWF:n Living Planet 2012 -raportin mukaan vuodesta 1970 vuoteen 2008 luonnon monimuotoisuus on vähentynyt 30 prosenttia, pahiten kärsineillä alueilla jopa 60 prosenttia. Ei ole merkityksetöntä mitä ja kuinka paljon kannamme kaupasta kotiin.

Ympäristöystävällisten ja vastuullisten kulutusvalintojen tekeminen ei ole yksiselitteistä. Erilaisten ostopäätösten ekologisuuden ja eettisyyden punnitseminen vaatii tietoa, usein enemmän kuin kuluttaja on valmis etsimään. Valitettavasti ei ole olemassa merkkiä, jonka tuotteessa nähdessään voisi olla varma tuotteen kaikinpuolisuudesta hyvyydestä. Erilaiset ympäristö- ja luomumerkit, sekä reilun kaupan merkki antavat suuntaa paremmille valinnoille, mutta erilaisten merkkien kirjo ei tee valinnasta yksinkertaista. Kuluttajan selvitettäväksi jää, minkälaisilla kriteereillä erilaisia merkkejä myönnetään. Tähän päälle kun lisätään valmistajien harjoittama systemaattinen viherpesu erilaisine merkkeineen ja väitteineen, niin soppa on valmis.

Kuluttajavirasto antaa ohjeita eko-ostajalle, ja kertoo mitä kestävä kulutus oikeastaan tarkoittaa. (Edit: valitettavasti linkki ei enää toimi, koska sivu on poistettu.)

Kestävä kulutus:

 •     kuluttaa vähän raaka-aineita ja energiaa
 •     perustuu uusiutuviin energialähteisiin
 •     aiheuttaa mahdollisimman vähän päästöjä
 •     synnyttää vähän jätteitä ja ne voidaan kierrättää
 •     on turvallista niin tuottajien, kuluttajien kuin ympäristön kannalta
 •     ottaa huomioon kehitysmaiden ja tulevien polvien tarpeet

Minkä tuotteen kohdalla tiedät tämän kaiken olevan kunnossa, koko tuotantoketjun osalta?

Niinpä ja huokaus. En halua aiheuttaa epätoivoa ja voimattomuutta, vaan kertoa mitkä asiat ovat minimalismivalintani taustalla. Kuluttajan kannalta katsoen kestävien valintojen tekeminen on aivan liian mutkikasta. En haluaisi hankkia mitään, mikä on saatu aikaan riistämällä luontoa tai ihmisiä. Tämän selvittäminen jokaisen tuotteen kohdalla on mahdotonta. Läpinäkyvyyttä tuotteen elinkaaren jokaisen osan vaikutuksista pitäisi huimasti lisätä.

Minimalismi on mielestäni ehdottomasti yksinkertaisin ratkaisu. On helpointa opetella tulemaan toimeen mahdollisimman vähällä. Kyse ei siis ole minkäänlaisesta uhrauksesta saati sankaruudesta, vaan silkasta mukavuudenhalusta. Haluan ottaa ekologisuuden ja eettisyyden huomioon valinnoissani, säilyttää mahdollisimman hyvän omatunnon, mutta en selvittää täyspäiväisesti kaikenlaisten tuotteiden koko elinkaareen liittyviä asioita.

Arvostan korkealle jokaista, joka jaksaa selvittää, miten kaupoissa myytävät tavarat tuotetaan, ja millaiset vaikutukset tuotteen koko elinkaarella on ympäristöön ja ihmisiin. Arvostan ihmisiä, jotka pyrkivät konkreettisesti vaikuttamaan asioihin. Minä en siihen sellaisessa mittakaavassa pysty, että voisin kuluttaa hyvällä omatunnolla yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Sen vuoksi kulutan mahdollisimman vähän ja niin kestävällä tavalla kuin se kulloinkin on mahdollista. Katson kulutustani kokonaisuutena ja pyrin tekemään parhaani. Yritän oppia asioista lisää ja tuen tärkeiksi kokemiani asioita.

Lopuksi haluan tarjota kauneutta ja tietoa.

Suosittelen lämpimästi katsomaan dokumenttielokuvan Home maapallomme kauneudesta, ja miten ihminen siihen vaikuttaa. Elokuva on huikea visuaalinen elämys ja sopii myös lasten kanssa katsottavaksi. Ei suomenkielistä tekstitystä, mutta voin suositella, vaikkei englanti taittuisi sanaakaan.

Tietoa vastuullisesta kulutuksesta, ympäristömerkeistä ja erilaisista sertifikaateista (suomeksi). Tekstin lopussa on koululaisten mietittäväksi tarkoitettuja kysymyksiä kuluttamisesta ja ympäristöystävällisyydestä, mutta niitä voi esittää itselleen ihan jokainen.

Tietoa kestävistä kulutusvalinnoista (suomeksi). Tekstin lopussa vinkkejä lämmön- ja sähkönkulutuksen vähentämiseksi sekä tarkistuslista yksityisen kuluttajan hankinnoille.

WWF:n vinkit (suomeksi) vastuulliseen elämäntapaan ruoan, asumisen ja energian sekä liikenteen osalta. Sivulta löytyy myös linkki oppaisiin, josta löytyvät mm. kuluttajan kalaopas, ruokaopas ja ilmasto-opas.

Tietoa tekstiilituotannosta: valmistuksesta, värjäyksestä, viimeistelyistä sekä erilaisten kangaslaatujen ympäristövaikutuksista (suomeksi).

Arjen valinnat ja vaikuttaminen, kestävä kulutus (suomeksi).

Lisää tietoa maailman ylikulutuspäivästä (Earth Overshoot Day) ja siitä miten arvioon on päädytty. (englanniksi)

WWF:n Living Planet -raportti (englanniksi).

WWF:n Living Planet -tiivistelmä (englanniksi).

Lopuksi: hengitä rauhallisesti. Jos tunnet taakan hartioillasi, se kertoo, että tunnet vastuuta. Se on hyvä asia. Meillä on kaunis maapallo, ja voimme jokainen omilla valinnoillamme vaikuttaa sen pysymiseen sellaisena – myös tuleville sukupolville. Jokainen voi tehdä jotakin, ja kaikkea ei tarvitse kenenkään yksin tehdä. Ota selvää asioista, aloita pienestä, ja jatka eteenpäin. Vinkkejä aloittamiseen löytyy tämän sivun linkkien lisäksi aiemmasta kirjoituksestani 33 yksinkertaista vinkkiä ympäristöystävällisempään elämään. Et ole yksin, meitä on muitakin. Jokainen on tervetullut joukkoon!

12 kommenttia artikkelissa “Minimalismi, ympäristö ja kestävä kuluttaminen

 1. Hyvä kirjoitus ja hyvä näkökulma asiaan, josta moni valitettavasti kirjoittaa usein tosi syyllistävästi tai ankarasti sen sijaan, että toisi helposti lähestyttäviä ratkaisuja ja ajatusmalleja…
  Monesti itselleni käy juuri niin kuin vähän sivusitkin; alkaa ahdistaa, tulee valtava lasti hartioille ja lopulta koko asian sysää pois mielestä painamasta. Koen kroonista huonoa omaatuntoa siitä, etten ehkä ole kaikista vastuullisin kuluttaja, vaan kuljen paljon hintojen, helppouden tai milloin minkäkin syyn perässä. Mutta yksi minultakin sentään onnistuu: yhä enemmän jätän vain tavaroita ja tuotteita yksinkertaisesti ostamatta. Jos en ehdottomasti jotain tarvitse, niin sitä en myöskään hanki. Sehän se kai on vastuullisinta kuluttamista, että välttää kaiken turhan kuluttamisen kokonaan..

  • Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että pidit näkökulmastani asiaan. Aihe ei ole niitä helpoimpia kirjoitettavaksi.

   Krooninen huono omatunto kuulostaa tutulta. Kierrän sitä tosiaan jättämällä ostamatta kokonaan ja punnitsemalla jatkuvasti, mitä aivan todella tarvitsen. Jos haluaisin enemmän tavaroita, en mitenkään tulisi toimeen omatuntoni kanssa – en yksinkertaisesti jaksaisi selvittää joka tavarasta kaikkea sellaista, mikä ostopäätökseeni vaikuttaisi. Mistään en ole jäänyt paitsi jättämällä tavarat kauppaan. Päinvastoin, en ole koskaan tuntenut oloani yhtä vapaaksi ja tyytyväiseksi. Kesäreissullani (jolla edelleen olen) olen saanut huomata, miten paljon harmia tavarasta ja omistamisesta voi olla. Olen tuntenut suurta keveyttä siitä, etten omista kovinkaan paljon.

 2. Ja niissä tavaroissa joita hankkii tai joita tarvitsee (esim. vaatteet) voi ottaa ekologisen selkärepun käyttöönsä.MIPS-luvun. 🙂 se ainakin keventää taakkaani, kun tiedän, että kulutan farkkuni puhki ennenkuin hankin uusia ja rikkinäiset leikkaan farkuiksi ja vien kirpparille. http://fi.wikipedia.org/wiki/MIPS-luku

 3. Minimalismin suhde ympäristöajatteluun on minusta edelleen hieman auki oleva asia. Näkeehän paljon esimerkiksi hehkutusta siitä, että kun on vähän tavaraa ja sen takia säästänyt rahaa, voi vaikkapa matkustella paljon. Oma ympäristöomatuntoni ei kestä lentokoneella matkustelua.

  Samalla herää kysymys minimalismin suhteesta asketismiin. Esimerkiksi Leo Stranius kutsuu itseään askeetikoksi. Asketismikin voi olla täysin irrallaan ympäristöajattelusta, jos motiivi on uskonnollinen tms.

  Minimalismi ei ole samaa kuin ekoilu sikäli, että tavaran vähentäminen kotoa ei itsessään auta ympäristöä mitenkään. Omalla kohdallani vaatteiden vähentäminen on nyt johtanut vajaisiin pyykkikoneellisiin, mitä epäilinkin etukäteen ja mille etsin vielä ratkaisua. Ehkä kyse onkin enemmän harmoniasta, estetiikasta, mielenrauhasta, arjen helppoudesta?

  Toisaalta jos minimalismin käsitteen irrottaa kokonaan ympäristöajattelusta, saattaa joutua aika vaarallisille (hedonistisille) vesille. Olisihan arjen sujumisen kannalta helpointa ostaa uusia halpisvaatteita aina, kun tuntuu siltä, ettei ehdi pyykätä ja toisaalta heittää ne roskiin sitten, kun ne eivät mahtuisi kaappiin. Pelkkä arjen helpottaminen ja yksinkertaisuus ei voi olla kriteeri.

  Mikä on minimalismin ja ekoilun keskinäinen suhde?

  • En muuten ymmärrä tuota logiikkaa, jota aina väillä tarjotaan. Että ostettaisiin uusia vaatteita pyykättäviksi siksi ettei jakseta pestä vanhojakaan. Eihän niitä kaupan kemikaalipommeja voi pesemättäkään päälleen laittaa? Itse en ainakaan laittaisi, huh.

   Minimalismi ja ympäristönäkökulman huomioiminen eivät minustakaan automaattisesti linkity yhteen. Minimaalinen kuluttaminen kyllä, mutta tämä elämän ja omaisuuden yksioikoistaminen, mitä yleensä minimalismin alla tarjotaan, saattaa olla hyvinkin kuluttavaa ympäristön kannalta. Kuten esimerkiksi tuo kaukomatkailu harrastuksena – eli vaikka mielenkiinnonkohteita olisi vähän, ne toisaalta kuluttavat paljon resursseja. Tai se, että ”poistetaan” vaikka neljä jo olemassa olevaa astiastoa ja ostetaan yksi ”parempi” uusi niiden tilalle. Niillä neljällä olisi varmaan pärjännyt lopun ikänsä eikä olisi tarvinnut käyttää vielä lisää luonnonvaroja siihen asiaan. En tarkoita tuomita tällaista käytöstä mutta siinä on yksi näkökulma pohdittavaksi.

   • Kiitos kommentistasi! Kirjoitit ajatuksia joita olen itsekin mielessäni miettinyt. Ihmisillä on tosiaan erilaisia tapoja toteuttaa minimalismia, kuten monia muitakin asioita elämässä. Erilaisten käsitteiden kuvaamaa elämäntapaa (koskee myös mainittua ympäristöystävällisyyttä) eletään monin eri tavoin, kukin omien käsitystensä mukaan. Moniin asioihin liittyy lukemattomia mahdollisia valintoja, eikä yhtä oikeaa, selkeää ja suoraa tietä juuri ole. Se, mitä kukin pitää elämässään tärkeänä, vaikuttaa siihen millaisia valintoja tehdään.

  • Kiitos kommentistasi! Mielenkiintoisia mietit. Minimalismi ei automaattisesti ole ekologista, vaan riippuu kunkin valinnoista. Ja sekin vaihtelee, mitä kukin sanoo minimalismiksi. Kaikenlaisia asioita voi toteuttaa monin tavoin, kukin omien käsitystensä mukaan. Pienen tavaramäärän omistamisen voi toteuttaa niin eri tavoin, esim. pitämällä samoja tavaroita kunnes ne ovat korjauskelvottomia, tai vaihtamalla tavaroita toisiin, koska sattuu huvittamaan. Pelkkä pienen tavaramäärän omistaminen ei näin ollen ole mielestäni minimalismia, ei siinä mielessä kuin itse asian näen. Itse näen minimalismin paljon juuri ekologian kautta, joku toinen ei välttämättä pidä ekologisia arvoja niin tärkeinä.

   Itse muuten ratkaisin tuon vajaiden pyykkikoneellisten ongelman rajoittamalla vaatteideni värivalikoimaa. Vaatteideni määrä on vähentynyt, mutta saan selvästi aiempaa helpommin pestyä edes jotakuinkin täysiä koneellisia. Pelkkä vaatteiden kokonaismäärä ei riitä tarkkailun kohteeksi. Jos en miettisi tarkkaan minkä värisiä vaatteita ostan, joutuisin omistamaan kohtuuttoman paljon vaatteita täysiä pesukoneellisia ajatellen. En pidä sitä itselleni järkevänä toimintatapana.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s