Remontointi ja ekologisuus

Katselin hiljattain netissä ilmoituksia myytävistä asunnoista. On kiinnostavaa nähdä millaisia pohjaratkaisuja on olemassa, ja millaisia asuntoja missäkin on tarjolla. Muuttaminen ei ole ajankohtaista toistaiseksi, mutta palaaminen omalle murrealueelle käy välillä mielessä.

Myytävät asunnot ovat muuttuneet paljon reilussa kymmenessä vuodessa. Kun etsimme ensimmäistä omistusasuntoa 2000-luvun alkupuolella, myytävät asunnot olivat lähes poikkeuksetta ns. peruskuntoisia. Kauttaaltaan remontoituja, näyttäviä tai persoonallisia asuntoja ei oikeastaan tullut vastaan. Ostimme perussiistin asunnon, jonka remontoimme mieleiseksemme. Parin vuoden kuluttua muuttaessamme saimme sen kaupaksi ensimmäisessä näytössä. Vielä tuolloin ”pieni pintaremontti” nosti asunnon kiinnostavuutta ja hintaa suorastaan häkellyttävän paljon.

Sittemmin tilanne on muuttunut aivan toiseksi. Sisustamisesta ja tee-se-itse -remonteista on tullut arkipäivää. Suurin osa asunnoista on remontoitu hiljattain, peruskuntoisia tulee vastaan harvoin. Yleensä on uusittu seinä- ja lattiapinnat, usein myös keittiö. Kylpyhuone on usein jätetty entiseen asuunsa.

Potentiaalisen asunnonostajan silmin katsoen tilanne herättää monenlaisia ajatuksia. Remontoitu, hyväkuntoinen asunto olisi periaatteessa muuttovalmis – ainakin jos pystyy elämään sen kanssa miltä asunto näyttää tai millaisia materiaaleja siinä on käytetty. Useimmiten edellisen asukkaan valinnat eivät miellytä. Monista asunnoista näkee, että kyseessä on todennäköisesti nuoren(parin) ensimmäinen oma koti. Materiaalivalinnat, värit ja kuosit ovat riehakkaita, osoittaen kenties kyllästymistä vuokra-asuntojen valjuihin pintoihin. Olen itsekin ollut vuokra-asuntojen valjuihin pintamateriaaleihin kyllästynyt, ensimmäiseen omaan kotiin päässyt tee-se-itse -remontoija. Vapauden tunne ja lukemattomat mahdollisuudet saavat helposti homman lähtemään lapasesta. Onneksi revittelimme vain seiniä maalaamalla, ja seuraava asukas sai muutettua asuntoa helposti oman makunsa mukaiseksi.

Ensimmäisen oman kodin remontoimisesta päättäminen oli helppoa, sillä asunto oli peruskuntoisen tylsä. Jos nyt ostaisimme asunnon, tilanne olisi todennäköisesti toinen. Tuntuisi tuhlaukselta laittaa uusiksi hyväkuntoinen asunto, joita suurin osa myytävistä, pienistä asunnoista tuntuu olevan. Jotkut asunnot on remontoitu harjaantuneemmalla silmällä kuin toiset, mutta silti yksikään näkemistäni ei ollut sen näköinen, että voisin ajatella siinä viihtyväni ilman uutta remonttia.

Tilanne näyttää kääntyneen niin päin, että asunnossa tehty remontti voi hidastaa asunnon myyntiä. Myynnissä on hyväkuntoisia, jo tyhjiä asuntoja, joissa on hyvä pohjapiirustus ja sijainti. Hinnassakaan ei ole erityistä vikaa, eikä netin tietojen perusteella löydy muutakaan syytä, miksei asunto mene kaupaksi. Kuvia katsoessa usein huomaa, ettei asunnosta löydy muuta neutraalia pintaa kuin katto. Lattia on kuvioltaan näyttävä, ja asunnosta saattaa löytyä useita erilaisia lattiapintoja. Joka huoneessa on erilainen, huomiota herättävä tapetti. Keittiökin on usein uusittu räiskyväksi, ja sieltä löytyy erilaisia pintoja niin että silmissä vilisee. Jos vielä kylpyhuonekin on hiljattain uusittu samaan tapaan, on helpointa jatkaa etsimistä. Hyväkuntoisen, siistin asunnon täysremontti on ajatuksena ikävä.

Jos nykyistä asuntoamme etsiessä olisi ollut enemmän valikoimaa, emme todennäköisesti olisi muuttaneet tähän. Katselin myytäviä asuntoja, ja törmäsin yhä uudelleen asuntoon, joka oli hyvällä paikalla, sopivaan hintaan, kivannäköisessä talossa, suuret remontit tehty, hoidettu yhtiö ja pieni yhtiövastike. Vasta katsoessani enemmän kuvia, muistin nähneeni asunnon aiemminkin. Käännyin joka kerta jatkamaan etsintää harmitellen, että ”tuossa olisi hyvä, hiljattain remontoitu asunto jollekin, joka tykkää tuollaisesta tyylistä”. Tuntui hullulta laittaa uusiksi siisti asunto, joka olisi voinut olla jo sellaisenaan jollekin koti. Lähdimme kuitenkin katsomaan asuntoa, koska parempiakaan vaihtoehtoja ei ollut. Myöhemmin oli sitten puuhaa tapettien irrottamisessa ja lattioiden uusimisessa. Onneksi alkuperäinen keittiö oli kunnostettu pääosin kauniiksi ja kylpyhuonekaan ei liikaa hylkinyt silmää.

Pyrin elämään mahdollisimman ekologisesti. Uutta asuntoa ostaessa joudun törmäyskurssille pyrkimykseni kanssa. On helpompaa ostaa asunto, joka kaipaa kunnostusta, ja remontoida se mieleisekseen, kuin ostaa hiljattain remontoitu asunto, jossa juuri mikään ei sovi yhteen oman maun kanssa. Tilanne on jo parempi, jos kylpyhuoneen ja keittiön kanssa voi tulla toimeen. Uudehkojen tapettien repiminen maalin tieltä tuntuisi ikävältä, samoin lattian vaihtaminen uuteen, jos sen kunto ei uusimista edellyttäisi.

Nykyaikana yleinen tapa remontoida siistikin asunto, jos se ei miellytä silmää, herättää ristiriitaisia tunteita. Kauneus on minulle tärkeää, eikä todellakaan ole yhdentekevää miltä kotini näyttää. Kuitenkin tuntuu pahalta hukata aikaa, rahaa ja materiaaleja uusimalla käyttökelpoista. Turhan remontoinnin epäekologisuuskin painaa omatuntoa.

Onko teillä kokemuksia kauneuden tarpeen ja ekologisen omatunnon törmäyskurssista?

10 kommenttia artikkelissa “Remontointi ja ekologisuus

 1. Olen itsekin törmännyt juuri samaan havaintoon: asunnon pintoja on uusittu, mutta ei itseäni miellyttävällä tavalla. Hakutuloksiin listautuu uudennäköisiä, mutta ei minunnäköisiä asuntoja. Kuitenkin remontti nostaa asunnon hintaa, enkä tosiaan haluaisi maksaa tuplasti, remontista ja uudesta remontista. Itselläni on kuitenkin sellainen tilanne että tulen todennäköisesti puolisoni kanssa rakentamaan oman talon enkä malta odottaa sitä, neliöt saa suunnitella täysin itse! Eikä niitä ole yhtään turhaa 😉 ja jos pidemmälle ajattelee, ehkä siinä vaiheessa kun sen myyminen joskus viidenkymmenen vuoden päästä on ajankohtaista, ovat pienet kodit huudossa tavarapaljouteen kyllästyneiden ostajien näkökulmasta.

  • Kiitos kommentistasi! Kiinnostuksella odotan milloin esim. talotehtaat alkavat huomioida jatkuvasti lisääntyvien pienten talouksien tai yksinasuvien tarpeet. Viimeksi kun katselin talojen pohjapiirustuksia, ne toistivat järjestään toisiaan. Esim. taloja, jossa ei olisi ollut pikkuruisia lastenhuoneita, ei juuri ollut. En oikein olekaan ns. omakotitaloihminen, mutta en löytänyt yhtäkään talomallia jonka olisin halunnut. Liian suuria ja vääränlaisia. Kaipaan ”omakotitalolta” omalle kohdalleni lähinnä mökkikokoista asumusta, moni ei nykypäivänä taitaisi suostua edes niin pieneen mökkiin.

 2. Meillä on varmaan muutto edessä parin vuoden sisällä, ja hieman samoja ajatuksia on tullut pyöriteltyä mielessä. Itse olen sen verran tarkka kotini pintamateriaaleista, että ahdistuisin kirjavien tapettien ja lattiamateriaalien keskellä, joten pintaremonttia kaipaava asunto olisi siinä mielessä paljon parempi vaihtoehto. Toisalta olemme luultavasti ostamassa omakotitaloa ja mietityttää millaisessa kunnossa pinnoiltaan huonokuntoinen talo ehkä muuten on. Omistaja, joka on huolehtinut talon sisäpuolen siisteydestä, on ehkä ollut tarkempi myös rakenteiden kanssa. Ehkä. Toisaalta pintaremonttikin on saatettu tehdä piilottamaan isompia vaurioita…

  Samalla mietityttää myös nykyisen asunnon remontointi. Laminaattilattia on osittain aika epäsiisti ja huonosti asennettu edellisen asukkaan jäljiltä, mutta kannattaako sitä enää vaihtaa parin vuoden takia, kun se on kuitenkin vielä ihan käyttökelpoinen? Sama juttu kylppärin kanssa, mies haluaisi vaihtaa laatat ja varmuuden vuoksi tarkistaa, ettei missään ole kosteusvaurioita, mutta en tiedä onko tässä vaiheessa mitään järkeä enää tehdä kallista remonttia. Tälle tielle jos lähtee, niin valitsisin ainakin jotain tosi neutraaleja ja ajattomia materiaaleja uusiksi pinnoiksi. Itsekin inhoan tuhlausta ja ns. turhaa remontointia. En voisi kuvitellakaan maalaavani seiniä uusiksi joka vuosi, mieluummin valitsen sellaisen sävyn, jota jaksaa katsella ainakin viisi tai kymmenen vuotta. Varmaan tylsää jonkun muun mielestä, mutta mitä sitten? Trendisisustuksia on ihan kiva katsella jonkun lehden sivuilta, mutta minusta olisi ahdistavaa asua joka sesonki erivärisessä asunnossa.

  Näin ajateltuna oli ehkä onni, että tämä asunto oli ostettaessa kuin pommin jäljiltä. Kammottavat oranssit tapetit olivat kissojen repimät ja tupakan haju oli pinttynyt kaikkiin pintoihin, joten hyvällä omatunnolla sai repiä vanhat tapetit pois ja maalata kaiken katosta alkaen 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Pidän seinien maalaamisesta silloin kun sen tarve on, mutta olen todella iloinen kun onnistun valitsemaan seiniin värejä, joita jaksan katsella siihen saakka kunnes seuraavan kerran on maalattava. Siinäkin hommassa onneksi ajan myötä harjaantuu. 😉

   Ns. pommikuntoisen asunnon remontointi olisi minun näkökulmastani paras mahdollinen vaihtoehto. Saisi valita ympärilleen materiaaleja jotka miellyttävät, eikä tulisi tehtyä ns. turhaa remonttia. Tai vaihtoehtoisesti ei tarvitsisi katsella jonkun toisen valintoja, jotka eivät niin itseä miellytä.

 3. Vaikka aihe ei olekaan minulle ajankohtainen, se mietyttää silti. Olen jo pitkään ihmetellyt telkkarin pintaremonttiohjelmia, joissa asuntoja kunnostetaan ihan vain myyntiä varten. Maalataan seinät tehosteväreillä ja laitetaan kiiltävät kaapinovet keittiöön (samalla näyttöjä varten poistetaan 90% tavaroista, mikä itsessään voisi jo auttaa myynnissä ihan ilman remontteja). Remontti menee todellakin hukkaan ja kuluttaa turhaan resursseja, kun seuraava asuja haluaa muokata asunnon sopivammaksi itselleen. Ja ns. huijausremontit, joissa peitetään hometahraiset kaakelinsaumat maalilla, ovat vain epäreiluja. Jos ei ole aikeita asua pitkään samassa asunnossa, kannattaa ehkä kuitenkin käyttää remontissa neutraaleja materiaaleja ja revitellä ja toteuttaa itseään sitten tekstiileillä, jos siltä tuntuu.

  • Kiitos kommentistasi! Tuota minäkin olen miettinyt, että kun asunto on siisti ja turhat tavarat ovat poissa, se myy itsensä paremmin, oli sen kunto mitä tahansa. Katsellessani netissä myytäviä asuntoja minulta jää usein katselu kesken, koska asunto on niin täynnä tavaraa ja sekaisin, ettei sen sotkun keskeltä näe koko asuntoa. Joskus taas olen kiinnostunut paljon asunnosta, joka oli sisustettu varsin vanhanaikaisesti ja ei niin silmää hivelevästi, mutta asunto oli siisti ja tavaroita oli kohtuullisesti, kaikki kauniisti omilla paikoillaan. Asunto erottui edukseen ja asunnon tavaroihin kiinnittyi huomio vasta myöhemmin.

 4. Mielestäni remontoinnissa pätee melko samat säännöt mitä muunkin tavaran hankinnassa. Kannattaa todella miettiä mitä oikeasti tarvitsee ja mikä vain on ”kivaa”. Vanha neuvo on, että remonttia ei kannattaisi edes alkaa tekemään ennen kun on asunut asunnossa jonkin aikaa. Usein remontointi nimittäin on lähinnä omien ”hajumerkkiensä” jättämistä asuntoon, eli merkataan oma reviiri ;). Asunnon voi kuitenkin saada tuntumaan omalta myös perusteellisella siivouksella ja omien tavaroiden kantamisella sinne.

  Itse olen elämäni aikana syyllistynyt moneen turhaan ja ylimitoitettuun remonttiin varmaankin juuri edellä mainituista syistä. Typerin remontti jonka olen tehnyt, oli kauniin funkkishuoneiston seinien repiminen ja tekeminen siitä yhtä avaraa tilaa. Luonnollisesti laitoin vielä tummaa parkettia ja värikkäitä tehosteseiniä… Olihan asunto 2000 -luvun alun mukaisesti silloin hieno, mutta nyt jälkeen päin voin vain kauhistella, kuinka tuhosin kauniin 40 -luvun asunnon, joka oli lähes alkuperäisessä kunnossa sen ostaessani. Kyllä nolottaa nyt myöhemmin.

  Jos siis jotakin olen oppinut niin usein myös remonttia tehdessä vähemmän on enemmän. Ja jokaisen remontin pitäisi lähteä asunnon (huoneiston tai talon) omista lähtökohdista alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioitten. Niin tehdessä asunnon remontointi on ajan hammasta kestävää ja siten myös ekologista. Joskus se merkitsee omien (sen hetkisten) ”haluamisten” laittamista syrjään.

  • Kiitos kommentistasi! Tuo on oikeasti hyvä vinkki, ettei remontoisi asuntoa heti. On hyvä jonkin aikaa tutustua asuntoon ja miten esim. valo siellä kulkee, ennen kuin alkaa tehdä muutoksia.

   Olen remontoinut kolmea asuntoa, ja huomannut, että kannattaa todella miettiä mitä asunto kaipaa, ja millä tavalla sisustettuna se olisi parhaimmillaan. Erilaisiin asuntoihin sopivat erilaiset ratkaisut. Esim. nykyinen asuntomme tulisi todella epäviihtyisäksi, jos sen olisi remontoinut siihen tapaan kuin edellisen suuren ja monitasoisen rivitaloasuntomme. Ja se edellinen asunto taas olisi ollut todella valju, jos sen olisi remontoinut kuten tämän nykyisen. Omia ”haluamisiaan” kannattaa todella miettiä, sillä ne eivät välttämättä olekaan edukseen juuri siinä ympäristössä mitä on remontoimassa.

 5. Olen asunut rivitaloyhtiössämme parikymmentä vuotta ja tänä aikana nähnyt yhden jos toisenkin asunnon vaihtavan omistajaa. Ja järjestäen tuo sama rumba: paitsi että uudet asukkaat remontoivat ostamansa asunnon sisäpuolelta mieleisekseen, he panevat uusiksi myös pihan. Tätä on ihan älytöntä katsella. Juuri kun kasvien tai puiden kasvu on hyvällä mallilla, tulee joku, repii kasvit pois ja istuttaa uusia tilalle.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s