Kyllästytkö helposti tavaroihisi?

Saako kyllästyminen sinut ostamaan uutta, vaikka varsinaista tarvetta uuden ostamiselle ei olisikaan? Mikä neuvoksi osteluun, jonka jäljiltä koti pursuaa tavaroita?

Uudet tavarat menettävät uutuusarvonsa nopeasti ja sulautuvat muuhun kotona olevaan tavaramassaan. Uuden tavaran tuoma piristys haalenee nopeasti. Joskus tavara tuntuu väärältä jo pian kotiin tultua.

Kaupoissa esineet asetellaan usein kauniisti esille, jotta ne näyttäisivät mahdollisimman houkuttelevilta, ja niitä ostettaisiin. Monissa liikkeissä tavaroista luodaan yhtenäinen, kaunis kokonaisuus. Kun tuot kauniin esineen kotiin, se ei välttämättä enää näytäkään niin kauniilta. Sen ympäriltä puuttuu kaupassa nähty harmoninen ympäristö, ne muut tavarat jotka osaltaan saivat esineen näyttämään niin kauniilta. Kodin monenlaisista esineistä koostuvassa ympäristössä, elämisen jälkien jättämässä sekasotkussa, kaunis tavara onkin vain yksi tavara lisää muiden joukossa.

 

Miten kyllästymistä voisi välttää – vinkkejä ostoksille

1. Jätä ”ihan kiva” -tavarat kauppaan. Jos etsit jotakin tietynlaista, ja tyydyt johonkin joka on vähän sinne päin, et todennäköisesti ole kovin kauaa tyytyväinen ostokseesi.

2. Älä lähde kauppaan etsimään ”jotain kivaa”. Älä kierrä kauppoja ajanvietteeksi. Kun tiedät mitä tarvitset ja haluat, kirjaa se tarkasti ostoslistaan. Osta vain tuote, joka täyttää toiveesi. Ostoslista voi vähentää muiden tavaroiden vilkuilua, kun keskityt etsimään mitä listallasi on.

3. Jos et ole aivan varma mitä ajattelet kaupassa näkemästäsi tavarasta, älä osta sitä. Anna ajan kulua, ja katso vieläkö ajatus tavarasta on mielessäsi muutaman päivän tai viikon kuluttua. Voit jättää valintapäätöksen myös sattuman varaan: jos tavara vielä on kaupassa, kun siellä seuraavan kerran käyt, voit miettiä sen ostamista. Jos tavaraa ei enää ole, asia on ratkaistu puolestasi.

4. Älä lähde ostoksille tai surffaile verkkokaupassa itseäsi piristääksesi. Todennäköisesti päädyt ostamaan jotakin, mikä mielialan kohentuessa tuntuukin melko yhdentekevältä. Mieti sen sijaan mikä oikeasti parantaisi oloasi. Lepo? Hyvä ruoka? Hyvä seura? Liikunta? Raikas ulkoilma? Musiikki, tanssi, laulaminen? Käsityöt? Muu oman luovuuden valloilleen päästäminen?

 

Miten saada enemmän iloa jo olemassa olevista tavaroista?

1. Siivoa kotisi. Siisti, järjestyksessä oleva koti tuo tavarat paremmin esille, kuin epäsiisti sekalaisuus.

2. Tee tavaroillesi riittävästi tilaa. Kauniit esineet näyttävät paremmilta, kun niiden ympärillä on riittävästi siistiä tilaa. Voit myös ryhmitellä kauniita esineitä yhteensopiviksi kokoelmiksi.

3. Mieti, miten paljon esineitä näkyvillä on sinulle sopivasti. Jos esineitä on liikaa esillä, ja tuntuu siltä, ettei oikein mikään ole edukseen, laita osa esineistä pois näkyviltä. Jos sinulla ei ole tilaa, minne tavaroita laittaisit, mieti kannattaisiko alkaa vähentää tavaroita, joita et tarvitse tai joilla ei ole sinulle juuri merkitystä.

4. Vaihtele näkyvillä olevia tavaroita. Shoppaile omista kaapeistasi, hae vaihtelua tavaroista joita jo omistat.

 

Miten saada enemmän iloa vaatteistaan?

1. Siivoa vaatekaappisi. Tyhjennä kaappi kokonaan ja puhdista se. Käy vaatteesi läpi, ja laita kaappiin takaisin vain ehjät, puhtaat, mieluisat ja sopivankokoiset vaatteet. Järjestä ne kauniisti omiin pinoihinsa, tai ripustettavat vaatteet itsellesi loogisella tavalla esim. värin, käyttötarkoituksen tai asukokonaisuuksien mukaan. Jos tunnet tarpeelliseksi säilyttää joitakin juuri nyt vääränkokoisia vaatteita, laita ne vaikka laatikossa kaapin ylähyllylle tai muuhun sopivaan paikkaan. Pääasia, että ne eivät ole käyttövaatteiden seassa vaatevalintoja vaikeuttamassa, kun ne juuri nyt eivät ole valittavissasi. Vaatteet, joiden säilyttämisestä olet epävarma, voit laittaa omaan laatikkoonsa. Päätä itsellesi sopiva aika, jonka jälkeen näet tulitko käyttäneesi vaatteita, vai voisitko luopua niistä.

2. Onko sinulla paljon vaatteita, mutta usein tilanne, ettet löydä mitään päällepantavaa? Kokeile P333:ea. Siinä valitaan 33 vaatetta, asustetta ja kenkää (alus-, yö-, koti- ja urheiluvaatteita ei lasketa), joita käytetään seuraavat kolme kuukautta. Kolmen kuukauden jaksoja sopii vuoteen neljä, juuri sopivasti neljälle vuodenajallemme. Voit yksinkertaistaa ideaa itsellesi sopivammaksi, jos se ei sellaisenaan sinulle toimi.

3. Tunnetko oman tyylisi? Saat apua tyylisi löytämiseen esim. Rinna Saramäen kirjasta Hyvän mielen vaatekaappi. Jos ei tunne omaa tyyliään, saattaa ostaa helpommin vaatteita unelmaminälle tai hetkellisen mielihalun täyttämiseksi. Myöhemmin sitten huomaa, etteivät ostetut vaatteet olleetkaan oikein itselle sopivia.

4. Selvitä tarkemmin mitä oikeastaan omistat. Ehkä et ole tullut ajatelleeksi, miten monin tavoin voisit yhdistellä vaatteitasi asukokonaisuuksiksi. Vanha tuttu vaate voi näyttää aivan uudenlaiselta, kun sen yhdistää erilaisten vaatteiden ja asusteiden kanssa kuin ennen.

Miten sinä olet saanut vähennettyä tavaroihin kyllästymisen aiheuttamaa ostelua?

10 kommenttia artikkelissa “Kyllästytkö helposti tavaroihisi?

 1. Hieno kirjoitus! Sain tästä inspiraatiota ja uskon vahvistusta olla ostamatta turhia tavaroita ja tehdä ”löytöjä” omasta kaapeistani.

 2. Rahatilanteeni oli viime vuoden todella tiukka, joten esimerkiksi vaatehankintoja tein todella vähän. Ostin uudet kengät koska vanhoissa oli reikä pohjassa. Ostin siis vain jo oikeasti tarvitsin jotain. Vaihdoin säilytysratkaisua, hyllyiltä henkareihin. Vaatteideni vähettyä erittäin paljon, minusta tuntuu että minulla on enemmän päällepantavaa kuin ikinä. Enkä tarvitse juuri nyt kesällä uusia vaatteita. En minä vieläkään rikas ole, joten turhuuksia tulee siksi shoppailtua todella harvoin. Minimalismin kannalta toinen puoli oli jo kunnossa, en ostanut enää turhaa tavaraa. Nyt sitten siitä luovutaan pikkuhiljaa 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Olen huomannut aivan saman. Omistan vähemmän vaatteita ja kenkiä kuin koskaan ennen, ja minulla on enemmän päällepantavaa kuin aiemmin. Hyvin miellyttävä ilmiö. 🙂

 3. Joshua Beckerillä oli eräs hyvä kirjoitus, joka sivuaa samoja aiheita. Erityisesti sitä, miten koti saadaan näyttämään paremmalta vähemmällä. Idea on pitää koti sellaisessa kunnossa, että voisit koska tahansa valokuvata sen ja laittaa valokuvat asunnon myynti-ilmoitukseen. Hyvässä asuntovalokuvassa on hyvin rajattu määrä koriste-esineitä ja paikat ovat tietenkin siisteinä. Vaihdoin itsekin asuntoa vähän aikaa sitten ja edellinen kotimme oli harvoin (jos koskaan) näyttänyt paremmalta kuin kuvaushetkellä – eli juuri silloin, kun olimme luopumassa siitä! Miksi emme voineet elää yhtä hienossa ympäristössä koko aikaa? Beckerin kirjoitus löytyy täältä: http://www.becomingminimalist.com/stage-your-home-for-living/

  • Kiitos kommentistasi ja linkistä! Pitääkin tutustua tuohon ajan kanssa. Aivan saman ilmiön olen kokenut itsekin – asunto on parhaimmillaan myyntihetkellä. Hölmöä.

 4. Hieno kirjoitus. Sellaiseen mikä on itselle ominta ei kyllästy. Monesti kääntyminen sisäänpäin, joka vaatii pysähtymistä vaaditaan kierteen katkaisemiseksi. En usko, että kellekään ominta on sotkuisuus, kasat ja toimimattomuus vaan kynnys aloittaa on vain tullut liian suureksi. Kuinka paljon vaihtelua tai yksityiskohtia tarvitsee vaihtelee. Minulla samat tarpeet näyttävät syklisesti seuraavan vuodenaikoja, joten pakkailen kausitavaroita pois ja pidän esillä sen mitä tarvitsemme. Ostotarpeiden tullessa minulla auttaa parhaiten aikalisä. Suuri osa on mielihaluja, jotka menevät ohi. Liiallinen suunnittelukin (tällä tarkoitan täydellisyyden tavoittelua) lisää ostohaluja.

  • Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että pidit tekstistä. Hyvin sanottu: ”sellaiseen mikä on itselle ominta ei kyllästy”. Olen tuosta täysin samaa mieltä. Ja todellakin, mielihalut menevät ohi. Tuonkin olen huomannut, että liiallinen suunnittelu ja täydelliseen pyrkiminen lisää ostohaluja. Toisaalta omalla kohdallani olen monta kertaa ratkaissut tuon niin, että olen luopunut jostakin, ja tilanne on parantunut ilman uuden ostamista.

 5. Kiitos tästä kirjoituksesta!
  Entinen minä olisi eilen ostanut pari aika kivaa paitaa ja melko laadukkaat sukat ja pitänyt 4 epäsopivaa netistä tilattua vaatetta. Nykyinen minä (kiitos tälle ja muutamalle muulle minimalismiblogille!) jätti melko kivat kauppaan ja pakkasi nettiostokset palautukseen heti sovituksen jälkeen.

  Parempi mieli!

  • Kiitos kommentistasi ja ole hyvä kirjoituksesta! 🙂 Onnittelut sinulle tuosta mainitsemastasi suunnan muutoksesta! Parempi mieli on hieno asia. 🙂

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s