Elämä on hauras

Nauttiessani pitkästä keväästä minulla oli sisälläni hento levottomuus siitä, että tämän kesän aikana tapahtuu jotakin suurempaa. Oli selittämätön aavistus, ettei tämä kesä tule kulumaan omalla painollaan, sen suurempia muistikuvia jättämättä.

Olen saanut kesän mittaan useita muistutuksia siitä, että elämä on hauras. Asiat voivat muuttua nopeasti ja varoittamatta.

Lähipiiriäni ja sukuani on kohdannut tänä kesänä kaksi täysin yllättäen tullutta kuolemantapausta. Kaksi onnettomuutta, kaksi vakavaa sairastumista. Itsekin sain muutaman viikon jännittää millaista kerrottavaa lääkärillä olisi. Sain lopulta huokaista helpotuksesta. Näiden jälkeen lähipiirin melko pieneksi ajatellussa remontissa paljastunut hyvin ikävä ja remonttia laajentanut yllätys tuntui enää pieneltä töytäisyltä. Niin pitkään kun kyse on rahasta ja tavarasta, ongelma on ratkaistavissa.

Monen tuntemani ihmisen elämä muuttui tänä kesänä, osan pysyvästi. Joidenkin kamppailu ei ole vielä päättynyt. Aika näyttää miten elämä jatkuu. Ja miten pitkään.

Kaikella tapahtuneella on vaikutuksensa minuunkin. Nämä monet yhtäkkiset tapahtumat ovat muistuttaneet, että vaikka olen vielä nuori ja melko terve, niin tämänhetkinen tilanne ei ole kiveen hakattu. On liian helppoa uskotella itselleen, että elämä jatkuu tasaisen hyvänä, kunnes joskus vanhana tulee aika jättää tämä elämä.

Olen saanut vierestä nähdä, että ihminen ei välttämättä ymmärrä miten paljon menetettävää hänellä terveytensä suhteen on, ennen kuin tilanne heikkenee niin paljon, että arki vaikeutuu huomattavasti. Silloin voi olla jo liian myöhäistä tehdä paljoakaan. Miten moni alkaa toden teolla hoitaa terveyttään vasta sitten, kun on aivan pakko?

Tunnen kiitollisuutta siitä, että minua on muistutettu. Aion ottaa muistutuksista opikseni. Minulla on mahdollisuus pitää itsestäni parempaa huolta. Olen kuitenkin saanut muistutuksen siitäkin, että kaikkeen ei voi vaikuttaa. Ikäviä yllätyksiä voi sattua, vaikka huolehtisin itsestäni miten hyvin tahansa.

Kesän tapahtumat ovat muistuttaneet läsnäolon merkityksestä. On hyödyllistä osata pysähtyä kuluvaan hetkeen. Nauttia kaikesta siitä, mitä tapahtuu juuri nyt. Osata olla murehtimatta asioista, jotka eivät ole juuri nyt ajankohtaisia.

Tämä hetki on korvaamattoman arvokas. Minkään mittakaavan energisyys, tehokkuus tai yrittäminen ei tuo kuluneita hetkiä enää takaisin.

Kannattaa siis suoda joitakin hetkiä elämästään sen miettimiseen, mikä todella on tärkeää. Ja sen jälkeen elää näitä tärkeitä asioita kunnioittaen.

2 kommenttia artikkelissa “Elämä on hauras

  1. Tekisi mieli kommentoida, mutta sanoit jo kaiken. Pysäyttävä teksti! Ja kaksi viimeistä lausetta kiteyttivät kaiken olennaisen… Kiitos!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s