Minimalistinen kylpyhuone

Kylpyhuoneemme on kooltaan miniluokkaa. Sen vaatimattomat mitat ovat 145 cm pituutta ja 185 cm leveyttä. Palan tuostakin tilasta vie yhdessä nurkassa oleva putkien kotelointi.

Itse tilan pienuus ei ole ollut niin suuri ongelma, kuin säilytystilojen vähäisyys. Muuttaessamme kylpyhuoneessa oli pieni peilikaappi, ja altaan alla alakaappi, josta luovuimme heti, jotta saimme kissojen hiekka-astialle paikan. Käytössämme oli siis yksi pikkuruinen kaappi. Hyvin nopeasti hankimme wc-pytyn päälle kapean ja mahdollisimman korkean kaapin.

Arki kylpyhuoneessa oli vuosia yhtä takkuamista. Oli suoranainen ihme, jos kaapeista sai jotakin ulos tai sisään ilman, että tavaroita putosi syliin. Suuri osa kylpyhuoneeseen kaivatuista tavaroista säilytettiin tilan puutteen vuoksi muualla.

Lisää säilytystilaa ja tehokasta organisointia, siinäkö apu?

Suunnittelin moneen kertaan, miten saisin kylpyhuoneeseen riittävästi säilytystilaa. Remontti ei kuitenkaan kiinnostanut. Suunnitelma hankkia koko seinän pituudelta kaappeja ei edennyt toteutumiseen asti. Ei huvittanut maksaa siitä, että saisin kylpyhuoneen yhä ahtaamman näköiseksi. Päätin parantaa tilannetta organisoimalla kaapin sisällön paremmin.

Hankin erilaisia koreja tavaroiden säilytystä varten. Järjestin kaappien hyllyvälit mahdollisimman tehokkaiksi. Sain kaaosta hieman parempaan järjestykseen, mutta tilat olivat aivan yhtä ahtaat kuin ennenkin. Nyt ahdasta oli sekä kaapeissa että koreissa. Edelleen tavaroita putoili hyllyiltä, ja nyt lisäksi kaatuili koreissa. Koreihin sai järjestettyä tavarat mukavasti silmältä piiloon, sellaisetkin joita ei olisi tarvinnutkaan.

Kylpyhuoneesta tuli käyttökelpoinen vasta sen jälkeen, kun ymmärsin katsoa kriittisesti, mitä kaikkea kaapeissa oikeastaan oli.

Mikä kaapit oikein täytti äärimmilleen?

Kaapeista löytyi useampi pullo hajuvesiä, kun taloudessa asuu kaksi hajusteherkkää. Useampia avattuja deodorantteja, shampoita ja muita tuotteita, koska jossain vaiheessa käyttöä oli huomattu, ettei tuote toimi. Erilaisia kasvoille tarkoitettuja sävyttäviä ja peittäviä tuotteita, jotka säännönmukaisesti vanhenivat kaappiin käytön puutteessa. Erilaisia suihkusaippuoita yhtaikaa avattuina, koska tarvitseehan ihminen vaihtelua! Kaikenlaisia erilaisia tuotteita ihon pesuun, kuorintaan, kosteuttamiseen, sävyttämiseen, kaunistamiseen niin paljon, että olisi voinut perustaa pienen kemikalion. Ei puhettakaan, että wc-pytyn yllä olevassa kaapissa olisi voinut säilyttää wc-paperipakettia, hyvä kun sinne sai ahdettua edes yhden vararullan kerrallaan.

Minimalismiin tutustuminen avasi silmäni. Ymmärsin, että emme todellakaan tarvinneet kaikkea sitä, mitä kaapeissa säilöimme.

Avatut tuotteet, jotka eivät meille sopineet, veimme taloyhtiön kierrätyshuoneeseen. (Deodorantit ja muut hygieniasyistä ongelmalliset tuotteet laitoimme suoraan roskiin.) Muita tuotteita käytimme pikkuhiljaa pois, ja aloimme miettiä, mitä todella tarvitsemme.

Valikoiman rajaaminen avuksi

Siirryimme luonnonkosmetiikkaan, ekologisten syiden lisäksi ihan siksi, että saisimme valikoimaa kavennettua. Enää kauppojen kemikalio-osastot eivät voineet houkutella, koska juuri mitään ostettavaa ei ollut. Kaikenlaisia ennen kaappeja täyttäneitä tuotteita ei myöskään enää huvittanut ostaa, koska luonnonkosmetiikan hinta oli jotakin aivan muuta kuin markettitavaran. Heräteostelu loppui kuin seinään.

Minua oli jo jonkin aikaa vaivannut, että lähes jokainen käyttämämme tuote oli hajustettu, ja tuoksujen yhteensovittaminen ilman kammottavan tuoksukakofonian luomista oli hankalaa. Hiljalleen aloimme vähentää myös tuoksuja.

Pian kaappiin alkoi sopia tavaroita, jotka aiemmin oli pitänyt säilyttää muualla. Ajan myötä säilytyskoreja jäi tyhjäksi. Lopulta luovuin koreista kokonaan, sillä halusin nähdä mitä hyllyillä oikeasti on, jotta en säilöisi enää turhia tavaroita. Vain rasia vanupuikoille ja sekalaisille tavaroille (hammaslankaimen vaihtopäät, sähköhammasharjan harjat) sai jäädä. Muki keräsi yhteen kynsileikkurit, viilat, pinsetit ja kammat, lasipurkki hammasharjat ja hammaslankaimet.

Mitä kaikkea kaapista on lähtenyt pysyvästi pois? Kasvojen kuorinta-aine, vartalon kuorinta-aine, jalkojen kuorinta-aine, kasvovesi, kasvonaamio, tuoksut, useampi sävyttävä tuote ja puuteri – nämä nyt ainakin. Kaapeissa ei enää myöskään pyöri valinnanvaraa, vaan yhtä tuotetta kerrallaan käytetään.

Kosmetiikan käyttöni nykyään

Käytän hygienia- ja kosmetiikkatuotteista säännöllisesti shampoota, deodoranttia, hammastahnaa ja kosteusvoidetta. Palasaippuaa tai välillä nestesaippuaa (taloudessamme on erilaisia mieltymyksiä saippuan olomuodosta) käsien pesuun. Joskus huulivoidetta ja paksumpaa voidetta karheisiin kohtiin iholla.

Kasvojen pesuaineen ja kasvovoiteen kanssa olen kahden vaiheilla. Ihoni on voinut paremmin, kun jätin hajusteet kokonaan pois, myös liian peseviä tuotteita on varottava. Kokeilin yhden pakkauksen verran tuoksutonta pesuvaahtoa kasvoille saman sarjan kosteusvoiteen kanssa, ja se toimi mainiosti. Sitä ei kuitenkaan saa kuin netistä tilaamalla, joten menossa on kokeiluvaihe, josko tuoksuton shampoo ja vartalovoide ajaisivat saman asian. Saattaa olla, että herkälle ja kuivalle iholleni tällaiset yksinkertaiset ratkaisut eivät pidemmän päälle riitä, vaikka ne väliaikaisesti toimisivatkin.

Nykyään ainoa mutkikkuus kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden kanssa ovat toimimattomat tuotteet, lähinnä shampoot. En ole löytänyt shampoota, joka ei kuivattaisi päänahkaani. Tämä koskee siis koko shampoovalikoimaa, ei ainoastaan luonnonkosmetiikkaa. (Paitsi palashampoot, joiden kanssa on omat ongelmansa.) Tuoksuton kolmen raaka-aineen Elokuu shampoo reilusti laimennettuna on ollut paras vaihtoehto, vieläpä niin että välillä pesen hiukset pelkällä vedellä ja venytän pesuväliä mahdollisimman pitkään. Onneksi kumppanini pää tuntuu kestävän lähes minkälaista shampoota tahansa, joten hän pystyy käyttämään pois avaamiani pulloja, jotka eivät minulle sopineet. Olen myös miettinyt, että kunhan nykyinen käsinestesaippua loppuu, täytän pullon toimimattomaksi havaitulla shampoolla.

Kylpyhuoneemme kaappien sisältö on muuttunut ajan myötä minikemikaliosta minimalistiseksi. Kaapeissa on vain tuotteita, joita tarvitaan. Tavaramäärä on vähentynyt niin paljon, että lisäkaappien tarvetta ei enää ole. Tavaroita sopii siirtelemään, ottamaan ja laittamaan takaisin paikoilleen ilman, että mitään putoaa.

Pieni muistilista, jonka avulla saat kylpyhuoneen kaapit tilavammiksi

1. Hävitä vanhentuneet tuotteet, äläkä säilö kaapeissa muitakaan roskia.

2. Avaa vain yksi pakkaus kutakin tarvitsemaasi tuotetta kerrallaan. Käytä se loppuun, ja avaa vasta sitten uusi. Vältyt kaapissa pyöriviltä melkein tyhjiltä pakkauksilta, joita ei huvita enää käyttää loppuun, kun uusikin on jo avattu.

3. Mieti mitä todella tarvitset. Vanhenevatko jotkin tuotteet jatkuvasti ennen kuin ehdit käyttää niitä paljoakaan? Ovatko ne oikeastaan tarpeellisia?

4. Jos tilaat kosmetiikkaa isomman erän kerrallaan netistä (tai jostain syystä pidät muuten varastoa), sijoita varasto muualle kuin kylpyhuoneeseen. Näin vältyt ”tuotakin olisi niin kiva kokeilla” -houkutuksilta, ja maltat helpommin käyttää tuotteet yksi kerrallaan loppuun asti ennen seuraavan kokeilua.

5. Säädä kaappien hyllyvälit niin, että saat hyllyvälin korkeudesta mahdollisimman paljon irti. Tavaroiden yläpuolelle riittää sen verran tilaa, että tavaroiden käsitteleminen sujuu helposti. Matalammille tavaroille matalampi hyllyväli, korkeammille korkeampi. Jos korkeita tavaroita on useilla hyllyillä, vaikka ne mahtuisivat yhdellekin, tilaa menee suotta hukkaan.

6. Varaa pieniä tavaroita varten omat kannettomat rasiansa, tarjotin, kahvikupin aluslautanen tai vaikka muki. Kaupassa käyntiä ei välttämättä tarvita, mieti olisiko kotonasi jo jotakin tarkoitukseen sopivaa. (Meillä säilyttimen virkaa tekevät valaisimen pakkauslaatikko, metallinen teerasia, keraaminen astia, vanha lohjennut kahvikuppi, muki ja lasipurkki.) Näin saat koottua pienempään tilaan esim. koruja tai meikkejä, eivätkä ne putoile kaapista muita tavaroita käsitellessä.

Millaisia vinkkejä sinulla on kylpyhuoneen toimivuuden lisäämiseksi? Miten arki rullaa pienessä kylpyhuoneessasi?

35 kommenttia artikkelissa “Minimalistinen kylpyhuone

 1. Tämä kirjoitus oli taas hyvä muistutus putsata kylpyhuoneen kaapit ja laatikot. Meillä täytyy tuo puhdistus tehdä useamman kerran vuodessa, sillä kotonamme minä olen se ainoa (ja tietenkin oikeassa oleva 😉 ) minimalismiin pyrkivä henkilö loppujen neljän keskittyessä lähinnä vain, no kauniisti sanottuna elämään itselleen mahdollisimman helposti.

  Muuten oletko koskaan kokeillut hiusten pesua kananmunan valkuaisella? Siinä on tosin oma vaivansa, sillä valkuainen puhdistaa hyvin vain, mikäli sen antaa vaikuttaa noin puoli tuntia. Lopputulos on kyllä ihanan puhtaat ja pehmeät hiukset, ilman minkäänlaista päänahan kiristelyä. 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Kananmunan valkuaista ei ole tullut kokeiltua. Enkä millään jaksaisi odotella sen vaikutusta puolta tuntia, vaikka lopputulos varmasti hyvä olisikin.

 2. Itselläni on talvisin hyvin kuiva päänahka, kuivuminen alkaa heti, kun sisätiloissa aletaan lämmittää. Parhaaksi olen kokenut Cutrinin Sensitive-sarjan shampoon. Ei tietysti ole luonnonkosmetiikkaa, mutta ilman parabeeneja ja hajusteita ainakin.

  • Kiitos kommentistasi! Kiitos vinkistä, vaikka toistaiseksi pysyttelen luonnonkosmetiikassa. Ehkä seuraavaksi kokeilen marseillesaippuaa, sitä olen joskus kuullut suositellun atoopikoille. Vaikka hiukan epäilen, että sen ongelmakohdat ovat aivan samat kuin palashampoolla.

   • Ymmärrän. Itsekin käytän luonnonkosmetiikkaa, mutta kolmessa asiassa on pitänyt antaa periksi: shampoo, deodorantti ja hammastahna. Näistä en ole yksinkertaisesti löytänyt sopivaa luonnonkosmetiikasta, vaikka monet olen kokeillut.

    Tuli mieleen vielä, että Madaran normaaleille hiuksille tarkoitettu shampoo oli varsin hyvä ainakin kesällä. En tiedä sitten miten toimisi itsellä talvisaikaan.

    • Itse annoin periksi tuon deodorantin kanssa. Jos marseille-saippua ei toimi hiuksille, niin joutunen keksimään shampootakin ns. tavallisista tuotteista, ehkä apteekista. Hammastahna sen sijaan on ollut helppo juttu, minulla on useita vaihtoehtoja hammastahnaksi, joista kolme laatua löytyy ihan marketista. Samoin muu kosmetiikka onneksi löytyy luonnonkosmetiikasta, vain tuo dödö ja shampoo ovat hankalampi juttu.

 3. Näillä kriteereillä meillä taitaa olla minimalistinen kylpyhuone, säilytystilaa on peilikaapin ja suihkussa roikkuvan korin verran kahdelle ja hyvin pärjätään! Ei puhuta niistä kuivumassa olevista urheilukamoista mitään… Itse olen huomannut että ”kosmetiikkaminimalismissa” auttaa todella paljon se, etten oikeastaan ole kovin kiinnostunut kosmetiikasta itsestään. Tuotteita on toki käytössä useita (esim. sekä poishuuhdeltava että jätettävä hoitoaine), mutta kun niihin suhtautuu insinöörin pragmaattisuudella eli jos ei huomaa vaikutusta niin tuote joutaa pois ei kaapeissa ole liikaa tavaraa. En myöskään näe mitään ideaa uusien tuotteiden kokeilussa jos olen tyytyväinen vanhoihin.

  Oletko kokeillut XZ:an Kaste-hilseshampoota? Itse olen siirtynyt täysin sen käyttöön, koska se on ainoa tuote joka pitää kuivuudesta aiheutuvan hilseilyni kurissa. Ihan ”normikosmetiikkaa”, mutta silikoniton sentään, eikä tartte maksaa brändilisää.

  Ja lopuksi vielä kiitos kivasta blogista!

  • Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla että pidät blogistani. 🙂 Ja kiitos shampoovinkistä. En ole vuosiin kokeillut muuta kuin luonnonkosmetiikkaa, enkä muista kokeilleeni tuota shampoota, jos sitä silloin olikaan kun viimeksi normikosmetiikkaa käytin. Pitänee laittaa näitä normikosmetiikankin shampoita hiukan ns. korvan taakse, jos en muutakaan avuksi keksi. Veden laadullakin taitaa olla paljon merkitystä. Mökillä ihoni ei kaipaa välttämättä voiteita ollenkaan eikä päänahka hilseile yhtä helposti, kotona ei ole mahdollista olla ilman voiteita. Tunne iholla on pesun jälkeen aivan erilainen.

 4. Hyvin ajankohtainen ja mielenkiintoinen aihe! Raskaus-aikanani huomasin, miten vähällä kosmetiikalla pärjää. Lopetin hiusten värjäämisen (muutama pussi luonnon hennaa tosin on vielä wc:n kaapissa jemmassa…), meikkaamisen lähes kokonaan ja ylipäänsä luovuin ”turhasta” kosmetiikasta. Hätkähdyttävää, kuinka sekä iho että hiukset voivat paremmin, kun niitä ei marinoi liikaa kemikaaleissa. Olen kokeillut Flow:n palashampoota, josta pidin, sopi myös vartalolle, sekä Ole Hyvä -merkin tuotteita. Ainakin minulle sama pesutuote tai voide käy muihinkin käyttötarkoitukseen (kasvot, vartalo) ja näin pullo/purnukka-määrä vähenee. Hakusessa olisi hypo-tuoksuinen, ekologinen mutta pitävä deodorantti, onkohan sitä vielä keksitty?

  • Kokeile sellaista kuin Deocrystal-deodoranttikivi. Ensimmäinen deodorantti omalla kohdallani, joka todella pitää kaikki hajut kurissa. Tuote ei sisällä alumiiniyhdisteitä, eli se ei tuki hikirauhasia, mikä taas tarkoittaa, että kainalot voivat liikkuessa ja kuumuudessa erittää kosteutta, mutta tällöinkin hiki on täysin hajutonta.

   Hinta oli ~12 € ja tuote kestää 1-2 vuotta. Itselläni tosin meni noin pari viikkoa, ennen kuin tuote saavutti täyden varmuuden ja iho tottui, mutta se saattaa olla yksilöllistäkin. Olen aina inhonnut sellaista keinotekoisen hajusteen ja hien tuoksuyhdistelmää (deodorantin kuitenkin aina jossain vaiheessa pettäessä), ja tämä Deocrystal onkin onnekseni täysin tuoksuton. En oikein pidä siitäkään, että vaatteet haisevat kainaloiden kohdalta deodorantilta… 🙂

   • Kiitos kommentistasi ja mukava kun annoit vinkin! Itselläni tuo deodoranttikivi (tarkoitithan sellaista?) ei puolestaan toiminut ollenkaan, vaikka monelle se tuntuu sopivan tosi hyvin. Olen kokeillut vastaavaa myös nestemäisenä, minusta tuotteessa itsessään oli jo hienomainen haju eli käyttämättä jäi. Ei tiedä ennen kuin kokeilee miten omalla kohdalla on. Itsekin inhoan sitä deodorantin ja hien sekoitushajua, se oli osasyy kokeiluuni olla välillä kokonaan ilman deodoranttia. Kokonaan ilman oli parempi vaihtoehto. Minuakaan ei lämmitä deodorantin hajuiset vaatteet, joidenkin tuotteiden haju ei lähde normaalissa 60 asteen pesussakaan, ainakaan ilman esikäsittelyä johon en ole alkanut. Todella ikävää!

    • Juu, nimenomaan deodoranttikiveä tarkoitin. Itselläni se toimi muutaman ensimmäisen viikon ajan noin 60 %:sti, mutta säännöllisen käytön myötä huomaan, ettei tuo deodorantti enää petä. Moni muuten sanoo samaa, että deodorantin käytön lopettaminen vähentää hikoilua. Jännä juttu sinänsä. Ehkäpä kaikki nämä kemikaalit vain laittavat ihon rauhaset niin ylikierroksille, että niiden toiminta tasaantuu vasta tuotteiden käytön vähentämisen myötä…

     Shampoista vielä sananen: kokeilin vihdoin sitä marseille-palasaippuaa myös hiusten pesuun. Toimii omalle takkutukalleni, ja on kivan edullinen vaihtoehto.

     • Hieno juttu, että marseille-saippua toimii sinulla! Itselläni on vähän kihartumaan taipuvainen hiuslaatu ja paksut hiukset, takkuuntuvat myöskin helposti, saa nähdä miten se minulla toimii kun sitä jossain vaiheessa kokeilen.

   • Nuo deodoranttikivethän ovat 99% alumiinia (esim. Deocrystal stick deodoranttikiven sisällysluettelossa nimellä Ammonium alum (aluna)).

    • Tosiaan, sisältääkin ammoniumalumiinisulfaattia, vaikka mainostavat aluminum chloridittomuutta. Näissä kivissä sitä on ilmeisesti sentään huomattavasti vähemmän kuin antiperspiranteissa, 5 %.

     Kaiken kaikkiaan deodorantti on kyllä ylivoimaisesti se kaikkein hankalin ja ärsyttävin kosmetiikkatuote. Ehkäpä kaikkea ei vain voi saada, tässäkään asiassa!

  • Kiitos kommentistasi! Olen huomannut saman, iho voi selvästi paremmin mitä vähemmän kemikaaleja sille laittaa. Aiemmin ylihoidin kasvojani, tietysti vielä liian voimakkain ainein, ja iho voi paljon huonommin kuin nykyisellä vähemmällä hoidolla ja vähemmillä tuotteilla.

   Kokeilin aikoinaan useita Flow:n palashampoita (aikaa ennen nykyistä tuotemerkkiä, olivatkohan ne silloin nimellä Vihreä Kosmetiikka tai jotain), mutta en muista mikä niistä toimi parhaiten. Hiukseni olivat alkuun hyvät, mutta mitä pidempään palaa käytin, sitä raskaammiksi hiukset kävivät. Saippua kertyi niihin ja hiusharjaan, ja peseminen oli myös työläämpää kuin tavallisella shampoolla. Palashampoo oli hyväksi päänahalle, mutta hiusten kanssa oli vähän vaikeuksia. Ole Hyvä -tuotteiden kanssa oli sama päänahan kuivumisongelma, kokeilin useampaa kunnes luovutin.

   Tuo Elokuun mieto shampoo on toiminut minulla sillä tavalla hyvin, että lähtiessäni saunavuorolle en tarvitse mukaan kuin sen. Ennen minulla oli pahimmillaan kassillinen purnukoita!

   Deodoranttiasia on hankala. Kokeilin monia luonnonkosmetiikkadeodorantteja, joista yksikään ei toiminut kuin korkeintaan hetken jos sitäkään, kunnes sain kesällä apteekista kylkiäisinä ei-luonnonkosmetiikkadeodorantin, johon tykästyin. (Välillä olin jo kokonaan ilmankin deodoranttia, koska hikoilin silloin vähemmän kuin deodorantin kanssa!) Joku Eucerinin roll-on on kyseessä, enkä taida enää vaihtaa muuhun. Iho nauttii, tuoksu sopiva, tehokas ja vähentää pyykin määrää huikeasti. Sitä ennen käytin kesällä pelkkää kookosöljyä mikä toimi kyllä melko hyvin, lukuun ottamatta niitä ikävän pitkään jatkuneita pahimpia helteitä… Olin pyöräillyt itseni todella hikeen (ja se todennäköisesti tuoksahti jo ympärillenikin) juuri sillä apteekkireissulla jolla minulle tarjottiin deodoranttikylkiäistä. Meinasin jo veistellä myyjälle jotakin nasevaa, mutta päätin pitää huvittuneen olon itselläni. Että sattuikin juuri sille päivälle tuollainen tarjous. 😀

 5. Yksi lisäys. Löydettyäsi hyvän tuotteen, pysy siinä. Älä tee kokeiluja ja vaihda merkkiä jatkuvasti. Brittikoskemetologi kertoi kerran jossain lehdessä, että hän oli työnsä vuoksi allergisoitunut lähes kaikelle, mitä koskemetiikka pitää sisällään. Syynä ilmeisesti se, että hän oli 20 vuoden ajan kokeillut lähes kaikki uutuudet työnsä vuoksi. Hän sanoi, että iho on konservatiivinen elin.

  • Kiitos kommentistasi! Hyvä vinkki. Niin hankalaa sopivien tuotteiden löytäminen voi olla, että niissä kannattaa pysyä. Ei kannata tehdä elämästä hankalampaa kuin se onkaan. Itse en saa mitään iloa uusien tuotteiden kokeilusta jos jo löydetyt tuotteet toimivat, varsinkaan kun ihoni ja nenäni eivät kovin hyvin erilaisia tuotteita kestä.

 6. Ajankohtainen aihe, omalla työlistalla juurikin kylppärin kaappien siivoaminen ja järjestäminen… Mun helmasyntini on aiemmin ollut kaikenlaisten matkapakkausten keräily (koska onhan ne käteviä viikonloppumatkoilla, uimahallissa, joogakassissa… enää tarvittaisiin vain niitä viikonloppumatkoja, uimahallikäyntejä yksin (lapsen kanssa käydessä hyvä kun ehtii itsensä pikaisesti pelkällä vedellä suihkuttaa) ja se että kävisin ylipäänsä joogasalilla suihkussa…). Täytyy nyt tosiaan ottaa käyttökelpoiset suihkun puolelle, että ne tulee vihdoin käytettyä ja nakata vanhentuneet vartalorasvat ym. suoraan roskiin. Meidän taloyhtiössä ei muuten ole kierrätyshuonetta, toi on ihan mahtihyvä idea!

  • Kiitos kommentistasi! Tilasin jokin aika sitten vielä kosmetiikkaa ulkomailta, ja joka kerta paketissa oli tuotenäytteitä erilaisista tuotteista. Niitä sitten säilöttiin kylppärin kaapissa, kun ovat niin käteviä matkoilla… tai sitten eivät ole. Monta kertaa ne kannettiin matkoilta takaisin kotiin käyttämättöminä. Kokemus on myös osoittanut, että 99% tuotteista ei sovi voimakkaan tuoksunsa vuoksi. Jos minä siedän niin kumppanini ei ja päinvastoin. Kerran kumppanini otti jonnekin illanviettoon tuollaisen näytepussin voiteeksi, ja jäi viimeiseksi kerraksi. Tuotteen tuoksu oli jotain aivan kauheaa. Siitä lähtien on pitäydytty omissa, jo hyviksi havaituissa tuotteissa ja viety näytepakkaukset suoraan kierrätyshuoneeseen jonkun toisen iloksi. Kierrätyshuone on loistava juttu!

 7. Meidänkin kylpyhuone on todella pieni ja painin pitkään samanlaisten säilytysongelmien kanssa. Olin jo ostamassa uusia kaappeja, mutta onneksi päätin ensin karsia turhat pois. Nuo avatut, mutta huonoiksi todetut, tuotteet olivat kaikkein pahimpia. Niitä ei raaskittu heittää pois, muttei haluttu käyttäkään.
  Kosmetiikkarutiinin yksinkertaistamisen lisäksi tärkein ratkaisu on ollut ”vain yksi purkki kerrallaan” -sääntö.

  • Kiitos kommentistasi! Vain yksi purkki kerrallaan -sääntö on mainio. Avattujen, huonojen tuotteiden kanssa on välillä tullut oltua ihmeessä. Onneksi kierrätyshuone on ollut monta kertaa sopiva ratkaisu, en tiedä mitä niille tekisin ilman sitä. Ja jatkossa tosiaan sopimattomat shampoot siirrän pumppupulloon käsien pesuaineeksi.

 8. Kylläpä vaikutti hyvältä tuo DeoCrystal. Nyt vaan yritän pysyä housuissani ja saada käytettyä vanhat tuotteet ensin pois kaapista. Itselläni käytössä aloe veran deostic. Ihan hyvä, riittoisa, ei tahraa ja mielyttävä mieto tuoksu. Mutta tuntuu että voisi se tehokkaampi tuo deodorantti olla.

 9. Mielenkiintoinen aihe. Tunnustan, että omat kaappini ja laatikkoni vaatisivat kriittisen silmäyksen…

  Minulla on omassa käytössäni talomme yläkerran kylpyhuone, joka ei ole kovin pieni eikä säilytystilastakaan ole puute, mutta sen sijaan olen kosmetiikan suurkuluttaja, joten tiettyjä periaatteita on pakko noudattaa, jotta putelimäärä pysyy hallittuna.

  Yritän olla tarkkana, että entinen käytetään pois ennen kuin uusi tuote otetaan käyttöön. Sallin itselleni yhden kokeilukerran uudesta tuotteesta (koska onhan aina niin ihanaa avata ja kokeilla jotain uutta), mutta sen jälkeen palaan kurinalaisesti käyttämään edellisen loppuun. Shampoita ja hoitoaineita pidän ihan tarkoituksellisesti yleensä kahdet, koska minusta hiuksille tekee hyvää pestä ne välillä vähän syväpuhdistavammalla aineella, normiarkena kevyemmällä. Mutta sitten tässäkin se rajaus, että kaksi settiä on ok, mutta ei enempää.

  Näytepakkauksia kertyy pakosti ja niitä pyrin käyttämään matkoilla ja muutenkin nopeasti pois alta, en keräile ja säästele niitä niin kuin joskus ennen. Näytteistä saa ihan kivoja settejä kirpputorilla myytäväksi, vaikka yhdistettynä jonkun muun kanssa. Varsinkin kalliimpien merkkien minituotteet ja näytteet voivat olla hyvinkin haluttua kamaa.

  Meikkien suhteen panostan laatuun, en juurikaan ostele mielijohteesta mitään markettisarjoja. Muutenkin pyrin suhtautumaan jokaiseen tuotteeseen arvostavasti, ja ostan harkiten. Jokaisella tuotteella on tarkoituksensa.

  Ne tuotteet, jotka jäävät käyttämättä, myyn kirpputorilla. Avatuille kosmetiikkapakkauksille on hämmästyttävät markkinat. Jopa käytetyt meikit menevät kaupaksi, mikä kyllä ihmetyttää. Ei siis kannata heittää mitään kosmetiikkaa roskiin, vaan pistää tavara kiertämään niin hullulta kuin se tuntuukin. Lahjaksi saatuja kosmetiikkapakkauksia ei välttämättä kannata edes avata, jos jo etukäteen tietää, ettei tuotetta tule käytetyksi – suoraan vaan kirpparikassiin.

  • Kiitos kommentistasi! Olen kuullut, että käytetty kosmetiikka menee hyvin kirppareilla. Minun on sitä vähän vaikea käsittää. Tosin niin menevät kuulemma myös mainoskynät… vaikkei se tähän asiaan nyt kuulukaan.

   Hyvä juttu, että kosmetiikan suurkuluttajana olet keksinyt keinot, millä pidät kaikenlaiset purkit ja putelit hallinnassa. 🙂

 10. Meillä kosmetiikan käyttö on vähentynyt, mutta edelleen n. 15 purkkia on käytössä viikottain. Voisin vähentää, mutta näin on hyvä. Shampoolla pestään hiukset kerran kahdessa viikossa ja muuten hoitoaineella, joka ei kuivata hiuspohjaa. Oletko kokeillut hoitoainepesua? Hoitoaineen teen välillä itse, helppoa ja halpaa. Käytän nestemäisiä ja palashampoita vaihdellen, yleensä nestemäisiä. Vartalolle on oma saippua. Kasvojen pesuun on vähemmän kuivattava vaahtomainen pudistusaine tai kasvosaippua. Kasvovoide ja paksumpi silmänympärysvoide huulille, kynsinauhoille ym. Jalkapohjiin on nyt käytössä ureaa sisältävä voide, jolla selviän talven mahdollisesti ilman halkeamia. Käsille ja vartalolle on sama rasva. Lisäksi on kaksi öljypurkkia toinen suihkussa ja toinen peilikaapissa. Deodoranttia käytän 1-2 kertaa viikossa. Hammastahnaa käytän päivittäin. Muutama meikkikin on käytössä. Kesällä kasvovettä tulee käytettyä mökkiolosuhteissa ihon pesuun. Minulla iho pitää tuotteiden vaihtamisesta eli aina purkin loputtua vaihdan merkkiä tai laatua.

  Meillä on avaamattomalle kosmetiikalle hylly. Käytössä olevat purkit on suihkussa. Meillä on säilytystilaa paljon kylppärissä ja toisessa vessassa eli saa varoa, ettei tuotteet unohdu.

  • Kiitos kommentistasi! Hoitoainepesu ei ole tullut mieleenikään! Ehkä siksi kun en ole oikeastaan koskaan käyttänyt koko ainetta. Tuota ehkä kannattaisikin vielä kokeilla. Palashampoon ja nestemäisen shampoon käyttäminen vaihdellen voisi toimia hyvin, nestemäisellä saisi sen hiuksiin kertyvän saippuajäämän välillä pois.

   Meillä on vähän samanlainen systeemi, avaamattomat purkit ovat erillään avatuista. Uuden pakkauksen tuon käyttöpaikalleen vasta kun edellinen todella uhkaa loppua. Poikkeuksen muodostavat toimimattomat tuotteet. Tällä hetkellä on kolme shampoota auki, joista yhden kanssa pärjään parhaiten, kahta kumppanini käyttää loppuun.

 11. En ole kosmetiikan suurkuluttaja, mutta joitakin turhia tuotteita on silti kulkeutunut kotiini. Sellaisia, joista on enemmän vaivaa kuin hyötyä tai iloa. Esim kuorintavoiteita ei ole tullut käytettyä. Hajustettuja kosteusvoiteita ei tule käytettyä koko pakkausta koskaan, vaikka tuoksu olisi kuinka ihana. Ainoa kosteusvoide, josta tykkään, on Nivean sinisessä peltipurkissa oleva rasva. Ja apteekin Aqualan L, joka on monikäyttöinen. Sillä voi kosteuttaa ihon, sitä voi käyttää pesuaineena ja meikinpoistoaineena. Ja sillä voi kuulemma jopa pestä hiukset, mutta sitä en ole itse kokeillut.

  • Palasin vielä tänne kun olen muutaman päivän nyt miettinyt tätä omaa kosmetiikan käyttöäni ja tarkastellut noita kylppärin kaappien purnukoita sillä silmällä, ja täällä olikin jo kommentti apteekin Aqualan L:stä 🙂 Tajusin nimittäin taas kerran, että se on tuote, jonka kanssa pärjäisin aika pitkälle, tosiaan meikinpoistoon, kasvojen, vartalon ja käsien kosteutukseen, vartalon pesuaineeksi suihkussa, käsisaippuaksi… Tuota en ollut kuullut, että shampoonakin voisi käyttää! No mutta, käytänkö sitä sitten kaikkeen tuohin? Joo, mutta myös muita tuotteita, koska ”onhan kiva että on vaihtelua ja erituoksuisia saippuoita, kauniita purnukoita” jne. Arg! Kaupan kuorintavoiteisiinkin sorrun aika-ajoin, vaikka ihan parhaan vartalonkuorinnan ja ihon kosteutuksen saan oliiviöljystä ja sokerista, myös käytetyt kahvinporot kuorivat ihoa ihanasti, eikä silloin taatusti kuori ihoaan millän luontoa kuormittavilla muovirakeilla. Tätä keittiökosmetiikkaa kun tekee kerta-annoksen silloin kun tarvitsee, ei edes kaappi täyty purkeilla ja puteleilla. Mutta hei, tiedostaminenhan on ensimmäinen askel kohti muutosta, myös tässä asiassa. 🙂

   • Tiedostaminen on tosiaan ensimmäinen askel kohti muutosta. Itse olen päässyt ajan kanssa eroon vaihtelun tarpeesta, ja olen todella tyytyväinen nykytilanteeseen. En silti sano että kaikkien pitäisi käyttää vain yhtä tuotetta vaikka se mahdollista olisikin. Jos saa paljon iloa vaihtelusta, niin hyvä juttuhan se on. Itseäni rasitti enemmän kaikki vaihtelun ”lieveilmiöt”, esimerkiksi liian täydet kaapit ja jatkuva valintojen tekeminen. Elämä on jo itsessään yhtä valitsemista, niin väsyin tekemään valintoja joka tavarankin kanssa – minkä pyyhkeen nyt haluan, mitkä lakanat, mitkä kosmetiikkatuotteet, minkä mukin… Jatkuvat valinnat alkoivat rasittaa. Nykyään nautin yksinkertaisuudesta, siitä ettei tarvitse olla koko ajan valitsemassa jotain ja tekemässä päätöksiä.

  • Kiitos kommentistasi! Vaivasta puheenollen… muistan hyvin ajan jolloin saunavuorolla oli mukana kasvojen-, vartalon- ja jalkojen kuorinta-aine. Näiden lisäksi tietysti kaiken maailman pesuaineet. Oli rentoutuminen kaukana ja kiire tuli aina.

   Monikäyttöiset tuotteet ovat nykyään suosikkejani. Oikeastaan voisin kokeilla sitäkin, että käyttäisin hajustamatonta perusvoidettani hiusten pesuun. Jos vaikka sattuisi toimimaan.

   • Hoitoaineen ja perusvoiteen koostumus on oikeastaan sama. Aqualan l sopii hyvin hiusten pesuun ja sisältö on ihan hyvä, vaikka oma ihoni pitää muista kuin kookospohjaisista rasvoista. Hoitoainepesuun voit käyttää ohuehkoa perusvoidetta.

    • Kiitos vinkistä! Käytössäni oleva perusvoide on melko ohutta. Taidankin kokeilla sitä huomenna saunavuorolla, jos vaikka päänahka tykkäisi. 🙂

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s