Mutkien kautta minimalistinen makuuhuone

Minimalismi on usein helpointa aloittaa makuuhuoneesta. Ainakin silloin kun huone on niin pieni, ettei sinne sängyn lisäksi saa sopimaan esimerkiksi työpistettä tai muuta tavarankerääjää.

Toisaalta usein makuuhuoneeseen kertyy ylimääräistä tavaraa, koska siellä se on paremmin poissa silmistä. Meilläkin oli pitkään makuuhuoneen kulkuväylillä jos jonkinlaista nyssäkkää ja pussukkaa, jopa pystynaulakko. Muistan hyvin miten kevyeltä olo tuntui, kun saimme kaiken makuuhuoneeseen kuulumattoman siivotuksi pois.

Nykyään makuuhuoneessamme on ainoastaan sänky ja yöpöydän virkaa hoitava jakkara. Ikkunassa on pimennysverhot ja yhdellä seinustalla liukuovien takana on vaatekaappisyvennys.

Minulla oli pitkään makuuhuoneeseen liittyvä sisustusongelma, nimittäin yöpöytä. Kokeilin yöpöydäkseni jotakuinkin kaikkea mahdollista erikokoisista laatikostoista puisen vesisaavin ja puutuolin kautta kampauspöytään. Aluksi jonkinlainen kaluste oli tarpeen, koska kaikki vaatteemme eivät sopineet vaatekaappiin. Pikkuhiljaa kun vaatteiden määrä kaapissa väheni, saatoin kokeilla pienempää yöpöytäratkaisua.

Mikä ikinä yöpöytänä olikaan, sen päällä oli asetelma kauniita esineitä ja kynttilöitä. Ja koska asunnossa on kauniit ikkunalaudat, niin toki niitä piti koristaa tavaroin.

Koristeista oli kuitenkin enemmän harmia kuin iloa. Enhän minä nähnyt niitä kuin illalla nukkumaan mennessä ja aamulla herätessä. Silloinkin lähinnä kiinnitin huomiota, että pölyt pitäisi taas kohta pyyhkiä… Vietän aikaa muualla kuin makuuhuoneessa, en esimerkiksi lue sängyssä. Makuuhuoneen valaistus ei edes mahdollistaisi moista. Kattovalo on siivousta varten, ja sängyn reunalla on pienitehoinen lamppu, joka juuri riittää yövaloksi. Kesti aikansa huomata, että en ole koristeihminen. Minä vain sisustin, en kyllä tiedä ketä varten.

Viimeisin yöpöytäni oli kampauspöytä. Se piti sijoittaa vinottain, koska se ei olisi muulla tavoin sopinut. Sopivaa jakkaraa en sille koskaan löytänyt, enkä juuri etsinytkään. En ole kampauspöytäihminen, sillä en juuri viihdy peilin edessä, en jaksa väkertää hiuksiani enkä meikkaa. Silti minulla oli yöpöytänä kampauspöytä.

Tuli kuitenkin päivä, jolloin kyllästyin lopullisesti ”sisustamaan” makuuhuonetta. Olin karsinut koristeita pikkuhiljaa, ensimmäiseksi tyhjeni ikkunalauta. Lopulta luovuin yöpöydästä kokonaan ja samalla kaikista lopuista vain koristeena olleista tavaroista. Mietin mihin oikeastaan tarvitsin yöpöytää? Mitä minun välttämättä pitäisi sängyn vieressä säilyttää? Lopulta korvasin yöpöydän pienellä metallipurkilla, jossa on vuosikymmeniä sitten säilytetty kahvia. Siihen sopii juuri sopivasti muutama nenäliina, pastillirasia ja huulirasva. Käytäntö on osoittanut, että en tarvitsisi purkkiakaan kuin silloin, kun olen kipeä. Ja silloinkin voisin laittaa tarpeelliset pastillit ja nenäliinat sängyn reunukselle. Kumppanillani on jakkara yöpöytänä, koska hän kaipaa tilaa vesimukille, sen säilyttäminen sängyn melko kapealla reunalla ei olisi kovin viisasta.

Nautin siitä, että makuuhuone on yksinkertainen. Pidän erityisesti ilmavuuden ja raikkauden tunnusta. Makuuhuone on myös helppo pitää puhtaana ja siistinä, kun siellä ei ole ylimääräisiä tavaroita. Tai kalusteita, joiden päälle kerätä tavaroita. Voisin elää myös kokonaan ilman makuuhuonetta, sängyn säilyttämiseen varattu huone tuntuu hukkaneliöiltä. Päiväksi piiloon rullattava futon voisi olla mainio ratkaisu.

Makuuhuoneen saatua nykyisen riisutun ja yksinkertaisen muotonsa, minimalismi alkoi levitä myös muualle asuntoon. Samaa ilmavuutta ilman turhia tavaroita alkoi kaivata ympärilleen muuallakin. Muissa huoneissa vastaavan yksinkertaisuuden saavuttaminen ei ole ollut yhtä helppoa, koska kalusteita ja tavaroita on enemmän. Hiljalleen kuitenkin huonetiloja on riisuttu liioista tavaroista, jotta itse tila saisi arvoisensa huomion, eivät sitä täyttävät tavarat.

6 kommenttia artikkelissa “Mutkien kautta minimalistinen makuuhuone

  1. Meilläkin innostus yksinkertaisuuteen alkoi makuuhuoneesta. Sänky oli pikkuruisessa huoneessa, johon ei muuta mahtunutkaan. Vain pieni koroke yöpöydäksi. Makuuhuone oli siis minimalistinen pakon edestä, mutta vähitellen huomasimme miten ihanaa oli nukkumaan menessä sulkea sotkut oven taakse. Uni tuli helpommin, kun huoneessa ei näkynyt rojua muistuttamassa päivän stresseistä. Muuton jälkeen vaalimme samaa yksinkertaisuutta isommassakin makkarissa. Sieltä selkeyden kaipuu on levinnyt muuallekin kotiin.

    • Kiitos kommentistasi! Nautin valtavasti nykyisestä selkeästä makuuhuoneesta, jossa ei ole mitään liikaa. On ihana illalla vetäytyä tilaan, jossa tosiaan mikään ei muistuta kuluneesta päivästä, stressaavista asioista tai mistään ikävästä.

  2. Minulla ei ole erikseen makuuhuonetta, vaan nukun, kokkaan ja oleskelen yhdessä tilassa. Yöpöytää ei ole, ja ennen vain pinosin tavaroita sängyn viereen, mikä ei ollut kovin käytännöllinen eikä esteettinen ratkaisu. Toin lapsuudenkodista lehtikorin, jonka ansiosta sängynvierusta pysyi siistimpänä mutta joka on nyttemmin osoittautunut tavarasyöpöksi. Säilytän siinä sekä keskeneräisiä että jonossa olevia kirjoja ja lehtiä, muistikirjaani, iho- ja huulirasvaa, puuvillasormikkaita, johtoja, lääkkeitä… Lasken koriin käsistäni kaikkea tilpehööriä, jonka järkevämpi paikka voisi olla muualla. Taidankin käydä sen tänään läpi. 😀

    • Kiitos kommentistasi! Hienosti onnistuit inspiroimaan itsesi käymään tuon kaiken nielevän korin läpi. 😀 Kätevän säilytyskalusteen ja tavarasyöpön ero voi joskus olla hiuksenhieno. Ajatuksena kaluste voi olla kätevä, mutta todellisuus käy selväksi vasta käytön myötä.

  3. Tuo futon-ratkaisu vaikuttaa mainiolta! Varsinkin jos tekee taloudellisesti tiukkaa maksaa asunnosta, jossa on erikseen makuuhuone.

    • Kiitos kommentistasi! Aivan samaa mieltä. Asioita voisi monesti ratkaista totutusta poikkeavalla tavalla, jos sellainen vain tulisi mieleen. Monesti valintoja tulee kuitenkin tehtyä seuraten niitä linjoja, joiden mukaan yleensä toimitaan.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s