Heijastin heilumaan!

Tuntuu hyvin ikävältä, kun auton eteen tulee ihminen täysin yllätten, kuin tyhjästä.

Näin tapahtui eräänä pimeänä iltana. Ajoimme kaupungin valaistulla keskusta-alueella. Valo hukkui märkään tienpintaan. Meidän molempien katse ja keskittyminen oli ajosuuntaan, mutta tietä ylittävä, tummiin pukeutunut ihminen maastoutui pimeyteen lähes täydellisesti.

Sitä voisi luulla, että suojatietä ylittävää aikuisen kokoista ihmistä ei voi olla huomaamatta valaistulla tiellä, mutta luulo on väärä. Autosta katsoen edessä päin oli pimeä puisto, jota vasten tummaa hahmoa ei voinut erottaa. Hänet paljasti ainoastaan pitkien hiuksien takaa vilahtaneet vaaleat kasvot!

Säikähdin tilannetta ja sain muistutuksen heijastimen tärkeydestä. Tuntui järkyttävältä, että kävelyvauhtia valaistua tietä ylittävä ihminen voi tipahtaa eteen kuin tyhjästä.

Olen aika varma siitä, että moni pimeällä liikkuja kuvittelee muiden näkevän hänet paremmin kuin todellisuudessa tapahtuu. Varsinkin valaistulla kaupunkialueella moni saattaa ajatella, että kun katuvalot valaisevat ja autoissa on valot, niin hänet nähdään. Näin ei kuitenkaan ole, näitä yllättäen auton eteen ilmestyviä ihmisiä on paljon.

Säästäkää kanssakulkijoitanne säikähdyksiltä, ja käyttäkää heijastinta.

Niitä saa olla mielellään useampiakin. Huolehtikaa, että heijastimenne voi nähdä joka suunnasta. Esimerkiksi kiinteästi kassiin kiinnitetty heijastin ei välttämättä näy kuin yhteen suuntaan, jolloin se yksinään ei riitä. Heiluvat heijastimet ovat paras vaihtoehto.

Itse käytän käsivarressa heijastinnauhaa ja sen lisäksi klipsaisen esimerkiksi farkkujen vyölenkkiin kiinni heiluvan heijastimen, joka roikkuu noin polven korkeudella. Jos käytän kassia, niin pujotan sen sankaan kuminauhaan kiinnitetyn heijastimen.

Kävellessäni pari päivää sitten pimeässä, sateisessa illassa kohti kotia, olin törmätä toiseen pimeässä kävelleeseen. Hän oli jo vahvasti reviirilläni ennen kuin hänet huomasin. Yllätys taisi olla molemminpuolinen. Hän tuli kävelytielle talon pihasta, jota ei ollut valaistu juuri nimeksikään. Mietitytti, että pitääkö tässä seuraavaksi hommata jo otsalamppukin…

Lumen tuloa odotellessa.

11 kommenttia artikkelissa “Heijastin heilumaan!

 1. Hei, näitä juttuja on meilläpäin melkein joka päivä. Kerran jopa hiljensin vauhtia ja kerroin miehelle että heijastin olisi hyvä olla, johon hän vastasi että ”kyllähän sinulla on silmät päässä, kyllä sinä näet minut”. Eipä tainnut arvostaa omaa elämäänsä korkealle……minähän olen autossa, turvassa, hänhän se vaarassa oli…………
  Itsekin olen ihmetellyt miten saisin viestiä eteenpäin, ainakin omille lapsille olen opettanut heijastimen käyttöä ja näyttänyt heille esimerkkejä kun olemme ajaneet teillä; tuo näkyy, tuo ihminen ei näkynyt, ja tuossa oli muuten myös koirakin, joka ei näkynyt…….

  Kunpa ihmiset arvostaisi itseään enemmän, olisi pari heijastinta aina mukana, se on kuitenkin helppo ja halpa tapa säilyä hengissä!

  • Kiitos kommentistasi! Heijastin olisi todella halpa henkivakuutus. Moni pimeässä liikkuja ei taida hoksata, että ulkona liikkuvalle pimeys ei ole ollenkaan niin pimeää kuin sisältä ulos – tai vaikka autosta ulos – katsovalle. Kävellen tai pyörällä liikkuvalle pimeyden aste on aivan erilainen kuin lasin läpi katsovalle.

   Etenkin pyöräilijöiden huolettomuus tuntuu autossa istuvasta hurjalta. Pyörällä tulla sujautetaan auton eteen miettimättä ilmeisesti muuta kuin sitä, että ”kyllähän mä tästä kerkeen”. Äkkijarrutus, kun ihminen on yllättäen edessä, tuntuu aina yhtä kauhealta.

 2. Heijastinliivi ei myöskään ole turha varuste. Jostain syystä miesten ulkoiluvaatteissa näyttää olevan heijastavia osia paljon paremmin kuin naisten. Liivi lisää ihan kummasti näkyvyyttä. Nykyään on myös kaikenlaisia vilkkuvia pikkuledejä, joita voi käyttää heijastimen tavoin. Ne tosin syövät energiaa; heijastin on sikäli ekologisempi, eikä siitä lopu paristo.

  Autossa kannattaa säilyttää heijastimia tai mielellään heijastinliivejä, koska jos matkanteko jostain syystä pysähtyy, se tapahtuu tietysti pilvisenä ja sateisena yönä paikassa, jossa ei ole edes katuvaloja, mutta sen sijaan liikennettä.

  • Kiitos kommentistasi! Olen huomannut saman, että miesten vaatteissa on paremmin heijastimia. Pienemmillä paikkakunnilla olen nähnyt ihmisten käyttävän enemmän heijastinliivejä, siellä ilmeisesti on enemmän heikommin valaistuja alueita, minkä vuoksi on tullut mieleen käyttää heijastinliiviä.

   Hyvä vinkki, autossa pitäisi olla varalla oikeastaan kaikenlaista siltä varalta, että jostain syystä jää tien päälle.

 3. Heijastimettomina kylillä ja kaupungilla kävelijät ovat varmaan tyyppejä, jotka eivät itse koskaan aja autoa, ainakaan pimeällä. Nähdyksi tulemisen harhaluulo on aina välillä niin vahva ja karisee kyllä pian, jos itse joskus ajaisi autoa pimeissä olosuhteissa.

  • Ikävä kyllä tuo harhaluulo pysyy sitkeässä myös meissä autoilijoissa. Ratin takana heijastimen käytön tärkeyden ymmärtää, mutta muuttuessa itse jalankulkijaksi asia unohtuu kerta toisensa jälkeen. Kai se on jokin ihmeellinen kuvitelma omasta kuolemattomuudesta…

  • Kiitos kommentistasi! Samaa veikkaan minäkin. Ja lisäksi sitä yleiseltä näyttävää ajatuskulkua, että riittää kunhan ihminen itse tietää ehtivänsä tien yli. Sama se sitten miltä tilanne muista vaikuttaa.

 4. Miehelleni heijastimen tärkeydestä aina läksytän. Vastaukseksi saan, että hän katsoo mihin astuu. Eli ei luota siihen, että autoilija näkee hänet, vaan katsoo itse että auto varmasti väistää.
  Itseäni autoilijana inhottaa jo ne ihan näkymättömät ihmiset jalkakäytävälläkin, vaikkeivat olisi edes tulossa eteeni. Yllättää se silti.
  Siitä syystä meillä roikkuukin jokaisessa syys- ja talvitakissa heijastin niin, että sen saa tarvittaessa taskuun piiloon ja tarvittaessa esiin. Jos sitä edes joskus tulisi käytettyä helppudenkin takia.

  • Kiitos kommentistasi! Näkymättömät ihmiset tuolla pimeydessä ovat ikävä juttu, varsinkin kun autoilija ei pysty lukemaan ajatuksia, jos joku päättääkin tulla eteen ajatellen, että kyllä hän tästä ehtii. Ikäviä yllätyksiä. Itse olen oppinut, että jos jostakin syystä olen unohtanut heijastimet kotiin, niin jätän paljon väliä itseni ja auton väliin, enkä tunge mihinkään pieneen rakoon vaikka siitä ehtisinkin.

 5. Muistin tuossa juuri yksi päivä että minulla on kaksi käyttämätöntä heijastinta alavarastossa. Kävin penkomassa ne ja kiinnitin heti omaan ja avomiehen takkiin. Avomies siinä jotain yritti pistää vastaan mutta tokaisin hänelle vain ”Tämä on kuule aika halpa henkivakuutus”. Tämän jälkeen suostui mukisematta että heijastin kiinnitetään takkiin.

  • Kiitos kommentistasi! Hyvä kun huolehdit heijastimet takkeihinne. Olen joskus (vuosia sitten) kuullut ihmisestä, jolla on auton hanskalokero pullollaan heijastimia, joita hän sitten ojentaa näille yllättäen eteen tuleville, ilman heijastimia liikkuville ihmisille. Kaunis ajatus.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s