Ohjelmavinkit metsän ja yksinkertaisen elämän ystäville

Poikkesin tarjoamaan pari ohjelmavinkkiä, jotka saattaisivat kiinnostaa teitäkin. Toinen on television ja toinen radion puolelta, ja molempiin voi tutustua Yle Areenan kautta.

Metsän tarina

Metsän tarina on Ylen esittelyn mukaan ”koko perheen elokuva suomalaisesta metsästä, sen värikkäästä ja monimuotoisesta elämästä, sitä asuttavista eläimistä ja satojen vuosien ikäisistä puista”.

Olen iloinen, että tuon vaikuttavan elokuvan näkee nyt televisiosta ja Yle Areenasta. Kävin katsomassa sen elokuvissa Suomen luonnon päivänä, ja lähden mielelläni uudelleen virtuaaliselle retkelle suomalaiseen metsään.

Elokuva on nähtävissä Yle Areenassa vielä seitsemän päivää.

Todellisia tarinoita: Yksinkertainen elämäni

Oletko lukenut Kaarina Davisin kirjoja, tunnetko hänen tarinansa? Mutkat suoriksi oikoen voisi tiivistää, että Kaarina jätti sairaanhoitajan työnsä ja muutti maalle pieneen mökkiin, elääkseen yksinkertaista elämää luonnon keskellä. Hän kasvattaa itse suuren osan ruoastaan, pitää huolta ympäröivästä luonnosta ja sen eläimistä, ja kirjoittaa kirjoja.

Ylen jo vuonna 2011 tekemässä, joulupäivänä uudelleen esitetyssä radio-ohjelmassa, Kaarina kertoo yksinkertaisesta elämästään ja ajatuksistaan – usein ihanan linnunlaulun säestämänä.

Tähän mennessä Kaarina on kirjoittanut kirjat Rankka kutsumus, Irti oravanpyörästä ja Toisinnäkijän päiväkirja. Olen saanut kirjoista paljon käyttökelpoista tietoa luonnosta ja yksinkertaisesta elämästä, sekä oivalluksia ajatella toisin. Kaarina kirjoittaa luonnosta lämpimästi ja elävästi, tarjoten ajatuksia ja näkökulmia, jotka ovat nykypäivänä valitettavan harvinaisia. Ehkä ne voivat Kaarinan kirjojen myötä levitä laajemminkin.

Olen lukenut jokaisen Kaarinan kirjan yhdeltä istumalta. Hänen tekstinsä on sujuvaa ja kulkee eteenpäin kuin kevätpuro, joten kirjoja on hyvin vaikea laskea käsistään. Varsinkin Irti oravanpyörästä ja Toisinnäkijän päiväkirja tuntuvat kirjoilta, jotka tulevat kestämään aikaa hyvin, hyvin pitkään. Ne kestävät myös monta lukukertaa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan, ellet ole niitä vielä lukenut.

Radio-ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa vielä 29 päivää.

Mukavia katselu- ja kuunteluhetkiä!

10 kommenttia artikkelissa “Ohjelmavinkit metsän ja yksinkertaisen elämän ystäville

 1. Olen itsekin lukenut kaikki Kaarinan kirjat ja olen samaa mieltä, että hänen tyylinsä ja mielipiteensä ovat mielenkiintoisa ja laittavat ajattelemaan. Odotan innolla, koska häneltä tulee uutta materiaalia mutta kuten sanoit, kirjat kestävät useita lukukertoja. Raikas ja pohtiva ote nyky maailmanmenosta ja luonnosta ovat suurinta antia ja osoittavat sen,että vähemmän on enemmän, elämänlaadusta puhumattakaan!

  • Kiitos kommentistasi! Sama juttu, uutta luettavaa Kaarinalta odotan minäkin. On ihana lukea hänen lämpimiä huomioitaan luonnosta. Toisaalta taas tunsin suurta tuskaa lukiessani, miten metsät hänen ympäriltään kaatuivat yksi kerrallaan.

   • Älä murehdi. Uusi metsä kasvaa pian tilalle. Aukossakin on monimuotoista elämää, vaikka se ei silmää miellytäkään. Ja luonto näyttää voimansa. (En itsekään tekisi monien hehtaarien aukkoja)

    • Kiitos kommentistasi! Tiedä nyt sitten miten pian kasvaa. Jos vanhan metsän kaataa nyt hakkuuaukoksi, en tule enää elinaikanani näkemään sillä kohtaa vanhaa metsää. Tässä perspektiivissä ajatellen puiden kasvu on varsin hidasta. Toki avohakkuun paikallekin jotakin kasvaa, mutta mieluiten säilyttäisin vanhoja, monimuotoisia metsiä. Sikäli kun niitä vielä jossakin muualla kuin suojelualueilla on.

  • Ole hyvä! Onneksi satuit näkemään vinkin ajoissa, kun elokuva on netissä vain tuon seitsemän päivää, eikä enää sitäkään. Voisi se siellä hiukan pidempäänkin viipyä.

 2. Kuuntelin tuon Yksinkertainen elämäni – dokumentin. Kiitos linkistä. Ohjelma oli rauhoittava ja mieltä virkistävä. Tuntui hyvältä huomata, että kuunnellessa mieleni tyyntyi, sen sijaan, että olisin ’entiseen tapaan’ alkanut kovasti haikailemaan juuri tuollaista elämää. Pystyin rauhassa näkemään miten paljon omassa elämässä ovat asiat meneet uuteen hyvään suuntaan, ja nauttimaan siitä että ’juuri tässä on nyt kaikki’. Samalla sitten voin avoimin mielin kuunnella toista ja olla onnellinen siitä mitä hän on elämäänsä löytänyt. ihmeellistä, miten paljon ympärillä on ihmisiä, joilla on niin paljon annettavaa. Miten en ole aiempina vuosina teitä kaikkia huomannutkaan! No,on ollut niin kovin kiire, ettei ole ehtinyt huomaamaan elämän suuria ihmeitä.

  • Kiitos kommentistasi! Ja ole hyvä linkistä. 🙂 Ihana kuulla millä mielellä dokumenttia kuuntelit. Tyytyväisyys ja hyvien asioiden näkeminen elämässä ovat arvokkaita asioita. On niin helppo joutua siihen ”haluan enemmän tai paremmin” -oravanpyörään ajatuksineen. Kai se on tämä nykyaika, kun mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja on loputtomiin, ei ole niin helppoa pysähtyä vain aloilleen ja todeta kaiken olevan hyvin juuri niin kuin on. Kehitys, eteneminen kohti parempaa tuntuu olevan tärkeää. Siltikin, vaikka kaikki olisi oikein hyvin, pitäisi vaan pyrkiä saamaan jotakin enemmän. Asenteena tuo on omiaan heikentämään tyytyväisyyttä, koska eihän silloin riitä mikään. Onneksi toisenlaisiakin ajatuksia on viime vuosina alkanut kuulua enenevässä määrin. 🙂 Mukava kuulla, että olet ilmeisesti saanut kiirettä talttumaan elämässäsi.

 3. Kuuntelin Kaarina Davisia, ja ohjelma herätti paljon ajatuksia. Kuten, että enoni elää tuolla tavoin ihan ilman ideologista syytä. Ja että on meidän potilaiden onni, että sentään kaikki sairaanhoitajat ei halua lopettaa työntekoa. Ja kolmanneksi, että varmaan itse en tuossa tilanteessa kertoisi maailmalle elämäntavastani, vaan nauttisin ihan rauhassa omasta elämästäni, turvassa arvostelulta 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Onneksi Kaarina päätti kertoa elämäntavastaan, hänen tarinastaan moni on varmasti saanut ajatuksia oman elämänsä suunnan muuttamiseksi kohti itselle sopivampaa. Mitä olen Kaarinan kirjoista ymmärtänyt, niin ei se työnteon lopettaminen ollut hänelle erityisen vapaaehtoista tai vain halusta kiinni. Se oli välttämätöntä oman terveyden kannalta.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s