Vähemmän astioita, enemmän tilaa ruokatarvikkeille

Muutimme nykyiseen kotiimme noin seitsemän vuotta sitten. Järjestäessäni tavaroita kaappeihin ensimmäistä kertaa, sijoitin astiat keittiön leveimpään kaappiin. En halunnut ripotella niitä ympäri keittiötä, eivätkä ne olisi pienempään kaappiin sopineet.

Olen aina nauttinut järjestelemisestä. Kun pesin vielä tyhjiä keittiön kaappeja, tilaa näytti olevan ruhtinaallisesti. Kaappeja täyttäessä kävi kuitenkin selväksi, että saisin ottaa käyttöön kaiken osaamiseni tavaroiden järjestämiseksi tehokkaasti – muuten ne eivät tulisi kaappeihin sopimaan. Tavaraa oli paljon enemmän kuin olin käsittänytkään.

Ruokatavaroiden järjestäminen toimivasti oli hankalaa, sopivaa tilaa ei ollut. Useimmin käytettävät ruoka-aineet sain sopivalle käyttökorkeudelle, muita tarvikkeita löytyi sekä kaapin ylimmältä hyllyltä katonrajasta, että alimmasta laatikosta. Kaapit ja laatikot olivat niin täynnä, että niiden käyttäminen oli vaikeaa. Tavaroita oli peräkkäin ja päällekkäin, tyhjää tilaa ei ollut. Tarvitsemansa saadakseen oli purettava tavaroita pois tieltä.

Kokeilin vuosien mittaan erilaisia tapoja säilyttää ruokatavaroita, mutta toimivuudessa oli aina toivomisen varaa. Hankimme avohyllyn saadaksemme lisätilaa. Ei sekään kaappeihin tyhjää tilaa juuri tuonut, mutta sen ansiosta ei tarvinnut enää säilyttää niin paljoa tavaroita pöytätasoilla.

Kun muutama vuosi sitten aloin vähentää tavaroita, oli astiakaappi yksi ensimmäisiä kohteitani. Ajan kuluessa sain järjestettyä astiat yhä väljemmin. Aloin myös kyseenalaistaa ruokatarvikkeiden määrää, ja mietin uudelleen, miten niitä kannattaisi säilyttää. Olin saanut tarpeekseni avohyllyn puhtaanapidosta, halusin säilyttää siinä niin vähän tavaroita kuin mahdollista.

Huomasin, että saan ruokatavarat sopimaan kaappeihin paremmin omissa pakkauksissaan, kuin erilaisissa säilytysastioissa. Edellisessä kodissamme olin tottunut erilaisiin purkkeihin ja rasioihin, mutta en ollut tullut ajatelleeksi, että siellä niille oli myös huomattavasti enemmän säilytystilaa.

Vähensin suuren määrän erilaisia säilytysastioita. Päätin myös suosia jatkossa pienempää teevalikoimaa, sekä olla ostamatta uusia ruokatarvikkeita hetken mielijohteesta. Näillä keinoilla sain kaikki ruokatarvikkeet kaappeihin, ja yllätyin itsekin miten helposti lopulta sain avohyllyn tyhjäksi.

Eräänä päivänä sain tarpeekseni siitä, että ruokatavaroita saadakseen oli vähän väliä kiipeiltävä tikkaiden kanssa. Tai siitä, että kauppareissun jälkeen ruokatarvikkeet oli sullottava jo aivan riittävän täysiin kaappeihin.

Päätin vaihtaa astiat leveästä kaapista kapeampaan, ja sijoittaa ruokatarvikkeet puolestaan leveään kaappiin. Tuntui hullulta, ettei keittiössä ollut tarpeeksi tilaa ruoalle, koska astiat rohmusivat tilasta niin suuren osan. Olin valmis vähentämään astioita niin paljon, että saisin lopultakin ruokatavaroille riittävästi tilaa.

Laitoin astiat paikoilleen tärkeysjärjestyksessä. Lopulta pöydälle jäi (aiemmasta karsimisesta huolimatta) suuri määrä astioita, joita emme välttämättä tarvitsisi. Lautasia, mukeja, juomalaseja, viinilaseja, tarjoiluastioita. Luopuminen ei ollut vaikeaa, kun oli niin selvää mitä sillä saavuttaisi.

Sain myös sipulit ja tomaatit sopimaan pöytätasolta kaappiin. Se paransi yöunen laatua, kun ei tarvitse enää havahtua yöllä siihen, että kissa pyörittelee sipuleita pitkin keittiön lattiaa. Sipuleita ja tomaatteja sai aamuisin poimia välillä eteisestä asti.

Tuntuu hyvältä, kun niin monen vuoden jälkeen ruokatarvikkeilla vihdoin on tarpeeksi tilaa, eikä astioillakaan ole ahdasta kaapissaan. Toimiva keittiö on arjessa iso ilo.

12 kommenttia artikkelissa “Vähemmän astioita, enemmän tilaa ruokatarvikkeille

 1. Meillä lähes kaikki ruokailu- ja ruoanvalmistustavarat, mukaan lukien aterimet, asuvat kuivauskaapissa. Paistinpannu roikkuu hellan vieressä. No, jos halutaan lukea sauvasekoitin lisäosineen (ja meillä lainassa oleva leivänpaahdin) ruoanvalmistustavaraksi niin ne ovat kyllä viereisessä, muuten kutakuinkin tyhjässä kaapissa, johon olen laittanut myös kaksi suurta viinilasia jotka ovat liian korkeita kuivauskaapin hyllyvälille. Ja päällekkäin meneviä säilytysrasioita on pieni pino yhdellä avohyllyllä, josta ne on helpompi napata kuin kaapista (itse pidän avohyllyistä ja tämä sattuu olemaan juuri sopivalla korkeudellakin). Säilytysrasiat kyllä mahtuisivat kuivauskaappiinkin, mutta ne ovat kätevät noin.

  Osittain tämä on varmaan tottumusta edellisen asunnon pienten säilytystilojen takia, osittain helppoutta: pannua lukuunottamatta mitään ei tarvitse käsin tapahtuvan tiskaamisen jälkeen kuivailla =)

  • Kiitos kommentistasi! Kuivauskaappi on looginen ja kätevä paikka säilyttää ruokailuun ja ruoan valmistukseen liittyviä tavaroita, kun tiskaa käsin. Hyvin toimii niin kauan kun astioita on melko maltillisesti, jotta ne sopii kuivauskaapissa säilyttämään. Itse aikoinaan kun käsin tiskasin omistin kuitenkin niin paljon astioita, että niitä piti siirrellä kuivauskaapista eri kaappiin uuden tiskin tieltä. Nykyään jos tiskaisin käsin, toimisin mielelläni niin kuin sinä olet asian ratkaissut. Kaikkein kätevintä mielestäni.

 2. Huomasin keittiön toimivuuden tärkeyden vasta sen järjestettyäni. Olin aina elänyt oletuksessa, että en tykkää tehdä ruokaa. Oikeasti en vain jaksanut kaivella patoja toistensa alta ja arvailla mitkä täpötäyden ruokakaapin ruuista ovat vielä syömäkelpoisia. Usein tuli ostettua kuiva-aineita tuplana, kun täydestä kaapista ei nähnyt, mitä siellä jo on.

  Astioiden vähentäminen lisätilan tuojana on hyvä idea!

  • Kiitos kommentistasi! Ruoanlaitto voi olla hyvin vastenmielistä, jos keittiössä on hankala järjestys. Meillä on ajan kuluessa vähentynyt tavara keittiöstä ja sen työtasoilta, ja ruoanlaitto on huomattavasti mukavampaa kuin jokunen vuosi sitten. On ikävä yrittää tehdä jotakin, jos siihen ei ole tarpeeksi tilaa.

   Näin jälkikäteen on vaikea käsittää, miten meillä oli keittiön tasoilla niin paljon tavaraa, että sitä piti työnnellä sivummalle, että sopi tekemään ruokaa. Sekaiset keittiön tasot eivät ole ensimmäisenä valokuvattavien asioiden listalla, mutta olisi näköjään kannattanut ottaa joskus kuva, niin voisi nyt katsoa millä kaikella tasoja silloin oikein täytettiin. Välttelin keittiötä parhaani mukaan sen ainaisen sotkun takia, joka hellitti vasta kun vähensin reilusti tavaraa keittiöstä.

 3. ha ha : ) Hankkikaa kissalle muunlaista tekemistä. Meillä ei ole kissaa sipulit kiinnostaneet vaikka ovat avoimessa leipäkorissa pöydällä. Ja kissalle myös yhtä hyvin käy kierrätysmateriaalit, paperipallot ym. pahvirasiat uudella sisällöllä. Vähän tylsää tuntuu toisella olevan : )

  • Kiitos kommentistasi! Minulla on ollut useita kissoja vuosien mittaan, ja vain tämä yksi pyörittelee mielellään aivan kaikkea minkä suinkin pyörimään saa. Tuntuu olevan luonteeltaan erityisen utelias ja aktiivinen. 🙂

 4. ”Toimiva keittiö on arjessa iso ilo” Allekirjoitan tämän täysin!!! Meillä oli vielä muutama vuosi sitten sama tilanne keittiössä. Kyllästyin jatkuvaan tavaroiden siirtelyyn aina kun halusin tehdä jotakin. Nyt keittiössä ovat vain tuiki tarpeelliset tavarat, tila on toimiva ja siellä hääräily mukavaa. 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Pitkään inhosin syvästi ruoanlaittoa. Kun keittiö siistiytyi, ruoanlaittokaan ei ollut enää niin kauheaa. Tietysti se oli ikävää, kun ahtauden takia keittiössä toimiminen oli niin hankalaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s