Mietteitä keittiöstä: liesituuletin

Vedenkeittimen ja mikroaaltouunin lisäksi olen pohtinut viime aikoina myös liesituuletinta. Se tuli sattuneesta syystä mieleeni puhdistaessani mikroaaltouunia.

Mikron puhdistaminen oli nimittäin työläintä sen ulkopinnoilta, ja syynä tähän oli liesituuletin. Mikroaaltouuni hyllysyvennyksineen oli kauttaaltaan liesituulettimen pöllyttämässä rasvassa, johon pöly oli mukavasti tarttunut. Taas löytyi yksi kohde, mitä olisi syytä siivota useammin.

Liesituuletin on noin teoriassa mukava laite. Pitäähän se huolen, että ruoanhaju pysyy sopivissa mittasuhteissa ja sisäilma puhtaampana. Siis teoriassa.

Ihmettelin kerran, miten äitini kotona ruoanhaju häviää asunnosta niin nopeasti, vaikkei äidillä ole edes liesituuletinta. Ruoanlaiton jälkeen nopea läpiveto riittää, ja haju on poissa. Meillä ruoanhajun voi haistaa kahdesta kolmeen päivää!

Päätin tehdä pienen kokeilun. Liesituuletintamme ei ole liitetty ilmanvaihtokanavaan, vaan se palauttaa puhdistetun ilman huoneeseen. (Edellisessä asunnossamme liesituuletin oli liitetty huippuimuriin, eikä näistä laitteista voi puhua edes samalla viikolla!) Mitäpä jos en käyttäisi liesituuletinta ollenkaan? Laittaisin ruoan keittiön ovi kiinni kuten aina, ja ruoan valmistuttua tuulettaisin keittiössä, ovi edelleen kiinni.

Ero entiseen oli selvä. Liesituuletinta käytettäessä ruoanhaju kulkeutui muualle asuntoon, vaikka keittiön ovi oli kiinni. Jos erehtyi avaamaan keittiön ikkunaa samalla – vaikka tiesi ettei pitäisi, mutta kun paksussa hajupilvessä kokkailukaan ei lämmittänyt – haju suorastaan työntyi ulos keittiöstä. Eikä se lähtenyt tuulettamallakaan, ainoastaan omia aikojaan parin kolmen päivän kuluessa.

Kun en käyttänyt liesituuletinta, haju pysyi keittiössä, ja sen sai suurelta osin tuuletettua avaamalla keittiön ikkunan. Lieden äärellä työskennellessäkin haju häiritsi aiempaa vähemmän, mikä lämmitti kokkaajan mieltä. Loput hajut lähtivät nopealla läpivedolla, ja keittiön oven saattoi, aiemmasta poiketen, jättää hyvillä mielin auki muuhun asuntoon.

Olin jo jonkin aikaa miettinyt, että syynä sitkeään ruoanhajuun voisi olla sen tarttuminen liesituulettimen aktiivihiilisuodattimeen. Mikä muuten selittäisi eron äitini liesituulettimettoman ja minun liesituulettimellisen keittiöni hajutilanteen välillä? Sitä en ollut tullut ajatelleeksi, että hajuongelma olisi kaikkineen vähäisempi, kun en käyttäisi liesituuletinta ollenkaan.

Kokeilun jälkeen meillä ei ole käytetty liesituuletinta, ainoastaan siinä olevaa valoa. Sitä voisi kuvitella, että liesituulettimesta olisi apua sisäilman parantamisessa ruoanlaiton yhteydessä, mutta tässä tapauksessa vanhassa talossa iät ajat käytetty tapa toimia on uutta parempi. Näin yksinkertaisella keinolla sain aivan uutta iloa ja kiinnostusta ruoanlaittoon, jota aiemmin välttelin juuri kaikkialle tunkevan ruoanhajun vuoksi.

Kun tänä vuonna mietin ekologisia asioita kaikissa mahdollisissa käänteissä, niin on ilo todeta, että ratkaisu olla käyttämättä liesituuletinta säästää energiaa, itse asiassa kahdellakin tavalla.

Liesituulettimen energiankulutus on vähäisempää, kun käytän ainoastaan siinä olevaa valoa. Toiseksi, minun ei tarvitse huonolla omatunnolla pitää ikkunoita pitkään auki ja tuulettaa lämpöenergiaa harakoille, päästäkseni eroon asunnon täyttäneestä ruoanhajusta.

Miksi, oi miksi, en hoksannut tätä jo paljon aiemmin! Keittiötä neljä vuotta sitten muokatessa olisi voinut jättää koko laitteen hankkimatta, ja olisi säästynyt paljolta harmilta. Mukaan lukien turhan laitteen ja sen aiheuttamien jälkien puhdistamiselta. Olisi voinut hankkia ainoastaan valon. Joka muuten olisi kuluttanut selvästi vähemmän energiaa, kuin liesituulettimen valo kuluttaa.

No, turha sitä on enää harmitella. Tässä vaiheessa ei olisi järkeä muokata keittiötä uudelleen, sillä se edellyttäisi muutakin, kuin vain liesituulettimen poiston ja uuden valon asentamisen. Onhan minulla joka tapauksessa oivallukseni vuoksi raikkaampi koti. Olen siitä suorastaan kuplivan tyytyväinen.

6 kommenttia artikkelissa “Mietteitä keittiöstä: liesituuletin

 1. Itse en ole käyttänyt yhdessäkään asunnossa liesituuletinta vaikka sellainen olisi ollut. En ensinnäkään kestä sen ääntä ja toisekseen en ole huomannut sen käytössä mitään positiivista muutosta mihinkään. Käyttämättömyydessä sen sijaan on hyötynä ihana hiljaisuus ja mukava kokkausfiilis. Lamppu siinä tosin on ollut usein käytössä minullakin.

  • Kiitos kommentistasi! Liesituulettimen ääni on tosiaan varsin häiritsevä. Ja todellakin, jos olisin jo aiemmin kokeillut olla käyttämättä koko laitetta, olisin huomannut, ettei siitä ole hyötyä. Ruoanlaitto on huomattavasti mukavampaa ilman!

 2. Enpä ole koskaan kyseenalaistanut liesituuletinta, suuntaan tai toiseen. Ihmettelin hiukan, kun kahdessa edellisessä kämpässä ei sellaista ollut, kun olen sellaisen tottunut aina keittiössä näkemään. En tiennyt, että liesituulettimen tehtävä olisi poistaa hajuja, vaan pikemminkin päättelin, että sen tehtävä olisi siirtää kosteus ulos. Nykyisessä kämpässä on tavallaan liesituuletin, mutta se ei sinänsä tuuleta perinteisen kovaäänisen tuulettimen tavoin, vaan se on vähän niin kuin hormi vain, joka käännetään päälle kokatessa. En kyllä tiedä, vaikuttaako se yhtään mitenkään mihinkään, voisinkin kokeilla olla vain käyttämättä sitä ja katsoa, huomaanko eroa. Ikävä siivottava liesituuletin kyllä on!

  • Kiitos kommentistasi! Liesituulettiakin on monenlaisia. Jos laite on liitetty hormiin, joka on varustettu huippuimurilla, on kyse aivan eri asiasta kuin esim. meillä nyt oleva liesituuletin, joka palauttaa muka-puhdistetun ilman huonetilaan. Ja tähän väliin mahtuu vielä usein kerrostaloissa käytössä olevia ns. liesikupuja, jollainen sinulla saattaa olla. Meillä ilmastointikanava on sellaisessa paikassa, ettei liesituulettimen liittäminen siihen järkevästi onnistu (pitäisi purkaa puolet yläkaapeista…) ja jos onnistuisikin, niin kyseeseen taitaisi tulla ainoastaan liesikupu, ettei koko talon ilmastointi menisi sekaisin.

   Rivitalossa asuessa meillä oli huoneistokohtainen ilmastointi, jota ohjattiin huippuimurillisesta liesituulettimesta. Se oli mainio ja oikeasti toimiva laite. Tämä nykyinen on lähinnä vitsi. Siitä ei ole avuksi sen paremmin kosteuden kuin hajunkaan kanssa.

 3. Pohdin liesituulettimesta luopumista. Etsin netistä, ja samalla löysin blogisi.
  Sitä ei ole meillä käytetty oikeastaan koskaan.
  Ruoanlaiton tuoksut yleensä hyviä tuoksuja. Ei niistä ole kiire eroon päästä. Ellei sitten vahingossa kärytä jotain pohjaan yms, tosin silloin ei liesituuletinkaan auta.
  Lisäksi viimepäivinä on uutisoitu palovaaroista:
  https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/kotivakuutus/kodin-turvallisuus/liesituuletin-voi-sytyttaa-tulipalon
  Vehje lentää mäelle.

  • Kiitos kommentistasi, Anna Anonyymi! Jos ruoanlaiton tuoksut ovat mieluisia, eikä liesituuletinta tule käytettyä, niin silloinhan koko vehkeestä on vain haittaa. Siivottava se on kuitenkin aika ajoin. Ja tuo on totta, että eipä liesituulettimesta ole paljon iloa, jos oikein kunnolla jotakin pohjaan käräyttää. Vain rivitalossa asuessamme tulin liesituulettimen kanssa toimeen, kun se oli yhdistetty huippuimuriin ja ohjasi siis koko asunnon ilmanvaihtoa. Kerrostaloasunnoissa olen kokenut liesituulettimen (vai olisiko oikea termi liesikupu, en ole varma) vain haitaksi. Nykyisessä vuokra-asunnossani minulla ei ole liesituuletinta ja olen hyvin tyytyväinen!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s