Rakkaus tyhjään tilaan

Minimalismiin tutustumisen myötä olen vaivihkaa rakastunut tyhjään tilaan. Siitä on tullut asia, josta en enää halua luopua.

Nautin siitä, että kaapeissa on väljyyttä, joissakin tyhjiä hyllyjäkin. Siitä, että asunnossa on helppo kulkea ja toimia. Mahdollisuudesta muunnella asunnon tiloja, kalusteita tilassa tai tilasta toiseen siirtämällä. Tämä kaikki on tullut mahdolliseksi pikkuhiljaa, viimeisten muutaman vuoden aikana.

Aiemmin tyhjä tila aivan kuin vaati jotakin täytteekseen. Nyt ymmärrän miksi. Näyttihän se orvolta, kun kaikkialla muualla oli niin paljon tavaraa, ettei tyhjää tilaa juuri sekaan sopinut. Tila oli epätasapainossa, ja tyhjä tila pisti silmään. Se vaikutti jotenkin keskeneräiseltä.

Kun väljyys on lisääntynyt, tyhjä tila tuntuu vain tasapainottavan tilaa. Tyhjä tila on myös lisännyt kodin viihtyisyyttä. Oma tuntemukseni on, että viihtyisyyden lisääntyminen johtuu siitä, että tilassa olevat tavarat tulevat paremmin esille, kun niiden ympärillä on väljyyttä. Aiemmin kaikki tuntui olevan enemmän vain yhtä suurta yhtenäistä massaa.

Tyhjän tilan mahdollisuudet avautuivat minulle yhä enemmän sen jälkeen, kun luovuimme olohuoneessa olleesta ruokapöydästä. Pöydän poistuttua kalusteiden siirtely erilaisia tarpeita varten on helpottunut selvästi. Nyt tilaa voi muunnella järjestämättä kaikkea uudelleen.

Joulun ajaksi siirsimme ruokapöydän keittiöstä olohuoneeseen. (On mukavampi ruokailla, kun ei tarvitse samalla katsella keittiön tasoille ruoanlaiton yhteydessä kertyneitä tavaroita.) Pöydälle oli vapaa paikka valmiina, esivalmisteluja ei tarvittu. Olohuoneessa näkösällä oleva pöytä tuli pidettyä siistinä, keittiössä se vaatii meiltä jostakin kumman syystä erillisiä ponnisteluja.

Keittiössä oli ilman pöytää ihana keveys ja ilmavuus. Sekä keittiössä että olohuoneessa oli tavallista siistimpää. Olohuoneessa säilyi mukava väljyys pöydästä huolimatta. Kävi jo mielessäni, että meidän elämäntapoihimme saattaisi sopia keittiötä paremmin keittokomero (tai nykyistäkin pienempi keittiö), ja ruokapöydän sijoittaminen oleskelutilaan.

Kun on tarpeeksi vähän kalusteita tilaan nähden, voi niitä helposti siirrellä mielensä mukaan.

Meillä sohvan virkaa hoitavat kaksi suurehkoa nojatuolia on helppo pyöräyttää tilassa eri tavoin, sen mukaan miten tilaa halutaan käyttää. Jos televisio on otettu esille olohuoneeseen, tuolit ovat eri tavalla kuin tavallisesti. Eri vuodenaikoina järjestystä voi muuttaa helposti mieleisekseen. Talvella tekee mieli istua kauempana ikkunoista, kesällä voi valita tuolin paikan niin, että ikkunasta näkyvä kaunis maisema korostuu.

Valitsen mieluummin pienen, kalusteiden avulla helposti muunneltavan asunnon, kuin suuremman, jossa eri toiminnoille on omat tilansa ja kalusteensa. Sitäkin olen kokeillut, ja näin jälkeenpäin ajatellen se tuntuu sekä rahan, ajan, että luonnon tuhlaamiselta.

Väljyyden ja muunneltavuuden vuoksi meillä ei ole sohvapöytää. Jakkara toimii laskutilana. Joulun aikaan kun sohvan ääreen oli tarpeen saada sopimaan arkea enemmän herkkuja, toimme makuuhuoneesta toisen jakkaran lisätilaksi. Kevyt jakkara on helppo palauttaa yöksi paikoilleen.

Hyvin tärkeäksi tyhjä tila on osoittautunut olohuoneen säilytyskaapissa, ja sitä saisi olla enemmänkin. Tyhjä tila on kirjaston kirjojen ja elokuvien säilyttämistä varten, ennen ne olivat pinoina kaapin päällä tai olohuoneen seinähyllyllä – tai molemmilla. Myös tietokoneita varten on tyhjä tila, jotta ne saa halutessaan pois näkyviltä.

Tyhjä tila on tarpeen keittiön kaapissakin. Sen verran on hyvä olla väljyyttä, että erityistapauksissa kun kotiin tuodaan tavallisesta poikkeavia ruoka-aineita (kuten joulun aikaan), on olemassa tilaa minne ne saa sopimaan. Olin erityisen tyytyväinen tyhjästä hyllystä, kun lahjaksi saadun herkkupussin sisältö piti sovittaa kaappiin.

Tyhjä tila ja väljyys tuntuvat antavan tavaroille sen arvon, jonka ne ansaitsevat.

Sanotaan, että kauneus on katsojan silmässä. Minun silmääni tyhjä tila lisää tavaroiden kauneutta, saaden sellaisenkin tavaran loistamaan, joka yhdessä muiden tavaroiden kanssa ei näytä erityiseltä.

11 kommenttia artikkelissa “Rakkaus tyhjään tilaan

 1. osasyy, minkä takia hotellihuoneet monesti tuntuvat ylellisiltä, on se, että niissä on vain vähän tavaraa. samansuuntaisen tunnelman saavuttaa kotona, jos vähentää tavaraa. silloin esim. luonnonkukat maljakossa oikein loistavat, kun ei ole krääsää ympärillä. tai kylpyhuoneen hyväntuoksuinen käsisaippua tulee oikeuksiinsa.

  • Kiitos kommentistasi! Aivan. Avara tila tuntuu ylelliseltä, ja avaruutta on mahdollista saada aikaan pieneenkin tilaan. Pitää vain miettiä tarkemmin mitä todella tarvitsee, ja luopua ei-välttämättömistä tilan täyttäjistä. Avarassa ja yksinkertaisessa tilassa kukat maljakossa todella kiinnittävät huomion, kun huomio ei kiinnity tavarapaljouteen. Minulle on käynyt niin, että mitä vähemmän tavaraa on, sitä enemmän saan siitä iloa. Tavarat vaan ovat paremmin edukseen, kun niiden ympärillä on riittävästi tyhjää tilaa. Tai esim. vaatekaapin sisältö miellyttää enemmän, kun siellä ei ole mitään turhaa täytettä ja ”ihan kivaa”, vaan ainoastaan tarpeellisia, sopivia ja käytännöllisiä lempivaatteita.

 2. Aivan ihana ylistys tyhjälle tilalla! 🙂 Kuvaamasi tilanne on minulla vielä saavuttamatta, mutta selkeänä tavoitteena mielessä. Muuttaessamme edellisestä asunnostamme, nukuimme viimeisen yön tyhjässä asunnossa ainoina tavaroina enää vain patjat, petivaatteet ja tarvittavat vaatteet. Olin suunnattoman vaikuttunut tuosta äärettömän minimalistisesta tilasta esteettisesti ja kuinka rauhallinen olo tyhjässä asunnossa tulikaan. Asuntoon tuleva valokin oli aivan erilaista kuin silloin kun asunto oli tännä tavaraa ja asunnon pystyi käsittämään tiloina eikä siis tavaroiden täyttäminä huoneina. Otinkin tuosta tilanteesta valokuvan (siis niistä patjoista lattialla) ja se on muistuttamassa minua siitä mihin pyrkiä: tyhjä tila jossa vain on elämiseen tarvittava tavaraminimi 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Tuo tyhjässä asunnossa nukkumisen tunnelma kuulostaa tutulta. Minulla on lämpimiä muistoja muutoista, niistä viimeisistä ajoista jo tyhjennetyssä asunnossa tai ensimmäisistä tulevassa, vielä tyhjässä kodissa. Tyhjä tila tosiaan tuo rauhallisen olon, minulle se tuo myös vapauden tunteen, ikään kuin alleviivaa, että kaikki on mahdollista, esteitä ei ole.

   Merete Mazzarella on kirjoittanut mielestäni osuvasti: ”Kaunis asunto ei koskaan ole yhtä kaunis kuin tyhjillään.”

 3. Heippa! Mitä tehdä siinä tilanteessa, kun on saanut omia tavaroita vähennettyä ja tulee tyhjiä hyllyjä, ja sitten siirtelee omia jäljelle jääneitä tavaroitaan paremmin, mutta puoliso ei annakaan siirtää hänen omia tavaroitaan tyhjille hyllyílle; esimerkiksi koreissa kaapin päällä olevat tavarat laitettaisiin kaapin sisälle? Kuulemma tavarat pitää olla löydettävissä sieltä mihin ne on joskus laittanut, jos niitä siirtää, niin niitä ei löydä. Niin, ja vastaukseksi ei hyväksytty sitä, että jos hän siirtää tavaransa itse uuteen paikkaan, kuulemma sama tilanne, tavara ei ole enää samassa paikassa mihin se on joskus laitettu…

  • Kiitos kommentistasi! Hmm. Hankala tilanne. Ulkopuolisena on vaikea tuohon juuri muuta sanoa, kuin että kannattaa yrittää neuvotella ratkaisua, joka sopisi molemmille. Mietin, että olisiko mahdollista osoittaa hänen tavaroilleen kokonaan oma kaappi? Luulisi, että omasta kaapista, yhden oven takaa, tavaroita ei voisi olla löytämättä. Toiset meistä sopeutuvat helposti uuteen, joillekin se on hankalampaa. Näitä erilaisia piirteitä suhtautua asioihin voi joskus olla vaikea sovittaa yhteen.

 4. Kiitos Tuulia kirjoituksestasi. Tyhjää tilaa voimme ajatella monella tavoin. Esimerkiksi kun tyhjennämme mielemme hiljentymällä, saamme uutta tilaa uusille oivalluksille. Japanilaisessa kukkien asettelutaiteessa asetelmaan jätetään aina tyhjä tila. Se on varattu katsojan ajatuksille. Kaunista kevättä Sinulle. t. tuija

  • Kiitos kauniista kommentistasi! Tyhjällä tilalla on arvonsa monessa asiassa. Sitä tarvitaan osoittamaan olennainen. Oikein kaunista kevättä myös sinulle!

 5. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Selasin blogiasi ja sinulla on paljon samoja ajatuksia kuin minulla.
  Se selkeyden ja tietyn tyhjyyden tunne (vaikka se kuulostaa sanana pahalta) on kyllä voittamaton…
  Aloitin itsekin juuri minimalismia ja harmonista elämää käsittelevän blogin, joka tosin ei vielä ole kovinkaan pitkällä 🙂

  http:///minimalismia.vuodatus.net

  • Kiitos kommentistasi! Voi olla, että elämä on aikojen kuluessa muuttunut niin monisäikeiseksi ja osin kaoottiseksikin, että senkin vuoksi selkeys, yksinkertaisuus ja tyhjä tila puhuttelevat. Kun joka paikka kodin ulkopuolella pursuilee tavaraa ja tapahtumaa, niin on mukavaa kun kotona saa siltä rauhan.

   Onnea blogillesi! Kävin kurkistamassa ja palaan toistekin. 🙂

   • Totta, sinä sen sanoit. Ympäristö on täynnä ärsykkeitä ja vaatimuksia niin työelämän kuin muidenkin osa-alueiden osalta, joten jotenkin sellainen ärsykevapaus tai vain ”olennaisten ja itseään miellyttävien” yksityiskohtien läheisyydessä oleminen rauhoittaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s