Ekosähköä ilmassa

Miten pienentää ekojalanjälkeään pysyvästi, merkittävässä mittakaavassa, kertarysäyksellä ja pienellä vaivalla?

Tämän vuoden teemani on ollut kiinnittää yhä tarkemmin huomiota ekologiseen elämäntapaan. Teemavuosi on innoittanut muutoksiin, joita olen jo pidempään miettinyt, mutta jotka ovat jääneet sitä viimeistä silausta vaille. Yksi tällainen loppusilauksensa saanut asia oli ekosähköön vaihtaminen.

Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaan ekosähköön vaihtaminen oli jäänyt tekemättä osin sen vuoksi, että ostamani sähkö oli viimeisen noin kymmenen vuoden ajan ollut tuulisähköä. Huono omatunto ei siis ollut vauhdittamassa asian hoitamista. Olin maksanut sähkölaskut kiltisti kaikki nämä vuodet, mutta minulla ei ollut hajuakaan minkä verran sähköstä maksoin ja minkä verran sitä kului. Paperilaskua en ollut nähnyt vuosikausiin, ja nettipankissa olin maksanut sähkölaskuni loppusumman laskua avaamatta. Koin sähköyhtiön vaihtamisen hankalaksi.

Teemavuosi kannusti minua ottamaan asiasta selvää. Lopullisen potkun takalistoon antoi sähköyhtiön asiakaslehti, jossa rinta rottingilla kerrottiin, miten ekologista turpeella tuotettu sähkö on, ja miten turpeennostoa tulisi lisätä. En ollut samaa mieltä. Enkä halunnut tukea noin lyhytnäköistä ajattelua.

Sähkölasku tuli kuin tilauksesta oikeaan aikaan. Siitä selvisi minkä verran kulutimme sähköä ja mitä siitä maksoimme. Viimeinenkin hidaste ekosähköön vaihtamiselle oli poissa.

Kun perustiedot olivat selvillä, sähköntoimittajan vaihtaminen ei ollut ollenkaan hankalaa. Kävin ekoenergiaa esittelevällä sivustolla, ja pyysin tarjoukset kolmelta eri sähköyhtiöltä. Ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä selvitin vielä, millä tavoin eri sähköyhtiöt sähköä tuottavat. Valitsin tarjouspyyntöjeni kohteiksi kolme parhaiten ajatuksiini sopivaa yritystä.

Tarjoukset tipahtivat sähköpostiini nopeasti. Olin varautunut siihen, että maksaisimme jatkossa sähköstä aiempaa enemmän, mutta yllätyksekseni ekosähköön vaihtaminen tulisikin pienentämään sähkölaskuamme!

Ensimmäinen lasku ekosähköstä ei ole vielä tullut. Koska sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, vaan siitä laskuttaa paikallinen sähköyhtiö, jatkossa yhden sähkölaskun sijaan tulee kaksi erillistä laskua.

Miksi halusin vaihtaa ekoenergiaan?

Halusin antaa tukeni uusiutuvan energian tuotannon lisäämiselle, ja nimenomaan Suomessa.  

Sähkönmyyjä on velvoitettu lahjoittamaan 0,10 euroa jokaista ekoenergiana myytyä megawattituntia kohden ekoenergian ilmastorahastoon, joka puolestaan investoi uuteen uusiutuvan energian tuotantoon tai energiansäästöhankkeisiin. Valitsin sähköntoimittajakseni yrityksen, joka myy ainoastaan kotimaista ja ekoenergiamerkittyä sähköä. (Aiemmin ostamamme tuulisähkö oli tuotettu rajojen ulkopuolella.)

Lisäksi halusin, että uusiutuva energia tuotetaan kestävällä tavalla.

Esimerkiksi vesivoima on uusiutuvaa energiaa, mutta ei välttämättä tuotettu ekologiset seikat riittävän hyvin huomioon ottaen. Ekoenergiakelpoisuuden vesivoimalaitos saa ainoastaan siinä tapauksessa, että sen hallinnoija sitoutuu merkittävimpiin mahdollisiin toimiin vesivoiman ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

Uusiutuvilla energianlähteillä, ekologisesti kestävällä tavalla tuotettuun sähköön siirtyminen on konkreettinen teko ympäristöystävällisemmän sähköntuotannon puolesta.

Ekosähköön vaihtaminen on pieni teko kuluttajalle, mutta sillä on todellista merkitystä ekologisen jalanjäljen pienentämisessä ja ilmastopäästöjen vähentämisessä.

Tässä olisi nyt tarjolla ekoteko, joka pienellä vaivannäöllä saa aikaan merkittävän vaikutuksen. Sähkönkulutuksen vähentäminen on silti edelleen tärkeää, ja jatkossa voikin keskittyä kehittämään taitojaan sähkölaskun loppusumman pienentämisessä.

4 kommenttia artikkelissa “Ekosähköä ilmassa

  1. Tekstistäsi ei nyt kyllä käynyt ilmi, mihin sähköyhtiöön vaihdoit ja millä tavalla sähkö on tuotettu? Mainitsit vain uusiutuvilla energianlähteillä, ekologisesti kestävällä tavalla tuotettu sähkö. Mitä se siis konkreettisesti tarkoittaa?

    • Kiitos kommentistasi! Jätin sähköyhtiön nimen tarkoituksella mainitsematta, koska en halua mainostaa, ellei siihen ole erityisen painavaa syytä. Toivoisin, että ihmiset tekisivät itsenäisesti päätöksiä, eivätkä suosisi jotakin siksi, että satuin siitä mainitsemaan. Tekstissä oli linkki ekoenergian sivuille, josta käy ilmi, miltä yrityksiltä voi pyytää tarjouksen ekoenergiasta. Mutta kun nyt kerran kysyit, niin vaihdoin Ekosähköön, joka tuottaa ainoastaan ekoenergiamerkittyä sähköä bioenergialla, tuulella ja vesivoimalla.

    • Kävin lukemassa, kiitos vinkistä. Kuten kirjoitit, eivät nämä asiat kovin yksinkertaisia ole. Se ei silti tarkoita, että pitäisi toimia kuten tähänkin asti on toimittu, koska muutos on hankalaa ja täydellisen toimivia ratkaisuja ei vielä ole. Omalta osaltani haluan antaa signaalin siihen suuntaan, että on kehitettävä parempia tapoja tuottaa energiaa. Siispä ostan ekosähköä. Toivottavasti lähitulevaisuus tuo ratkaisuja, joiden avulla päästöttömän energian ongelmia saadaan vähennettyä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s