Eroon muistilappulehtiöistä

Meille ei ole moniin vuosiin ostettu muistilappupaperia. Siis tarralappulehtiötä, kuution mallista muistipaperipinkkaa tai mitään muutakaan pientä paperia, jota on tarkoitus käyttää esimerkiksi kauppalistaa kirjoittaessa. En pysty muistamaan milloin olisin varta vasten hankkinut paperia tähän tarkoitukseen.

Muistilappupaperia on silti riittänyt. Jostakin sitä vaan tulee. Kumppanini on tuonut muistilappulehtiöitä milloin mistäkin tapahtumasta. Joistakin nettikaupoista lähetetään tilauksen mukana paperilehtiö.

Lehtiötulva on ollut välillä sitä luokkaa, että olen laittanut ylimääräiset kiertoon. En enää käytä irrallisia paperilappuja kuin kauppalistan kirjoittamiseen, sillä onnistuin aiemmin levittämään irtolappusia ympäriinsä. Ja nyt haluan eroon lehtiöistä kokonaan.

Tuntuu tuhlaukselta käyttää kauppalistan kirjoittamiseen lehtiöpaperia, kun toinenkin vaihtoehto olisi.

Sopivaa kauppalappupaperia tulee postiluukusta. Edelleen ja siitä huolimatta, että käytämme e-laskua ja Netpostia. Kaikenlaista lippua ja lappua tulee nimellä kirjekuoressa.

Paperinkeräyspinkkamme koostuu enimmäkseen tyhjistä kirjekuorista, niistä saisi leikattua pitkäksi aikaa sopivia kauppalappuja. Useimmat kuorissa tulleet paperit ovat toiselta puolelta tyhjiä, siis mitä sopivinta muistilappumateriaalia nekin.

Seuraava pieni ekoprojektini onkin leikata sopivia lappusia kauppalistaa varten. Ajattelin kiinnittää ne toisiinsa yksinkertaisesti pyykkipojalla, jotta ne pysyvät siististi ojennuksessa keittiön laatikossa.

Mutta hetkinen, eihän hyvää ideaa kannata vielä tähän jättää. Kauppalappujen lisäksi kirjoitan käsin muistiinpanoja muistikirjaan. Kirjoitan myös paljon ihan vain saadakseni pääni tyhjennettyä ajatuksista. Molempiin tarkoituksiin kävisi mikä tahansa paperi, sillä en säilytä muistikirjojani, vaan silppuan ne paperinkeräykseen, kun ne tulevat täyteen. Voisin nitoa toiselta puolelta puhtaita papereita nipuiksi, ja käyttää niitä muistiinpanoilleni.

En voi kuin ihmetellä, etten hoksannut jo aiemmin käyttää hyödykseni postiluukusta tulevaa käyttökelpoista paperia, vaan laitoin sen kertalukemisen jälkeen paperinkeräykseen.

Meillä on kaikenlaisia piintyneitä tottumuksia, joita emme välttämättä tule kyseenalaistaneeksi. Usein näihin tottumuksiin liittyy ostaminen, vaikka voisimme käyttää jotakin mitä kotonamme jo on, ehkä jotakin jo roskaksi luokittelemaamme, kuten käytöstä poistetut, kuluneet vaatteet tai tämän kirjoituksen aiheena ollut postiluukusta tullut paperi.

23 kommenttia artikkelissa “Eroon muistilappulehtiöistä

 1. Mahtavaa! Minä teen samaa, mutta olen vienyt asian astetta pidemmälle: mapitan paperit a5-kokoiseen ohutkantiseen kierrekansioon. Näin paperia voi käyttää muistikirjanomaisesti jopa töissä!

 2. Meilläkään ei ole muistilappuja käytössä. Olen kuitenkin sen verran laiska, että tarvitessani paperia, repäisen sen lähimmästä kirjekuoresta, sanomalehdestä tms., mistä sopivan palan saakaan helpoiten irti. Ja tosi usein muistilappuna toimii myös kukkarossa lojuvien kuittien toinen puoli.

  • Kiitos kommentistasi! Niinpä. Käyttökelpoista paperia löytyy ihmeen helposti kun sitä tarvitsee, ihan ilman erityisiä muistilappuja.

 3. Niin – mitäpäs jos lopettaisin muutaman kerran vuodessa toistuvan tiskirättirullan ostamisen. Olen kuvitellut olevani ekologinen, kun laitan rullasta leikkaamani tiskirätin päivittäin pyykkiin ja rätin roskiin, kun se on kulunut hajalle. Mitäpäs jos tiskirättinä kelpaisi käytöstä poistetusta lakanasta leikattu palanen? Yhtä hyvin senkin voi laittaa pyykkiin päivittäin. Käytöstä poistetuista lakanoista tehdään matonkuteita, joten ne kierrätetään, mutta tuosta rullanostotavasta voisi aivan hyvin luopua.
  Pienistä asioista tulee suuria ja tärkeitä, kun perspektiivi laajenee. Sekin takia kiitos herättelevästä blogistasi.

  • Kiitos kommentistasi! Hyvä huomio tuo lakananpalasen käyttäminen tiskirätin sijaan. Moniin arkisiin tarpeisiin löytyy ratkaisu ilman uuden ostamista, kun vain tulee ajatelleeksi uudella tavalla.

 4. Vanha kikka – ja käytössä. Jos siis tarvitsisin mjuistilappuja, ottaisin paperinkierrätyskorista päällimmäisen kirjekuoren.,
  En ole mjuistaakseni koskaan ostanut noita paperikuutioita. Opinnäytettä tehdessä käytin joskus saamiani hyvin pieniä post it -lappuja merkkaamaan olennaisia sivuja kirjallisuudesta, mutta en sen jälkeen ole tarvinnut niitä.En edes usein käytä muistipaperia esim. kauppalistoihin, muistan kyllä, mitä pitää ostaa, jos käyn asiat läpi päässä ennen kauppaan menoa. Ja muut asiat ovat varalta kalenterissa. Yleensä muistan pakolliset menotkin ilman kalenteriakin.

  Töissä minulla ns juoksuvihko osana työprosessia, vihkoja saan töistä, mutta välitulosteita en ota, enkä varmuuuden varalta -tulosteita.

  • Kiitos kommentistasi! Niinpä, vanha kikka mutta ei ainakaan minun lähipiirissäni käytössä. Tuntuu omassa arjessani siis varsin tuoreelta ajatukselta. Helpottaa suuresti tunnetta paperitulvaan hukkumisesta.

 5. Meillä myös hyödynnetään postin tuomat paperit kauppalistoina, muistilappuina ja lasten piirustuspapereina. Meidän 4-vuotias on innokas ”lähettämään postia” ja joskus on täytynyt vähän rajoittaa, kun se on halunnut antaa päiväkotikaverille piirustuksia, jotka oli piirretty joidenkin laskujen tms taakse… Siinä meni mun yksityisyyden raja 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Tosiaan, jos yksityisyydestään haluaa pitää kiinni, on vähän katsottava minkä paperin toiselle puolelle sitä ”postia” piirrellään. 🙂

 6. Sama muistilappusysteemi käytössä täälläkin, pyykkikpoikineen kaikkineen! 🙂 Minä olen niin onneton pitämään asioita mielessä, että minun on pakko kirjoittaa itselleni listoja ihan kaikkeen: kauppa, tänään hoidettavat hommat, vanhempien luota haettavat tavarat yms. Minulla oli lapsuudenaikaisia muistilappupinoja vaikka kuinka vielä pari vuotta sitten, mutta sain ne tehokäytettyä loppuun. Muistilaput ovat kyllä turhin ostos, kun kerran suttupaperia saa ilmaiseksi mistä tahansa lehtiroskiksesta!

  • Kiitos kommentistasi! Pyykkipojat on käteviä monessa asiassa. Tuli joskus paperia silppurin läpi laittaessani mieleen, että voisinhan ensin käyttää paperista toisenkin puolen ja silputa vasta sitten. Paperia tulee riittävästi, vaikka onkin käytössä e-laskut ym. keinot paperimäärän vähentämiseen.

 7. Meillä kauppalistaa ei kirjoiteta paperille vaan sitä varten on avokin kanssa yhteinen whatsapp-ryhmä. Se on oikein kätevä, kun kännykkä on lähes aina kummallakin mukana. Sinne voi kirjoittaa ostoslistaa jo ennen kuin edes tietää milloin seuraavan kerran kauppaan menee. Listaan voi kumpikin lisätä toiveita. Usein jompikumpi soittaakin toiselle ”kulta menen kauppaan, tarvitsetko jotain -laita listaan ”. 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Monella varmaan toimii puhelin muistilistana, itse olen enemmän kynä ja paperi -ihmisiä. 🙂 Pysyttelen mahdollisuuksien mukaan erossa laitteista, viihdyn ja voin paremmin ilman.

  • Hei, mahtava idea, kiitos! 🙂 Olen aiemmin kirjoittanut kauppalistan kännykän muistio-lehdelle. Samaten puolison kanssa on laitettu whatsuppiin toiselle kauppalistaa. Mutta jos tätä varten tekee ihan oman keskusteluikkunan, voi sinne tosiaan kirjata kaiken loppuvan sitä mukaan, ja lista on kokoajan molemmilla mukana. Tämä menee käyttöön heti.

 8. Oikein. Mutta paperin pyörittelystä pääsee kyllä kokonaan eroon kirjoittelemalla kauppalappuja tai muita muistilappuja puhelimen muistiin 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Itse valitsen mielelläni kynän ja paperin puhelimen sijaan. Useimmiten minulla ei ole puhelinta mukanakaan kaupassa.

 9. Sama meillä. Käytän samalla tavalla (yleensà lasten piirustuspaperiksi tai askarteluun) myös pahviset elintarvikepakkaukset (esim. muropaketit).

 10. Minulle ei tule lehtiä eikä mainoksia, ei mitään paperia, mikäli voin sen välttää. En oikeastaan käytä paperia ollenkaan. Kaikki on sähköisessä muistissa: kalenteri, osoitteet, muistiinpanot. Kauppalappuna käytämme Foodie.fm -sovellusta, jonka jaamme mieheni kanssa. Kumpikin kirjoittaa kauppalistan siihen. On se kuitenkin aika yksinkertaista, kun on kaikki sähköisenä. Kalenterin jaan työläppärin ja puhelimen kesken. Itse pidän tätä minimalistisimpana tapana tämän asian suhteen.

  Myös kieltenopintojen muistiinpanot ovat iPadissa, suosin e-kirjoja, elokuvat ja sarjat näkyvät Padilta, samoin lehdet. Neuleohjeeni ovat neulesovelluksessa. Minun näkökulmastani paperin käyttö on mainitsemasi piintynyt tottumus 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Nostan hattua, että teillä arki toimii paperittomasti! Itse en ole erityisen mieltynyt käyttämään esim. kännykkää tai tietokonetta, vaan pidän niihin etäisyyttä sen minkä voin. En osaa kuvitellakaan elämää ilman kynää ja paperia, tarvitsen käsin kirjoittamista, se tekee hyvää ajattelulle. Jostain kumman syystä käsin kirjoittaessa saan mielestäni ulos asioita, joiden olemassa olosta en hetkeä aiemmin tiennyt mitään.

 11. 🙂 -paljon on pieniä yksityiskohtia jotka huomatessaan ihmettelee miten ei aiemmin tullut ajatelleeksi.
  Mulla on apukeittiön pöydällä paperiteline johon laitetaan kaikki tärkeä, säilytettävä posti. Sitä kun tulee e-laskuista huolimatta.
  Samaan telineeseen laitan tyhjät kuoret, ja toiselta puolelta tyhjät paperit. En leikkaa niitä valmiiksi, vaan taittelen ja käytän samaa muistilappua kunnes se tulee täyteen.
  -mutta ideasi kasata ne pyykkipojalla on tosi hyvä
  Mulla on telineen yläpuolella seinällä joskus lahjaksi saamani muistilappujen paikka. Jokaiselle perheenjäsenelle pyykkipoika johon voi laittaa tärkeät postit ja paperit näkyville 🙂
  Mulla

  • Kiitos kommentistasi! Niinpä, onneksi tulee jossakin vaiheessa sentään mieleen nuo pienet, kätevät jutut. 🙂 Hyvä idea tuo sinunkin tapasi käyttää muistilappua. Se saattaa helpottaa, jos on tapana kerätä useampia muistilappuja sinne sun tänne.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s