Varavaatteet?

Törmäsin netissä hiljattain asiaan, joka on itselleni tuntematon. Mietin sitä aikani, mutta kun sama asia tuli vastaan vähän ajan kuluttua uudelleen, ajattelin kirjoittaa siitä.

Tämä itselleni outo termi on ’varavaatteet’.

Mitä ovat varavaatteet? Ymmärrän mistä on kysymys, kun joku ottaa marjametsään lähtiessään mukaan varavaatteet, jos jo päällä olevat sattuisivat kastumaan ja tulisi tarve vaihtaa kuivaa ylle. Mutta kun ihmisillä on vaatekaapeissaan varavaatteita, niin en tiedä mitä he tarkoittavat.

Itselläni on vaatekaapissa ainoastaan käytössä olevia vaatteita. Erikseen säilössä on muutama remonttivaate, mutta varavaatteita ei ole. Varavaatteita – minkä varalta?

Varsinkin käsite varasukat on outo, koska sukat ovat vaatekappaleista kaikkein edullisimpia. Mikä tarkoitus sillä on, että on olemassa käytössä olevia sukkia ja niiden lisäksi varasukkia?

Ainoa selitys minkä varavaatteille keksin tulee tavaramaailmasta. Olen kuullut ihmisistä, jotka hankittuaan uuden tavaran jonkin huonosti toimivan tai kuluneen tilalle, säilyttävät kuitenkin myös sen ensimmäisen tavaran – varalle. Tätäkö varavaatteilla tarkoitetaan?

Ei ihme, että monet kodit pursuavat tavaraa, jos tämänkaltainen toimintamalli on kovinkin yleinen. Tavaramäärähän lisääntyy ajan kuluessa huimasti, jos kyseistä ajattelutapaa noudattaa monen omistamansa tavararyhmän kohdalla.

Miksi pitää ostaa uusia vaatteita tai tavaroita, jos jo olemassa olevat ovat niin hyviä, että ne kannattaa jättää varalle? Tai jos uusilla korvatut tavarat tai vaatteet ovat huonoja, niin miksi niitä säästetään edes varalle?

Tällaisia mietteitä minulla tänään. Ehkä joku osaa valottaa varavaatteiden logiikkaa?

28 kommenttia artikkelissa “Varavaatteet?

 1. HIhittelen äänen täällä. Puolisoni on nimittäin oikein vara-keisari. Oikea vara-asiain asiantuntija. En osaa valottaa logiikkaa enempää kuin jo sitÄ itse avaat. Mieheni sanoo usein ostavansa uutta silloin kun sattuu löytämään haluamaansa normaalia halvemmalla. Silloin ei ehkä ole vielä todellista tarvetta uudelle, mutta halvalla ostamisen mahdollisuutta ei osaa jättää väliinkään. Sitten on kaksi samaa, toinen edelleen ihan ok, toinen ihan uusi jota aletaan käyttää koska se on…no, uusi ja mieluisampikin ehkä. Niin että kyllä se ”vara” jää kaappiin minunkin nähdäkseni vain olemaan.

  • Kiitos kommentistasi! Aivan unohdin, että joku käyttää tätäkin logiikkaa elämässä – eli on ostettava kun sattuu kohdalle hyvä tarjous, vaikkei todellisuudessa tarvitsisikaan. Se selittää hyvin varatavaroiden kertymistä. 🙂

 2. En ole koskaan kuullutkaan varavaatteista tuolla tavalla. Itsekin miellän ne vaan varalta mukaan otettaviksi vaatteiksi, en siis sellaisiksi jotka ovat kotona kaapissa vain varalta.

  Palautetaanko varavaatteet takaisin kauppaan kun niitä ei olekaan tarvittu? 🙂

  • Kiitos kommentistasi! Minäkin törmäsin ajatukseen vasta ihan vähän aikaa sitten. Jotenkin luulen, että tässä on kyse muusta. 🙂

 3. Varmaan lapsiperheillä tuttu ilmiö. Esim. pikkulapsilla on ”kakkos”haalarit varalla, jos ykköset on pesussa. On varahanskoja, kenkiä… Meillä on myös varapeittoa jne.

  • Kiitos kommentistasi! Jännä ajatus sanoa niitä esim. varakengiksi. Onhan minullakin useammat kengät, mutta kaikki ne ovat vain kenkiä, yhdetkään eivät ole ”varakengät”. Kun tavaran eteen liitetään tuo ”vara”, tulee sellainen olo, että on olemassa hyviä vaatteita, ”ykkösvaatteita”, ja varalla ”kakkosvaatteita”. Jotenkin vieras ajatus.

   • No juu, juuri näin. Ykköset on ne millä mennään ensin ja kakkoset on vähän huonommat ja niillä mennään jos on vaikka kengät märät…. Tai sitten otetaan suoraan kakkoset jos mennään johonkin sotkuleikkeihin 😉

    • Näinpä juuri. Minimalistiäitiä vähän ärsyttää, kun pitää olla näitä varavaatteita olemassa kaappien täytteenä, mutta kyllä niiden olemassaolo on moneen kertaan ollut pelastus, että sen kanssa vain pitää elää, kun on lapsia. Mutta jos kuitenkin riittäisi se yksi varavaatekokonaisuus, ettei niitäkin tarvitsisi olla kolmea, kun on sattunut saamaan sukulaisilta kierrätettyjä vaatteita lapsille ilmaiseksi…

 4. Joillain tämä varavaate-käsite oletettavasti on vaan tekosyy uuden ostolle. Itse tunnustan kärsineeni ilmiöstä jollain tasolla ennen. Saatoin ostaa edullisesti vaikkapa niitä sukkia ison kasan, koska nehän ovat ”kulutustavaraa”. Eli siis varalle jo valmiiksi. Todellisuudessahan sukat ainakin itselläni kuluvat hyvinkin hitaasti, eli todellista tarvetta ei todellakaan ollut. Taustalla oli itselläni vain se tarve saada ostaa. Onneksi sittemmin olen opetellut tästä eroon. Muilla toki voi termin takana olla ihan eri tausta ja tarina.

  • Kiitos kommentistasi! Aivan. Ikään kuin varaston keräämistä siis, koska tekee mieli ostaa uutta? Mietin tässä, että eikö jossain vaiheessa mene tylsäksi (ostamisesta pitävällä ihmisellä), kun vaatteita on jonossa kaapissa odottamassa ties miten pitkäksi aikaa? Jossain vaiheessa ne todennäköisesti alkavat näyttää vanhoilta… Siinähän joutuu keksimään kohta taas uusia hyviä syitä päästä ostoksille. 😉 Voi olla, että ajattelen niin eri tavalla, etten pääse jyvälle mistä tässä on kysymys.

 5. Varavaatteet = todellista katastrofia varten varalla olevat vaatteet. Mulla on alusvaatteita varalla sellaista tilannetta varten, että pyykkirutiini on katkennut tai on monta kiireistä reissua peräkkäin, joilla en aio pyykätä. Eli siis vanhoja alusvaatteita, jotka on hyväkuntoisia, mutta sen värisiä, että niitä ei tule muuten käytettyä kuin pyykkikriisissä. En veisi alusvaatteita kirpparille eikä ehjiä viitsi poiskaan heittää. Kun niistä aika jättää, en varmaankaan enää jätä vastaavia varavaatteita. (Aina muuten tulee kuvitelleeksi, ettei niitä tarvitse, mutta parin vuoden välein on tuollainen pyykkikriisi tullut. Tällä tahdilla kyseiset varavaatteet ei kyllä kulu loppuun koskaan…) Mulla on myös joitakin vaatteita varalla odottamassa edellisen kulumista loppuun, korvaava vaate siis on jo ostettu valmiiksi.

  Mulla on myös vierasvaraksi vaatteita, esim. paljon villasukkia. Kumisaappaita meillä on myös ylimääräisiä, ja villapaitoja. Kaikki niistä on myös omassa käytössä, mutta tarvittaessa riittää vieraillekin.

 6. Meillä on ns. varavaatteita vain lasten vaatekaapeissa (5 ja 6 v.) ja tarkoitan vaatteita joista periaatteesta voisi riittää yksi kappale tai yksi pari. En ole ”uskaltanut” minimalisoida heidän vaatevarastoaan samalla tavalla kuin omaani koska jos vaikka kaulahuivi unohtuu kaverille on hyvä että on varalta toinen, jos talvitakin vetoketju menee jumiin juuri ennen kouluun lähtöä on kaapissa toinenkin jne. En vartavasten lasten ”varavaatteita” osta, mutta jos sattumalta saa lahjaksi ”kakkoskappaleita” ne ovat kyllä tervetulleita.

  • Kiitos kommentistasi! Aivan. Vaatteita, joita periaatteessa riittäisi yksi, mutta on toiset varalla. Tässä mielessä minäkin käsitän mitä tarkoitetaan.

 7. Meilläkin on lapsille varaulkovaatteet ja -kengät. Siis just jotkut rähjäiset, jostain ilmaiseksi saadut, joita käytetään sitten, kun varsinaiset on pesussa eikä päiväkotiin voi ilmankaan mennä. Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun niitä varavaatteita on tarvittu, lapsille kun sattuu ja tapahtuu… Itse en ole kokenut tällaisia varavaatteita tarvitsevani.

 8. Komppaan edellisiä lasten varavaatekommentteja. Lisäksi arvelisin, että kyse on juuri siitä mitä sanoit, eli että ei ole raatsittu heittää vanhaa pois. Tavallaan ymmärrän sen logiikan kyllä. VAatteet voivat kulua siihin pisteeseen, että ne eivät enää käy esim. työvaatteiksi, mutta toisaalta eivät ole vielä roskiskamaakaan. Silloin tarvitsee uuden mutta vanha on tavallaan ihan ok edelleen… joten siitä tulee varavaate. Juuri niiden odottamattomien katastrofien varalle, tai niihin tilaisuuksiin joihin ei halua hienompaa vaatetta tuhlata.

  • Kiitos kommentistasi! Tuon työvaatteen kulumisen käsitän, mutta miten siitä tulee ns. varavaate, jos se ei siis käy työssä käytettäväksi enää? Itse ajattelen, että sen käyttötarkoitus muuttuu, eli siitä tulee jotain muuta kuin työvaate, esim. kotivaate, arkivaate tms. Jotenkin en vaan tajua tuota varavaate-sanaa tässä mielessä.

   Seuraavaksi mietityttää, miksei minulle (tai kumppanilleni) ole koskaan sattunut näitä jo pariin kertaan mainittuja odottamattomia katastrofeja. En käsitä mitä sellaiset edes voisivat olla, enkä siis ole kokenut tarpeelliseksi varautua sellaisiin.

 9. Itsellä varavaatejemmat sijaitsevat pääsääntöisesti kodin ulkopuolella: yhdet ovat töissä ja toiset poikaystävän luona. Nämä ovat käytössä, jos päällä olevat vaatteet esimerkiksi kastuvat pyöräillessä. Myös äitini luona on muutamia varavaatteita, niin että sinne lähtiessä ei tarvitse välttämättä pakata vaatteita mukaan.

  Kotona varavaatteita on vain yhdet farkut. Arkena kun käytän pääsääntöisesti vain toisia farkkujani, mutta yhdet farkut ovat liian vähän silloin, jos ne pääsevät yllättäen sotkustumaan tai kastumaan pahasti kesken työviikon. Silloin on hyvä olla varalla toiset töihin käyvät housut. Tietenkin tämänkin voisi kiertää menemällä töihin hameessa ja käyttämällä töissä sielä olevia varavaatteita, mutta kunnon vaatteiden vaihtopaikan puuttuessa pyrin välttämään vaatteiden vaihtoa töissä.

  • Kiitos kommentistasi! Juuri tässä mielessä minä varavaatteet ymmärränkin: kun on vain päällä olevat vaatteet, ja niille on olemassa varavaatteet jossakin. Mutta tämän farkkuasian ajattelen toisin: mielestäni sinulla on kahdet farkut, sinä puolestasi nimität niitä farkuiksi ja varafarkuiksi. 🙂 Jännä miten eri tavalla ihmiset ajattelevat vaatteistaan. Jollakulla on vaan vaatteita, toisilla vaatteita ja varavaatteita. No selvisihän tämäkin asia. 🙂

 10. Lisäisin vielä edellisiin tällaisen ajatuksen: Itselläni on vähän erikoiset mitat – olen pitkä ja hoikka – ja minulla on isot jalat. Nuorempana oli tosi vaikeaa löytää sopivia vaatteita, ja varsinkin kenkiä. Sitten kun sattui sopivat löytämään, niitä kannatti ostaa ’varalle’. Enäähän tilanne ei ole sama, kun valikoima on niin paljon kattavampia ja nettikaupoista saa mitä vaan, mutta tuo ’varalle ostaminen’ jää helposti ikäänkuin ’päälle’. Tapasin äskettäin toisen isojalkaisen naisen, ja hän ohimennen mainitsi tästä ’varalle ostamisesta’ – kuinka huomaamatta kerryttää esim. kenkiä kaappiin liikaa, kun on vieläkin vähän sellainen olo ettei tiedä milloin seuraavan kerran löytää sopivia. Hassua, mutta inhimillistä. Samaa olen huomannut vanhemmissani, jotka ovat eläneet sotien jälkeiset puutteen vuodet; yhtä ja toista tavaraa pidetään ’varalla jemmassa’, kun on jossain muistoissa tunne siitä, että ei voi olla varma saako vastaavaa toista tilalle.

  • Kiitos kommentistasi! Tuo varalle ostaminen on hankala juttu. Joskus kun löydän oikein sopivan vaatteen, mietin ostaisinko saman tien kaksi. Useimmiten olen jättänyt ostamatta, ja jälkikäteen on käynyt ilmi, että tein hyvän päätöksen. Vaate on kestänyt pitkään, ja sinä aikana maku on muuttunut tai paino tai kropan muoto on muuttunut niin, ettei sitä ensimmäistäkään vaatetta ole lopulta saanut käytetyksi käyttöikänsä loppuun asti. Toisaalta on myös joku esimerkki toisinpäin, kun olisi pitänyt hoksata ostaa aikoinaan samantien toinenkin, koska valmistaja on muuttanut mallia sen verran, että se ei enää toimi yhtä hyvin kuin ennen. Mutta hankalaa on tietää ostaessaan miten pitäisi valita.

   Ymmärrän hyvin varalle ostamisen, jos on vaikea löytää vaatteita tai kenkiä. Kun sopivat löytää, niin varmasti tekee mieli ostaa useampia, kun tietää miten vaikeaa sellaisia on tarvitessaan löytää. Hyvin voin ymmärtää senkin, miten helposti varalle ostaminen jää päälle, oli syy sen takana mikä vain. Useimmiten siihen taitaa liittyä huoli ilman jäämisestä, ja halutaan varmistua siitä, ettei niin käy.

   • Huoli ilman jäämisestä, hyvin sanottu. Saman olen huomannut esim. kutsuilla joskus, kun oikeasti ei ole edes nälkä, mutta silti tulee vähän hätäiltyä ehtiikö ollenkaan nauttia tarjoiluista. Meillä ihmisillä taitaa olla usein tapana haluta asioita, jotta emme vaan jäisi ilman, vaikka oikeasti nuo asiat eivät olisi meille edes tarpeellisia.

    • Tämä oli niin hyvin sanottu: ”Meillä ihmisillä taitaa olla usein tapana haluta asioita, jotta emme vaan jäisi ilman, vaikka oikeasti nuo asiat eivät olisi meille edes tarpeellisia.” Aivan!

 11. Mulla on töissä (päiväkoti) varavaatteet itselleni. Koskaan ei voi tietää, milloin joku oksentaa päälle tai niistää nenänsä mun hihaan…
  Varavaatteena mulla on aavistuksen liian isot farkut ja vähän kauhtunut pusero, jotka olisivat muuten jo lähteneet kiertoon. Varavaatteina ne toimivat vielä ihan hyvin. Varavaatelogiikka toimii muuten myös siten, että kun mulla on ne siellä työpaikan kaapissa, niin en niitä yleensä tarvitse, mut arvaapa miten käy, jos niitä ei siellä ole… 😀

  • Kiitos kommentistasi! Noinhan se usein tuntuu menevän, monessakin asiassa. Kun vaatteet ovat kaapissa varalla, harvoin niitä saattaa tarvita. Mutta sen kerran kun niitä ei ole, niin varmasti olisivat tarpeen! 🙂

 12. Mieheni onisokokoinen (lähes 2m pituutta ja varamakkarakin on vyötäröllä), kengänkoko on mallista riippuen 48 tai 49. Miehelläni on varakengät, jos löytyy kaupasta hyvät, niitä ostetaan heti kahdet (käyttöön ja varalle). Näin ne kengät kestävät pitkään, Kunnes jostain löytyy taas uudet hyvät. Oikeesti ei löydy helposti (alle 200€:n hintaluokista), eikä ainakaan sattumalta.

  Isoja vaatteita rupee kyllälöytymään jo kaupastakin.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s