Kaikelle oma paikka

Olen pyrkinyt aina järjestämään tavarat niin, että jokaiselle on oma paikkansa. Arki sujuu, kun tietää tarkkaan missä mikäkin on. Tosin toimivuus on taattu vasta silloin, kun jokaisen tavaran oma paikka on niin helposti saavutettavissa, että tavarat myös tulee laitettua käytön jälkeen takaisin paikoilleen.

Kodin saa pysymään järjestyksessä melko hyvin, kun tavaroille on oma paikkansa, ja tavarat myös järjestetään paikoilleen, mutta asiassa on vielä yksi mutka. Entäs ne tavarat, jotka ovat käymässä vain väliaikaisesti tai jotka ovat jonkinlaisessa välitilassa?

Omille kirjoille on paikkansa, mutta entä kirjaston kirjat? Entä mahdolliset muut jostakin lainassa olevat tavarat?

Kun kerään puhtaat tyynyliinat pyykkinarulta, ne kaipaavat silitystä. Silitettyinä niille on paikkansa kaapissa, mutta entä silloin, kun ne ovat vielä silittämättä?

Missä kannettava tietokone on, kun sitä ei käytetä?

Vuosien mittaan tavara vähentyi niin paljon, että olohuoneen matalaan kaappiin tuli tyhjä hylly. Sain siitä tilan kirjaston kirjoja varten. Niin paljon kirjoja ei kerrallaan ole lainassa, etteivätkö ne hyllylle sopisi. Kun mitään ei ole lainassa, hylly saa olla tyhjänä.

Meiltä löytyy kaksi kannettavaa tietokonetta, jotka ovat useimmiten näkösällä. Välillä kuitenkin on tilanteita, jolloin haluan koneet pois näkyviltä. Tällaisia tilanteita varten kaapissa on tyhjää tilaa.

Silitystä odottavat tyynyliinat ovat pinona pyykkitelineen päällä, kunnes silitän ne ja siirrän paikoilleen kaappiin. Järjestelystä on se hyöty, että kun silitettävät ovat näkösällä, ne eivät pääse unohtumaan, ja silitän ne useimmiten nopeasti. Jos pyykkiteline on vietävä vaatehuoneeseen omalle paikalleen, enkä ole ehtinyt vielä silittää, vien silitettävien pinon vaatekaappiin jonkin vaatepinoni päälle. Siirtelen sitä sitten tarpeen mukaan, päästäkseni käsiksi tarvitsemiini vaatteisiin. Paremminkin voisi olla.

Meillä tavarat ovat kaapeissa sopivan väljästi, eikä kotona ole enää ahtautta juuri missään, mutta kaipaan yhä tyhjää tilaa. Siis tilaa, johon ei pääasiassa kuulu mitään, vaan se on tyhjänä, kunnes sitä satunnaisesti tarvitaan. Tällaiselle tilalle olisi käyttöä joka kaapissa ja vaatehuoneessa. Vaikka sitä satunnaista silitettävien pinoa varten.

Tavaraa vähentäessä tulee samalla järjestettyä tavarat paremmin ja väljemmin, jolloin voi mennä pitkäänkin, ettei kokonaan tyhjää tilaa tule. Seuraavaksi pyrin saamaan jokaiseen kaappiin ja säilytystilaan tyhjää tilaa. Se helpottaa elämää ja sille on aina välillä tarvetta. On mukavaa, ettei olemassa olevaa järjestystä joudu sekoittamaan yllättävien tilanteiden tai tavaroiden vuoksi.

8 kommenttia artikkelissa “Kaikelle oma paikka

 1. Minulla on tällä hetkellä ongelmia tavaroiden paikkojen kanssa. Kotiini on tullut monta uutta asiaa, eivätkä kaikki ole vielä löytäneet omaa paikkaansa. Lisäksi on paljon pikkusälää, jonka paikka on ennen ollut ruokapöydällä korissa, mutta kori on tullut niin täyteen, että tavarat täytyy sijoitella jonnekin muualle. Lainassa olevat esineet ovat pahimpia. Usein ne jäävät eteisen lattialle odottamaan lähtöä, tai sitten piilotan ne kaappiin ja unohdan palauttaa ne. Tällä hetkellä minulla ei ole yhtään tyhjää hyllyä kaapeissa. Tuo on tosi hyvä idea, että pitää tyhjää tilaa satunnaista tarvetta varten eikä vain täytä kaikkea säännöllisen säilytyksen takia. Täytyypä yrittää vähän karsia ja tiivistää omia säilytystiloja!

  • Kiitos kommentistasi! Pienessä kodissa on aina hommansa löytää paikat uusille tavaroille. Itselläni on tapana miettiä jo kaupassa, minne aion tavarat kotona laittaa. Joidenkin tavaroiden sijoittaminen on helpompaa kuin toisten, hankalimpia taitavat olla tavarat, joihin liittyviä tavaroita kotona ei ole ennestään.

   Itse olen kokenut hyväksi, että varsinkin lainassa oleville tavaroille on oma tietty paikkansa. Silloin ne eivät uppoudu jonnekin kaiken muun tavaran sekaan, vaan ne löytyvät nopeasti – eikä niitä myöskään unohda niin helposti.

 2. Minullakin on kirjahyllyssä oma tila kirjaston kirjoille, ja työpisteen yläpuolella on tyhjä hylly johon voi laittaa läppärin tai tabletin silloin kun eivät loju jossain tai ole käytössä. Siinäpä ne hyvin toimivat ratkaisut ovatkin :). Mitään en silitä, mutta puolipitoisilla vaatteilla on tapana kasaantua. On niilläkin oma paikkansa mutta se on näkösällä, joten muodostuva vaateröykkiö ei ole kovin esteettinen. Mikään yhtään isompi ”vieras” esine aiheuttaa heti säilytysongelman. Meillä on todella vähän säilytystilaa, ja raivatessa on käynyt juuri noin kuin sanoitkin: tavarat ovat nyt paikoillaan paremmin ja väljemmin, ahtaus on helpottanut mutta varsinaisesti tyhjää tilaa ei juuri ole syntynyt. Minun seuraava tavoitteeni taitaa olla siitä ahtaudesta kokonaan eroon pyristeleminen, tyhjästä kaappitilasta voi toistaiseksi vain haaveilla!

  • Kiitos kommentistasi! Se on muuten hauska huomata, miten käsite ’ahtaus’ voi muuttua raivaamisen edetessä. Kun tottuu vähänkään väljempään, ei enää voi kuvitellakaan sellaista kaaosta mistä kaikki alkoi. Vähempikin alkaa tuntua ahtaudelta. 🙂

   Meillä puolipitoisia vaatteita on vaatehuoneen tangossa, vaatehuoneen seinällä roikkuvissa koukuissa, ja sellaiset mitkä eivät näihin käy ovat vaatehuoneen hyllykön yhdessä lokerossa. Systeemi toimii, mutta ei se kovin esteettinen ole. Välillä puolipitoisia kertyy turhan paljon, ja muodostuu pienimuotoinen ahtaus. Olen kuitenkin tyytyväinen tämänhetkiseen ratkaisuun.

 3. Haaveilen tyhjästä tilasta kaapeissa, mutta oon aika kaukana siitä kyllä… Oon taas kerran ihmetellyt jotain asioita joita vaatehuoneisiin on kätkeytynyt. Helposti teen sellaisen virheliikkeen, että jätän jonkin tavaran tai vaatteen säilöön hetkeksi… Sitten se hetki onkin noin puoli vuotta kun sesonki vaihtuu ja vastaan tulee jotain tarpeetonta. Tosin silloin tartun toimeen ja nakkaan sen mennessäni kierrätykseen, yleensä SPR konttiin. Mutta mihin sitä tarvitseekin sen puoli vuotta, ihmettelen itseäni…

  • Kiitos kommentistasi! Vaatehuone on kätköpaikkojen ykkönen, jostain kumman syystä sinne pesiytyy helposti kaikenlaista. Kaapit pysyvät meillä helposti siinä kunnossa, ettei niihin kerry ylimääräisiä yllätyksiä. Vaatehuone on paikka, jonne laitetaan tavaraa pois silmistä, esim. odottamaan jotakin ihmettä tai jonnekin viemistä. Jos vaatehuonetta ei olisi, ainakin suuremmat tavarat joutuisi jättämään näkösälle, jolloin ne ehkä liikahtaisivat nopeammin sinne minne ikinä ovatkaan menossa…

   • Nauratti tuo jotain ihmettä vaatehuoneessa odottava tavara! Meillä oli ompeluihmettä odottavia kankaita, neulomisihmettä odottavaa lankaa ja koruntekoihmettä odottavia helmiä !!! Ne lähtevät kohti uusia seikkailuja.

    • Sitä kuvittelee joskus jaksavansa tai haluavansa tehdä enemmän kuin sitten todellisuudessa tulee koskaan tehdyksi. Meillä oli myös kankaita, erilaisia ompeluun liittyviä tarvikkeita ja kirjoja, sekä jotakin epätoivoista korjausta odottavia tavaroita tai vaatteita. Sitä ihmettä vaan ei tapahtunut, että olisin noille halunnut tai jaksanut jotakin tehdä. Helpotus oli valtava kun sain annetuksi ne eteenpäin ja samalla päätettyä, että ompelu on elämänalue, jonka kohdalla voin pysyä minimissä, mitään sen enempää ei tarvitse kun se kerran on niin vastentahtoista.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s