Mistä aloittaa tavaran vähentäminen?

Kun tavaraa on kertynyt niin paljon, että jostain päästä olisi vähennettävä, voi olla vaikea päästä alkuun. Mistä kannattaisi aloittaa?

Tavaran vähentämistä voi katsoa monesta näkökulmasta, ja olenkin törmännyt erilaisiin lähestymistapoihin tavarakaaoksen selättämiseksi.

Joidenkin mielestä tulisi aloittaa varastoista. Toisten mielestä kannattaa aloittaa mistä tahansa kodin tilasta, ja jatkaa eteenpäin järjestelmällisesti tila kerrallaan. Joku ajattelee, että on parasta aloittaa vaatekaapista. Joku on sitä mieltä, että tulisi tarttua siihen, mikä kotona eniten ärsyttää ja inspiroi ryhtymään muutokseen. Joidenkin mielestä pääasia olisi vain aloittaa, mistä tahansa, vaikka 10 minuuttia kerrallaan. Erilaisia näkökulmia on monia.

Mielestäni tavaran vähentämiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa. Erilaisille ihmisille ja erilaisiin elämäntilanteisiin sopivat erilaiset lähestymistavat. Itselleen voi esittää vaikkapa seuraavanlaisia kysymyksiä sopivinta alkupistettä etsiessään:

Miten kärsivällinen olen luonteeltani? Miten pitkään jaksan keskittyä samaan asiaan?
Millainen vähennystapa tarjoaisi innostavia palkintoja, jotta jaksan jatkaa eteenpäin?
Miten minun tulisi toimia, jotta kiinnostus pysyisi yllä?
Minkä paikan kotona tahtoisin ensimmäiseksi saada kuntoon?
Miten vältän vaipumasta epätoivoon, kun vähennettävää on paljon?

Oma luonteeni on varsin kärsivällinen, jaksan paneutua pitkäksikin aikaa saman tehtävän pariin, mutta seuraan mielelläni inspiraatiota ja etenen fiilispohjalta. Olin niin väsynyt liiallisten tavaroiden aiheuttamaan kaaokseen, että suosin menetelmää, joka tuottaa nopeasti näkyvää tulosta. Kun työnsä jäljen näkee jo lyhyessä ajassa, saa voimaa jatkaa eteenpäin. Onnistumisen tunteet ruokkivat innostusta ja kaaoksen selättäminen tuntuu mahdolliselta.

Meillä oli liikaa tavaraa tasapuolisesti kaikkialla. Aloitin esillä olevista tavaroista, joilla ei ollut omaa paikkaa, ja jotka olivat jatkuvasti tiellä. Halusin saada arkeen helpotusta mahdollisimman pian, ja päästä esimerkiksi imuroimaan ilman, että sitä edeltäisi pitkällinen tavaroiden pois tieltä kerääminen. Kiersin laatikon kanssa ympäri asuntoa, ja keräilin näkyvillä olevista tavaroista tarpeettomia pois vietäväksi.

Seuraavaksi selvitin, olisiko vaatehuoneen kulkuväylällä tiellä olevissa tavaroissa tarpeettomia, joista voisi vain luopua yrittämättäkään etsiä niille omaa paikkaa. Jos vaatehuoneen hyllystä saisi jotakin pois, voisi vapautuneeseen tilaan laittaa jotakin minkä haluamme säilyttää… Etenin asunnossa ajatusvirtaani ja inspiraatiota seuraten, se sai minut pysymään jatkuvasti innostuneena jatkamaan. Tiesin mitä missäkin oli, ja kun muistin jonkin tarpeettoman tavaran, poimin sen pois ja katsoin samalla mitä muuta turhaa löytäisin. Otin järjestelmällisemmän etenemistavan käyttöön vasta sitten, kun kaikkein tarpeettomimmat ja eniten tiellä olevat tavarat oli vähennetty pois.

Minun luonteellani, meidän pienessä kaksiossamme lähestymistapa oli toimiva. Sain pahimmin silmää häiritsevän kaaoksen kuntoon nopeasti ja asunnon yleisilmeen siistimmäksi. Kun tavaroihin kompastelu ja niiden toistuva siirtely pois tieltä väheni, jaksoin paremmin keskittyä järjestelmällisempään karsintaan.

Olen ollut lapsesta saakka hyvin järjestelmällinen. Minulle on aina ollut itsestään selvää, että samankaltaiset tavarat säilytetään samassa paikassa. Tai että tiedän tarkalleen mitä omistan ja missä se sijaitsee. On äärimmäisen harvinaista, että joku tavarani olisi kadoksissa. Jonkin kadottaminen edes väliaikaisesti on pieni katastrofi!

Pikkuhiljaa minulle on selvinnyt, ettei tämänkaltainen järjestelmällisyys ole kaikille luontaista. Minulle tavaroiden vähentäminen on ollut helppoa, vähemmän järjestelmälliselle se saattaa olla mutkikkaampaa ja tuoda tullessaan yllätyksiä. Niinpä kannattaa miettiä, mikä omassa kodissa ja omalle luonteelle olisi paras tapa toimia, ja poimia muiden vinkeistä itselleen parhaiten sopivat.

Olennaista on, että ajan kanssa kodin saa järjestettyä itselleen viihtyisäksi. Millä tavalla kukin tähän päämäärään pääsee, se on sivuseikka.

Mikä on ollut sinulle toimiva tapa kodin tavarakaaoksen ruotimiseen?

12 kommenttia artikkelissa “Mistä aloittaa tavaran vähentäminen?

 1. Aloitan yleensä vaatehuoneesta (=tavarahuone meillä). Sieltä turhat tavarat pois ja hyllyt järjestykseen, jolloin sinne saa tuotua muualta tavaroita pois tieltä ja näkyvistä.

  Saman kun toistaa noin kaksi kertaa vuodessa, saa vaatehuoneen ja koko asunnon aika siistimmäksi. Vaatehuone on myös se paikka, mihin kaikki turhat, tiellä olevat ja ylimääräiset tavarat joutuvat pois silmistä.

  Muuten teen sellaisia täsmäiskuja kaappeihin aina innostuksen mukaan. Itse kun olen sellainen ”käytän tavaraa-jätän se käsistäni juuri siihen-siivoan se myöhemmin” -tyyppi. Eli sitä järjesteltävää on aina aika ajoin.

 2. Minulla oli se poikkeuksellinen tilanne, että muutin Suomeen takaisin ja omaisuus oli täällä muuttovarastossa, laatikoita kävi järjestyksessä läpi, mutta mistä niistä aloitinkaan? Sieltä, missä tuntui olevan kaikista tarpeettomimmat tai huonokuntoisimmat/rikkinäiset tavarat. Olisihan nuo voinut poistaa jo varastoon pakatessa, mutta minulla oli vain kuukausi aikaa muuttaa muuttopäätöksen saamisesta lähtöön. joten ei hirveästi ehtinyt valkoimaan.Silti juoduin käyttämään juustohöylätekniikkaa erityisesti työpapereiden ja kirjojen kanssa.

 3. Itse aloitin omista vaatteistani ja jatkoin koriste-esineillä. Tässä vaiheessa päätin etten koskaan osta kenellekään mitään kynttiläkippoa 😀 Kasassa oli hyvin kirpparilla myytävää tavaraa, joten jatkoin ”etsimällä lisää myytävää” eli kävin läpi astiakaapit, liinavaatteet ja pyyhkeet. Kirpparipöydän jälkeen myin netissä isompia tavaroita ja joitakin huonekaluja. Vasta parin kirpparikierroksen jälkeen kävin läpi säläkaappeja, mikä oli minulle oikea ratkaisu. Jo tehdyn karsimisen jälkeen oli tässä vaiheessa paljon helpompi luopua esimerkiksi turhista avainkaulanauhoista, sähköjohdoista ja ”askartelu”tarvikkeista.

  • 😀 Kynttiläkippoja on vähennetty täälläkin… Hyvä, että löysit itsellesi toimivan ratkaisun! Kirpparipöydän pitäminen voi olla monelle tavaran vähenemistä vauhdittava juttu.

 4. Minä aloitin keittiöstä. Siellä oli paljon tavaraa, joka vaan lojui pitkin pöytää ja tasoja. Kaapit ja laatikot oli täpösen täynnä, joten tavaran vähentäminen tuli tosiaan tarpeeseen ja muutoksen huomasi heti (ja monta kertaa päivässä).

  Keittiössä oli hyvin vähän sellaista tavaraa, jonka poistaminen olisi ollut tunnesyistä vaikeaa. Ja jos olisin innoissani hävittänyt jotain tarpeellista, olisi vastaavan lainaaminen tai uuden ostaminen ollut helppoa. Keittiövälineitähän on kaikilla ja joka kaupassa 😊

  Sitten kun oli päässyt alkuun, oli helppo jatkaa vaatekaappeihin ja varastoon jne. Keittiöönkin olen kyllä useamman kerran palannut ja aina löytyy jotain tarpeetonta 😊 Mitään ei muuten ainakaan vielä ole tarvinnut lainata eikä ostaa poistetun tilalle 😉

 5. Mä aloitin kaapeista. Se seilaava tavara ympäri asuntoa kun oli sellaista, mikä oli jatkuvasti käytössä, mutta mille ei ollut loogista paikkaa. Kaapeissa sensijaan säilöin turhaa tavaraa. Tälläkin tavalla tuloksen näki helposti, kun yksi hylly tyhjeni, sai käytössä olevalle, mutta näkyvällä lojuvalle irtotavaralle paikan.

 6. Itse olen vähentänyt tavaraa pikkuhiljaa aina, vaikka suhteessa muihin minulla ei sitä koskaan paljon ole ollutkaan. Tapanani oli kuitenkin nykyistä heppoisemmin perustein innostua hankkimaan erilaisia tavaroita (mm. leipäkone).

  Reilu vuosi sitten aloin karsimaan rankemmalla kädellä ja muutin asennoitumistani uusien tavaroiden hankintaan. Nyt ovat lähteneet myös monet tunnearvoa sisältäneet tavarat, joita säilytin mm. velvollisuudentunnosta. Jäljellä on lähinnä laatikollinen suvun vanhoja valokuvia ja papereita aina 1830-luvulta saakka, niihin ei viitsi enää tässä vaiheessa kajota:)

 7. Kiitos teille kaikille kommenteistanne! Mukava lukea millä tavoin te olette tavaran vähentämistä lähestyneet. Ajatuksiaan saa toki jakaa edelleen, kommenttiketjut eivät sulkeudu eivätkä keskustelut vanhene. 🙂

 8. Tämä on minullekin ajankohtainen aihe. Meillä on tehty yläkerran remonttia alkuvuodesta lähtien, ja jouduimme tyhjentämään sen maalauksen ajaksi. Vintit tulivat täpötäyteen siitä tavaramäärästä, joka oli mieheni ja minun sekä neljän poislähteneen pojan jäljiltä jäänyt. Nyt remontin jälkeen olen ottanut tavaraa takaisin vintiltä ja käynyt läpi, heittänyt paljon pois, vienyt vaatekeräykseen, laittanut kirppiskasseihin. Vieläkin vinteillä on täyttä, mutta sentään siellä pääsee jo liikkumaan.
  Minun systeemini on näköjään tavaroiden useaan kertaan läpikäyminen. Ensimmäisellä kerralla jää aina sellaista ”jos tätä vaikka vielä tarvitsee” -tavaraa sekä sellaista, jota ajattelen kierrättäväni esim. käyttämällä materiaalina tilkkutöihin, vaatekorjauksiin ja -tuunauksiin. Harrastan erilaisia käsitöitä ja askartelua, ja siinä harrastuksessa materiaalia kertyy paljon. Paljon siitä on sellaista, jota ei varmasti tule ikinä käytettyä. Olenkin nyt kesälomalla koettanut käydä ankaralla kädellä kangasvarastojani läpi ja poistaa sellaista, josta en osaa kuvitella oikeasti mitään tekeväni. Jossain vaiheessa raivausta minua alkaa aina väsyttää ja ahdistaa päätösten tekeminen. Silloin lopetan ja jatkan toisella kerralla, niin osaan jotenkin katsoa tavaroita taas uusin silmin.
  Olen myös pyytänyt kotona vierailevia poikiani käymään omia jäljelle jääneitä papereita ja muita muistoja läpi, etten heitä heille tärkeitä asioita pois, mutta saan turhat tavarat pois. Haluan uudistetusta yläkerrastamme rauhallisen, mahdollisimman avaran ja turhasta tavarasta tyhjän tilan, jonne voi vetäytyä lukemaan, kuuntemaan musiikkia ja rentoutumaan takkatulen ääreen.

  • Kiva kun kommentoit! Sinulla on ollut aikamoinen urakka, joka ilmeisesti vielä jatkuu. Voimia siihen! Tuo tavaroiden läpikäyminen useampaan kertaan on monelle hyvä tapa, varsinkin jos tavaraa on paljon. Se tarjoaa paljon ajatuksia ja oppia, kun prosessi väistämättä kestää jonkin aikaa. Tauko tavaroiden läpikäymisessä tekee hyvää, sen aikana tulee työstäneeksi ajatuksiaan ja asenteitaan tavaraa kohtaan, ja tauon jälkeen tavaroita tosiaan katsoo uusin silmin.

 9. Olen suorastaan kateellinen kaikille järjestelmällisille ihmisille ja heille, jotka ovat saaneet kotinsa raivattua (tai edes aloitettua) turhasta tavarasta. Meillä tilanne on sellainen, että en oikeasti tiedä mistä aloittaa. Iso talo, isot varastot ja autotalli täynnä (siis oikeasti täynnä) tavaraa. Neljä lasta lähteneet hiljattain vuoronperään maailmalle, kaikille pakattu omista varastoista mukaan hyvät starttipaketit omiin koteihin (astioita, huonekaluja, pieniä kodinkoneita), mutta tavaraa on jäljellä edelleen. Olemme uusioperhe, joten tavaraa on siis tuplasti normiperheeseen verrattuna kun kaksi huushollia on yhdistetty.

  • Kuulostaa siltä, ettei ole ihmekään, ettet tiedä mistä aloittaisit. Urakkahan on melkoinen, ja jo tieto siitä varmasti hidastaa koko homman aloittamista. Mietin tässä, että pääsisikö alkuun parhaiten miettimällä, minkä paikan ensimmäiseksi haluat nähdä avarampana? Ja ryhtymällä siellä sitten toimeen. Jostakin sellaisesta kannattaa aloittaa, missä kätensä jäljen näkee nopeasti, jotta saa voimaa jatkaa eteenpäin. Tarpeeksi pieni kohde, tarpeeksi näkyvällä paikalla. Itse aloittaisin paikasta, missä tilaa kaikkein akuuteimmin tarvitaan ja missä oleillaan, ja jättäisin esim. varastot myöhemmäksi. Varastoissa kun vähemmän viettää aikaa, niin suurenkin urakan jälkeen asuintiloihin tultuaan ei enää konkreettisesti voi ihailla kättensä jälkeä, vaan tunne urakan loputtomuudesta vain jatkuu, kun asuintiloissa ei ole mikään muuttunut.

   Toivottavasti saat kerätyksi voimia aloittaa! Muista olla itsellesi armollinen, ja antaa tavaran vähentämiselle sen ajan mitä se vaatii. Kun vähennettävää on paljon, paikkojen kuntoon saattaminen ei tapahdu hetkessä, mutta säännöllinen tavaroiden läpikäyminen tuottaa kyllä tuloksia ajallaan. Uskon, että jo alkuun pääseminen helpottaa. Kun saa yhden paikan kuntoon ja näkee, että se on todella mahdollista. Tsemppiä urakkaan!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s