Tehoraivaus mökillä

Äitini harmitteli mökille kertyneen roinan määrää. Kaikki paikat olivat täynnä tavaraa. Vintiltä sitä oli jo vähennettykin, mutta silti kaikkialla oli sotkuinen ahtaus.

Jo viime kesänä hän totesi tuskastuneena, että roskalava olisi tarpeen. Tänä kesänä kävimme samaa keskustelua. Äitini muisteli jonkun tutun kertoneen, miten oli soittanut erääseen jätehuoltoyritykseen, ja sieltä tultiin hakemaan ylimääräiset roinat pois.

Päätin ottaa asiasta selvää. Soitin yritykseen ja tilasin roskalavan, joka tuotiin jo samana päivänä.

Nähdessämme roskalavan meitä huvitti. ”Siihenhän sopisi koko mökki!” Ajattelimme, että sama se, jääköön miten vajaaksi vain, tärkeintä on päästä vihdoinkin eroon kaikki paikat vallanneesta roinasta.

Kannoin tavaraa roskalavalle. Se alkoi nopeasti täyttyä, eikä näyttänyt enää ollenkaan valtavalta.

Meillä oli jo etukäteen melko tarkka käsitys tavaroista, joita lavalle veisimme. Ajattelimme, että jos olisimme oikein tehokkaita, homma olisi valmis parissa päivässä. Lavan päivävuokra oli vain seitsemän euron luokkaa, joten varasimme työhön varmuuden vuoksi viisi päivää, tuonti- ja vientipäivät mukaan lukien.

Kaikki viisi päivää olivat tarpeen. Kun pääsimme kunnolla vauhtiin, tavaraa löytyi aina vain lisää ja lisää.

Kun roskalavaa tultiin noutamaan, se oli ääriään myöten täynnä. Olimme saaneet viisi päivää tehokasta kuntoilua kantaessamme tavaraa lavalle.

Selvennyksen vuoksi kerrottakoon, että lavalle ei päätynyt käyttökuntoista tavaraa. Mitään ei olisi voinut antaa edelleen käytettäväksi, vaan kyse oli loppuun palvelleesta, pilalle homehtuneesta, rikkinäisestä tai muulla tavoin käyttökelvottomasta, tarpeettomasta roinasta.

Suosittelen aina kun suinkin mahdollista etsimään käyttökelpoisille tavaroille uuden omistajan. Jos tämä ei ole mahdollista, tavarat tulisi järjestää materiaalikierrätykseen.

Mitä tarpeettomasta roinasta eroon pääseminen maksoi? Lavan kuljetus ja jätteen lajittelu maksoi noin 200 euroa, lavan päivävuokra noin 7 euroa. Kuorman kokonaishinta riippuu siitä, millaista jätettä lavalla on ja paljonko se painaa. Meillä roskalavalle päätyi aivan kaikkea mahdollista, ongelmajätteistä lähtien. Jätteen hinnaksi tuli noin 250 euroa. Loppusumma oli noin 460 euroa.

Kaikenlaista epämääräistä roinaa lavalle kantaessani mielessäni kävi jos jonkinlaisia ajatuksia. Valtava tavaramäärä tuntui raskaana painona hartioilla ja möykkynä rinnassa.

Tunsin hyvin vahvasti valinneeni oikein, kun lähdin etsimään tietä kohti minimalismia. Tunsin kiitollisuutta siitä, että olin löytänyt turvallisuuden tunteen ja luottamuksen elämään, eivätkä ne kytkeytyneet tavaraan. Olin onnellinen tietäessäni, että kotiin palatessani minua odottaisi avara, rauhallinen tila ja sopivan vähän tavaraa.

6 kommenttia artikkelissa “Tehoraivaus mökillä

  1. Ai että miten tykkään tällaisista jutuista!!! Mä rakastan raivausta yli kaiken ja oli todellinen nautinto lukea tämä teksti! Ajoittain mietin, että kaikesta sitä ihmiset (tässä tarkoitan siis itseäni) kiksejä saakin… kuten raivaamisesta… mutta niin se vaan on, minusta vaan on ihan mahdottoman ihanaa laittaa pois turhaa tavaraa ja aina minne vaan menenkin mietin, miten minä niin kovin mielelläni järjestäisin ja raivaisin senkin paikan… =)

  2. Ai vitsit! Juuri tollasesta jätelava pihaan ja roina ulos -meiningistä mä haaveilen vanhempieni luona ja mökillä. Mut ei niin ei. Ja Se on surullista. Itse kun olen minimalisti, niin en voi ymmärtää miksi siitä turhasta tavarasta ei voi luopua.

  3. Kiitos teille kaikille kommenteistanne! Mukava kuulla, että tekstini tarjosi inspiraatiota. Kuten Emilia kirjoitti, ja monen muunkin ajatuksissa taitaa olla samat tunnelmat, minimalistina on vaikea ymmärtää, miksi jonkun toisen on vaikea luopua turhasta tavarasta. Osalle ihmisistä turhia tavaroita ei tunnu olevankaan, monin erilaisin selityksin: sitä voi tarvita vielä, kun se kerran on ostettu niin siitä ei luovuta, hyvää tavaraa ei voi laittaa pois jne. Osaa ihmisistä ns. turhat tavarat eivät tunnu häiritsevän, mekanismi tuntuu olevan vähän sama kuin kodin siisteyden suhteen; toista sotkuinen koti häiritsee paljonkin, kun taas joku toinen ei tunnu sotkua huomaavankaan. Vaikka näitä asioita olen yrittänyt järkeillä paljonkin, niin ei se muuta sitä, että ajoittain iskee turhautuminen, kun ei voi päästä toisen pään sisään ja todella ymmärtää, miksi turhasta tavarasta luopuminen on niin vaikeaa. On vain hyväksyttävä, että koemme asian eri tavalla.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s