Kohti sopivaa vaatevalikoimaa

Kun muutama vuosi sitten aloin systemaattisemmin vähentää tavaraa, kävin melko nopeasti vaatevalikoimani kimppuun. Oman vaatekaapin sisältö oli helppo vähentämisen kohde, sillä se oli kokonaan omassa hallinnassani, eikä minun tarvinnut kysyä kumppanini mielipidettä, kuten niin monen muun tavaran kohdalla.

Vähensin vaatteiden määrää reilusti jo ensimmäisellä karsintakerralla. Oli helppoa luopua vaatteista, joissa en jostakin syystä ollut koskaan oppinut viihtymään. Vaatteista, jotka olin ostanut kuvitteelliselle ihmiselle, joka en ollutkaan minä. Jos vaate oli liian pieni tai suuri, se istui huonosti, tai en vaan tuntenut oloani luontevaksi siinä, se sai lähteä. Lähtöpassit annoin myös vaatteille, jotka tuntuivat hyvältä noin ajatuksena, mutta jotka kuitenkin vaihdoin aina viime hetkellä yltäni johonkin muuhun.

Minut yllätti se keveyden tunne, joka epämieluisten vaatteiden pois antamista seurasi. Poissa oli syyllisyys huonoiksi osoittautuneista ostoksista. Poissa oli tunne siitä, että olen väärän kokoinen tai -muotoinen, kun vääränlaisia olivat olleet vain kaapissani olevat vaatteet.

Toimivia ja sopivia vaatteita en kaapistani kovin paljon vähentänyt, vaikka niitä liikaa olikin. Lähinnä karsin valikoimasta yksittäiskappaleita, joita oli vaikea saada yhdistetyksi muiden vaatteiden kanssa – siis vaatteita, jotka käyttöön päästäkseen olisivat vaatineet useamman uuden vaatteen ostamista. Ajan kuluessa vaatteiden määrä vähenisi sopivaksi, kun en korvaisi jokaista loppuun käytettyä uudella.

Vuosia on kulunut ja vaatevalikoimani koko alkaa olla lähellä optimaalista. Minulle sopiva vaatteiden määrä on sellainen, että kaikki vaatteet ovat tasaisesti käytössä, eikä kaapissa ole vaatteita vain täyttämässä hyllyjä. Määrä ei kuitenkaan saa olla niin pieni, että vaatteista tulisi pulaa tai pyykinpesu hankaloituisi, tarkoitushan on tehdä arjesta mahdollisimman yksinkertaista ja helppoa. Tällä hetkellä kaapistani löytyy 89 vaatetta, 27 asustetta ja 10 paria kenkiä. Valikoimasta löytyy päällepantavaa kaikenlaisiin tavanomaisimpiin tilanteisiin. Erikoistilanteita vältän viimeiseen asti, ja hankin niihin tarvittavia vaatteita vasta kun se on välttämätöntä.

Jo viime vuoden puolella ja etenkin tänä vuonna olen kiinnittänyt huomiota siihen, että nyt kun vaatteita on vähemmän, ne kuluvat nopeammin kuin ennen. Kun vaatevalikoima on pienempi, sama vaate tulee useammin käyttövuoroon ja pesuun. Vaatevalikoimani on ollut näin pieni vasta vähän aikaa, joten vielä on ennenaikaista sanoa, miten usein vaatteita on jatkossa korvattava uusilla.

Sen olen kuitenkin jo huomannut, että enää vaatteet eivät kestä käyttökuntoisina kymmentä vuotta, mikä aiemmin oli aika tavallista. Tilanne on vielä sen verran uusi, että muutaman vaatteen kohdalla kuluminen on tuntunut äkillisemmältä kuin se todellisuudessa onkaan. Onneksi jokapäiväisten arkivaatteiden hankinta on pääosin helppoa. Tiedän mitä haluan ja mistä sen saan: haen vain kuluneen tilalle vastaavan uuden, samasta kaupasta kuin entisenkin. Oikeastaan vain farkut tekevät tässä poikkeuksen, tosin niissäkin suosin samaa merkkiä vuodesta toiseen.

Sopivan pieni vaatevalikoima on osoittautunut monin tavoin käytännölliseksi. Mutta siitä enemmän seuraavassa tekstissä.

10 kommenttia artikkelissa “Kohti sopivaa vaatevalikoimaa

 1. Jos haluat kertoa tarkemmin, olisi kiva lukea, mistä tuo 89 kappaleen vaatevarasto koostuu. Mutta taitaa olla aika yksilöllistä, mitä kukin tarvitsee. minulla on kaapissani pari tietyntyyppistä paitaa, ja ne ovat osoittautuneet tarpeettomiksi. Tulin ostaneeksi ne sen takia, että eräs tuttu kertoi, että ne ovat hänen luottopaitojaan, joten päätin sitten minäkin kokeilla…ei kannattanut 🙂

  • On tosiaan yksilöllistä mitä kukakin tarvitsee. Itse pärjään pitkälti farkut-trikoopaita -linjalla, ja kaapissani onkin lähinnä tavallisia arkivaatteita. Juhlavaatteita ei ole ja ns. siistimpiä vaatteitakin on vain viisi. Käytän vaatteitani monipuolisesti eikä minulla ole esim. vain liikuntaan tarkoitettuja vaatteita. (Osin siksi että inhoan teknisiä, keinokuituisia, jo ajatuksesta hieltä haisevia ja hiostavia vaatteita.) Vaatekaappini sisältö on ulkopuolisen silmin varmasti järjettömän tylsä, mutta se toimii minulla hyvin.

 2. Minäkin huomasin, että vaatteet kuluvat nopeammin, kun niitä on vähemmän. Paljon olen saanut vuoden aikana vaatteita vähennettyä (annan äidilleni ne, joista en pidä, ja hän käyttää ne loppuun..). Vaatteiden määrää en ole laskenut. Aajattelen samoin kuin sinä, että sopiva määrä on sellainen, että vaatteet eivät lopu kesken mutta kaikkia tulee käytettyä.

 3. Tuli vielä mieleen sellainen juttu, että nyt kun olen kotiseudullani lomailemassa, ei tulisi mieleenkään hankkia jotain uutta vaatetta. Ja jos tulisi tarvetta hankkia jotain ihan tarpeeseen, hankkisin sellaisen vaatteen, joka jo tuntuu kaikkein omimmalta ostovaiheessa. on sitä vain varmempi itsestään kotikonnuilla. Hyvä huomata tämä turvallisuuden tunne.

 4. Olen myös raivannut vaatekaappiani jo useaan otteeseen taktiikalla takariviin-ylähyllylle-varastoon ja jos en vieläkään ole kaivannut, niin vaate joutaa pois.
  Olen toki ostanut uusiakin, mutta huomattavasti vähemmän. Tarpeellisia kuitenkin.

  Itselläni hyvät huonoon kuntoon menneet vaatteet muuttuvat mökkivaatteiksi. Ovat mukavat päällä, mutta eivät enää kivat kaupunkikäytössä. Ja kun on kuitenkin riittävästi vaatteita kaapissa, on se välillä jopa pelastus – pesukone hajosi, mutta onneksi vain ne mökkivaatteet on pesemättä, ja niitäkään ei juuri nyt tarvita, työhönpaluu siis edelleen vaatteiden puolesta turvattu 🙂

 5. Terve, Tuulia! Mieleeni tuli sellainen kysymys, että mitä ovat ne erikoistilanteet, joita vältät? Häät ja hautajaiset ny varmaankin hoituvat, jos on yksi musta ja yksi vähän parempi kolttu? Tuntuisi vähän haljulta jättää juhlia väliin vain vaatteisiin perustuvasta periaatteesta – paitsi jos niistä ei välitä muutenkaan. Itse olen siis karsintakierrosten jälkeenkin edelleen Useiden Mekkojen Omistaja.

  • Erikoistilanteilla tarkoitan kaikenlaisia juhlavampia tilanteita. En siis pidä ollenkaan juhlista, en minkäänlaisista, pienistä enkä suurista. Jään niistä pois aina kuin suinkin mahdollista, minkä vuoksi minun ei kannata kaapissani säilöä juhlavaatteita. Ne eivät suurella todennäköisyydellä sopisi enää sinä päivänä kun niitä tarvitsisin. En myöskään harrasta kulttuuritapahtumia, jotka muistuttavat vähänkään pönötystä ja joihin pitäisi erityisesti pukeutua. Pidän rennommista tilaisuuksista.

 6. Hmm itse mietin vaatteita aina kokonaisuuksina, en osta siis paitaa vaan ostan paidan ja siihen sopivan alaosan samalla kertaa. Se on toistaiseksi toiminut hyvin.

 7. Kiitos teille kaikille kommenteistanne! Avainsana vaatekaapin kanssa lienee siis sopivasti. 🙂

  OP:n vinkki on mainio. Aina välillä käy niin, että kun hankkii yläosan, joka noin ajatuksena sopii jonkin jo olemassa olevan alaosan kanssa, todellisuus onkin toisenlainen. Tietysti voi tehdä niinkin, että ottaa sen asun ”toisen puoliskon” kauppaan mukaan ja sovittaa tarvitsemaansa vaatetta sen jo olemassa olevan vaatteen kanssa. Silloin osuu varmemmin oikeaan, ellei sitten tosiaan osta koko asua kerralla.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s