Pienen vaatevalikoiman edut

Ennen vaatekaapilla kului tovi jos toinenkin, kun sopivaa päällepantavaa ei löytynyt. Ei vaikka vaatteita oli paljon – tai ehkä juuri siksi. Vaatevalikoimani oli hajanainen, koska olin koonnut sen ajattelematta kokonaisuutta. Olin hankkinut vaatteita joista pidin, miettimättä sen kummemmin miten uusi vaate sopisi yhteen jo olemassa olevien kanssa.

Vaatevalikoimassa näkyi myös ostospäivän mieliala. Jos olin ollut tyytymätön itseeni ja ulkomuotooni, olin hankkinut vaatteita, jotka olivat liian hienoja tai erikoisia käyttööni. Jos olotila oli ostoshetkellä ollut vähän ihan sama, olin kelpuuttanut ostoskoriini vaatteita jotka olivat sitä myös. Hyvillä mielin liikkeellä ollessani olin tehnyt hyviä ostoksia, mutta usein olin unohtanut ottaa huomioon, että tarvitsisin asukokonaisuuteen löytöni lisäksi muitakin vaatteita voidakseni poistua ulko-ovesta.

Kun vähensin vaatteideni määrää, ja löysin itselleni toimivimman tavan pukeutua, elämästä tuli monin tavoin yksinkertaisempaa.

1. Helppous. Pukeutuminen on helppoa, kun vaatevalikoima on melko pieni ja hyvin harkittu. Kun vaatteiden värit ja mallit sopivat yhteen, on helppo luoda toimivia asukokonaisuuksia.

2. Vain lempivaatteita. Kun vaatteita on vähän, tulee pidettyä huoli siitä, että kaikki vaatteet ovat lempivaatteita. Ei huvita hankkia mitään, mikä on vähän sinne päin ja ihan kiva. Vaatekaapista löytyy aina hyvin toimivia vaatteita, joita on ilo pitää.

3. Turhan kulutuksen väheneminen. Toimivan, pienen vaatevalikoiman ylläpitäminen edellyttää harkintaa. Jos vaatteiden määrään ei kiinnitä mitään huomiota, tulee helposti ostaneeksi liikaa tai vääränlaista, siis kuluttaneeksi turhaan.

4. Laatua määrän sijaan. Samalla summalla, mikä ennen kului suurempaan vaatemäärään, saa hankittua laadukkaamman pienen vaatevalikoiman.

5. Ajanhenkisyys säilyy. Pyrin käyttämään vaatteet loppuun asti jos suinkin mahdollista. Kun sama vaate on usein käyttövuorossa, laadukkaatkin vaatteet kuluvat loppuun sopivassa ajassa, ja pysyvät näin paremmin ajanhenkisinä koko käyttöikänsä. Varsinkin kun ne on alun alkaen huolella valittu.

6. Valikoiman sopivavauhtinen vaihtuvuus. Uusia vaatteita on hankittava useammin, kun vaatemäärä on melko pieni, mutta siinä on hyvätkin puolensa. Jos kaipaa vaihtelua tai oma maku muuttuu, mahdollisuus vaatevalikoiman uusimiseen tulee eteen useammin kuin suuremman vaatemäärän kanssa.

7. Pakkaamisen helppous. Kun on tottunut arjessaan pieneen ja monipuolisesti toimivaan vaatevalikoimaan, matkalle pakkaaminenkin käy helpommin.

Mitä haittoja pienestä vaatevalikoimasta voi olla? Itse en keksi mitään, mitä ei voisi etukäteen harkitsemalla välttää.

Pyykinpesu? Kun pysyy tietyssä, rajatussa väriskaalassa, pesukoneeseen saa riittävästi pyykkiä, eikä sitä tarvitse pyörittää lähes tyhjillään. Meillä oli enemmän ongelmia saada pesukone täyteen silloin, kun vaatevalikoima oli suurempi mutta riemunkirjava.

Vaatteet loppuvat kesken? Mikä tahansa määrä vaatteita voi loppua kesken, jos pyykinpesurutiini ontuu. Jos kuitenkin tuntuu, että vaatteista on jatkuva pula, niitä voi olla jo liian vähän.

Kyllästyminen? Kun vaatekaapissa on vain täydellisen toimivia ja yhteensopivia lempivaatteita, en ole kyllästynyt vielä kertaakaan. Tiedän mitä haluan, ja sitä minulle on kaapissani tarjolla joka päivä. Laajemman valikoiman kanssa kyllästyin harva se päivä: vaatevalikoiman toimimattomuuteen, pyykinpesun vaikeuteen ja myös itse vaatteisiin. Odotin mahdotonta kun ajattelin, että rajallinen vaatemäärä tarjoaisi jatkuvasti vaihtelua.

Jos epäilee kyllästyvänsä, kannattaa kokeilla toimintamallia ”poissa silmistä, poissa mielestä”. Kun esillä ovat vain ajankohtaiset vaatteet ja asusteet, ja muut ovat tavalla tai toisella poissa näkyviltä, pääsee kokemaan pitkin vuotta iloisia jälleennäkemisiä. Esillä olevia vaatteita saattaa tulla myös käyttäneeksi monipuolisemmin, erilaisina asukokonaisuuksina. Ajatus on tuttu Project 333:sta, mutta sitä voi soveltaa oman mielensä mukaan itselleen toimivaksi.

Miten keskittyminen pienempään vaatevalikoimaan on vaikuttanut elämääsi?

6 kommenttia artikkelissa “Pienen vaatevalikoiman edut

 1. Minulla on täysin samat kokemukset kuin sinulla. Pyykinpesusta sanoisin, että kun pyykkiä tuottamassa ovat myös puoliso ja kaksi pientä lasta, ei vajaiden koneellisten ongelmaa ole, pyykättävää kyllä löytyy! Lisäksi omat vaatteeni ovat paria poikkeusta lukuunottamatta mustia tai valkoisia, joka sekin osaltaan helpottaa. Jos värivalikoimaa olisi enemmän, voi olla, että joutuisi pesemään useammin puolikkaita koneellisia.

 2. Tässä ”sopivasti” on oleellista. Sekä vähyys että paljous tuottavat ongelmia, kun on vaatteista kyse.

  uuden vaatteen hankkiminen on mukavampaa, kun se on harvinainen tapahtuma. kun saa oikein miettiä, mitä tarvitsee ja haluaa, ja valita itselleen mieluisimman.

  Minulla on housut 90-luvulta ja eräät nahkakengät samalta aikakaudelta. Eivät ole enää tätä päivää, joten syksyllä on aika tehdä vaateinventaario 🙂

 3. Nykyään ostan todella monikäyttöisiä vaatteita ja huomaan suosivani entistä useiammin mekkoja, niitä voi käyttää helteellä ja kylmällä, kesät ja talvet 🙂

 4. Ihan samoja havaintoja olen tehnyt vaatevarastoni suhteen. Opiskeluaikana omistin erittäin vähän vaatteita ja käytin ne todellakin loppuun asti. Kun valmistuin ja menin töihin, oli ihan luksusta mennä vaateostoksille ja hankkia uudet, siistit työvaatteet. Olin ihan innoissani kun minulla oli valinnanvaraa kahdesta housuparista ja paitojakin taisin hankkia neljä. Niistä sai muutaman asusteen kanssa vaikka minkälaisia yhdistelmiä. Sittemmin vaatevarasto alkoi hallitsemattomasti kasvaa ja nyt seitsemän vuoden jälkeen huomasin, että käsissä on kaaos. Tuntui, ettei ole mitään päällepantavaa, mutta silti kaappi pursuili vaatteita – osa siistejä, mutta ei enää ajanmukaisia, osa väärän kokoisia, osa jo käytössä kulahtaneita. Uusien hankintojenkin tekeminen tuntui vaikealta kun en hahmottanut kokonaiskuvaa ja sen myötä oli mahdotonta tehdä käytännöllistä ostosta, joka sopisi useampaan asuun. Päätin lopettaa vaatteiden hankkimisen ja ryhdyin tarkkailemaan, mitä käytän ja mitä kaipaisin. Kulahtaneet, väärän kokoiset ja vaatteet, joita en pitäisi, laitoin kiertoon (tai roskiin). Olen kesän aikana luopunut kymmenistä vaatteista ja mitä kapeammaksi vaatekaappini kutistuu, sitä helpommaksi pukeutuminen on muuttunut. Olen myös huomannut itsessäni taipumuksia, jotka eivät ole edistäneet yhtenäisen puvuston muodostamista – hankin herkästi paitoja ja huiveja yli tarpeen, mutta kengät ja alusvaatteet jäävät kauppaan. Tai menen hankkimaan jotain perusjuttua, kuten yksiväristä neuletakkia tai mustaa t-paita, mutta kaupassa tartun johonkin riemunkirjavaan viritykseen. Huh, paljon on vielä opittavaa…

 5. Kiitos kommenteistanne! Mielenkiintoisia ajatuksia. Suvin kuvaus siitä, miten vaatteiden suuri määrä hankaloittaa elämää, on kovin tuttu. Muistan hyvin, miten täydestä vaatekaapista oli vaikea löytää mieleistä päällepantavaa. Nykyisestä pienestä valikoimasta valitseminen on helppoa ja kaikki vaatteet ovat mieluisia.

  On erikoista, miten suurempi valinnanvara saa haluamaan vielä lisää vaihtoehtoja, jostain kumman syystä ainakin minä kyllästyn paljon helpommin suuren valikoiman äärellä kuin pienen. Sama ilmiö oli aikoinaan lakanoiden kanssa. Lakanoita vaihtaessa suuresta valikoimasta ei sitten millään tuntunut löytyvän juuri sopivaa ja mieluista, kaipasin usein jotain uutta. Nyt kun pussilakanoita on kolmet, valinta on helppoa ja olen tyytyväinen siihen mitä on.

 6. Sama tuntuu toimivan lapsella: Kun leluja on pilvin pimein, ei niillä jotenkin saa leikkiä aikaiseksi. Kun puolet viedään vinttiin, sujuvat leikit heti paremmin!

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s