Tyhjä tila

Osa ihmisistä kokee tyhjän tilan mahdollisuutena. Sen aikaan saaminen tuntuu hyvältä, olo tuntuu kevyeltä, vapaalta. Kun tila avartuu, mielikin avartuu.

Toisille tyhjä tila tuo levottomuuden. Se voi tuntua pelottavalta. Tuntuu, että tyhjää tilaa olisi vähennettävä tai täytettävä se kokonaan. Tyhjyys tuntuu keskeneräisyydeltä; sille olisi tehtävä jotakin, saatava valmiiksi.

Tyhjää tilaa voi olla huoneissa, kaapeissa, seinillä. Sitä voi olla kalenterissa, kun suunnitelmat peruuntuvat tai kun niitä ei ole ollutkaan. Tyhjää aikaa on myös silloin, kun odotamme jotakin tapahtuvaksi. Äänimaailman tyhjyyttä kutsumme hiljaisuudeksi.

Osa ihmisistä tekee jatkuvasti valintoja tyhjyyden välttämiseksi, koska tyhjä tila, hiljaisuus tai aika jolloin ei tapahdu mitään, aiheuttavat heissä levottomuutta ja nostavat erilaisia ajatuksia pintaan.

Moni hukuttaa itsensä kaiken mahdollisen tekemisen ja saavuttamisen alle, täyttää kaiken tilan ympäriltään, miettimättä mikä elämässä olisi itselle todella merkityksellistä. Viikonloppu tai loma ilman mitään suunnitelmia saa miettimään, mitä jaettavaa niistä on työkavereille tai ystäville. Moni vertaa itseään muihin ja ajattelee enemmän muille näkyvää kuvaa itsestään, kuin mitä itse todella elämältään haluaisi.

Kuitenkin ainoa ihminen, joka varmasti kulkee kanssamme läpi tämän elämän, olemme me itse.

Meillä on vain tämä yksi elämä. On hyvä ottaa itselleen tyhjää tilaa, aikaa ja hiljaisuutta, miettiä mitä ainutkertaiselta elämältään haluaa, mikä on itselle merkityksellistä. Moni miettii asiaa vasta kohdatessaan äkkipysäyksen esimerkiksi onnettomuuden, sairastumisen tai yllättävän eron muodossa. Miksi vasta sitten?

Välillä kohtaan ajatuksen, että kysymys ”mitä minä elämältäni haluan, mikä on minulle merkityksellistä” olisi itsekästä omaan napaan tuijottamista. Mielestäni maailma olisi parempi paikka, jos sen pinnalla kulkisi enemmän itsensä tuntevia, itsestään huolta pitäviä, omaan elämäänsä tyytyväisiä ihmisiä. Se ei olisi keneltäkään pois, päinvastoin. Hyvinvointi tai paha olo heijastuvat tavalla tai toisella myös muihin ihmisiin.

Niin sitä tultiin hujauksessa tyhjästä tilasta elämän merkitykseen. Kun ajatukselle antaa tilaa, se kulkee omia teitään.

Minulle tyhjä tila on tärkeää. Mitä enemmän vuosia on kulunut, sitä enemmän sitä ympärilleni tarvitsen. Tyhjää tilaa kotiini, suunnittelematonta aikaa, hiljaisuutta, yksinoloa, olemista ilman sen kummempaa päämäärää. Haluan nauttia siitä, tutkia sitä, antaa sille tilaa.

3 kommenttia artikkelissa “Tyhjä tila

 1. Kiitos taas. Hassua että luin ihan viisi minuuttia sitten samasta aiheesta toisaalta. Sinun kirjoitukseksi tuli tähän kuin vahvistuksena.

  Otan itselleni omaa aikaa ja tyhjää tilaa sen monissa merkityksissä joskus ihan väkisin, ellei se muuten onnistu. Niin tärkeänä pidän sitä itselleni.

  Olen ehdottomasti sitä mieltä että fyysinen tila ja henkinen tila ovat erittäin tiiviisti yhteydessä toisiinsa.

  • Kaunis kiitos taas syvällisistä ajatuksistasi. Niitä lukiessa on vaikea uskoa, että olet vasta (profiilisi mukaan) noin kolmekymppinen.
   Itse olen pyrkinyt järjestämään elämäni puitteet hyvin yksinkertaisiksi tai tyhjiksi, mutta minun on myönnettävä, että kodin suhteen en tässä ole onnistunut (ainakaan vielä). Mutta niin varmaankin on, kuten katiavironkin totesi, että fyysisen tilan tyhjyys keventäisi ja parantaisi myös psyykkistä tai henkistä tilaa.

 2. Kiitos kommenteistanne, katiaviron ja soilesatu!

  Katiaviron: Olen huomannut saman yhteyden henkisen ja fyysisen tilan välillä. Itse olen hyvin herkkä fyysisen tilan ärsykkeille, ne täyttävät henkisenkin tilan nopeasti.

  Soilesatu: Aikaa on kulunut profiilin kirjoittamisesta, ja alan olla jo pikemminkin 40- kuin 30+. 🙂 Elämänkulkuni on muokannut ajatuksiani sellaisiksi kuin ne ovat, olen olosuhteiden pakosta joutunut kypsymään nopeammin kuin olisi ollut tarpeen. Niin, ainakin minun psyykkiselle ja henkiselle hyvinvoinnilleni tarpeettomien tavaroiden ja ärsykkeiden vähentäminen on ollut suureksi avuksi.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s