Netinkäyttöni digipaaston jälkeen

Olen muuttanut netinkäyttöäni, kuten digipaastosta kirjoittaessani suunnittelin. Tarkoitukseni oli löytää annostus, josta koituisi enemmän hyötyä ja virkistystä kuin haittaa ja ylikuormitusta.

Päätin kokeilla, pääsisinkö sopivaan lopputulokseen käyttämällä nettiä vain yhtenä päivänä viikossa. Myönnytyksiä tein uutisten ja sähköpostin kohdalla, ne voisin halutessani katsoa kerran päivässä.

Ensimmäinen kokeiluviikko oli kaikkea muuta kuin olin ajatellut.

Mitä tapahtuu, kun yrittää tehdä yhtenä päivänä saman kuin tavallisesti useana päivänä viikon mittaan? Kun kyse on netin käytöstä, se tarkoittaa useiden tuntien puuduttavaa istumista. Hiljalleen kohoavaa stressitasoa, levottomuutta ja ahdistusta. Ymmärryksen siitä, että tätä en ainakaan halua!

Kokemus oli tarpeen. Kun yritin selata samalla kertaa kaikki kirjanmerkeissäni olevat blogit, ja niihin viikon aikana tulleet kirjoitukset, tajusin, että en halua käyttää netin äärellä istumiseen niin paljon aikaa. En yhteen mittaan enkä erillisinä, lyhyempinä hetkinä.

Turhautuminen oli hyvä opettaja. Opin nopeasti, mitkä blogit ovat minulle todella merkityksellisiä, ja mitkä ovat listallani ajanvietteen ja satunnaisten helmien vuoksi. Marie Kondon ajatusta käyttäen säästin kirjanmerkit, jotka jopa tuolla turhauttavalla hetkellä tuottivat minulle iloa, ja poistin muut, osan haikeudella. Kun tilaa tai aikaa on rajallisesti, on valittava, mikä on merkityksellisintä.

Toisella viikolla tuntui, että joko taas on kulunut viikko! Tuntui siltä, että netin käyttö yhtenä päivänä viikossa taitaa olla minulle vieläkin liian paljon. Annoin koneen pysyä kiinni vielä muutaman päivän.

Toinen kerta sujui jo paremmin, tosin kokemus virkistyksestä oli edelleen aika vähissä. Mietin, että ehkä tekisin sittenkin mieluummin jotakin muuta? Ehkä voisin miettiä vielä tarkemmin, mihin netissä ollessani aikaani käytän? Suhtautumiseni netinkäyttöön muuttui nopeasti. Poistin joitakin kirjanmerkkejä, jotka vielä reilu viikko sitten saivat jäädä.

Kokeilun edetessä huomasin tuntevani kohoavaa vastustusta netin käyttöä kohtaan. Uutiset – todella merkittävät tapahtumat eivät vanhene päivässä. Ajan tasalla pysyy, vaikkei uutisia päivittäin lukisikaan. Sähköposti – poistin itseni joiltakin postituslistoilta, joihin liittyminen oli aikoinaan tuntunut hyvältä idealta. Ei tuntunut enää. Blogit – luin uusia päivityksiä yhä valikoivammin.

Entä oma blogini? Olen nopeasti vieraantunut netin käytöstä, mikä on tuntunut omaa blogiani ajatellen ristiriitaiselta. Kirjoittaminen on takkuillut, kun ei ole huvittanut istua koneen äärelle.

Mitä olen tehnyt kaikella sillä ajalla, mikä ennen kului netissä? Olen lukenut perinteisiä paperikirjoja. Ääneen kumppanilleni ja itsekseni. Kirjan taitolla ja paperin laadulla on minulle suuri merkitys. Pidän eniten huokoisesta, hieman harmahtavasta tai kellertävästä, mattapintaisesta paperista, sellaiselle painettua tekstiä on helppo lukea monenlaisissa valaistusolosuhteissa.

Nettilukeminen on luonteeltaan nopeatempoista. Tekstit ovat usein pintapuolista sirpaletietoa, ja lukeminen jatkuvaa tekstistä toiseen poukkoilua. On tehnyt todella hyvää jättää moinen aivokuormitus vähemmälle! Olen rentoutunut, ja ajatukseni ovat rauhoittuneet ylivilkkaasta vilinästä sopivampaan tahtiin. Muistini on parantunut, samoin keskittymiskykyni. Hajamielisyys ja kärsimättömyys ovat vähentyneet.

Pitää paikkansa, että kirjan lukeminen on mainio stressitesti. Jos keskittyminen kirjan lukemiseen ei onnistu, on tarpeen höllätä tahtia. Oletko sinä lukenut samaa sivua kerta toisensa jälkeen, muistamatta mitään lukemastasi, pääsemättä alkua pidemmälle? Minä olen. Kun pää on niin täynnä kaikkea, että ajatukset ja huomiokyky hajaantuvat joka suuntaan… se on kaikkea muuta kuin mukava tunne, suorastaan pelottavaa.

Onneksi netinkäytön vähentäminen sujui näinkin helposti. Kaikkea sitä pitääkin ihmisen kantapään kautta oppia.

4 kommenttia artikkelissa “Netinkäyttöni digipaaston jälkeen

 1. Kuulostaa mahtavalta, ettei netissä _tarvitse_ olla, jolloin voi oikeasti todeta, että olenpas vielä pari päivää lisää poissa sieltä. Mietin omalla kohdallani, minkä takia olen netissä silloin kun olen. Jos jätetään pois töiden tekeminen (webbikoodarina teen netissä töitä), niin suuri osa on blogien, pinterestin, youtuben ym. selaaminen inspiraatiota hakien. Se on sellaista hyvänmielen hömppää. Jos esim. luen siivous-/järjestelyjuttuja, niin saan nopeasti innostuksen laittaa kone kiinni ja mennä siivoamaan. Koen, että niin kauan kuin saan voimaa netin sisällöistä, minun kannattaa olla siellä. Ennen luin blogeja niin, että ne olivat kirjanmerkeissä ja kävin ne järjestyksessä läpi tsekaten, onko niihin tullut jotain uutta kiinnostavaa. Se stressasi usein, koska jos oli muutaman päivän poissa, läpikäytävää tuli paljon. Nykyään käytän ohjelmaa nimeltä Feedly. Se pitää kirjaa kirjaa kaikista blogeista, joita seuraan, ja siitä, mitä kirjoituksia en ole vielä lukenut. Välillä lukemattomien blogitekstien määrä kohoaa moneen sataan, mutta minun ei tarvitse stressaantua, koska sitten kun on aikaa, voin lukea niitä, ne eivät häviä sillä välin mihinkään. Yhdellä klikkauksella voin myös ohittaa ne tekstit, jotka otsikon tai alun perusteella osoittautuvat arvottomiksi lukea. Voin myös valita kulloinkin tietyn aihepiirin tekstejä luettavaksi. Tämä on ollut itselleni suureksi avuksi, ja toivon, että siitä on apua myös muille, jotka haluavat hallita paremmin sisältöä, jota haluavat netissä lukea.

  Mitä tulee lukemiseen, niin äänikirjoihin voi olla välillä helpompi keskittyä kuin luettaviin kirjoihin! Ja niitä voi kuunnella esim. samalla kun neuloo/piirtää/pesee hampaita/venyttelee/laittaa kynsiä/tiskaa/kokkaa/… Tuo ei ole mielestäni häiritsevää multitaskaamista, vaan auttaa keskittymistä, kun voi samalla tehdä jotain päällään että käsillään.

 2. Olen tuntenut jo jonkin aikaa että tarvitsen jonkinlaisen tauon netinkäyttöön, mutta en ole oikein vielä keksinyt toimivaa toteutustapaa. Jossain vaiheessa poistin kännykästä kaikki some-sovellukset. Toimi ehkä päivän ja sitten jo tuli ”tarve” ja lisäsin niitä takaisin… Yritän selkeyttää hyvänmielen ja pahanmielen sivustot ja käydä vain niillä hyvänmielen sivuilla, joista saan oikeasti inspiraatiota! Täytyy pohtia tätä asiaa vielä lisää.

  • Itse olen onnistunut yllättävän kivuttomasti vähentämään netinkäyttöäni viime aikoina. Paheeni eivät niinkään ole olleet somen puolella, vaan runsasta uutisten lukua useilta eri sivustoilta ja harrastukseen liittyvää nettikirpputorien selailua.

   Mietin ensin ”hyvät” ja ”pahat” sivustot ja annoin itselleni luvan lukea esim. uutiset vain Ylen sivustolta. Näin turhat klikkihoukutukset jäivät pois ja pysyin silti kärryillä maailmanmenosta. Kun olin tähän toimintamalliin tottunut, niin päätin että käytän valkkaamiani sivustoja (alle 5kpl) max kahdesti päivässä. Ja kyllä täytyy sanoa, että aikaa jää mukavasti nyt muuhunkin ja olokin on vireämpi!

 3. Kiitos kommenteistanne Pauliina, Jennie ja G!

  Pauliina: Kokeilin joskus jotain ohjelmaa, joka kokosi blogipäivitykset samaan paikkaan, mutta minulle se ei sopinut. Kun jonossa oli kymmenittäin lukemattomia postauksia, stressaannuin. Tuli tunne, että nämä kaikki ”pitää” jossain välissä ehtiä käydä läpi, sama tunne kuin jos sähköposti olisi tukkiintunut. Itselleni sopii paremmin käydä kirjanmerkkien kautta kurkkaamassa mitä seuraamissani blogeissa tapahtuu, silloin kun siltä tuntuu. Se tuntuu siltä, että pystyn jotenkin paremmin hallitsemaan tiedon määrää.

  Jennie ja G: Tuo hyvänmielen sivustojen löytäminen kaiken mahdollisen seasta auttaa kummasti. Ja kuten G kirjoitti, aikaa jää tosiaan enemmän ja minäkin olen huomannut vireyden lisääntyneen. Jotenkin netti ja telkkari tuntuvat nuuduttavan liikaa tai harkitsemattomasti käytettyinä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s