Sisustamisen iloa minimalistisella otteella

Minulle syksy tuo tullessaan pesänrakennustarpeen, eikä tämäkään vuosi tehnyt poikkeusta. Kun ulkona on pimeää ja sade ropisee ikkunaan, tunnelma kutsuu uppoutumaan nojatuoliin kirjan kanssa.

Katselin ympärilleni ja totesin kodin ilmeen jotenkin nuhjuiseksi ja pysähtyneeksi. Halusin saada tiloihin uutta energiaa ja ilmettä. Se onnistuu muutamalla yksinkertaisella keinolla, jotka ovat jokaisen saatavilla. Mikä parasta, kukkaronnyörejä ei tarvitse raottaa välttämättä lainkaan.

Vinkki 1: Kodin energian saa liikkumaan ja tunnelman muuttumaan, kun huonekalut järjestelee uudella tavalla.

Huonekalujen määrä suhteessa käytössä olevaan tilaan vaikuttaa siihen, miten helposti järjestyksen muuttaminen onnistuu. Mitä enemmän tyhjää tilaa suhteessa huonekalujen määrään, sitä lennokkaampia vaihtoehtoja järjestykselle on.

Tapanani on aloittaa katsomalla avoimin mielin ympärilleni, laittaa tunnelmaan sopivaa musiikkia ja miettiä hetken, millainen mieluisa lopputulos voisi olla. Aloitan huonekalujen siirtelyn suunnitelman tärkeimmästä osasta, joka voi olla esimerkiksi tietyn näkymän varmistaminen nojatuolissa istuessa. Kun tärkeimmät kalusteet saa oikeille paikoilleen, loput löytävät kyllä paikkansa.

Jokunen vuosi sitten huomasin tässä vaiheessa, että esteettisen ratkaisun esteenä on yksi tai kaksi tai kolme huonekalua liikaa… Onneksi kalusteita on nykyään sopiva määrä.

Vinkki 2: Kodin siivous raikastaa tunnelmaa.

Huonekaluja siirrellessä pääsee siivoamaan hankalasti lähestyttävistäkin paikoista kuten huonekalujen takaa. Yksi lempijuttujani järjestyksen muuttamisessa onkin, että saan pölyt pois sieltäkin, minne arkisiivous ei yllä.

Koti tuntuu erityisen puhtaalta, kun uuden järjestyksen virkistämänä tulen kolunneeksi rätin kanssa paikkoja tavallista tarkemmin. Ennen kuin laitan siirtämistä varten tyhjennettyjen olohuoneen matalien säilytyskaappien tavarat takaisin paikoilleen, imuroin ja tarvittaessa pyyhkäisen ne pölystä ja kissankarvoista. Samalla pyyhin kaappien pinnat kostealla joka puolelta.

Vinkki 3: Esillä olevien tavaroiden uudelleen järjestely virkistää.

Uudenlaista tunnelmaa kaivatessani en välttämättä edes siirtele huonekaluja, vaan ainoastaan siivoan ja järjestelen pientavarat uudelleen. Meillä ns. sisustustavaroita on vain vähän, mutta vaihtelun luomiseksi riittäisi kaksikin. Välillä meillä on esillä enemmän tavaroita, välillä vähemmän. Tutut esineet tuntuvat tuoreilta, kun ne järjestää eri tavoin ja erilaisten esineiden seuraan.

Yksi tapa saada vaihtelua vähillä tavaroilla on pitää jokin tavara välillä esillä ja välillä piilossa. Meillä ei esimerkiksi ole tekstiilejä vaihdettavaksi asti, vaan kaikkea on yhdet. (Lakanat ja pyyhkeet ovat asia erikseen, ihan käytännön vuoksi niitä on oltava vähän useampia.) Kesällä ja siitepölyaikaan karsin joskus tyynyt nojatuoleista minimiin siivousta helpottaakseni, talvella kaikki kolme ovat esillä ja tuon lämmikkeeksi vielä viltin tehtävää hoitavan, pussilakanaan verhotun lastenpeiton. Se on kissaperheessämme aivan loistava pesunkestävyytensä ja helpon imuroitavuutensa vuoksi, ja sattuupa vielä olemaan täydellisen kokoinenkin lämmittämään meidät kaikki, kun rentoudumme vastakkain asetetuilla nojatuoleilla. Meillä jo tuo yksi peitto tekee tunnelmasta aivan toisenlaisen, se lupaa kiireetöntä yhdessäolosta nautiskelua.

Vinkki 4: Tuulettaminen ja viimeistely puhaltavat tunnelman henkiin.

Kun kotona on siistiä ja puhdasta, ja tavarat ovat paikoillaan, on jäljellä enää loppusilaus. Avaan kaikki ikkunat hetkeksi ja päästän sisään raikasta ilmaa.

Riippuen siitä, mihin aikaan päivästä saan homman valmiiksi, saatan käydä kipaisemassa kukkia maljakkoon. Jos pimeä on jo laskeutunut tai kävelyetäisyydellä olevat kaupat kiinni, sytytän kynttilän ja keitän kupin teetä – sen kummempia ei välttämättä tarvita.

Tämä kodin kasvojenkohotus toimii joka kerta. Kun huonekaluja ja tavaroita järjestelee eri tavoin ja eri kaverien seuraksi, ne nousevat aivan uuteen valoon. Siisteys, puhtaus ja järjestys kohottavat itsessään jo paljon. Useimmiten keskityn vain olohuoneeseen, sillä siellä oleskellaan eniten. Keittiössä ja makuuhuoneessa ei ole mitään muutettavaakaan (keittiössä on yksi pöytä ja kaksi tuolia, makuuhuoneessa sänky ja yksi yöpöytä, kaikki optimaalisilla paikoillaan), korkeintaan siivottavaa.

Flunssa yllätti, enkä päässyt vielä tuumasta toimeen. Kunhan saan itseni kuntoon, niin sitten on kodin vuoro.

6 kommenttia artikkelissa “Sisustamisen iloa minimalistisella otteella

 1. Itselläni samanlaiset fiilikset heräävät keväisin. Kun tulee valoisaa niin kämppäänkin haluaa jotain uutta fiilistä ja avaruutta, päinvastoin kuin talvella.

 2. Kiitos taas postauksestasi, näitä on niin mukana lukea. Ihana, uudenlainen näkökulma sisustamiseen! Olen niin kyllästynyt lehtien ja mainoksien välittämään viestiin, jolla annetaan ymmärtää, että koko sisustus pitäisi laittaa uusiksi vähintäänkin keväisin ja syksyisin, usein myös jouluksi. Ja totta kai aina, jos muuttaa.

 3. Hyviä vinkkejä, jos pihalta löytää jonkun puusta pudonneen risun tmv jonka laittaa maljakkoon niin sekin piristää kummasti. Tai myöhemmin luonnonkukkia.

 4. Minua ilahduttaa aina tavaran vähentäminen. Viikonloppuna annoin työkaverilleni maton. Olo kevenee aina kun tavaraa häviää.

  Itseasiassa sain parhaan palautteen mieheltäni, kun näinä vuosina olen meiltä tavaraa vähentänyt. Mieheni oli kaverillaan kylässä sunnittelemassa golf-reissua. Kotona kommentti oli: niillä oli kauheasti tavaraa… Kyllä hykertelin mielessäni.

 5. Olimme kesällä tuttavan vieraana hänen suvunsa mökillä, ja siellä oli kaikki tämän kahden lapsen perheen mökkiviikkonsa aikana tarvittava tavara joka puolella; tasoilla, sohvilla, lattioilla, pöydillä, tuoleilla. Aivan järkyttävän näköistä oli. Tajusin hetken päästä että mökissä ei ollut yhtään kaappia tai lipastoa. Ei edes keittiössä muuta kuin verho tiskipöydän alla. Eli varmasti syy oli siinä, että kun ei ollut mitään säilytyskalustetta jonne he tavaransa voisivat kätkeä mökkiviikon ajaksi, ne vaan seilaavat ympäriinsä kun eletään kasseista. Hämmästytti todella tämä asia. Mietin itsekseni että häiritseeköhän asia tätä tuttavan perhettä kun kaikki on levällään ja näkyvillä kun me olemme siellä vieraana… Itse olen siistin tilan ja vähän tavaran ystävä.

 6. Kiitos kommenteistanne!

  Nunnuka: Kevätauringon ensi säteet saavat minut siivoamaan, on järkytys nähdä kaikki niin tarkkaan! Valon lisääntyminen saa myös vähentämään näkyvillä olevaa tavaraa ja suuntautumaan ulospäin kuin karhu pesäkolostaan, että mitä kaikkea siellä tapahtuukaan pitkän pimeän talven jälkeen. Keväällä painotan siis enemmän siivousta, syksyllä tunnelman luomista ja pesäkolon järjestelyä.

  Sinna: Kun miettii sisustuslehtiä tai -blogeja, niin niistä loppuisivat jutut nopeasti, elleivät ne jatkuvasti keksisi mitä uutta milloinkin pitäisi hankkia ja mikä on juuri nyt tavoiteltavaa. Sisustusblogi, jolla on vain yksi kirjoittaja ja tällä yksi koti, on jo ajatuksena aika mahdoton. Sehän ei pidemmän päälle voi perustua oikein mihinkään muuhun kuin uusista tavaroista kertomiseen, niiden ostamiseen tai vanhan ehostamiseen uudeksi. Se, että kaikki on niin kuin ennenkin, ilman jatkuvaa uuden ostamista, ei pitkään riitä juttujen pohjaksi. Ja mainokset… niiden tehtävä on luoda loputtomiin riittämättömyyden tunnetta, jotta ihmiset paikkaisivat sitä ostamalla milloin mitäkin. Elämä on paljon mukavampaa, kun ei kuluta mainoksia. Niistä on huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä.

  S: Hyvä vinkki!

  Amy May: Tarpeettomasta ja iloa tuottamattomasta luopuminen keventää. Itse laitan välillä tavaroita piiloon, koska pienempi näkyvillä olevien ärsykkeiden määrä rauhoittaa ja myös muuttaa tilan tunnelmaa.

  Annika: Miten paljon tuossa mahtoi vaikuttaa, että kyse oli sukumökistä eikä vain omassa käytössä olevasta? Voisi kuvitella, että asialle tekisi mieli tehdä jotakin. Toisaalta, kaikkia sotkuisuus ei tunnu haittaavan. Ja jotkut huomaavat, että se sittenkin haittasi, sitten kun syystä tai toisesta elävät ilman sitä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s