Levottomuuden karsintaa

Olin vasta tavaran vähentämisen alkuvaiheessa, kun huomasin, miten kodin yksinkertaisempi ilme rauhoitti minua. Levollisuuden hetkien kokeminen sai elämän ja maailman näyttämään kauniimmalta, joten halusin niitä lisää. Nuo hetket auttoivat minua ymmärtämään, millaisilla valinnoilla olin huomaamattani lisännyt elämääni levottomuutta, ärsyyntymistä ja turhautumista. Aloin valita toisin.

Ensimmäiseksi vaiensin kodin taustahälyn. En enää pitänyt radiota tai televisiota äänilähteenä taustalla vain tavan vuoksi. Vähensin mainoksille altistumista: vaihdoin mainoksettomaan radiokanavaan ja televisiota katsoessani laitoin mainosten ajaksi äänettömälle. Valitsin yhä useammin hiljaisuuden.

Uusi tapa toimia sai minut ymmärtämään jotakin olennaista itsestäni. Tajusin, miksi minulla oli tapana tehdä monia asioita yhtä aikaa: keskittymiseni katkeili, koska radio tai tv vei vähän väliä huomioni. Toistuvat häiriötekijät aiheuttivat levottomuutta ja saivat vaihtamaan tehtävästä toiseen.

Vähensin myös television katselua. Olin huomannut tylsistyväni ja turhautuvani television äärellä, ja ymmärsin katsovani monia ohjelmia vain tavan ja tottumuksen vuoksi. Aloin valikoida tarkemmin mitä katson. Televisio houkutteli helposti harkitsemattomaan kanavasurffailuun, miltä vältyn katsoessani tv-ohjelmat netin kautta. Nykyään televisio otetaan esiin vaatehuoneesta vain poikkeustapauksessa, esimerkiksi joidenkin suurten urheilutapahtumien aikaan.

Aloin välttää hälyä myös kodin ulkopuolella ja valita tarkemmin missä aikaani vietän. Suosin kahviloita ja ravintoloita, joissa on levollinen tunnelma ja taustamusiikki on kirjaimellisesti taustalla tai sitä ei ole ollenkaan. Valitsen hiljaisempia ajankohtia, jolloin ihmisiä on vähemmän liikkeellä. Jo lähes täyden ravintolan puheensorina riittää tekemään minusta surkean keskustelukumppanin, kun häly hajottaa keskittymiseni.

Pyrin eroon ruuhkista. Kun kaupassa on ruuhka-aika, minä en ole siellä. Oli paikka lähes mikä tahansa, vältän sitä silloin kun se on suosittu. Terveyskeskuksen näytteenotto maanantaiaamuna. Minkä tahansa paikan avajaiset. Kaiken maailman alepäivät.

Lopetin monen asian yhtaikaisen tekemisen. Aloin keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Kun kirjoitan tätä tekstiä, en tee muuta. En selaa nettiä tai yritä kuunnella radiota samalla kun kirjoitan.

Vähensin ja valikoin netinkäyttöä. Minulle netin ärsyketulva on levottomuutta ja kärsimättömyyttä aiheuttavaa hälyä. On vaikea keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, nettimaailma on jo rakenteeltaan nopeatempoinen. Lyhyitä kirjoituksia, linkkejä toisaalle, uteliaisuuden aiheuttamia nopeita tiedonhakuja milloin mistäkin, nopeassa tahdissa klikkauksia tekstistä toiseen.

Aloin yhä useammin valita hidasta tekemistä. Luen yhä enemmän kirjoja, nautin uppoutumisesta hyvään tarinaan tai kiinnostaviin asioihin. Kirjan parissa aika kuluu paljon hitaammin kuin television äärellä tai netissä.

Lisäsin hitautta ja lopetin luomasta kiirettä. Aloin tietoisesti tehdä asioita hitaammin ja ottaa niille aikaa, yrittämättä saada valmista mahdollisimman nopeasti. Monista asioista tuli kertaheitolla mielekkäämpiä.

Välillä pysähdyn vain olemaan ja ihmettelemään. Katson ympärilleni, kuuntelen, lepään hetkessä.

Pienet keinoni ovat toimineet todella hyvin, nautin levollisuudesta jo suurimman osan ajasta. Levollisuus puolestaan on lisännyt tyytyväisyyttä, hyvää mieltä ja onnellisuutta.

Tärkeiden asioiden saavuttaminen ei välttämättä vaadi mahdottoman paljoa. Joskus nippu pieniä, tietoisia valintoja voi auttaa pitkälle.

5 kommenttia artikkelissa “Levottomuuden karsintaa

 1. Paluuviite: Vastaisku | p i i l o m a j a

 2. Törmasin blogiisi ensimmäisen kerran kesällä, kun yritettiin tehdä asuntoon tilaa ja karsia turhaa tavaraa ja miettiä,mitä toivottaisiin (tarvittaisiin) häälahjaksi vai tarvittaisiinko mitään.

  Olen nyt vähentänyt kaikenlaisten asioiden ostelua varastoon (onpa edukas, tämän voisi antaa vuoden päästä maikille synttärilahjaksi). Lopetin vaatteiden ostelun nettihuutokaupasta. Vaikka halvalla saakin, niin yleensä ne ovat epäsopivia ja lähtevät kiertoon. Ennen huutelin myös lautapelejä, mutta nyt käyn vain silloin tällöin tarkistamassa, onko myyntiin tullut sellaista peliä.joka ollaan päätetty joskus hankkia.
  Tyhjensin vaatekaapista 1 muovipussillisen vaatteita pois. Siivosin hyllystä ison kassin lautapelejä, joita emme pelaa.

  Olen vähentänyt telkkarin katsomista ( en tosin ennenkään katsopnut kuin 45 min päivässä). Olen arkena usein 11-12 tuntia pois kotoa, eli ennen nukkumaan menoa on vain muutama tunti aikaa. Teen mieluummin ensin kotityöt, sitten urheilen ja lopuksi katson telkkaria, jos jää aikaa. Olen myös alkanut lukea kirjoja. Mitään somepaastoa en ole aloittanut, sillä käyn facebookissa pari kertaa viikossa niin kuin ennenkin.Tein tosin tietoisen päätöksen, etten käy enää missään nettipalstoilla, sillä se ei tuo iloa, vaan syö aikaa turhaan.

  Olemme alkaneet pohtia, josko ehdottaisimme sukulaisille, että joulu 2016 juhlittaisiin ilman lahjoja.
  Olen huomannut, ettei tavara tuo iloa kuin hetkeksi (paitsi hyvin istuvat vaatteet ja hyvät lautapelit).

  Kiitos inpiraatiosta!(:

 3. Hei! Halusin vain tulla kertomaan, että olen lueskellut blogiasi jo hyvän tovin ja olen saanut siitä hurjasti inspiraatiota (:
  Aloitin itse äskettäin Myytti-nimisen blogin (http://myyt-ti.blogspot.fi/), jossa tulen käsittelemään muun muassa minimalismia, kuluttamista sekä ekologisia valintoja. Lisäsin blogisi Linkit-sivulleni suosikkeihin, toivottavasti se sopii! (:

 4. Kiitos kommenteistanne!

  Geeba: Ole hyvä inspiraatiosta! Olet laittanut tuulemaan ja saanut paljon aikaan, hienoa! 🙂 Toivottavasti sukulaisenne lähtevät mukaan ajatukseenne lahjattomasta joulusta 2016.

  Milja: Mukava kuulla, että olen kirjoituksillani inspiroinut sinuakin. Kiitos kun vinkkasit blogistasi, käyn kurkkaamassa! Kiva kun tulee uusia blogeja näistä itsellenikin tärkeistä aiheista. Ja tietenkin sopii, että lisäsit blogini linkkeihisi. Kiitos. 🙂

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s