Miksi vähemmän on enemmän?

Vähemmän on enemmän. Less is more. Sanonta alkaa olla kohta kuluneempi kuin Carpe Diem, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Oman kokemukseni mukaan se tarkoittaa seuraavaa:

Enemmän sisältää enemmän kaikkea.
Vähemmän sisältää enemmän merkitystä.

Tämän voi huomata monessa eri yhteydessä.

Kun tavaroita vähennettyään arvostaa jäljelle jääneitä tavaroita aiempaa enemmän.

Kun hallitsemattoman karkkipussin ahmimisen sijaan nauttii muutaman hyvin valitun irtokarkin. (Vinkki: kokeile kuutta. Hätätilassa kahdeksaa.)

Kun pienemmässä kodissa asuminen jättää enemmän tilaa ja aikaa elämälle.

Kun käyttää aikaansa tärkeimpiin asioihin, pyrkimättä ehtimään kaikkea mahdollista.

Olen valinnut tehdä elämässäni vähemmän asioita. Moni pyrkii tekemään mahdollisimman paljon ja kokeilemaan monenlaista, mutta minulle se ei sovi. Olen valinnut vähemmän, mutta itselleni merkityksellisintä tekemistä. Määrää vähentämällä, oli kyse sitten tavarasta tai tekemisestä, elämään on löytynyt enemmän laatua.

Ajattelin joskus, että kun kerran osaisin tehdä erilaisia käsitöitä tai minulla olisi edellytyksiä oppia paremmaksi, minun tulisi tehdä niin. Vähentäessäni elämästäni kaikenlaista painolastia, vähensin myös kaikki sellaiset käsityöt, jotka aiheuttivat enemmän stressiä ja tyytymättömyyttä kuin iloa. Jäljelle jäivät villasukkien ja -käsineiden, ehkä joskus huivin neulominen, sekä pienet ja/tai välttämättömät ompelutyöt.

Ajattelin myös, että kun kerran osaan leipoa, minun tulisi tehdä niin. Useimmiten leipominen johti tolkuttomaan herkutteluun, mistä seurasi enemmän harmitusta kuin hyvää mieltä. Luovuin suurimmasta osasta leipomistarvikkeita, kuten sähkövatkaimesta, kakkuvuoista ja piparimuoteista. Ilman niitäkin saan leivotuksi sen verran kuin haluan eli hyvin vähän.

Kaikkein tärkeimpänä asiana olen vähentänyt elämästäni kaikenlaiset odotukset siitä, miten ihmisen tulisi elämäänsä elää.

Välitän nykyään hyvin vähän siitä, mitä ihmiset ajattelevat. En tee valintoja miellyttääkseni muita, vaan ajattelen mikä itselleni, perheelleni ja luonnolle olisi tärkeintä. En ole koskaan kokenut tarpeelliseksi kuulua mihinkään joukkoon, mikä tekee itsenäisten valintojen tekemisestä helppoa.

Aikoinaan yksi toisensa jälkeen liittyi Facebookiin. En nähnyt palvelussa itselleni mitään järkeä, joten en liittynyt, ystäväni monista pyynnöistä huolimatta. Se saattoi maksaa yhden ihmissuhteen, ja teki toisestakin aiempaa hiljaisemman, mutta olkoon sitten niin.

Ajattelin aikoinaan, että ihmisellä olisi hyvä olla kodin ulkopuolisia harrastuksia. Tai sosiaalista tekemistä ihmisten kanssa. Silloin en vielä ymmärtänyt, että itselleni on luontevampaa toimia toisin, nautin enemmän aivan erilaisista asioista.

Käytän vapaa-aikaani nykyään juuri niin kuin haluan. Olen enimmäkseen kotona, ja paljon yksin. Kirjoitan, luen, kuuntelen musiikkia, katson dokumentteja, elokuvia tai joitakin suuria urheilutapahtumia. Nautin suunnattomasti yksinolosta.

Kumppanini viihtyy enemmän ihmisten seurassa ja tapahtumissa kuin minä, ja häntä harmitti pitkään ”jättää minut yksin kotiin”. Olen yrittänyt saada hänet ymmärtämään, että en missään tapauksessa vaihtaisi yksinoloani vapaaehtoisesti puolituttuihin tai tuntemattomiin ihmisiin ja erilaisiin tapahtumiin.

Kirjoittaessani tätä on lauantai, ja saan olla koko päivän yksin. Aikomuksenani on kirjoittamisen lisäksi ainakin lukea, katsoa kissa tai kaksi sylissä Yle Areenasta voimistelua ja leipoa kaura-omenapaistosta. Ulkona on harmaata ja synkkää, joten taidan jättää ulkoilun väliin. Ehkä katson jonkin elokuvan, jota kumppanini ei erilaisen elokuvamakunsa vuoksi suostuisi kanssani katsomaan.

Olen valinnut tehdä elämässäni vähemmän asioita ja omistaa vähemmän tavaroita.

Määrä ei korvaa laatua, tarpeellisuutta tai merkityksellisyyttä. Vähemmän on enemmän juuri näitä.

8 kommenttia artikkelissa “Miksi vähemmän on enemmän?

 1. Taas kerran kirjoitit niin samanlaisia ajatuksia, joihin itsekin olen päätynyt. Minulla on juuri samanlainen kokemus käsitöiden ja leipomisen suhteen. Tosin leivon edelleenlähes viikottain jotain (makeaa) ihan vain siksi, että se tekee mieheni niin iloiseksi.
  Kodin ulkopuolisia harrastuksia minulla on vain lukupiiri, ja siihenkin kuulun lähinnä vain siksi, että näin minun tulee luettua myös romaaneja, Ilman lukupiiriä lukisin vain tietokirjallisuutta. Lukupiirin myötä olen saanut tutustua moneen uuteen antoisaan kirjailijaan ja teokseen.
  Mieluiten minäkin vietän illat, viikonloput ja lomat kotona, koirani ja mieheni kanssa. Kokonainen viikonloppu rauhassa kotona, lähiluonnossa ulkoillen, on suuri voiman ja ilon lähde.
  Mm. äitini kokee kuitenkin oikeudekseen arvostella minua jatkuvasti näin ”sisäänpäin kääntyneestä” elämäntyylistä. Vasta viime aikoina olen oppinut olemaan välittämättä tuosta kritiikistä.

 2. Tämä oli todella hyvä kirjoitus!! Minäkin tunnistan itsestäni tuon, että viihdyn yksin ja kotosalla hyvin. Pisti miettimään myös monia muita asioita, kuten että elänkö kuten toivon vai kuten oletan että pitäisi… Kiitos tästä pohdinnasta!

 3. elämässä on hyvä tehdä tällaisia pohdintoja välillä. kun teen jotain, joka on kivaa, niin monesti ajattelen, että ko. asian lisääminen tekee elämästä vielä kivemman. mutta silloin käy usein juuri päinvastoin, asiasta häviää hohto, kun sitä on liikaa. näitä ei vaan aina voi etukäteen tietää, joten välillä pitää pysähtyä miettimään, mitä oikeasti haluaa. hyvä teksti jälleen kerran!

 4. Hyvä teksti ja kuulostaa ihan omilta ajatuksiltani. Juurikin vaikkapa haluaisin harrastaa monia eri liikuntalajeja mutta sitten kun aloitan niin saan järjettömän stressin siitä että pitäisi olla tiettynä päivänä, tiettyyn aikaan jossakin. Viihdyn myöskin paljon kotona yksikseni yms. 🙂 Olenkin lukenut blogiasi jo vuosia ja kuulostat todella paljon samanlaiselta kuin mitä minä olen.

 5. Tavaran vähentäminen tuo oikeasti aikaa ja energiaa muulle elämälle(: ja stressi vähenee, kun kaikelle on paikka, eivätkä kaapit pursuile!
  Tavallaan odotan muuttoa isompaan asuntoon (sitten joskus, jos saadaan lapsia), koska muutossa on helppo karsia tavaraa.
  Viime aikoina on ollut vähemmän halua hankkia ja omistaa erilaisia asioita. Ennen haaveilin mariskooleista, tuikuista ja kaikenlaisesta kauniista. Nyt en oikeastaan halua mitään, ehkä pari peliä ja saippuapidikkeen sekä pari uutta mekkoa jossain vaiheessa, kun vuosi sitten ostetut alkavat olla kuluneita. Toisaalta kyllä pari kuukautta sitten mietiskelin joululahjoja ja hankin muutamia (lisää. Vuoden mittaan olen kerännyt lahjoja valmiiksi, kun sopiva on sattunut kohdalle)
  Muutama viikko sitten kävin lapsuuden kodista hakemassa tavaroita kirpparille. Järkytyin, kuinka ullakko oli TÄYNNÄ leluja ja vanhoja vaatteita. Mihin siskoni kanssa tarvitsimme nuo lelut? Minä leikin pienenä oikeastaan vain barbeilla,bratzeillä,tyttöjen legoilla ja sellaisella pikku eläinten kaupungilla. Mihin niitä muita tarvittiin?
  En varmaan enää varaa kirpparipöytää, vaan vien turhat tavarat johonkin keräykseen. Tulee enemmän stressiä ja aikaa kuluu kivoilta jutuilta, kuin mikä hyvä mieli ja raha jää käteen tuosta rumbasta…

 6. Kiitos teille kaikille kommenteistanne! Mielenkiintoisia ajatuksia.

  soilesatu: Ikävä joutua arvostelun kohteeksi oman elämäntapansa vuoksi. Hyvä, että olet oppinut jättämään moisen omaan arvoonsa.

  Heli: Hyvän ajatuksen heitit: ”Elänkö kuten toivon, vai kuten oletan että pitäisi.” Sitä kannattaa aina välillä miettiä. On niin helppoa lähteä toteuttamaan elämäntapaa, joka tulee enemmän ulkopuolisten toiveista kuin omasta itsestä.

  s: Aivan loistava huomio! Sitä tosiaan helposti kuvittelee, että kiva asia on vielä kivempaa, kun sitä on mahdollisimman paljon, vaikka eihän se aina niin mene.

  M: Minulla on juuri tuo sama juttu mistä kirjoitit. Stressaannun, kun pitää tiettyyn aikaan olla jossakin. Harrastuksesta tulee nopeasti painolasti.

  geeba: Itse olen huomannut ajan saatossa, että kauniita tavaroita riittää paljon vähempi kuin joskus luulin. Suuri määrä ei tarjoa mitään, mitä jo pienempi määrä ei voisi tarjota. Eilen tasolle kertyneitä tavaroita järjestellessäni totesin yhden lasikulhon enemmän rasitteeksi kuin kauniiksi. Totesin, että enhän minä tee sillä mitään muuta kuin tiskaan aika ajoin pölystä… Kaiken lisäksi se helposti kerää epämääräistä sälää.

 7. Hieno kirjoitus. Vuosi sitten jouduin (perheenisänä, aviopuolisona, telakkainsinöörinä) äkillisessä hätätilanteessa keskussairaalaan. Leikkauksesta toipuessani (…viisissä letkuissa) huomasin, että elämä on mennyt muiden pompoteltavana ja joka suuntaan säntäillessä. Sain terveyteni takaisin kuitenkin ja nyt menneen vuoden ajan olen elänyt ”vähemmän on enemmän” -periaatteen mukaan. Ohjenuorana on käyttää iloisella tavalla enemmän itsekuria. Vuosikymmenten jälkeen aloitinkin lopulta harrasteauton entisöinnin… tänä keväänä sillä on jo ajettu perheen ja kavereitten kanssa ja hieno Baltian kierros! Eli tässä ovat voittaneet monet.

  • Kiitos kommentistasi, Isko Kuha! Hienoa, että sait uuden mahdollisuuden ja terveytesi takaisin! Moni tarvitsee jonkinlaisen äkkipysähdyksen elämäänsä ennen kuin huomaa, että oikeastaan haluaisi tai olisi hyväksi elää eri tavalla. Olet selvästi löytänyt elämääsi mielekkäämmän suunnan. Kun pitää parempaa huolta itsestään ja hyvinvoinnistaan, se yleensä heijastuu myös ympärillä oleviin ihmisiin. Tosi hyvä, että aloitit sen harrasteauton entisöinnin, etenkin jos sellainen oli mielessäsi jo pitkään ollut.

   Minä niin toivoisin, että ihmiset lopettaisivat ajattelemasta, että ”sitten eläkkeellä” sitä tai tätä, ja tekisivät itselleen tärkeitä asioita koko elämänsä ajan. Kaikki kun eivät niitä eläkepäiviään näe tai ole silloin niin terveitä ja hyvässä kunnossa, että kykenisivät toteuttamaan haaveitaan.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s