Jääkaappi-pakastinta uusimassa

Luulin jo kirjoittaneeni mietteitäni kesällä eteen tulleesta jääkaappi-pakastimen uusimisesta, mutta ilmeisesti olen vain ajatellut kirjoittamista, sillä en löytänyt moista tekstiä mistään. Jääkaappi-pakastimemme pakastinosa lakkasi siis kylmenemästä kesällä, mistä seurasi monenlaista pohdintaa.

Keittiömme kaapit ovat 1950-luvulta. Alkuun keittiössä on ollut kaapin sisälle sijoitettu jääkaappi, myöhemmin se on vaihdettu jääkaappi-pakastimeen. Kaapit ovat mitoitukseltaan nykyisin myytäviä kaappeja sirommat, mikä ei kylmälaitetta uusiessa ollut aivan harmitonta.

Pakastinosan lakatessa toimimasta olin toisella puolella maata. Kumppanini kutsui korjaajan, joka totesi, ettei kymmenisen vuotta palvellutta kaappiamme kannata korjata. Olin kumppanini kanssa puhelimessa miettinyt ääneen, että vanhaan kaappiin voi olla vaikea löytää uutta kylmälaitetta, sillä laitteiden koko on vuosien mittaan kasvanut. Hän esitti huolensa korjaajalle, joka totesi, että kaappiin sopii aivan normaalikokoinen kylmälaite.

No, eihän se tietenkään ihan niin mennyt. Se mikä oli normaalikokoinen joskus, ei ole sitä enää.

Vanhassa jääkaappi-pakastimessa oli mahdollista säätää pakastin pois päältä ja käyttää vain jääkaappia. (Pakastimen käyttökatko alensi mukavasti sähkölaskua jo lyhyessä ajassa.) Kun kotiuduin reissultani, aloimme etsiä uutta laitetta. Etsin sitä ensin nettikaupoista, minkä pohjalta totesin, että vaikeaksi menee.

Kauppoja kierrellessä tilanne oli vieläkin huonompi. Kahdesta vaihtoehdosta kumpikin olisi edellyttänyt keittiön kaapin osittaista purkamista, mikä olisi riski. Lisäksi kumpikin oli merkkiä, joiden kestävyydestä olin kuullut suorastaan hölmöjä juttuja.

Kaiken kukkuraksi molemmissa pakastin oli pienempi kuin aiemmassa kylmälaitteessamme ja jääkaappi oli huomattavasti suurempi. Huono juttu, kun pakastin on meillä lähes jatkuvasti täydempi kuin jääkaappi, jossa valon seurana on usein hyvinkin vähän tavaraa.

Eräässä liikkeessä* myyjä tiesi kertoa pienentyneiden pakastinosien syyksi ekologisuuden sekä sen, etteivät ihmiset enää pakasta. Siis nuoret ihmiset. He hankkivat jenkkikaappeja, vasta yli nelikymppisiä kuulemma alkaa kiinnostaa pakastaa esimerkiksi marjoja. (Hmph. Olemme etuajassa pakastusintoinemme.) Ja moni pakastusikäinen hankkii saman tien suuren pakastinkaapin tai arkkupakastimen.

Koko jääkaappi-pakastin näytti olevan katoava laji, jonka sijaan moneen kotiin hankitaan erilliset täyskorkeat jääkaappi ja pakastin. Se vähä valikoima mikä jäi jäljelle, oli liian suurikokoista tai käyttöömme sopimatonta.

Mitä vaihtoehtoja meillä olisi?

Voisimme hankkia minkä kylmälaitteen tahansa, jos purkaisimme koko kaapin pois tieltä. Se edellyttäisi katon ja seinien tasoittamista ja maalaamista, sekä jonkin tempun keksimistä, sillä kaapin alla ei ole lattiapinnoitetta. Lisäksi menettäisimme purettavan kaapin kylkeen kiinnitetyn pienen kaapin. Remontti yhden jääkaappi-pakastimen takia ei houkutellut.

Voisimme hankkia erilliset jääkaapin ja pakastimen päällekkäin, mikä edellyttäisi sähkömiehen kutsumista, sillä kaapissa on vain yksi pistorasia. Kylmälaitteiden taustan imuroiminen olisi urheilua, jota en halunnut kokea.

Voisimme tyytyä jenkkikaappiin, jossa on mahdollisimman suuri pakastinosa. Toisin sanoen pitää sähköä päällä ylisuuressa ja lähes tyhjässä jääkaapissa, ja jäädä lähes kokonaan paitsi pakastetuista marjoista. Ei kiitos.

Voisimme jatkaa toivottomalta tuntuvaa etsintää…

Joskus on onni myötä. Kuin ihmeen kaupalla päädyimme nettikauppaan, josta emme olleet koskaan kuulleetkaan, ja löysimme juuri meille sopivan pienen jääkaappi-pakastimen.

Uuden kylmälaitteemme pakastinosa on hyvin samankokoinen kuin edellisessä ja jääkaappi on aiempaa pienempi. Käytössä laite on osoittautunut mainioksi. Jääkaapin sisätilat on suunniteltu huomattavasti paremmin kuin edellisessä jääkaapissamme. Ennen jääkaapin täyttäminen oli silkkaa tuskaa, eivätkä tavarat löytäneet omaa paikkaansa ilman jatkuvaa pohdintaa ja uudelleen siirtelyä. Hyvän suunnittelun vuoksi nykyinen jääkaappi tuntuu aiempaa tilavammalta, vaikka se on tilavuudeltaan selvästi edellistä pienempi!

Aika näyttää, miten kylmälaitteen vaihtaminen uudempaan vaikuttaa sähkölaskuun. Ikävä puoli on, ettei nykyisen kaapin pakastinosaa saa enää erikseen pois päältä, vaikka haluaisikin.

* Olen käynyt kyseisessä kodinkoneliikkeessä kahdesti, vaikka ensimmäisen käynnin oli tarkoitus jäädä viimeiseksi. Silloisella myyjällä luovuus kukki siihen malliin, että oksat pois. Olimme ostamassa tähän samaan vanhaan keittiöön liesituuletinta, eikä heillä ollut sopivaa. Myyjä kuitenkin innostui selittämään, miten heidän myymästään mallista saataisiin sopiva – purkamalla puolet keittiöstä ja rakentamalla uudet kaapit laitteen ympärille! Hihhei. Koko älyttömän selityksen ajan kirosin kiltteyttäni, joka esti minua sanomasta hiukan tehokkaampaa sanaa ja poistumasta paikalta.

* Ja nyt nuoret ihmiset siis eivät pakasta. Oma kokemukseni sanoo aivan toista, mutta ilmeisesti myyjän tuttavapiiriin kuuluvat alle nelikymppiset säilyttävät jenkkikaapin ylälokerossa vain pakastepizzaa ja jäätelöä. Vai onkohan nämäkin korvannut jo jokin mistä en tiedä mitään.

* Hämmästymisen tunne on oikeastaan aika elähdyttävä. Pitäisi ehkä käydä ihan huvikseen vielä kolmannenkin kerran, kun tuntuvat osaavan yllättää.

4 kommenttia artikkelissa “Jääkaappi-pakastinta uusimassa

 1. Meitä odottaa jossakin (ehkä) lähitulevaisuudessa ihan sama ongelma.

  Tämänhetkinen jääkaappipakastin on jo yli 10 vuotta vanha, edelleen toimii ja sähköäkään se ei älyttömästi vie. Mutta ei sitä enää korjata kannata jos se hajoaa.

  Olen vähän sillä silmällä katsonut uusia laitteita. Mutta oikeastaan kaikissa se pakastinosa on tosiaan paljon pienempi ja jääkaappi isompi. Mutta meillä nyt jo pakastin on aina täynnä marjoja, sieniä yms. (Vaikka olemme alle nelikymppisiä).
  Vaikeaksi taitaa mennä oikeankokoisen kaapin löytäminen, kun emme sitä keittiöremonttia haluaisi samalla tehdä. Olisiko siis vinkkiä siihen liikkeeseen? 🙂

 2. Täällä täsmälleen sama tilanne meidän 50-luvun keittiön kanssa. Toiveikkaana skrollasin kirjoituksen loppuun, jos löytyisi vinkki, mistä onnistuitte löytämään sopivan pienen jääkaappipakastimen…

 3. Kodinkoneiden osto on kyllä hurjaa puuhaa. Myyjät uskottelevat aika hurjia juttuja. Viimeksi jouduin uusimaan pyykinpesukoneen ja yksi kymmenestä myyjästä tiesi kutakuinkin mitä oli minulle myymässä ja mitä tosiaan tarvitsin. Onneksi olin itse jo noin vuoden ennen koneen hajoamista alkanut seurata testejä ja eri valmistajien malleja. Ennen kauppoihin lähtöä olin päätynyt viiteen eri malliin joista tein lopullisen valinnan. Odotan vähän kauhulla jääkaappi-pakastimen hajoamista, koska tila on kapea nykylaitteille. Ja tosiaan arvostan pakastimen erillistä poiskytkemistä. Meillä kun se on arkkupakastimen kaverina. Arkkua kun on tyhmää pitää päällä loppukeväästä muutaman pakasteen takia. Hienoa että te löysitte lopulta sopivan! Vaikka varmaan haluat välttää mainostamista, olisi mielenkiintoista tietää edes jääkaappi-pakastimenne valmistaja 🙂

 4. Kiitos kommenteistanne! Me löysimme lopulta jääkaappi-pakastimen verkkokaupasta, merkki on Gram ja kauppa on Ecosto, tässä:

  https://www.ecosto.fi/catalogue/gram-kf3255-90-jkpakastin_5550/

  Olen ollut laitteeseen todella tyytyväinen, jääkaapin sisätilojen suunnittelu on tuhannesti toimivampi kuin edellisessä jääkaapissamme, jonka kanssa sai aina tapella, kun jääkaappia täytti. Näin pieneksi laitteeksi (54 cm leveä, 153 cm korkea) pakastinosaa on kohtalaisen hyvin, monessa suuremmassakin yhdistelmälaitteessa oli tilavuudeltaan pienempiä pakastimia. Mainittakoon vielä, että verkkokaupan palvelu oli todella nopeaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s