Ostohalu testissä

Kirjoitin kolme vuotta sitten päässeeni eroon ostohalusta. Muutos tapahtui aika nopeasti sen jälkeen, kun olin tutustunut minimalismiin ja alkanut vähentää tavaroita. Kun ennen ostin tavaroita, koska ne olivat kauniita, ihania ja halusin omistaa ne, nyt ostinkin vain kun tarvitsin jotakin.

Ostokriteerini ovat vuosien mittaan kiristyneet. Ostan vain vähän, mutta aina kuin suinkin mahdollista laadukkaita ja pitkäikäisiä, eettisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla tuotettuja tuotteita. En osta, ellen ole tuotteeseen täysin tyytyväinen. Haluan tavaroideni palvelevan minua käyttöikänsä loppuun asti, minkä vuoksi valitsen ne huolella. Saatavilla olevien tuotteiden yhteensopimattomuus kriteerieni kanssa pitää ostohalun hyvin aisoissa.

Loppusyksystä ostohaluni pääsi testiin, kun jouduin hakemaan vaativaisille räpyläjaloilleni talvikengät Tampereelta.

Muutama sata kilometriä ajoa kenkien luo ja takaisin, kaksi päivää aikaa. Peukut tiukasti pystyssä, ettei tule hukkareissu.

Yhden kenkäparin vuoksi on vaikea motivoitua ajelemaan satojen kilometrien reissua, joten samalla oli tarkoitus kierrellä kaupoissa muutenkin. Samalla hoituisi ”näppärästi” myös suuntaansa reilun sadan kilometrin koukkaus kotimaisten neuletuotteiden perässä.

Pysyisikö ostohaluni kurissa, kun käden ulottuvilla olisi lukuisia vaatimukseni täyttäviä tuotteita? Osaisinko silloinkin ostaa vain tarpeeseen?

Luotin siihen, etten aivan villiintyisi. Ongelmani on nykyään pikemminkin päinvastainen: kun löydän tarpeisiini sopivan tuotteen, saatan silti jättää sen ostamatta, ajatellen, etten ehkä kuitenkaan tarvitse sitä. Tavallisesti tästä seuraa lähinnä epämukavuutta, on esimerkiksi oltava tarkkana pyykinpesun kanssa, jotta olisi jotakin päällepantavaa. Sain tästä käytännön muistutuksen reissua varten pakatessani. Painoin mieleeni, että jos löydän mieluisan paidan, niin olisi ihan hyvä ostaa se.

En ymmärrä ihmisiä, jotka lentävät viikonlopuksi kaupunkilomalle suurkaupunkeihin. Mitä siinä muka ehtii? Minä tarvitsisin jo Tampereen matkalle viikon aikaa.

Jo puolessa tunnissa valkeni, millaisia mahdollisuuksia pienen maamme mittakaavassa suuri kaupunki voisi tarjota. Koska aikaa oli olemattoman vähän, olimme ennalta suunnitelleet, missä ensisijaisesti kävisimme. Monen mielenkiintoisen kaupan kohdalla oli vain pakko kävellä ohi. Harmitti.

Opin jotain uutta itsestäni. Kauppojen kiertely voi olla ihan mukavaa, kun on mahdollisuus löytää tarvitsemansa, ja saada parhaimmillaan jopa hämmästyttävän asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua. Ja kun tarjolla on tuotteita, joita voisi hyvällä omatunnolla ostaa ja käyttää.

Huokailin toinen toistaan ihanampien tuotteiden äärellä. ”Katso nyt tätäkin! Tämä olisi juuri minulle sopiva. Hyvin suunniteltu, laadukas, yksinkertaisen kaunis. Harmi vaan, etten minä tarvitse sitä.”

Niin. Minä en tarvitse.

Näin lukuisia ihania tuotteita, vaatteista, asusteista ja laukuista kodintuotteisiin, mutta kun en tarvitse niitä, ne jäivät kauppoihin.

Tarvitsen hyvin vähän. Pitkien välimatkojen vuoksi en tee ostosreissuja suurempiin kaupunkeihin, ellei ole aivan pakko. On silkkaa sattumaa, että pakollisen ostosmatkan eteen tullessa ostoslistallani olisi useita välttämättömiä hankintoja, sillä ne eivät juuri voi odottaa. Usein joudun valitsemaan kotikaupunkini valikoimasta parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Nettikaupoista on hyvin vähän apua. Lyhyt ja muodokas räpyläjalka ei ole se vartalotyyppi, jolle vaatteet ja kengät suunnitellaan.

Ostosreissu oli onnistunut. Sain juuri ne kengät, jotka halusinkin. Onneksi ne olivat kuin tehdyt räpylöilleni. Lisäksi ostoskassiin päätyi neulepusero, villainen huivi koti-iltoja lämmittämään sekä pipo. Kaikki laadukkaita, kotimaisia, hyvän omantunnon tuotteita.

Järkevämmin toimivassa maailmassa niitä ei tarvitsisi lähteä hakemaan satojen kilometrien päästä – samalla, kun jokaisen suomalaisen kaupungin kaupat ovat tulvillaan toisella puolella maailmaa tuotettuja huonolaatuisia halpatuotteita.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s