Vuosi 2015 pakettiin ja kurkistus tulevaan

On jälleen aika laittaa kulunut vuosi pakettiin ja kurkistaa kohti tulevaa vuotta.

Tämä on kolmas vuosi, kun otan itselleni aikaa mietiskellä kuluneen vuoden tapahtumia ja niiden herättämiä ajatuksia ja tunteita. Olen käyttänyt mietintäni pohjana Susannah Conwayn Unravelling the Year Ahead -työkirjaa ja tänä vuonna löysin myös Sandy Talarmon Vuosi 2015 -kysymykset. Molemmat voi tulostaa netistä ilmaiseksi.

Tämä vuosi ei ollut kevyimmästä päästä. Läheisen ihmisen kuolemaan liittyvien asioiden käsittely ottaa aikansa, oli kyse sitten henkisestä tai konkreettisesta puolesta. Mietittävää riittää.

Kun ihminen kuolee, läheisten tehtäväksi jää käydä läpi häneltä jäänyt omaisuus ja tehdä siihen liittyviä päätöksiä. Jo varsin vähäisenkin omaisuuden selvittelyyn liittyy myös erilaisia paperitöitä. Tiesin, että maassamme rakastetaan byrokratiaa, mutta paperityön määrä, ja se miten pitkään sen päätökseen saaminen kestää, tulivat yllätyksenä.

Kuluneena vuonna olenkin miettinyt paljon omistamista. Se tuntuu entistä enemmän painolastilta. Tavarat ja omaisuus kaventavat vapauden tunnetta ja valinnan mahdollisuuksia. Omaisuuden painolasti ei pääty edes kuolemaan, vaan siirtyy jonkun toisen harteille.

Tänään sytytän kynttilöitä ja keitän hyvää teetä. Otan esiin kynän ja paperia, sekä Susannahin ja Sandyn kysymykset, ja keskityn laittamaan paperille mitä ne tuovat mieleeni. Kirjoittaminen on kuin taikaa. Sen avulla löydän ajatuksia ja oivalluksia, joita en tiennyt olemassa olevankaan. Juuri nyt tästä vuodesta on mielessä päällimmäisenä aika raskas tunnelma, mutta kun lasken kynän paperiin, tiedän löytäväni paljon muutakin, myös kaunista ja keveää.

Susannah Conwayn työkirja tarjoaa myös mahdollisuuden kurkistaa tulevaan. Olen kokenut parhaaksi olla luomatta erityisiä odotuksia tulevalle vuodelle. Haluan ottaa sen vastaan avoimin mielin ja katsoa mitä se tuo tullessaan.

Ennen uuden vuoden alkua, vuoden viimeisenä päivänä, julkaisen vielä loppuyhteenvedon Ekompaa eloa 2015 -teemavuodesta. Teemavuosi päättyy, mutta suunta kohti yhä ekologisempaa yksinkertaista elämää jatkuu myös ensi vuonna.

5 kommenttia artikkelissa “Vuosi 2015 pakettiin ja kurkistus tulevaan

  1. Tuhannet kiitokset linkeistä, varsinkin Susannah Conwayn työkirja näyttää houkuttelevalta. Kaikkea hyvää vuodelle 2016!

  2. Kiitos tästä linkistä, kirjoitin päiväkirjaani kysymysten pohjalta kuluneesta vuodesta. Se teki todella hyvää! Ensin ajattelin että miten vuosi voi jo vaihtua, mitä muka olen tämän vuoden aikana tehnyt, mutta kun aloin kirjoittaa, pulpahteli muistista jos jonkinmoisia tapahtumia. Teki hyvää taputtaa itseään olalle että tämmöistäkin oli, hyvin toimittu. Kysymyksissä oli myös hyvää johdattelua oman osuutensa näkemiseen tapahtumissa. Iloa uuteen vuoteen ja kiitos blogistasi!

  3. Kiitos kommenteistanne, Heli ja Heleää! Kaikkea hyvää uudelle vuodelle!

    Heli: Tervetuloa! Mukavaa kun löysit tänne. 🙂

    Heleää: Ole hyvä! Tuo kysymyksiin vastaaminen on tosiaan omanlaisensa taikatemppu palauttaessaan mieleen vuoden tapahtumia ja tunnelmia. Antoisaa puuhaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s