Kertyykö tavaraa, vaikka haluaisit toisin?

Kertyykö kotiin yhä tavaraa, vaikka pyrit vähentämään sitä? Teetkö toistuvasti suuria raivauksia, vuodesta toiseen?

Tavaramäärän pysyvä vähentäminen saa olla pidempiaikainen projekti, sen ei tarvitse tapahtua kerralla tai kahdella. Itse olen kokenut prosessinomaisen tavaran vähentämisen toimivaksi, se jättää tilaa ja aikaa tutustua omiin ajatuksiin ja toimintamalleihin. Tarkoitus on ymmärtää, mikä on johtanut tarpeettoman tavaran kertymiseen, jotta samaa kaavaa ei tulisi toistettua enää jatkossa.

Jos toistuvasta pienimuotoisesta tavaran vähentämisestä ja ajoittaisista suuremmista raivauksista huolimatta tavara ei tunnu vähenevän, kannattaa miettiä syytä ja sen myötä keinoja tilanteen korjaamiseksi.

Voisiko syynä olla, että…

1. Olet tottunut tavaramäärään sen vähentyessä, etkä enää muista miltä kotonasi alun alkaen näytti.
2. Kotiovesta virtaa uutta tavaraa sisään enemmän kuin olisi tarpeellista.
3. Ostaessasi uutta vanhan tilalle, et silti luovu vanhasta.
4. Urakkasi on niin suuri (esimerkiksi kuolinpesät, suuren perheen tavarat, useampi raivauskohde yhtä aikaa), että se vaatii pidemmän ajan tullakseen valmiiksi.

Kohtaan yksi toimii parhaiten vanhojen muisteleminen ja valokuvien ottaminen prosessin edetessä.

Kohtaan kolme auttaa, kun mietit miksi säästät vanhan. Oliko uusi tuote sittenkään tarpeen, jos vanha vielä toimii? Jos vanha on käyttökelvoton, joko sinulle tai kenellekään, hoida se eteenpäin tilaa täyttämästä.

Kohtaan neljä auttaa kärsivällisyys ja sinnikkyys tai ammattijärjestäjän pyytäminen apuun. Ystävän apukin voi auttaa.

Kohtaan kaksi auttaa seuraava: Osta vain tarpeeseen.

Se on huomattavasti helpompaa, kun karsit elämästäsi asiat, jotka houkuttelevat turhiin heräteostoksiin. Käytä hetki aikaa miettimällä, mikä herättää sinussa ostoimpulssin. Voisiko se olla…

1. Mainokset, postiluukkuun/-laatikkoon kannettuina, aikakauslehdissä, televisiossa tai radiossa, blogien tuote-esittelyinä, uutiskirjeinä sähköpostissa?

Ei mainoksia -teksti ovessa tai postilaatikossa on paras ensiapu. Lopeta tarpeettomat uutiskirjeet. Ole kriittinen lehtiä ja blogeja lukiessasi. Älä suostu mukaan ”päivittämään” vaatekaappiasi, kotiasi tai elämääsi, vain koska joku keksi sen varjolla myydä sinulle jotakin. Pyri välttämään mainoksia kaikissa muodoissaan, etenkin jos olet herkkä niiden herättämille ostoimpulsseille.

2. Ajan kuluttaminen kaupoissa kiertelemällä?

Älä kiertele kaupoissa, jos et ole etsimässä jotakin tarvitsemaasi. Keksi parempaa tekemistä.

3. Vaikeus poistua kaupasta ostamatta mitään?

Monelle kaupasta tyhjin käsin lähteminen tarkoittaa hukkareissua. Käännä ajatus toisin päin: säästin rahaa, enkä ostanut mitään tarpeetonta. Kun löydän mitä tarvitsen, voin käyttää siihen enemmän rahaa ja panostaa laatuun, kun en hukkaa rahaa turhiin ostoksiin.

Etenkin pikkukaupoista voi tuntua vaikealta lähteä ostamatta mitään. Turhat ostokset harmittavat ja maksavat rahaa, joten kannattaa opetella poistumaan tyhjin käsin. Keksi vaikka joku omaan suuhusi sopiva fraasi palvelualttiille myyjälle, kuten: ”Mietin vielä.” tai ”Ei tässä nyt oikein ollut sellaista, mitä olen hakemassa.”

4. Ajatus siitä, että teet löytöjä ja säästät käymällä kauppojen alennuspäivillä tai hyödyntämällä erilaisia tarjouksia?

Moni alennusmyynnistä tehty löytö osoittautuu ajan kanssa joksikin muuksi, sillä moni sokaistuu alennuksista ja tarjouksista, ja ostaa sellaista, mitä ei normaalihinnalla ostaisi.

Oman kokemukseni mukaan paras tapa säästää rahaa on pysyä erossa alennuspäivistä ja tarjouksista. Ne johtavat helposti turhiin ostoksiin, joista voi kertyä shoppailua välttävällekin yllättävän suuri lasku. En siis käy kauppojen alennuspäivillä, enkä saa niistä tietoa mitään kautta.

Tieto alennuksella myytävistä tuotteista on minulle tarpeeton. Kun tarvitsen jotakin, ostan sen hintalapussa olevaan hintaan. Ei haittaa, vaikka olisin sattumalta saanut tuotteen alennuspäiviltä edullisemmin. Säästän jatkuvasti rahaa, kun en tee turhia ostoksia. Voin ostaa laadukkaampia tuotteita, kuin mihin minulla aikoinaan alennuksia hyödyntäessäni, ja muka niiden avulla säästäessäni, koskaan oli varaa.

5. Tottumus palkita tai lohduttaa itseäsi ostamalla?

Tapa palkita tai lohduttaa itseään ostamalla on opittu, ja siitä voi oppia myös pois. Kannattaa miettiä parempia tapoja itsensä palkitsemiseksi. Myös lohdutukseksi moni muu tapa toimia on ostamista parempi.

Miten voisi parhaiten välttää turhan tavaran kertymistä? Opettelemalla olemaan tyytyväinen siihen, mitä jo on.

Mieti hetki. Jos kaikki se, mitä sinulla jo on, ei ole tehnyt sinua tyytyväiseksi, niin uskotko todella, että tulisit tyytyväiseksi ostamalla vielä lisää?

4 kommenttia artikkelissa “Kertyykö tavaraa, vaikka haluaisit toisin?

 1. Tulipas siinä taas hyvää asiaa, kiitos! En ole koskaan ymmärtänyt ale- hysteriaa. En käy alennusmyynneissä (enää). Joskus muutama vuosi sitten ostin kaikkea ”halpaa”, kuten lapsille liian isoja vaatteita, joita he voivat sitten joskus pitää. No, eihän niitä juuri koskaan sitten käyttöön tullut 😦 En osta enää! Toki, talvivaatteiden tarve katsotaan aina tässä kohtaa ja ostetaan tarpeelliset alennushintaan. Itse hankin alennusmyynnistä nyt kunnon lenkkipuvun (jota minulla ei todellakaan ole :)) ja lenkkarit -esikoisen vanhat tekivät jalat kipeäksi 😀 Olen todennut parhaaksi juuri tuon pysymisen pois kaupasta, näin ei tule niitä ”tarpeita” niin helposti. Meille ei tule mainoksia postissa, mutta eräänä aamuna katselin kenkäkaupan mainosta päivän lehdestä ja mietin, että kyllä nyt kannattaisi ostaa uudet talvinilkkurit. Kun sanoin ajatuksen ääneen miehelleni ja hetken sitä makustelin, totesin että pärjään vielä ensi alennusmyyntiin näillä vanhoilla. Siinä mielessä alet kannattaa mielestäni hyödyntää, että jos tietää jotain tarvitsevansa, voi siirtää sen hankkimisen joulun jälkeen. Eli suunnitelmallisuutta peliin 🙂

 2. Hyvä kirjoitus – taas kerran.
  Taitaa jäädä huomisen alennusmyyntikierros tekemättä.Pärjään nämä pakkaset kuitenkin ehkä vielä noilla vanhoilla kengillä ja toppatakilla. 🙂
  Yhden kaupan alennusmyyntiä odotan kovasti, kun sinne olen saanut lahjakortin. Mies haluaa niin kovasti ostaa mulle lahjoja synttäreinä ja jouluna. Nyt olen onnistunut siinä, että saan sentään lahjakortteja enkä tavaroita, joita en oikeasti tarvinnut. Toisaalta tuossa erikoisliikkeessä tuskin olisin ilman lahjakorttia asioinut …
  Tästä pikku tarinasta voikin varmaan päätellä meidän talouden tavaran tulon yhden ongelman

 3. Mainio kirjoitus! Minulla tulee harvoin käytyä kaupoilla eläinkauppoja lukuunottamatta, ja kaupungilla pyöriessä kyllä huomaa, miten siellä keksii yllättäviä tarpeita, jotka ei eivät ole tulleet kotona mieleenkään.. eli todennäköisesti ovat täysin turhia. ”oo, onpa ihana villatakki, TAHTOO!”, ”onpa kivoja pieniä rasioita, oispa nättejä hyllyssä..” jne. Parasta on siis käydä siellä vain, jos on oikeasti jotain asiaa, ja pitäytyä etukäteen suunnitellussa ostoslistassa 🙂 Jos joskus tulee vastaan kuitenkin joku Upea Juttu, mietin muutaman päivän, tarvitsenko sitä oikeasti. Yleensä en. Joskus kyllä, ja niitä ostoksia tulee harvemmin kaduttua (tässä kohtaa mietin etenkin viime kesänä alerekistä löytämiäni huippuja kauluspaitoja. Monen työaamun pelastajat!).

 4. Kiitos teille kaikille kommenteistanne!

  Alennusmyyntien kanssa muistan aikoinaan ajatelleeni, että ne täytyy ”hyödyntää”. Niinpä katselin alekuvastot ja etsin, olisiko siellä jotakin minkä voisin hankkia, kun se on nyt alennuksessa. Lähdin siis aivan väärästä lähtökohdasta – etsin uusia ”tarpeita”, joita ei ennen kuvaston selaamista ollut. Myöhemmin, kun olin jo päässyt lähemmäs nykyistä tapaani ajatella tavarasta, jonkin joulun alla kumppanini mainitsi, että pitäisi leikata talteen alekupongit lehdestä. Siis näitä ”kun ostat 50 eurolla, saat kympin alennusta” -kuponkeja. Kun hetken juttelimme, selvisi, että hän ei tarvitse mitään, ja jos tarvitsisi, ei olisi sitä kyseisestä kaupasta edes ostamassa. Kupongit jäivät leikkaamatta. Olen todella tyytyväinen, että olemme päässeet siihen, että alennusmyynnit saavat tulla ja mennä menojaan ilman meitä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s