Pienin muutoksin kohti uutta normaalia

Omasta tutusta elämäntavasta poikkeava tapa elää voi tuntua ajatuksena vaivalloiselta.

Kasvissyönti voi tuntua sekasyöjästä vaikealta toteuttaa. Tai gluteeniton ruokavalio rajoitteita tarvitsemattomasta. Kaiken mahdollisen kierrättäminen vaivalloiselta, jos on tottunut lajittelemaan vain paperin ja biojätteen, jos niitäkään.

Todellisuudessa mikään näistä ei ole erityisen vaikeaa. Ne vaativat vain uuden ajattelumallin oppimista ja uuteen toimintatapaan perehtymistä. Erilaisia pieniä muutoksia, joista tulee yllättävän pian uusi normaali.

Tapamme toimia eivät tulleet syntymässä valmiina, meidän on pitänyt opetella ne kaikki. Voimme oppia uusia asioita ja toimintamalleja, jos niin haluamme.

Moni sekasyöjä kokee kasvissyönnin hankalaksi. Kokemukseni mukaan eniten vaikeuksia aiheuttaa entisissä tavoissa pitäytymisen helppous, kun vaihtoehtona on yrittää opetella jotakin uutta. Edes kaikkien eläinkunnan tuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta ei ole vaikeaa, vaihtoehtoja lautaselle laitettavaksi on valtavasti.

Moni myös ajattelee, että sekasyöjän ruokavalio on jotenkin automaattisesti monipuolisempi, mutta niinhän asia ei ole. Minkä tahansa ruokavalion voi rakentaa yksipuoliseksi tai monipuoliseksi. Itse olen syönyt kaikkein yksipuolisimmin sekasyöjänä ja kaikkein monipuolisimmin nyt tammikuun Vegaanihaasteen aikana.

Syön myös gluteenitonta ja vehnätöntä ruokaa, koska kotimaiset viljat kauraa lukuun ottamatta aiheuttavat allergiaoireita. Gluteenitonta ruokavaliota tunnutaan pitävän erityisen rajoittavana, mikä on hassua, kun vältettäviä ruoka-aineita on enimmillään neljä.

Kaikkia gluteenia välttäviä ei sovi kuitenkaan niputtaa yhteen. Siinä missä minä siedän satunnaisesti pienen määrän jotakin gluteenipitoista, joku toinen voi saada pienestäkin altistuksesta hengenvaarallisen allergisen reaktion, ja kolmas ei voi syödä gluteenitontakaan tuotetta, jos samassa tilassa on käsitelty jotakin gluteenipitoista.

Kaikkia meitä kuitenkin yhdistänee se, että suurimman ongelman ruokavalion noudattamiselle aiheuttaa ihmisten tietämättömyys ja asenteet, ei itse ruokavalion rajoittaminen.

Entä se kierrätys? Kaiken kierrätyskelpoisen jätteen lajitteleminen ei ole vaivalloista, vaikka moni niin haluaa ajatella. Ihan samalla vaivalla kuin heilauttaa kädestään roskan sekajäteroskikseen, sen saa myös metalliroskikseen tai biojätteisiin. Kartonkikeräys vaatii pahvien taittelua, mikä sekään ei ole ylivoimainen tehtävä.

Hankalin osa kierrätystä on materiaalien kuljetus kierrätyspisteeseen. Jos kierrätyspiste on lähellä tai auto käytettävissä, ongelmaa ei ole. Meillä on erityisen hyvä tilanne, kun omassa roskakatoksessa voi lajitella sekajätteen lisäksi paperin, pahvin, biojätteen, metallin ja lasin.

Kauppareissulla viemme muovit kierrätyspisteeseen ja käytetyt paristot kauppaan. Sähkö- ja elektroniikkaromun sekä ongelmajätteet kuljetamme autolla jäteasemalle tarpeen mukaan. Kierrätys on muodostunut yhtä arkiseksi kuin hampaiden pesu, ja kierrättäisin kaiken, vaikka omasta pihasta ei näin kattavaa lajittelumahdollisuutta löytyisikään.

Monista elämäntavoista tekee vaikeita lähinnä ympäristön – tai oma – haluttomuus ajatella totutusta poikkeavalla tavalla. Itse asia ei ole vaikea, kun vain haluaa nähdä ratkaisuja ongelmien sijaan.

Kun kokee uuden toimintatavan oppimisen tärkeäksi, useimmiten myös keinot muutoksen toteuttamiseen löytyvät.

Haluan rohkaista kaikkia teitä, jotka haluaisitte muuttaa toimintatapojanne jonkin asian suhteen. Etsikää tietoa muutoksen kohteena olevasta asiasta, ja tehkää pieniä muutoksia, yksi toisensa jälkeen. Ne muuttuvat arkiseksi tavaksi toimia nopeammin kuin uskottekaan.

2 kommenttia artikkelissa “Pienin muutoksin kohti uutta normaalia

  1. Tämä oli hyvä kirjoitus, ja olen samaa mieltä. Olen ollut vuoden kasvissyöjä enkä sekasyöjänä syönyt näin herkulliksesti. Minusta on ihanaa oppia tekemään uusia ruokalajeja ja kokeilla erilaisia kasveja.
    Kierrätyksen osalta en voi ymmärtää, että ihmiset eivät kierrätä vaikka se on tehty kaupungeissa varsin helpoksi. Meillä myös on samanlainen lajittelu pihapiirissä ja silti ihmiset heittää esim. ruokakaupaupan muovipussit (ei-biohajoavat) täynnä sekajätettä biojätteisiin. Meillä oli kotona komposti jo 80-luvulla ja mökillä sitäkin aikaisemmin, joten lajittelu lähtee selkäytimestä. Tuntuu hullulta, että jopa Briteissä tai osissa Yhdysvaltoja kierrätys toimii paremmin. Tosin Yhdysvalloista minulla on kokemusta vain yhdestä osavaltiosta ja sen oppilaitoksista.

  2. Kiitos kommentistasi, OP! Kierrätykseen lajittelun hankaluus jaksaa ihmetyttää minua aina vaan. Aika paljon siinä lienee ajattelemattomuutta ja viitseliäisyyden puutetta. Esimerkiksi pahvinkeräyksessämme on jatkuvasti kokonaisia pahvilaatikoita, joita ei ole vaivauduttu litistämään. Eihän niitä tarvitse olla kuin kolme, niin keräyslaatikko on lähestulkoon täynnä. Taloyhtiössä on sentään 57 asuntoa, joten aika monen muunkin pahvien pitäisi laatikkoon sopia. Usein on pahvilaatikoita, joissa on tuotteen pakkausmateriaalit kuten muovit, styroksit jne. niillä sijoillaan. Usein olen saanut laatikoita litistellä ja pahveihin kuulumattomia selvitellä omille paikoilleen, jotta olen saanut omat pahvini sopimaan laatikkoon. Eräs vanhempi ihminen taloyhtiössämme tekee jatkuvasti tärkeää työtä taloyhtiön hyväksi pienimällä laatikoita pienemmäksi ja järjestelemällä laatikkoa, hän säästää siinä yhtiölle selvää rahaa.

    Metallien joukosta puolestaan löytyy välillä loisteputkia tai sähköromua, onneksi nykyään enää harvoin. Jännittävää on myös se, että kolmesta sekajäteastiasta keskimmäinen täytetään yli äyräiden, vaikka kaksi viereistä olisivat tyhjillään.

    Haluan uskoa ihmisistä hyvää, joten ajattelen, että monessa tapauksessa kyse on ajattelemattomuudesta. Viitseliäisyys monessa asiassa saattaisi lisääntyä, jos ihmiset tietäisivät tai ajattelisivat loppuun asti, mitä heidän tekonsa aiheuttavat esimerkiksi taloyhtiön jätekustannusten nousuna tai siinä, että joku toinen tekee heille kuuluvat hommat heidän puolestaan. Moni taitaa olla myös niin kiireinen, ettei myöskään huomaa suuria ohjelappuja jätehuoneen seinillä esimerkiksi pahvilaatikoiden litistämisestä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s