Kauniimpi arki: kynttilät (ja mindfulness)

Olen aina nauttinut tavallisesta arjesta. Se on minulle parasta aikaa, en kaipaa erityisiä kohokohtia tai juhlahetkiä. Tavallinen arki riittää.

Arjen harmaus on mielestäni kaunista. Siitä saa kuitenkin vieläkin kauniimpaa, hyvin pienellä vaivalla.

Oletko huomannut, miten kynttilän lempeä valo saa kaiken näyttämään kauniimmalta? Kun pimeä aika syksyllä alkaa, siihen asti kun kevään valo jälleen saapuu, poltan usein kynttilöitä.

Kynttilänvalo tuo levollisuutta. Se auttaa hidastamaan tahtia ja keskittymään olennaiseen.

Teemme usein asioita automaattiohjauksella, keskittymättä siihen mitä olemme tekemässä. Koen tällaiset hetket elämättömiksi, olinhan henkisesti jossakin muualla, kuin siinä mitä elämässäni todella oli meneillään. Olen huomannut, että kynttilänvalo toimii hyvin automaattiohjauksen purkajana, se auttaa olemaan läsnä hetkessä.

Kynttiläillallisen idea (syödä rauhassa, keskittyen, nauttien ruoasta ja ruokaseurasta) on niin mainio, että sitä kannattaa laajentaa ja hyödyntää arkenakin. Siisti ruokapöytä, kaunis yksinkertainen kattaus ja kynttilä. Musiikkia tai hiljaisuus. Yksin tai seurassa. Lautasella ei tarvitse olla mitään erityistä: vaikka olisin syömässä purkkihernekeittoa ja näkkileipää, kynttilänvalo, kiireettömyys ja ruoan ääreen rauhoittuminen tekevät hetkestä kauniin ja erityisen.

Ruokailun lisäksi peseytyminen on yksi niistä asioista, joita teemme usein automaattiohjauksella. Kynttilänvalon rauhoittava tunnelma sopii hyvin myös suihkuun. Kylpyhuoneemme on pikkuruinen ja vaatimaton, mutta miten kauniilta se näyttääkään kynttilän hämyisässä valossa. Laitan pesukoneen kannelle kaksi kynttilää, ne riittävät valaisemaan kylpyhuoneen juuri sopivasti. Peseytyessäni keskityn pitämään huolta itsestäni, hyväksyen ja arvostaen vartaloani sellaisena kuin se on.

Elävällä tulella, oli se sitten takassa, nuotiossa tai kynttilässä, on rauhoittava vaikutus. Hämärässä huomio kiinnittyy tulenliekkiin ja siihen pieneen alueeseen, jonka se pehmeästi valaisee. Kaikki muu jää ulkopuolelle.

Sytyttäessäni kynttilän ja katsellessani liekkiä tunnen itseni osaksi ikiaikaista jatkumoa. Ihmiset kautta aikojen ovat katselleet tulta, saaneet siltä lämpöä, suojaa ja turvaa. Sitä miettiessä oman elämän harmit pienenevät ja mielen möröt luikkivat tiehensä.

Kynttilän lämmin valo muistuttaa minua kiitollisuudesta. Se nostaa pintaan kaiken sen, mikä elämässä on hyvää ja kaunista. Tässä ja nyt, kaikki on hyvin.

12 kommenttia artikkelissa “Kauniimpi arki: kynttilät (ja mindfulness)

 1. Kuulostaa kauniille ❤️

  Itsekin poltan kynttilöitä. Taidanpa laittaa nyt palamaan kun olen yksin kotona.

  Ajatuksesi ovat niin samanlaisia kuin minun, että olinkohan entisessä elämässä sinä? 😄

 2. Kiitos. Tämä on hyvin sanottu, asia on juuri näin.
  Kynttilät käytössä – tosin useamminkin voisin polttaa. Tuli on kaunis kaikissa muodoissaan, rauhoittava ja hiukan hypnotisoivakin.

 3. Saman olen huomannut. Jopa nykyisillä led-kynttilöilla on samaa vaikutusta.
  Meille vaihdettiin taloyhtiön saunaan energiaa säästävät polttimot ja niissä on ihan hirveä valkoinen valo. Itku pääsi, kun ekaa kertaa näin. Saunommekin nykyisin lyhdyn valossa, saunaan kajastaa myös lasioven läpi pesuhuoneeseen sytyttämäni kynttilät. Hyvin näkee ja on ihanan rentouttavaa ilman keinovaloa.

 4. Meilläkin on led-kynttilät käytössä tällä hetkellä turvallisuussyistä, pieniä lapsia ja uteliaita kissoja. Ja kyllä, led-kynttilä kauniissa kipossa on lumoava ja rauhoittava ❤

 5. Teetkö muuten meditaatio- tai mindfulness-harjoituksia? Niistäkin olisi mukava lukea.
  Yoogaia-nettipalvelussa oli jouluaaton kynttilämeditaatio -niminen 20 min harjoitus. Siinä asetetaan kynttilä lattialle sopivalle etäisyydelle, jossa sitä voi katsella rennosti, samalla kun istuu itselleen sopivassa meditointiasennossa. Ei katsella suoraan liekkiä, vaan pidetään luomet vain osittain auki. Silloin näkee liekistä lähteviä valonsäteitä. Harjoituksessa valitaan yksi valonsäde ja annetaan tietoisuuden levätä siinä.

 6. Meidän perheessä on ruvettu tänä vuonna syömään illallinen kynttilänvalossa, lähinnä siksi että lapsi pitää kynttilänvalosta. Kyntiilänvalossa muuten kristallit ja kuohuviini sädehtivät aivan erityisellä tavalla, jota keinovalolla ei saa aikaan. Ei sillä, että meidän illallisilla olisi samppanjaa tarjolla. Onneksi vissyvesikin sädehtii 🙂 Yksi keksikulho on sentään kristallinen, ja viivyttelen sen poisvientiä pöydästä vaikka piparit on syöty. Otin myös hopealusikat keittiössä käden ulottuville, niin että niitä tulee käytettyä. Juuressosekeitto syötynä rauhallisesti hopealusikalla kynttilänvalossa on miellyttävä, jopa ylellinen hetki perheen kesken, kun taas nopeasti tavallisella lusikalla hotkaistuna vain välttämätön ravinnonottotoimitus.

 7. Tulipa hyvä mieli tästä postauksesta ❤ Yritän elää mahdollisimman paljon hetkessä. Kerran me vain eletään täälläkin. Kynttilät on ihania ja paras rentoutus on luonnossa!

 8. en ole koskaan ”osannut” polttaa kynttilöitä, ehkä sen takia kun pelkään niiden tuomaa palovaaraa. minulla on suolalamppu joka ajaa vähän samaa asiaa.

 9. Kynttilöiden rauhoittavaa vaikutusta kannattaa myös kokeilla silloin, kun lapsia ei saa rauhoittumaan esimerkiksi syömisen ajaksi.

 10. Samaa mieltä kynttilöistä.

  Meillä on ”satukynttilä”, jota käytetään, kun rauhoitutaan iltasadulle, sekä aikuisten makuuhuoneessa kynttilä, joka sytytetään hetkeksi ennen nukahtamista. Välillä lasten iltapesurutiinit suoritetaan kynttilänvalossa, kun tuntuu siltä, että vilkkaus ei meinaa ottaa taittuakseen nukkumaanmenoajan lähentyessä.
  Iltaa kohden ”himmentely” toimii muutoinkin; ääntä pienemmälle, koneet ja laitteet suljetaan, astianpesukone ehkä pitää pientä hurinaansa, mutta valaistusta vähennetään. Laskeudutaan nukkumaan.

  Illat ovat ihania.

  Kynttilät ovat kuitenkin mietityttäneet viime päivinä aivan toisesta syystä. Minimalismin koukeroita ja lonkeroita tutkiessani Zero Waste- ajatus tai ideologia on vetänyt minua puoleensa magneetin lailla ja olen miettinyt täysin jätteetöntä vaihtoehtoa rakastamilleni tuikuille ja muutenkin mietttinyt kynttilöiden tuottamisesta ja raaka-aineista aiheutuvaa jätettä ja resurssien käyttöä.

  Onko muita jätteettömyydestä, zero waste- ajatuksesta, innostuneita?

  • Minä ilmoittaudun! Olen lukenut aika paljon tuota amerikkalaista zero waste home-blogia. Se tuntuu minulle ihan utopialle, kun olen pohtinut käytäntöjä, miten ihmeessä voisin itse elää samalla tavoin. Ongelmia tuottaisi jo pelkkä ruokakaupassa käynti. Esim. jauhot pitäisi ostaa omaan purkkiin. En ole koskaan kuullut että jauhoja myytäisiin ihan irtotavarana Suomessa. Ehkä jossain pienessä myllyssä voisi vierailla oman sankon kanssa? Zero waste-ajatus tuntuu hurjalta! Ja samalla ihan mahtavalta.

   Tosin tuossa kyseisessä blogissa minua askarruttaa kirjoittajan matkustaminen kaukaisiin maihin. Sehän ei ole kovin ekologinen juttu. Mutta mitenkähän voisi ekologisen selkärepun tm.vastaavan tästä asiasta laskea? Jos tuottaa nollat jätettä, miten se vastaa lentämiseen verrattuna ihmiseen joka tuottaa keskiverto suomalaisen verran jätettä eikä lentele?

   En tiedä pysyittekö kärryllä ajatuksestani. Sitä kun minimalistille jää aikaa ajatella, joskus vähän liikojakin 🙂

 11. Kiitos teille kaikille kommenteistanne!

  Heli: Jos meillä on jokin kosminen yhteys. 😀

  Tiina: Voi ei! Valon sävyllä on suuri merkitys viihtyisyyteen, samoin sen määrällä. Itse nautin hämärästä, mutta inhoan esim. keittiössä työskennellessäni sellaista epätasaista hämärää, siis huonoa valoa silloin kun pitäisi nähdä tehdä jotakin. Kumppanini taas ei kiinnitä moiseen huomiota eikä se häntä häiritse. Mukava kuulla, että led-kynttilätkin toimivat, en ole niitä itse kokeillut.

  Minierkki: Kiitos kynttilämeditaatiovinkistä! Meditaatioon olen perehtynyt teoriassa, se ilmiönä kiinnostaa, mutta en ole saanut itseäni vielä harjoitteluasteelle. Se on työn alla edelleen. Hidasteena lienee jonkinlainen pelko siitä, mitä se toisi tullessaan. Ja toisaalta, että vanha suorittaja nostaisi päätään. Mindfulness on osa arkeani, mutta en koe sitä erityisesti harjoittavani. Olen vain ajan saatossa onnistunut pääsemään tilaan, jossa pysyn yhä paremmin kiinni hetkessä, hötkyilemättä jonnekin muualle. Pyrin tekemään tietoisesti kaiken mitä teen, sillä on ollut hyvinvointiini yllättävän suuri merkitys.

  Rinna: Kuulostaa ihanalta! Kynttilänvalo on ylivertainen juuri siinä, miten se saa kristallit tai vaikka tavallisen lasin sädehtimään.

  Aino: Hyviä kikkoja lasten iltavilkkauden laannuttamiseen. 🙂 Meillä käytetään kruunukynttilöitä, jotka saa poltettua kokonaan loppuun, sekä Kalevantulen soijatuikkuja, jotka poltetaan uudelleenkäytettävissä lasikipoissa. Niitä saa ostettua ns. täyttöpakkauksena, ilman sitä lasikuppia, ja niitä voi polttaa missä tahansa halkaisijaltaan sopivassa, lämpenemistä kestävässä kupissa. Aivan ylivertainen tuote mihinkään muuhun tuikkuun verrattuna, eikä tule roskaa. Lisäksi kynttilävahan loput saa todella helposti puhdistettua lasikupista.

  Vinkki kruunukynttilän loppuun polttamiseksi niin, ettei kynttilänjalkaan tule minkäänlaista sotkua, jos joku ei olisi tullut ajatelleeksi: kannattaa ottaa kynttilän loppupätkä pois, kun sen vielä helposti saa irti sormin. Otetaan tavallinen pieni lautanen, tiputetaan palavasta kynttilästä muutama tippa steariinia lautaselle ja tökätään kynttilänpätkä siihen kiinni. Lyhyt pätkä pysyy tukevasti kiinni ja sen saa poltettua niin, ettei siitä jää jäljelle juuri mitään.

  Ka-Ma: Laskennasta en tiedä, mutta lentämällä saa nollattua käytännössä kaikki muut ponnistelunsa. Jäte on pienempi tekijä ekologisessa selkärepussa kuin asumisen, liikkumisen tai ruokailun vaikutukset. Jos siis todella haluaa vaikuttaa ekojalanjälkensä kokoon, kannattaa kiinnittää ensisijaisesti huomiota näihin – toki ruokailun ekologisuuteen kuuluu olennaisesti hävikin välttäminen, eli siten jäte kytkeytyy mukaan kuvioon. Kirjoitin näistä Ekompaa eloa 2015 -kategorian alla viime vuonna, kannattaa käydä kurkkaamassa. Teksteissä on linkkejä tiedon lähteille, esimerkiksi tähän WWF:n julkaisuun Suomalaisten vaikuttavimmat ilmastoteot. http://wwf.fi/mediabank/1882.pdf

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s