Me muutumme, tavaroiden merkitys muuttuu

Elämäntapamme muuttuvat usein nopeammin kuin käsitys itsestämme. Esimerkiksi vuosia (tai vuosikymmeniä) sitten paljon liikuntaa harrastanut saattaa elää harhassa, että olisi edelleen hyvässä kunnossa, vaikka olisi jo vuosia viihtynyt tiiviisti sohvakankaaseen maastoutuneena. Muistot voivat tuntua olevan niin lähellä, että emme huomaa todellisuuden menneen niistä ohi jo kauan sitten.

Vastaavanlainen harha on tyypillinen myös tavaroiden kanssa. Kun vähennämme tavaroita, osa niistä saa jäädä toisia helpommin. Ajattelemme ne vanhasta muistista tärkeiksi ja tarpeellisiksi, emmekä välttämättä kyseenalaista reaktiotamme niitä kohtaan.

Pidempään mukanamme kulkeneet tavarat saavat usein mielessämme enemmän arvoa kuin uudemmat tulokkaat. Ne ovat olleet omiamme ja osa elämäämme pitkään. Niihin saattaa liittyä muistoja asuinpaikoista ja ihmisistä.

Oma tavaroiden vähentämiseni on tapahtunut hiljalleen, olen käynyt tavarani läpi useita kertoja. Lähtötilanteessa tavaraa oli paljon, joten oli helpointa edetä nopeasti eteenpäin, jäämättä sen enempää miettimään. Ensimmäisillä kierroksilla poistuivat lähinnä ilmiselvästi tarpeettomat ja tiellä olevat tavarat.

Osa tavaroista pääsi yhä uudelleen seuraavalle kierrokselle. Katsoessani niitä loin itselleni jonkinlaisen selityksen asialle. Olin saanut esineen merkitykselliseltä ihmiseltä, pitänyt siitä joskus, se liittyi harrastukseen tai mitä milloinkin. Jotkut tavarat eivät tuntuneet kaipaavan selitystä ollenkaan, olivathan ne olleet minulla aina.

Kun samat esineet jäivät niille sijoilleen yhä uusien vähennyskierrosten jälkeenkin, aloin miettiä niiden merkitystä tarkemmin.

Intuitio on minulle hyvä mittari asioiden oikean laidan selvittämisessä. Joidenkin tavaroiden kohdalla, päätettyäni säilyttää ne, ilmaan jäi roikkumaan pieni epävarmuuden tunne, aivan kuin ne eivät olisikaan niin tärkeitä kuin annoin itseni kuvitella. Tavaran säilyttäminen tuntui ristiriitaiselta: toisaalta helpottavalta, toisaalta epämukavalta. Halusin tietää miksi.

Järjestin pienen väittelyn. Selittäessäni itselleni syitä tavaran säilyttämiseksi, esitin heti perään kiperiä vastakysymyksiä. Pian huomasin, että useimmat tavarat, jotka olin ajatellut säilyttämisen arvoisiksi, olivat olleet sitä joskus, mutta eivät enää. Nykyhetkessä ne olivat vain jäänne ajasta, joka ei ollut enää todellisuutta.

Elämä muuttuu. Tarpeemme, ihmissuhteemme, mielenkiinnon kohteemme ja harrastuksemme muuttuvat. Se mikä joskus oli meille merkityksellistä, ei ehkä ole sitä enää.

Suhteemme tavaroihin muuttuu. Selityksemme niiden merkityksestä saattavat olla vanhentuneita. Kannamme mukanamme käsityksiä itsestämme ja elämästämme, jotka eivät enää nykyisessä elämänvaiheessa ehkä pidäkään paikkaansa.

Vanhasta minästä ja sen kylkeen takertuneista tavaroista voi päästää irti. Se ei välttämättä tunnu helpolta (siksihän niitä selityksiä tavaroiden muka-tarpeellisuudesta tulee keksittyä), mutta se antaa mahdollisuuden jatkaa eteenpäin kevyemmin, ilman tarpeetonta painolastia. Usein suurimman helpotuksen tunteen on tuonut luopuminen juuri niistä tavaroista, joista jokin osa minua on yrittänyt vanhentunein perustein pitää kiinni.

Kuten muistakin ihmissuhteista, myös itsestään voi kasvaa erilleen, niin ettei jonakin päivänä enää tiedä millaisen ihmisen kanssa elää. Ajoittain on hyvä päivittää, kuka oikeastaan onkaan.

Mikä on minulle merkityksellistä tässä vaiheessa elämää? Mistä olisin valmis päästämään irti, voidakseni jatkaa eteenpäin? Mille haluan antaa enemmän tilaa?

5 kommenttia artikkelissa “Me muutumme, tavaroiden merkitys muuttuu

  1. Kiitos taas hienosta kirjoituksesta. Konmaritus ja tavaroiden karsiminen on taas ajankohtaista näin kevätsiivouksen aikaan.

  2. Nauroin tälle ”järjestin pienen väittelyn” kohdalle tässä kirjoituksessasi Tuulia, koska itse harrastan samaa.

    Minä en kuulu siihen porukkaan joka on saanut iloa Marie Kondon ”konmari” kirjasta. Itselleni toimivampi ohje löytyi joskus pitkän aikaa sitten muistaakseni Markus Meurmanin ”laatua elämään”-blogista. Kysymys kuului tähän tapaan :” Mikä on pahinta mitä minulle voi tapahtua kun luovun tästä tavarasta / paperista / asiasta?” Tippuuko kuuma kivi avaruudesta päähän vai soittaako kadonnut Ameriikan täti ja myöntää miljoonaperinnön ? Harmi vain, että perinnön saanti ehtona minun on esiteltävä hänelle vuonna 1985 piirtämäni kesäinen kukkaketo-piirustus, jonka just pistin silppuriin…

  3. Tavaran vähentäminen hiljalleen on kyllä käytössä. Olen viimeisen kolme vuotta vähentänyt tavaroita, pikku hiljaa, aina seuraavalla kerralla poistuu jotain viimeksi säilöön jätettyä.

    Näin olen toisaalta säästynyt siltä, että olisin katunut minkään poislaittoa. Toisaalta onhan tämä hidasta, mutta ei ole muuttoakaan tiedossa, joten asialla ei ole kiire.

    Kirppispöytä tiedossa kuunvaihteessa, joten taas kerran käydään kaikki kaapit ja laatikot läpi ja mietitään tavaroiden ja elämän tarkoitusta 🙂

  4. Aika naulan kantaan kirjoitettu! Tavarat saattavat huomaamatta määrittää itseämme. Ehkä joskus olemme jopa hankkineet joitain tavaroita pönkittääksemme mielikuvaa itsestämme joko muille tai jopa itselle. Esimerkiksi kirjahylly täynnä klassikoita antaa jotenkin fiksun kuvan kirjahyllyn omistajasta, eikö? Mutta entäs jos et oikeasti ole koskaan lukenut niistä yhtäkään tai olet 20 vuotta aikonut? Juu ja kyllä minä laitoin omasta hyllystäni ne lukemattomat klassikot oikeasti ne haluaville. Toisaalta en ole pitänyt koskaan itseäni kovinkaan urheilullisena pikemminkin liikunnan aikuisiällä ”uudestaan” löytäneenä. Tavaran katsastusprojektissani olen huomannut kuinka paljon oikeastaan omistankaan erilaisia liikuntavälineitä, olen jopa huomannut että ympäristössäni ihmiset pitävät minua sprottisenä. Tässä tapauksessa olen ehkä tosiaan onnistunut ostamaan tavarani tarpeeseen enkä pönkittämään omaa mielikuvaa. Tosin huomaan kuinka helppoa tässä on langeta kaupallisiin mielikuviin, sillä vaatekaapin siivousoperaatiossani löysin aika monet trikoot…..uudet kivat ovat jostain syystä kaupasta usein tarttuneet mukaan 😉

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s