Pitääkö kattilan tuottaa iloa?

Marie Kondo neuvoo tavaraa vähentäessä miettimään, tuottaako esine iloa. Vain iloa tuottavat tavarat saavat jäädä, muista hän kehottaa luopumaan. Tämä on herättänyt hämmennystä, sillä Kondo ei kirjassaan (Konmari – siivoamisen elämänmullistava taika) käsittele lainkaan arkisia, esimerkiksi keittiöstä löytyviä, käyttötavaroita kuten vaikkapa kattiloita.

Luin jostakin, että Kondo kirjoitti kirjan oppaaksi nuorille kaupunkilaisille. Ilmeisesti siis ihmisille, joilla on pikemminkin oma huone kuin asunto kattiloineen ja muine arkisine tykötarpeineen. Hänen uusi kirjansa (Spark Joy), jota en ole lukenut, lupaa muuten vastata kattilakysymykseen.

Pitääkö kaikkien tavaroiden tuottaa iloa, jotta ne ansaitsevat paikkansa kotona?

Minulle tavaroiden kauneus ja etenkin käytännöllisyys ovat tärkeitä asioita. Niiden tehtävä on helpottaa elämää ja olla avuksi erilaisissa toimissa. Ja kun nykyisenlaisen yltäkylläisyyden keskellä eletään, niin en näe syytä omistaa esteettisesti ikäviä tavaroita, kun voin toisinkin valita.

Ajattelen niin, että jos omistaisin rumia tai epäkäytännöllisiä tavaroita, olisin tehnyt vääriä valintoja. En minä näe järkeä, miksi pitäisi omistaa jotakin, mikä ei tuota iloa ja ole käytännöllinen tehtävässään.

Tämä ei tarkoita, että kehottaisin luopumaan kaikista tavaroista, jotka eivät tuota iloa. Sen sijaan kehotan jokaista miettimään omalta kohdaltaan, miksi pohjimmiltaan hankimme ja omistamme tavaroita – ja miten voisimme tehdä hyviä valintoja. Mistä johtuu, jos kotona on paljon tavaroita, jotka eivät tuota iloa?

Itselleni on tullut selväksi, että mitä enemmän ostin hetken mielijohteesta ja huvikseni, ilman todellista tarvetta, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tulin hankkineeksi tavaroita, jotka eivät tuottaneet pitkäaikaista iloa.

Olen miettinyt, onko käytössäni tavaroita, jotka eivät tuottaisi iloa. Ei tule mieleeni. Kun tavarat täyttävät niille asettamani vaatimukset ja toimivat kuten niiden pitääkin, ne tuottavat iloa. Tylsinä pidetyt tavarat, kuten vaikka kattilat tai uunivuoat, eivät tee poikkeusta.

Suuren määrän tavaraa vähennettyäni olen huomannut, että tavarat tuottavat enemmän iloa, kun niille on todellinen tarve ja tehtävä. Liian suuri tavaramäärä aiheuttaa enemmän harmia kuin iloa. Kun omistaa vain olennaisen, elämä helpottuu.

Ja se puolestaan tuottaa iloa joka päivä.

5 kommenttia artikkelissa “Pitääkö kattilan tuottaa iloa?

 1. Käytin neljättä vuotta samoja aurinkolaseja. Pidin niistä erittäin paljon. Sanka vääntyi ja menin optikkoliikkeeseen väännättämään lasit suoraksi. Optikko naurahti laseilleni: ”Nämä ovat kyllä jo menneet pois muodista…” Itsetuntoni sai kolhaisun eivätkä lasit enää Marie Kondon mukaan ”tuottaneet iloa”, vaikka ne kyllä ajoivat asiansa erinomaisesti.

  Itselleni minimalismissa on tärkeää myös ottaa huomioon ympäristöarvot eikä kuluttaa liikaa ja turhaan. Mutta kuinka usein valintoihini vaikuttavat toisten mielipiteet? Kuinka usein hylkään muodin muuttumisen vuoksi jonkun tavaran, vaikka se olisi täysin käyttökelpoinen?

  Eihän ole olemassa paikkaa nimeltä ”poissa”. Vaikka kuinka laittaisin aurinkolasit kiertoon tavallaan vaan lykkään vastuutani hankinnastani toiselle ihmiselle.

 2. Mä ajattelen niin, että jos omistaa tavaroita, jotka ”tuottavat iloa”, niitä ei ole tarvetta eikä myöskään halua korvata uudella tai toisella samaan kategoriaan kuuluvalla. Eli jos se kattila ”tuottaa iloa”, ei tarvitse hankkia kymmeniä kattiloita tai aina uutta vanhan tilalle seuraavasta kattilatarjouksesta. Mun omat kattilat (4 kpl) ovat meille toimivia ja ilahduttavat mua. (Samoin itse asiassa jopa vessaharjat ovat mun silmää miellyttäviä :D. Olen tietämättäni noudattanut Kondon ajatuksia jo useamman vuoden)

 3. Itse näkisin tämän niin, että kattilakin tuottaa iloa, jos se on juuri oikeanlainen omaan käyttööni JA sille on ihan oma säilytyspaikka.

  Eräs pannu taas ei tuota minulle niinkään iloa vaikka onkin hyvä, mutta kun se on niin iso, ettei sille ole hyvää säilytyspaikkaa. Eli se on vähän niinkuin aina tiellä.

  Kondoillessani minun pitää seuraavaksi valita: heitän joko sen hyvän pannun pois tai jotain muuta huonompaa, jotta se hyvä pannu saa oikean säilytyspaikan ja muuttuu iloa tuottavaksi 🙂 (tiedän jo valitsevani jälkimmäisen keinon).

 4. Kyllä kattila tuottaa minulle iloa kun otan sen käteen ja mietin mitä sillä voi tehdä – siis jos on oikeasti hyvä ja tarpeellinen 🙂

 5. Kiitos teille kaikille kommenteistanne!

  Kama: Mielenkiintoisia pohdit. Muoti. Siinä on asia, joka nyppii minua ihan tosissaan. Muodin ainoa tehtävä on lisätä turhaa kulutusta, mitään muuta ideaa en siinä näe. Saada ihmiset ostamaan uutta, etteivät tuntisi itseään kelkasta pudonneiksi ja tavalla tai toisella muita huonommiksi. Elämäänsä voi olla tyytyväinen, kun ei seuraa koko asiaa. Pukeutuu niin kuin tykkää, ja käyttää aurinkolaseja joista pitää – eikö se oma mielipide omista tavaroista ole kuitenkin tärkein, eikä se mitä muut ajattelevat? Jos muiden ajatuksia seuraisi, niin saisi olla tuuliviirinä muuttamassa suuntaa. Mainitulle optikolle tekisi mieli sanoa, että ”koita kestää”.

  Hanna: Samaa mieltä. Itse lopetan etsinnän, kun löydän toimivan tavaran. On ihan sama millaisia kattiloita tai muita tavaroita maailmaan on tuotettu sitten vuoden x, kun olen omani hankkinut: kun tavara toimii ja tuottaa iloa, ei tarvitse seurata mitä muuta olisi tarjolla.

  tp: Säilytyspaikka on aika tärkeä juttu. Jos tavara on aina tiellä, niin kyllä siinä ilo karisee minullakin. Eiköhän pannu paikkansa löydä. 🙂

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s