Hyvinvointia kiitollisuudesta

Jos kaipaat yksinkertaista keinoa hyvinvoinnin lisäämiseksi, kokeile kiitollisuuden harjoittamista. Miten se tapahtuu?

Tarvitset hetken rauhallista aikaa, kynän ja paperia. Mieti hetki, mikä saa sinut tuntemaan kiitollisuutta. Kirjoita ylös viisi asiaa. Toista päivittäin, esimerkiksi illalla juuri ennen nukkumaanmenoa.

Toinen tapa harjoittaa kiitollisuuden huomaamista arjessa on keskustella siitä kumppanin, perheen tai ystävien kanssa. Kukin voi sanoa vuorollaan asioita, joista on (päivän aikana ollut) kiitollinen.

Miksi kiitollisuuden aiheiden miettiminen on hyödyllistä?

Negatiivisilla asioilla on taipumus jäädä mieleen positiivisia paremmin. Meillä on myös tapana ottaa monet positiiviset asiat itsestäänselvyyksinä. Elämämme hyvät asiat voivat jäädä vähälle huomiolle, samalla kun harmitukset ja ikävät tapahtumat saavat mielessämme enemmän tilaa kuin ne ansaitsisivat.

Kiitollisuudesta puhuminen ja kiitollisuuden aiheiden miettiminen auttaa antamaan asioille niille kuuluvan arvon. Se auttaa meitä arvostamaan sitä, mitä meillä jo on.

Sillä, mihin kiinnitämme huomiomme, on taipumus lisääntyä. Kun mietimme, mistä olemme kiitollisia, alamme nähdä yhä enemmän ja helpommin syitä kiitollisuuteen.

Kiitollisuus kannattelee, kun elämä tuntuu ajautuneen takkuun. Murehtiessamme mietimme usein asioita, jotka ovat joko menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Asioita, joihin emme juuri nyt voi vaikuttaa. Kiitollisuuden aiheiden miettiminen suuntaa huomion nykyhetkeen ja antaa toivoa.

Olen kirjoittanut kiitollisuuspäiväkirjaa, siis kirjannut päivittäin ylös asioita, joista olen kiitollinen. Se vaatii vain pienen hetken keskittymistä ja läsnäoloa, mutta tekee ihmeitä.

Parhaiten kiitollisuuspäiväkirja toimii silloin, kun ei jaksaisi olla positiivinen minkään suhteen.

Kun on paha mieli ja elämä väsyttää, tekee hyvää pysähtyä hetkeksi miettimään, olisiko sittenkin jotakin mistä olla kiitollinen. Se laittaa huonon olon parempiin mittasuhteisiin, auttaa löytämään toivoa ja huomaamaan, että kaikki ei ole huonosti, vaikka siltä tuntuisikin.

Ajattelen, että kiitollisuus on valinta.

Valitsenko olla kiitollinen turvallisesta kodista, rakastavasta ihmisestä lähelläni, ruoasta jääkaapissa ja kohtuullisesta terveydestä, vai otanko kaiken vain annettuna itsestäänselvyytenä?

Kun valitsen olla kiitollinen, hyvinvointini lisääntyy. Kaiken sen merkitys, minkä hetki sitten koin puuttuvan, vähenee. Tunnen tyytyväisyyttä ja onnentunteita kaikista niistä hyvistä asioista, joita olen osakseni saanut.

Mitä kiireisempiä ja stressaantuneempia olemme, sitä helpommin kiinnitämme huomiomme asioihin, jotka eivät ole odotustemme mukaisesti. Samalla meiltä jää huomaamatta paljon asioita, jotka ovat hyvin.

Ajatteletko, että kiitollisuuspäiväkirja on silkkaa huuhaata? Mikset kokeilisi itse? Sinulla ei ole mitään hävittävää.

Yksi kommentti artikkelissa “Hyvinvointia kiitollisuudesta

  1. Olen tehnyt kiitollisuusharjoituksia lähes joka ilta kohta puolen vuoden ajan (kirjoitinkin tästä aiheesta jokin aika sitten omassa blogissani: https://sopivasti.wordpress.com/2016/03/25/vahan-kiitollisuutta/). Kiitollisuusharjoituksesta tulee kiva olo ennen nukkumaanmenoa. Kiinnitän nykyään päivän mittaan enemmän huomiota pieniin mukaviin asioihin kuin ennen, ja annan niille arvoa. Joskus, kun oikein harmittaa, on oikeasti vaikea keksiä kiitollisuudenaiheita, mutta siitä huolimatta keksin aina vähintään kolme, olivat ne kuinka pieniä asioita vain. Siinä se harmituskin vähän laimenee. Ylipäätään käytän nykyään enemmän sanaa ”kiitos”, kun kommunikoin. Kiitos avusta. Kiitos että tiskasit. Kiitos ruuasta. Kiitos että ilmoitit tapaamisen peruutuksesta jne. Kiittäminen on minusta tosi kaunis tapa, eikä sitä voi tehdä liikaa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s