Voit päästää irti menneisyyden harmittelusta

Moni meistä harmittelee menneisyydessä tapahtuneita asioita. Miettii, miten olisi pitänyt valita toisin, toimia toisin, olla tekemättä jotakin mitä tuli tehtyä.

Toive siitä, että asiat olisivat menneet toisin, on perin inhimillinen. Siitä vaan ei ole meille mitään hyötyä.

Olen tuntenut ihmisiä, jotka harmittelivat vuosia tai vuosikymmeniä jälkeenpäin nuorena kesken jätettyä, lupaavasti alkanutta urheilu-uraa. He miettivät samoja kysymyksiä. Miksi en tehnyt enemmän töitä? Miksi en yrittänyt kovemmin?

Vuosien vieriessä moni asia mielessämme muuttuu. Muistikuvat ajatuksista, tunteista ja tapahtumista haalenevat. Olemme saattaneet värittää niitä uusilla tulkinnoilla, antaen niille alkuperäisestä poikkeavia merkityksiä. Ajatukset ratkaisuihimme aikoinaan vaikuttaneista syistä eivät vuosia tai vuosikymmeniä myöhemmin ole välttämättä kovinkaan luotettavia.

Menneisyyden tapahtumia vuosia myöhemmin muistellessamme, ne ovat muuttuneet osaksi laajempaa elämänhistoriaamme. Meidän on vaikea tavoittaa menneisyyden päätöksiin vaikuttaneita olosuhteita aidosti sellaisinaan, kun tiedämme mitä kaikkea niiden jälkeen tapahtui. Ajatuksemme menneisyydestä värittyvät tiedoilla, joita ei päätöksentekohetkellä vielä ollut olemassakaan.

Joskus elämä tuottaa pettymyksiä. Kenties tuli valittua koulutuspolku tai ura, joka osoittautui vääräksi. Kun tuntee tipahtaneensa takaisin nollapisteeseen, tulee usein kiusaus katsoa menneisyyteen. Silmien eteen alkaa muodostua kuva siitä lahjakkaasta urheilijanalusta, joka olisi voinut päästä vaikka miten pitkälle, kun olisi vain tehnyt riittävästi töitä unelmansa eteen.

Kokemuksemme siitä, että hukkasimme hyvän tilaisuuden, tuntuu menetykseltä. Tosiasia kuitenkin on, että kukaan ei tiedä, millainen todellisuus toisenlaisesta valinnasta olisi seurannut. Olisiko se ollut parempi, huonompi, vai tuonut lopulta samaan pisteeseen missä jo ollaan, sitä ei voi tietää.

Jos menneisyyden valinnat harmittavat, on hyvä huomata pari asiaa.

1. Päätökset tehdään aina sillä elämänkokemuksella ja niiden tietojen pohjalta, mitä päätöksentekohetkellä on käytettävissä.

2. Ratkaisuja tehtäessä on aina pyrkimys parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, sen hetkiset resurssit ja olosuhteet huomioon ottaen.

On turha kantaa mukana painolastia menneisyyden ratkaisuista, sillä emme voi niille enää mitään. Emme voi palata ajassa taaksepäin ja muuttaa tapahtunutta. On hyvä ymmärtää, että valitsimme kussakin tilanteessa niin kuin silloin parhaaksi koimme, toimien parhaan tietomme mukaan.

Voimme luottaa, että teimme parhaamme, tuntea myötätuntoa itseämme kohtaan ja päästää irti.

Elämää voi muuttaa vain siitä pisteestä käsin, missä nyt olemme. Menneisyyttä harmittelemalla hukkaamme tämän päivän. On viisainta hyväksyä, että se mitä tapahtui, tapahtui, ja jatkaa eteenpäin.

Jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Menneisyyden valinnoista ei tarvitse tehdä lukkoon löytyä kohtaloa, jota on toteutettava kunnes päivämme päättyvät. Jos teimme mielestämme vääriä valintoja, voimme monien asioiden kohdalla valita uudelleen.

Se, mikä eilen oli vielä tulevaisuutta, on huomenna jo menneisyyttä. Käyttäkäämme tämä päivä hyvin.

4 kommenttia artikkelissa “Voit päästää irti menneisyyden harmittelusta

  1. Upea kirjoitus! Omat valinnat ovat olleet joskus surkeita ja osa valinnoista ei ole omiani (loukkaantuminen kilpaurheilussa)…silti olen siitä onnellinen, mitä tällä hetkellä olen ja mitä minulla on 🙂 Ilman näitä kokemuksia en olisi saanut samanlaista elämänkokemusta 🙂

  2. Hyvin sanottu. Olen miettinyt juuri näitä asioita nyt, kun oma työurani on tässä paikassa päättymässä. Ja harmitellut sitä, ettei aikanaan ollut rohkeutta lähteä seuraamaan toista polkua. Mutta on niin monia risteyksiä, joissa olisi voinut lähteä toiseen suuntaan. Eikä koskaan voi tietää mikä poluista on paras. Ne ovat vain kaikki erilaisia.

  3. Kiitos teille kaikille kommenteistanne, Heli, Sirpale ja Tuula Juvonen! Mukava kuulla, että piditte kirjoituksestani.

    Tuula Juvonen: Kiteytit asian mielestäni todella osuvasti.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s