Elämä ilman imuria?

Usein uuden imurin hankkiminen tulee eteen siksi, että entisestä heikkenee imuteho. Meidän imuriimme ilmaantui toisenlainen ongelma: sen imuteho kasvoi sietämättömäksi.

Imurimme oli jo ostettaessa turhan tehokas, sitä saattoi käyttää vain pienimmällä teholla ja putkessa oleva pieni luukku (mikä ikinä sen nimi onkaan) avattuna. Imurin teho laantui lähemmäksi sopivaa vasta juuri ennen kuin pölypussi oli täynnä. Laite ei erityisesti miellyttänyt minua edes silloin, kun se vielä toimi normaalisti.

Jokin aika sitten imuri alkoi tarttua lattiaan kiinni niin hanakasti, ettei imuroinnista tullut mitään. Samaa neliömetriä sai veivata edestakaisin moneen kertaan, ja silti löytyi roskia, joita imuri ei ollut napannut. Kissat alkoivat pelätä äänekkäämmäksi muuttunutta imuria. Eikä se, totta vieköön, mukavalta kuulostanut minustakaan.

Uuden imurin mietinnän lopetin alkuunsa, kun muistin miten rasittava nykyinen oli ollut uudesta asti. Mitä jos uusi olisi yhtä hankala? Tarkoitukseni oli kysyä huollosta, voisiko imuria korjata. En tullut heti kysyneeksi. Kaksi kissaa aiheuttavat päivittäin imurille töitä, joten piti keksiä jotakin ennen kuin saisin asian ratkaistuksi.

Otin kylpyhuoneesta lakaisuharjan mallisen kuivauslastan ja vetelin kissankarvat ja -hiekat kasaan. Rikkalapiota ei ollut, joten pyyhkäisin roskat rätillä roskiin.

Miksi ihmeessä en kokeillut tätä jo aikaisemmin?

(Olin unohtanut kommentoineeni jo toissa vuonna Sopivasti-blogin tekstiin Simppeli siivous, jossa mietin tätä vaihtoehtoa. Ajattelin kai, ettei kissataloudessa voi tulla toimeen ilman imuria, ja jätin kokeilematta. Höh.)

Lattian siivouksessa lasta voitti imurin heittämällä. Keittiötä lakaistessani en tiennyt olisinko itkenyt vai nauranut, niin paljon kätevämpi lasta oli, kuin kolistella imuria pienessä tilassa. Jalkalistat ja kaikki ovet pielineen imurilla olikin jo kolhittu, kalusteetkin olivat saaneet osansa.

Makuuhuonetta siivotessa otin toisenlaisen konstin käyttöön, sillä lakaisin ei olisi toiminut sängyn alla kovin hyvin. Pyyhin lattialta pölyt kuivalla mikrokuitupesimellä ja muualta mikrokuituliinalla. Olin valmis huomattavasti nopeammin, ja lopputulos tuntui puhtaammalta, kuin imurin kanssa pöllyttämisen jälkeen.

Lattioiden siivoukseen en imuria tarvitsisi. Entä kolme lepotuolia ja eteisen matto? Miten ne saisi puhtaaksi ilman imuria?

Maailma on täynnä erilaisia harjoja roskien, pölyn ja karvan poistamiseksi. On lakaisuharjoja, vaateharjoja, tarraharjoja ja yllätyksekseni netistä löytyi myös kalusteharja. Aina imuria käyttäneenä en ollut tullut moista ajatelleeksikaan. Ja tuskin harjat vielä tuohon loppuvat, eiköhän niitä löydy tarvittaessa vaikka mihin tarkoitukseen, kun vain osaa kysellä.

Tarraharja meiltä jo löytyi, joten ajattelin kokeilla miten se pärjää imurille kangasverhoillun lepotuolin ja karvapeitteen saaneen tyynyn kanssa. Olimme käyttäneet sitä aiemmin vain vaatteille. Siinä missä tarraharja teki tuolista kertavedolla karvatonta, imurin kanssa sai jumpata moneen kertaan. Tyynyistä toisen rullasin tarraharjalla ja toisen imuroin. Tarraharjalla tuli nopeammin valmista, imurin kanssa tuli hiki ja turhautuminen.

Matto on ollut rullattuna pois lattialta kissan vatsaongelmien vuoksi, joten sen puhdistamista en vielä kokeillut. Eiköhän sekin tule onnistumaan.

Jos tuosta imurista harvakseltaan jotain hyötyä olisikin, niin sille ei ole säilytystilaa. Siivouskomeron annoin aikoinaan kumppanini urheiluvälinekaapiksi, imurin paikka on ollut aina olohuoneen ovensuussa käyttövalmiina. Nyt käyttämättömänä se alkaa, ironista kyllä, olla ikävästi siivouksen tiellä ja kerätä pölyä.

Uutta imuria meille ei ainakaan toistaiseksi hankita. Enkä taida kysyä vanhan korjaamisestakaan, sillä se on mökin verstaalla mitä mainioin juuri tällaisena. Entinen kymmeniä vuosia palvellut onkin jo niin irtopainos, ettei siitä tiedä mistä sitä nostaisi.

Lakaisin ei ollut kylpyhuoneen laattasaumoilla parhaimmillaan, ja muualla se kaipasi kaverikseen rikkalapion, joten ostin pienen rikkasetin. Olohuoneen isomman lattiapinta-alan siivoamista ajatellen hankin myös varteen liitettävän teräväkuivaimen, se on mikrokuitupesintä kätevämpi puhdistaa.

Luulin inhoavani siivoamista, mutta nyt huomaan inhonneeni imuria. Siivoaminenhan on nopeaa ja mukavaa ilman sitä!

Varsinkin kun siivottavaa on joka päivä, lakaiseminen on kätevää. Se on kevyttä ja toimii pienissä tiloissa huomattavasti imuria paremmin. Olen tyytyväinen, ettei minun enää tarvitse kolistella imuria perässäni. Eikä katsoa kuinka sen poistoilmavirta pöllyttää kissankarvaa ympäriinsä. Tai irrottaa lattiasuulakkeen pyöriä, jotta saisin niiden ympärille kietoutuneet pitkät hiukset irti.

Voin kuunnella musiikkia tai hiljaisuutta siivotessani. Ja viettää aikaa kissan kanssa, joka rakastaa saalistaa lakaisinta.

13 kommenttia artikkelissa “Elämä ilman imuria?

 1. Itse olen miettinyt ihan samaa, mutta en ole kanssakaan uskaltanut eläintaloudessa vielä kokeilla. Meillä imurin kanssa isoin ongelma on se ettei sille ole paikkaa. Siksi se on joko aina esillä ja tiellä jossain nurkassa, tai hankalasti vaatehuoneessa, josta sen esille otto on työlästä ja jossa se blokkaa pienen vaatehuoneen lähes kokonaan. Lisäksi se on niin äänekäs, ettei sillä voi pikasiivota iltaisin häiritsemättä naapureita.

  Ehkä sitä vihdoin hakee sen kuivaimen testiin, ja siirtää imurin testijakson ajaksi poikaystävän varastokoppiin, ja sieltä sitten Ekotorille, jos ei tule ikävä.

 2. Mun on myönnettävä että joskus opiskeluaikoina elin ilman imuria ja vihasin jokaista kertaa kun lakaisin ja luuttusin. Mulle imuri on luksusta ja omaani mulla on lämmin ja hyvä suhde. (Ja omasta kokemuksesta, sun imurin teho ja suulakkeen malli ei sovi yhteen, meidänkin imuriin jouduttiin vaihtaa imurin oman suuulakkeen tilalle vanhasta imurista suulake, kun imuri imuroi muovimaton irti keittiöstä ym kivaa, toisenlaisen suulakkeen kanssa laite on unelma mutta sen laitteen mukana tulleen suulakkeen kanssa olisin jo lopettanut imuroinnin kokonaan ja heittänyt imurin menemään..)

  Mutta tuli mieleen tästä sun kirjoituksesta sanonta: ”Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia”. Kun ajattelee miten kauan ihmiskunta on siivonnut ilman imuria, niin en jaksa uskoa että se imuri yleisesti olisi ainoa oikea tapa siivota, moni muu tapa on todennäköisesti jopa parempi (ja ekologisempi!!).=)

 3. olen asunut poissa vanhempieni luota nyt 16 vuotta. omaan kotiin en ole koskaan hankkinut imuria, aluksi rahansäästösyistä ja myöhemmin ei ole vaan tullut hommattua. minullakin on lakasin (ei siis harja vaan sellainen lasta),ja jos on tahroja lattialla tai muuten tarveta luututa koko asunto, heitän vanhan pienen pyyhkeen siihen päälle ja luutuan tavallaan ”vetäen ja painaen sitä pyyhettä lattiaa vasten. käydessäni vanhempien luona käytän välillä imuria ja kyllä siinäkin hyvät puolensa on. joskus olen miettinyt imurin hommaamista,mutta en oikein tiedä, kannattaisiko se.

 4. Minullakaan ei ensimmäisessä omassa kodissa ollut imuria enkä sitä olisi itse hankkinutkaan. Anoppi oli kuitenkin sitä mieltä että ihminen ei pärjää ilman imuria, ja toi kapistuksen lahjaksi. Se on muutoissa kulkenut mukana ja nykyisessä kodissa meilläkin on ongelmana ettei sille ole mitään järkevää paikkaa, vaan se nököttää juuri siinä missä sitä on viimeksi käytetty. Ehkä siitä tosiaan voisi luopua kokonaan, jos keksisi millä saa lapsiperheen matot helposti siivottua.

 5. Minäkin inhoan imuria, en suostu siihen koskemaan. Ennen kuin mies muutti meille, lähinnä lakaisin lattiat perus harja/rikkalapiosetillä. Sillä siivoaminen on niin helppoa, että lattia tulee lakaistua useammin ja näyttää siksi minusta siistimmältä. Mies haluaa kuitenkin imuroida niin saa sen tehdä, enkä ole sitten enää viitsinyt erikseen lakaista (solidaarisuuden nimissä hoidan sitten moppauksen, kun se tarvitsee tehdä). Lattiamme ovat nyt likaisemmat kuin ennen aktiivista imurointikautta, mutta sängyn- ja sohvanaluset ovat varmsti siistimmät. Harjalla sinne ei oikein yletä.
  Matot viemme ulos tampattavaksi kerran kuukaudessa – tulevat mielestäni puhtaammaksi kuin imuroimalla, mutta vaiva on isompi. Onneksi meitä on kolme aina tamppaamassa 🙂

 6. Robotti-imuri on täydellinen ratkaisu imurinvihaajille 🙂 Meillä on Roomban lisäksi myös tavallinen imuri siivouskaapissa, mutta lähinnä sitä tarvitsee veneellä ja joskus harvoin kotona, jos vaikka jotain rempataan tai sahataan. Tykkään myös imuroida pehmeällä harjasuulakkella hyllyjä ja listoja ja kirjojen päältä yms.

  • Meillä oli robotti-imuri, mutta se päätyi myyntiin. Silloin isoin ongelma oli se, että asuntomme ei ollut kyllin avara, vaan imuri jumittui usein matonhapsuihin, tuolinjalkoihin yms., jolloin se vaati jatkuvaa vahtimista ja apua, tai siivousjälki jäi epätasaiseksi, kun tuolit olivat väärässä kohdassa ja imuri laski ettei mahtunut niiden ohi siivoamaan. Imuria ei myös voinut päästää kaikkiin huoneisiin silloisten lemmikkien takia. Imuri jäi siis pitkiksi ajoiksi odottamaan, että jaksaa raivata asuntoa imurin mentäväksi ja paikoillaan odottaessaan se osoittautui uskomattomaksi pölynkerääjiksi.

   Nykyisellä laumalla meillä on osissa vessapaikoissa laatikon sijaan koiranpentujen pissialustoja, joten robotti-imurista tulisi todennäköisesti melkoinen paskalinko, jos alkaisi niiden päältä imuroimaan. Lattioilla on myös usein paljon tavaraa, kun lemmikit levittelevät lelujaan ja jemmailevat ruokiaan.

   Joissain talouksissa robotti-imuri on varmasti oikeasti käytetävä, mutta joissain toisissa se vaatisi toimiakseen täydellisen uudelleen sisustuksen ja miljoona rajaustolppaa, jolloin jokin muu vaihtoehto toimii paremmin 🙂

 7. Teethän jossain kohtaa tilannekatsauksen, miten imuriton arki sujuu! Meillä on lapsi- ja kissakoti ja jokin aikaa sitten tein ”lastakokeilun”, joka oli muuten ihan unelmaa, mutta kaatui siihen että sohvat oli vaikea pitää karvattomina ilman imuria. Ehkä en silloin vielä ymmärtänyt teippiharjan monia ulottuvuuksia?

  Sitten pitää vielä erikseen kiittää valtavan inspiroivasta blogista! Olen lueskellut tekstejäsi jo useamman vuoden ja saanut niistä potkua omaan minimalistiseen polkuuni, joka on ajoittain varsin kuoppainen 🙂

 8. Meillä koira niin huomaan että yleensä ensin imuroin nurkat jonka jälkeen pesen lattiat.
  Karvat saan näin parhaiten pois.
  Riippuu matostasi , jos maton pinta vähän paksumpi voit kokeilla sitä lastalla( teräväkuivain) viedä roskat matosta sillä lattialle.
  Jonka jälkeen saat ne lastalla kerättyä kasaan lattialla.
  Sohvat ja tuolit imuroin koiran karvoista, sillä oikeastaan lähtee parhaiten.
  Kaikki sellaiset pinnat esim.käsittelemätön puu, kannattaa imuroida pölystä.
  Lampun varjostimet jossa tekstiiliä, helpoin imuroida imurilla jossa imuteho minimillä.
  Minulla yli 10 vuotta vanha imuri( miele) joka on vieläkin hyvin toimiva.
  Seuraava imuri on myös samaa merkkiä.
  Ihanaa viikonloppua sinne:)

 9. Kiitos teille kaikille kommenteistanne! Imurittoman siivouksen ystäviä näyttää olevan enemmänkin. 🙂

  Susanna Hoffren: Kannattaa kokeilla. Imurin käyttöön voi palata aina takaisin, jos siivous ilman sitä on ikävää.

  Kata: Kiitos suulakevinkistä! Uusi suulake olisi voinut toimia hyvin ennen tätä nykyistä vikaa, minkä jälkeen imurista tuli turhan tehokas jopa nojatuolia imuroidessa. Meillä on edellisestä imurista jäljellä joitakin pieniä suulakkeita (ei lattiaversiota), eikä niistä ole sen paremmin apua kuin imurin alkuperäisistä suulakkeistakaan – imuteho on vaan liian voimakas. Laitan vinkin mieleen, se voi olla tarpeen joskus myöhemmin, jos jostakin syystä imurin hankkimiseen kuitenkin päädyttäisiin.

  s: Lattiasiivous ilman imuria sujuu mainiosti. Imuriin tottuneena sitä vaan välillä miettii, mitä nojatuolit tykkäävät, jos niitä ei imuroi.

  Lisbeta: Kiitos vinkistä! Olin joskus kauan sitten kerrossiivoojana hotellissa, ja siellä käytin tuollaista. Meistä ei valitettavasti silloin tullut ystäviä. 🙂 Voisi olla hyvä olemassa jos mattoja olisi enemmän, mutta tuon yhden maton kanssa pärjää ilmankin.

  Muurahainen: Imuri on meilläkin ollut kaikki nämä vuodet näkösällä olohuoneen ovensuussa, kun muuta sopivaa paikkaa ei ole. Toisaalta, jos sille olisi joku paikka ollut, niin olisi tullut imuroitua varmasti harvemmin.

  Ananas: Itse olen huomannut sängynalusen puhdistamisessa hyväksi saman litteän mikrokuitumopin kuivana, jolla nihkeänä pesen lattiat. Imuria oli tosi hankala kolistella, kun sänky on matala.

  Annika: Joskus mietin tuotakin vaihtoehtoa, mutta kun luin käyttäjäkokemuksia, niin tulin toisiin ajatuksiin.

  ST: Teen jossain vaiheessa tilannekatsauksen. Itse olen nojatuolien kanssa huomannut, että toimeen on ryhdyttävä ennemmin kuin myöhemmin. Imurilla siivousväliä voi venyttää jos sietokyky riittää, mutta harjan ja teippiharjan kanssa toimiessa säästäisi itseään siivoamalla useammin.

  HP: Nojatuolien kanssa imuri on aika mainio. Yllättävän hyväksi olen havainnut myös kalusteharjan ja teippiharjalla viimeistelyn, kunhan ei päästä tilannetta ihan mahdottomaksi. Eteisen matolla harja ja rikkalapio toimivat hyvin, lakaisin pomputti hiekkaa sinne sun tänne.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s