Miten on sujunut elämä ilman imuria?

Siivous ilman imuria on ollut silmiä avaava kokemus. Pölypussilla varustettu imuri on siitä ovela laite, että se häivyttää totuuden siitä, miten paljon kotona on pölyä. Kun käyttöön ottaa lattialastan, harjan ja rikkalapion, sekä kuivan mikrokuitupesimen, näkee kotinsa aivan uudessa valossa.

Olin hyvin tyytyväinen siivoukseen ilman imuria, niin kauan kuin eteisessä ei ollut mattoa. Olin tyytyväinen vielä silloinkin, kun harjasin kissanhiekkaa matolta suoraan rikkalapioon. Eräänä päivänä keksin, että maton harjaaminen sujuu paljon paremmin, kun harjaan matolta roskat lattian puolelle, josta lakaisen ne pois.

Siihen se tyytyväisyys sitten loppui. Hienojakoisen pölyn, hiekan ja kissankarvan määrä oli jotain uskomatonta, vaikka matto puhdistetaan meillä usein.

Maton pölymäärän nähtyäni mietin, mitä tapahtuu nojatuoleille ja sängylle, kun niitä ei imuroi. Lyhyessä ajassa tuskin mitään kovin kauheaa, mutta entä pidemmän päälle? Harjaamalla saa kissankarvat tuolista yllättävän hyvin, mutta miten on hienojakoisen pölyn ja hilseen laita…

Eräänä auringonpaisteisena päivänä lakaisin olohuoneen lattian ensin lastalla, ja keräsin sitten roskakasan rikkalapioon. Hyvässä valossa konkretisoitui, mikä ero on imurilla ja harjalla siivoamisessa. Imuri vetää sisäänsä kaiken, harja vain enimmät. Hennommat kissankarvat harja sai lähinnä sievästi ojennukseen, sillä ne ilmeisesti sähköistyivät vinyylilattiaan. Myöskään hienojakoinen pöly ei pelkästään harjaamalla kunnolla lähtenyt.

Kokemuksesta viisastuneena otin seuraavan kerran käyttöön kuivan mikrokuitupesimen. Sen avulla tuli parempaa jälkeä, mutta pesimen puhdistaminen kaikesta siitä pölystä ja karvasta oli todella ikävää. Sitä pölyn ja karvan määrää ei imuroidessa tajua, mutta kun sitä yrittää irrottaa pesimestä roskikseen… Ei enää ikinä. Roskiksen päällä mikrokuitupesintä puhdistaessani pöllytin takaisin ilmaan sitä samaa hienojakoista pölyä, jota juuri olin saanut lattialta pois.

Mihin tulokseen olen tullut siivouksesta ilman imuria?

Olen laiska siivoamaan, enkä mielestäni mitenkään erityisen tarkka siisteystasosta. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että imurittomuus toimii vain, jos taloudessa ei ole eläimiä eikä mitään tekstiilipintaista.

En halua edes ajatella, millainen pölypilvi nousisi esimerkiksi pitkään imuroimatta olleesta kangaspäällysteisestä nojatuolista, kun sitä avokämmenellä läiskäyttäisi. Kun näitä imuroimattomia tekstiilipintoja olisi useampia, se vaikuttaisi jo sisäilman laatuun. On vaikea uskoa, että tarrarullalla tai perinteisellä tekstiiliharjalla saisi riittävän puhdasta jälkeä. Lisäksi tarrarulla irrotti mustasta nojatuolista pölyn ja karvan lisäksi myös turhan paljon nukkaa, mikä voisi tehdä tuolista ennenaikaisesti ikävän näköisen.

Toista kertaa en enää harjannut matolta roskia lattian kautta rikkalapioon, vaan hain imurin vintiltä takaisin.

Lattialasta, harja ja rikkalapio toimivat kissaperheessä hyvinä imurin täydentäjinä. Mitä pienempi tila, sitä mukavampaa lattian siivouksessa on käyttää lastaa imurin sijaan. Isossakin tilassa lasta on nopea ja näppärä. On kätevää, ettei imuria tarvitse ottaa esille tai vetää perässään joka päivä, kun enimmät roskat ja karvat saa siivotuksi muulla tavoin.

Uuden imurin hankinta on edessä, kunhan saisi aikaiseksi vertailla malleja toisiinsa, jotta löytäisi sopivan. Uuden imurin pitäisi olla mahdollisimman pieni ja erityisesti hiljainen sekä vähän energiaa kuluttava.

Siihen asti käytämme siivouksessa enimmäkseen lastaa, harjaa ja rikkalapiota, ja välillä imuroimme. Mattoa en enää harjaa, imuri on sen kanssa huomattavasti toimivampi.

Ennen tätä kokeilua en olisi uskonut, millaista mielenrauhaa imuri voi tuoda. Kokeilu osoitti, että tekstiilien puhdistamisessa imuri on todella tarpeellinen. Päällisin puolin puhdasta ja siistiä saa muillakin keinoin, mutta hienojakoisen pölyn poistamisessa imurin voittanutta ei ole.

7 kommenttia artikkelissa “Miten on sujunut elämä ilman imuria?

 1. Meillä oli silmiä avaava kokemus pölypussittoman pölynimurin hankkiminen (koiratalous). Kaikki pöly, karva ja hiekka konkretisoitui läpinäkyvään säiliöön. Enää ei jää viikkoimurointi väliin!

 2. Robotti-imuri löytää säiliöön yllättävän paljon pölyä päivittäin imuroidessaan. Säiliö on tyhjennettävä joka päivä, joten sen sisällön näkee helposti. Silloin kun on käyttänyt itse oikeaa imuria, säiliö on seuraavana päivänä noin puolta tyhjempi, mutta sitten määrä tasoittuu.

 3. Olisiko mahdollista viedä matto kerran viikossa ulos tuulettumaan ja tampata se siellä? Samoin muut tekstiilit, edes joskus? Eikö ennenkin pärjätty ilman imureita? Tekstiilejäkin oli kodeissa varmaan paljon enemmän kuin nykyään, kun oli kaiken maailman paksut verhot ja seinäraanut mattojen ja petivaatteiden lisäksi. Ymmärtääkseni myös sohvat, tai ainakin sohvatyynyt, sun muut raahattiin aika ajoin pihalle tampattavaksi.

  Meillä on itsellä kaksi koiraa, kissa ja kaksi kania. Ja karvaa kamalasti. Mä oon sohvaongelmat ratkaissut niin, että on irtopäällysteinen sohva, jonka päälliset pesen aika ajoin. Siis koko sohvasta. Mutta myöskin pidän sohvien päällä lakanan tyyppisestä kankaasta leikattuja palasia (siis isoja palasia, ostin kangaskaupasta palan per sohva), jotka on helppo heittää pesukoneeseen kaikkine karvoineen aika ajoin, vaikka kerran viikossakin jos tarve vaatii. Ne on oikein nätit vaaleat tähtikankaat, sopii kivasti sohville, voi pestä 60 asteessa eikä olleet kalliit. Samoin pesen sohvatyynyjen päällisiä usein, melkein nekin kerta viikkoon/kahteen. Mutta joo, kyllä myös imuroin niitä päällisiä, etenkin kissalla on tapana majoittua selkänojatyynyjen päälle, joihin ne suojakankaat ei yllä. Mattoja meillä harvemmin imuroidaan, yleensä ne viedään kerran viikossa ulos. Ja siis vaikka niissä taatusti on karvaa melkoisesti, en niitä imuroi, vaan ne vaan rapsitaan hyvin pihalla.

  En osaisi olla ilman imuria tällä hetkellä kuitenkaan. Sen verran iso talo ja paljon eläimiä ja pölyä nurkissa. Mutta ihan ekana en kuitenkaan ajattele imuria mattojen ja muiden tekstiilien vuoksi pitäväni. Etenkin irtomatot saa ihan hyvin putsattua ulkona rapsimalla.

 4. Kissataloudessa en tiedä toimivuudesta, mutta meillä koirataloudessa ehdoton on robotti-imuri. Ylimääräiset tavarat lattialta pois ja lenkille, ja tulet siivottuun kotiin takaisin. Huonekalujahan tuolla ei voi imuroida, mutta en tiedä voisiko niitä suojata ja huoltaa muuten?

 5. Muistuta minua, että mikä olikaan se syy miksi imurista luovuit? Oliko se jotenkin hankala säilyttää? Tämä on kiintoisa kokeily kyllä! Mutta täytyy sanoa että imuri pyykinpesukoneen ja tiskikoneen ohella on niitä kodinkoneita, joista en kyllä olisi valmis luopumaan kuin äärimmäisen pakon edessä. Ainakin meillä on niin isoja mattoja, ettei niitä jaksaisi ulos viedä viikoittain tuulettumaan. Lumipesu kerran vuodessa riittää. Puhumattakaan eteisestä… se rahina, mikä syntyy kun hiekka sujahtaa pölypussiin, tuo outoa tyydytyksen tunnetta. Vaikkei se silmiin näykään, mutta se tunne, kun tietää että eteisen matto on puhdas… 🙂

 6. Entisaikaan oli mattomikko mattojen lakasuun ja tänäpäivänäkin on uusia päivitettyjä versioita saatavissa. Hinta kylläkin on imureiden luokkaa ja toimivuus esim. huonekaluihin ei ehkä paras.

 7. Kiitos teille kaikille kommenteistanne!

  Heli: Nojatuoli, jossa on kiinteä päällinen eikä yhtään irrotettavaa osaa, ei puhdistu pölystä millään yhtä hyvin kuin imurilla. Ennen taisi olla enemmän tekstiilejä, mutta oli varmasti pölyäkin. Itselleni juuri kaikenlaiset tekstiilit on kynnyskysymys imurin kanssa, ja kieltämättä kun on nähnyt ilman imuria siivotessa paljonko sitä karvaa ja pölyä oikein on, niin on imurilla paikkansa muutenkin.

  Ekonomimmi: Robotti-imuria en kaipaa, koska joka tapauksessa tarvitsisin tavallisen imurin tekstiileiden kanssa. Näin pienessä asunnossa kaksi imuria on tarpeettoman paljon.

  Jenni / Arkijärki: Meillä imuri muuttui yhtäkkiä aiempaa tehokkaammaksi. Se alkoi juuttua lattiaan, jolloin imuroinnista tuli meluisampaa ja raskaampaa. Imurointi alkoi käydä kuntoilusta. Eikä sille omaa paikkaakaan ole, tai on, se on aina johdon päässä olohuoneen oven vieressä. 🙂 Se rahina saa tosiaan hyvälle mielelle, meillä siitä ei ole koskaan pulaa, kun kissanhiekkaan kulkeutuu ympäriinsä.

  Megi: Sehän tässä onkin, että lattiapintojen kanssa ilman imuria pärjäisi hyvin, jos sietää sitä kissankarvojen pöllyttämistä, ja matoille olisi mattomikko, joskaan en usko sitä kovin tehokkaaksi. Mutta mikään ei toimi yhtä hyvin kuin imuri esimerkiksi sängyn ja nojatuolien kanssa.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s