Kun elämä muuttuu

Olen kirjoittanut luopumisesta, siitä ettei mikään ole pysyvää. Kaikki päättyy aikanaan.

Elämä on helpompaa, kun kaiken katoavaisuuden hyväksyy. Piti kulkea pitkä tie, taistella vastaan, tuntea vihaa ja voimattomuutta, ennen kuin opin, että tällaista elämä on. Mikään ei ole varmaa, mikään ei ole muuttumatonta. Hyväksyminen ei tee luopumisesta kivutonta, mutta se auttaa luopumiseen liittyvän surun käsittelyssä. Se tuntuu myös lisäävän myötätuntoa, sekä itseä että muita kohtaan.

Elämäni on muuttumassa. Joudun luopumaan parisuhteestani ja kodistani. Olen kokenut viime aikoina tunteita laidasta laitaan, syvästä surusta voimakkaaseen häpeään, tyhjyyden tunteesta toiveikkuuteen. Kuluttavat vihan tunteet olen onneksi saanut jättää väliin.

Tunnen kiitollisuutta kaikesta siitä, mitä olen viime vuosina itsestäni ja elämästä oppinut. Blogin kirjoittaminen on ollut suureksi avuksi, se on auttanut jäsentämään ajatuksia teidän lukijoiden lisäksi myös itselleni. Tunnen kiitollisuutta kirjoista ja blogiteksteistä, jotka ovat kehittäneet ajatteluani ja minua ihmisenä. Tästä kaikesta on juuri nyt sanomattoman paljon apua.

Syksy on pimeimmillään, joulu on tulossa. Olen surullinen ja pettynyt, mutta siitä huolimatta kaikki on hyvin. Kun ajatus hetkittäin harhautuu menneeseen tai tulevaan, muistutan itselleni, että tämä hetki on hyvä. On niin paljon syytä kiitollisuuteen. Menetän parisuhteen ja yhteisen kodin, mutta saan pitää hyvän ystävän. Se ei ole pikkujuttu.

Elämä on luopumista, mutta se on myös uuden oppimista. Nyt on aika opetella seisomaan vahvemmin omilla jaloillaan.

Elämä muuttuu, mutta blogi jatkuu. Uudenlainen elämäntilanne tuo blogiin uudenlaisia näkökulmia, aika näyttää millaisia.

24 kommenttia artikkelissa “Kun elämä muuttuu

 1. Blogisi on ollut todella tärkeä minulle. Siitä huokuu sellaista lämpöä ja ymmärrystä elämää kohtaan, että se on suuresti vaikuttanut omaan ajatusmaailmaani -parempaan suuntaan. Elämässäni on ollut paljon menetyksiä, pahin yli kymmenen vuotta sitten, ja vasta nyt tuntuu siltä, että olen oppinut silloisista murheista jotain hyvin tärkeää. Uudet ja hyvät asiat olisivat tulleet elämääni paljon nopeammin, jos olisin silloin osannut ajatella, että tällaista elämä on, joihinkin asioihin en vaan voi vaikuttaa. Pystyn vaikuttamaan vain itseeni ja sitä kautta, tavallaan välillisesti, myös muitten tapaan toimia.
  Haluan voida hyvin. Siihen kuuluu todella paljon yksin olemista, asioiden pohtimista, lukemista ja luonnossa olemista. Nautin eniten pitkistä oleiluista ruokapöydän ympärillä hyvässä ja hyvin pienessä seurassa, maximissaan neljä ihmistä läsnä. Isommassa seurassa väsyn ja olen jälkeenpäin hyvin voipunut, kuin rankan urheilusuorituksen jäljiltä. Aistin paljon samaa olotilaa, kun luen blogiasi.
  Uudet mahdollisuudet avautuvat, kun antaa vanhan mennä, kiittää siitä, mitä se opetti, ja antaa luvan itselleen jatkaa matkaa mieli avoimena, sydän vastaanottavaisena. Kaikkea hyvää sinulle matkallasi maailmaan!

 2. Tsemppiä sinulle muutokseen. Toivottavasti todellakin jaksat vielä kirjoittaa meille, usein kirjoituksesi osuvat naulan kantaan yhteen minun elämäni kanssa, ja vaikka en tunne sinua henkilökohtaisesti, niin blogia lukiessa tuntuu kuin lukisi hyvän ystävän kirjeitä 😉
  Ja minusta on ihanaa kun huomaa että vielä on ihmisiä jotka oikeasti miettivät ja pohtivat mitä ja miten tehdä, käyvät läpi tunteitaan, eivätkä aina kulje muiden mukana valittamassa kaikesta ja toimi autopilotilla, kuten mukamas pitäisi.
  Ja kun muistaa että se on se matka joka on tärkein, ei määränpää, ja matkalla tapahtuu paljon josta voi kertoa ystäville, lapsille, sukulaisille jne.
  Itsekin olen oppinut että luopua pitää aika ajoin, jotta saa uutta tilalle, uusi ei mahdu kaiken vanhan sekaan…….
  Hyvää matkan jatkoa sinulle, tsemppiä!

 3. Voimia suureen elämänmuutokseen. Elämässä varmaa on vain muutos, ja usein muutoksista löytyy avaimet aina vain parempaan elämään, kun on halua nähdä. Sinulla varmasti on. Lämpöä tulevaan erilaiseen talveen.

 4. Hei, voimia. Tämä teksti kosketti erityisesti. Oma parisuhteeni päättyi myös äskettäin. Surun ja haikeuden lomassa tunnen syvää kiitollisuutta siitä, että elämässäni oli 12 vuotta upea ihminen, jonka kanssa sain jakaa rakkauden. Hän ei enää ole läsnä arjessani, mutta hän on aina osa elämääni. Mainiot muistot säilyvät. Yritän suhtautua uuteen elämääni uteliaasti ja toiveikkaasti. Kaikki on hyvin. Vielä tulee päivä, jona mieli muuttuu keveäksi.

 5. Näinhän se on. Ihminen kasvaa ja muuttuu. Joskus vaan ei suhde jatku ja asumisjärjestelyt eivät pysy ennallaan. Jaksamista asioiden järjestelyyn. Onneksi blogisi jatkuu. Se on inspiroiva ja puhuttelee minua. Teksti on kauniisti kirjoitettu ja aiheet ovat kiinnostavia, filosofisiakin. Kiitos blogistasi ja hyvää syksyä muutosten myllertäessä.

 6. Voimia uuteen elämänvaiheeseen!

  Kuten moni muukin, myös minä pidän blogistasi todella paljon. Ja myös minulle se kolahtaa todella usein kohdalleen, olen juuri mietiskellyt samoja tai samankaltaisia ajatuksia. Sinulla on aivan ihana blogi ja paljon todella viisaita ajatuksia. Ihanaa, että kuitenkin jatkat kirjoittelua! Omalla kohdallani ainakin huomaan, että kirjoittaminen on juurikin se kanava, missä puran mieltäni ja saan pohdittua asioita kunnolla.

 7. Kiitos avoimesta ja rehellisestä ja tosi kauniisti sanoitetusta kirjoituksestasi. Toivon tosiaan, että jaksat edelleen kirjoittaa blogia. Luen sitä usein ja hämmästyn, miten mielenkiintoisista, itsellenikin merkityksellisistä asioista kirjoitat. Usein olen ajatellut, että juuri noin minäkin olisin kirjoittanut, jos olisin osannut.
  Olen ollut tiiviisti mukana ystäväni suuressa elämänmuutoksessa yllättävän eron jälkeen. Toipuminen on kestänyt pitkään ja siihen on kuulunut pitkiä keskusteluja, yhdessä elämän ihmettelyä ja hämmästelyä. Ja nyt, monen vuoden jälkeen voidaan todeta, että kaikki on mennyt juuri niin kuin pitikin. Toviottavasti myös sinulla on vielä joskus sellainen tunne.

 8. Tsemppiä muutokseen ❤ Upeasti kirjoitat. Blogisi on sellainen, jota selailen vaikka muutoin olenkin pitänyt sometaukoa. En osaa pukea sanoiksi sitä, mitä saan blogistasi.

 9. Voimia muuttuvaan elämäntilanteeseen. On hyvä oivallus että elämä on hyvää juuri tässä ja nyt. Minulta meni liian monta vuotta sumussa haikaillessani menneitä ja murehtiessa huomista. Hyvä että blogisi jatkuu, kirjoitat mielenkiintoisista aiheista jotka innoittavat minua. Lämpöisin ajatuksin.

 10. Minäkin luen blogiasi, lukenut jo pitkään. Tuli surullinen olo puolestasi. Toivottavasti sinulla on joku kenen kanssa voit puhua. Kaikkea hyvää ja toivon että surusta sekä haikeudesta huolimatta olosi on toiveikas, että uskot huomiseen. Valo varjon voiman voittaa!

 11. Voimia sinulle Tuulia. Toivon että luopumalla vanhasta saat uutta elämääsi. Luota tähän päivään ja huomiseen ja tulevaisuuteesi.

 12. Hienoa, kun uskallat kirjoittaa rohkeasti avata itseäsi näissä kirjoituksissa. Toivottavasti löydät tukea meistä lukijoistakin samalla tavoin kuin mekin ammennamme voimia sinun teksteistäsi. Kiitoksia näistä ja voimia nykyiseen elämänvaiheeseesi! 🙂

 13. Lämmin kiitos teille kaikille ihanista kommenteistanne. Olen lukenut niitä silmäkulmat kosteina, hymy huulilla. En löydä sanoja kuvaamaan ajatuksiani. Tunnen suurta kiitollisuutta, että minulla on teidän kaltaisianne lukijoita. Tämä kaikki lämpö ja välittäminen, se vetää hiljaiseksi. Kiitos kauniista sanoistanne ja myötäelämisestä.

  Peikkotyttö: Tuttuja juttuja kirjoitat. Niin se tahtoo olla, että elämän luonne selviää hiljalleen ajan kuluessa ja joidenkin asioiden oppiminen ottaa aikansa. Aika pitkään sitä tuli itsekin taisteltua tuulimyllyjä vastaan, mutta hyvä, että lopulta ymmärsin sen tarpeettomaksi ja turhan voimiavieväksi.

  Benita: Kuin lukisi hyvän ystävän kirjeitä. Kuulostaa mukavalta. 🙂

  Limpukka: Voimia myös sinulle. Uteliaisuus ja toiveikkuus ovat hyvät linssit katsoa elämää. Itselläni uteliaisuus on yksi kannattelevista voimista elämässä.

  Amalia: Uskon vahvasti siihen, että kaikella on tarkoituksensa. Tämän elämänvaiheen tarkoitus on selvä jo nyt, mikä helpottaa eteenpäin menemistä.

  Jonna: Kiitos lukuvinkistä, en ole sitä vielä lukenut. Mielelläni käyn lukemassa.

  Unelmiina: Sama juttu täällä, meni pitkään oppia, ettei tästä hetkestä tarvitse haikailla muualle.

  km: Kiitos myötäelämisestä. Olen utelias tulevan suhteen, mitä se vielä tuo tullessaan.

  Jukka Turunen: Koen, että avoimuus on tärkeää, sekä itselleni että muille. On niin paljon asioita, joita lähes jokainen elämässään kohtaa, itse tai välillisesti, mutta joista ei puhuta avoimesti, ei ainakaan tarpeeksi paljon. Vaikeneminen tekee niistä suurempia, häpeällisempiä ja tavallaan ”vaarallisempia”, kuin mitä ne olisivat, jos ihmiset voisivat jakaa ajatuksiaan avoimemmin toisilleen. Ja kyllä, te lukijat olette minulle valtavan suurena tukena. Sitä on vaikea sanoin kuvata, miten paljon myötäelämisenne ja kauniit sananne minulle merkitsevät.

 14. Kulje vaiston varassa/ kulje vailla pelkoa/Lennä niinkuin muutolintu/ yli esteiden /// Viisaus on sinussa/ sydämesi pohjalla/Älä pelkää ottaa vastaan/ kuiskausta sen /// Älä pelkää kulea / avata ja sulkea / Olet vapaa valloittamaan / vuoren kaukaisen /// Nauti tästä retkestä / jokaisesta hetkestä / Ota vastaan uusi päivä / ainutlaatuinen. (Anna-Mari Kaskinen teoksessaan Kiireettömyydestä). t. Tuija

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s