Miksi on hyvä olla läsnä tässä hetkessä?

Jaottelemme elämän usein kahteen osaan, ikävään ja mukavaan. On ikävää tekemistä ja mukavaa tekemistä, ikävää aikaa ja mukavaa aikaa. Todellisuudessa meillä on vain yhdenlaista aikaa, mutta omilla uskomuksillamme vaikutamme siihen, miten aikamme koemme.

Suoritamme rutiinitoimia ja vähemmän mieluisia tehtäviä ripeästi alta pois, jotta pääsisimme nopeammin viettämään sitä kaivattua mukavaa aikaa. Asiaa ei tule välttämättä ajatelleeksi, mutta näin toimien kasvatamme ikävien ja mukavien asioiden välillä olevaa kuilua entistäkin suuremmaksi. Saatamme turhautua toinen toistaan seuraaviin tehtäviin, jotka tuntuvat olevan mukavan ajanvieton, jonkin tätä hetkeä tärkeämmän, tiellä.

Näkökulman muuttaminen kannattaa. Mitä jos tämä hetki, juuri nyt, olisi hyvää aikaa? Ihan siitä riippumatta, mitä olemme tekemässä.

Arvostuksen osoittaminen sitä kohtaan, mitä olemme juuri nyt tekemässä, saa asiat tuntumaan mielekkäämmiltä. Hyvin monenlaisten asioiden parissa voi viihtyä, kun niille antaa enemmän arvoa, eikä pidä niitä vain haittatekijänä ja hidasteena.

Läsnäolo tässä hetkessä saa keskittymään olennaiseen. Se auttaa huomaamaan, että elämä koostuu toinen toistaan seuraavista hetkistä, joista jokainen on arvokas. Valtavasti hyviä hetkiä menee hukkaan, jos uskottelemme itsellemme, että vain tietynlainen tapa viettää aikaa on nautittavaa, vain tietynlainen seura ja tietynlainen ympäristö ovat toivottavia.

Kyky olla läsnä tässä hetkessä on erityisen tärkeää silloin, kun elämässä on vaikeita aikoja ja kriisejä.

Kun keskitymme tähän hetkeen ja juuri nyt käsillä oleviin asioihin, usein kaikki on hyvin. Ongelmat alkavat siitä, kun katsomme ajassa taaksepäin tai eteenpäin. Kun kaipaamme takaisin menneeseen, tai murehdimme millaista elämä joskus oli, tai kun pelkäämme tai odotamme mitä tulevaisuus tuo tullessaan, viemme itseltämme mahdollisuuden olla onnellisia juuri nyt.

On turha tuoda tähän hetkeen menneen tai tulevan painolastia, sillä menneisyys on mennyttä ja tulevaisuus ei ole vielä tullut. Tärkeintä on se, mitä tapahtuu juuri nyt, sillä siihen voimme vaikuttaa eniten.

Näin elämänmuutoksen keskellä on ollut hieno huomata, miten paljon apua läsnäolosta on. Kun ajatus välillä harhailee menneeseen tai tulevaan, palautan itseni takaisin tähän hetkeen, ja kaikki on hyvin. Tässä minä istun, kone sylissäni, ja kirjoitan teille ajatuksistani. Juuri nyt ei ole mitään muuta tärkeämpää, on vain tämä hyvä ja kaunis hetki.

Onnellisuus löytyy tästä hetkestä. Uskokaa pois, sitä ei tarvitse hakea sen kauempaa.

On ollut kiinnostavaa huomata, että kun onnellisuuden löytää, se ei helpolla lähde. Voi olla surullinen tai pettynyt, mutta silti onnellinen. Onnellisuus on pohjalla kuin kivijalkana, jonka päälle kaikki muu rakentuu.

Tässä hetkessä kaikki on hyvin.

3 kommenttia artikkelissa “Miksi on hyvä olla läsnä tässä hetkessä?

 1. Allekirjoitan, allekirjoitan, allekirjoitan. Juuri tätä olen todella paljon miettinyt joidenkin vuosien ajan, kun eräänä aamuna yhtäkkiä tajusin, että olen tässä. Nyt. Juuri tässä hetkessä.

  Ihmisillä on usein tapana elää elämää, jota kutsun ”sitten kun”-elämäksi. Pidän sitä melko haavoittavana tapana elää, koska siinä ikäänkuin liitää hetkien ohitse, niitä kunnolla huomaamatta, niitä kunnolla elämättä.

  Se on oikeasti todellinen rikkaus kyetä olemaan hetkessä täysillä läsnä.
  Kyetä näkemään ja tuntemaan kaiken, ne tiedostaen.
  Tämä taito tuo sellaista puhdasta, aitoa onnen tunnetta, jota en ole koskaan kyennyt muualta saamaan. Niin kliseiseltä kuin se ehkä kuulostaakin, onni on juuri tässä hetkessä.

 2. Loistavasti sanottu. Asia on juurikin niin, mutta se opettelu tai pysähtyminen tähän hetkeen vaatii
  opettelua. Oppia huomaamaan että tämä läsnäolon hetki on hyvä.
  Tsemppiä elämänmuutokseen. On todella ihana että jaksat kirjoittaa tätä blogis.
  Kirjoituksesi ovat todella hyviä.:)

 3. Kiitos teille kommenteistanne, Marru ja HP!

  Marru: Tuo oivalluksen hetki on hieno. Kun on elänyt itsekin hyvin pitkään sitä sitten kun -elämää, ja nyt on vain tässä hetkessä, ymmärtää miten paljon elämää meni ohitse, puoliksi elämättä, miettiessä mennyttä ja odotellessa tulevaa. Kirjoitit: ”Tämä taito tuo sellaista puhdasta, aitoa onnen tunnetta, jota en ole koskaan kyennyt muualta saamaan.” Tuo on niin hyvin sanottu! Juuri tuolta minustakin tuntuu. Kaikkien vuosien joka suuntaan haahuilun jälkeen tuntuu uskomattomalta, että voi olla niin onnellinen ihan vain olemalla tässä hetkessä.

  HP: Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan. Totta, ensin sen oppiminen, että todella pysähtyy tähän hetkeen, vaatii aikansa. Sitten vielä sen ymmärtäminen, että tämä hetki on hyvä, ihan tällaisenaan, ei tarvitse olla jotakin muuta, jossakin muualla, vie jokusen hetken lisää. 🙂

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s