Vuokra-asunto = koti?

Kotia etsiessäni en voinut olla huomaamatta, että meillä omistusasuminen on normi ja vuokralla asuminen poikkeus tästä normista. Vuokralla asuminen tunnutaan näkevän vain väliaikaisena vaiheena elämässä tai epätoivottuna asumismuotona, jos omistusasuntoon ei ole mahdollisuutta.

Aika harvassa lienevät ne ihmiset, joille koti ei olisi tärkein paikka maailmassa. Kukaan ei odota, että omaa kotia ostavalle pitäisi kelvata mikä tahansa. Vuokra-asuntoa etsiessä tilanne näyttää olevan hieman toisenlainen.

Etsiessäni asuntoa yksityisten vuokranantajien ilmoitusten kautta, olin aistivinani hienoista asennevammaa. Asunnoista oli lähes poikkeuksetta hyvin vähän tietoja, useimmiten vain tiedot vuokran määrästä, huoneiston tiloista (h, kk, kph), neliömäärä ja sijainti. Valokuvia asunnoista oli hyvin harvoin. Kun kyse on pienistä asunnoista, kaipasin tietoa esimerkiksi siitä, sopiiko kylpyhuoneeseen pesukone, onko asunnossa alkovi, ja onko keittiö tai keittokomero erillinen tila vai avoin osa huonetta.

Surkuhupaisin oli ilmoitus, jossa asunnosta oli vain edellä mainitut vähäiset tiedot, mutta omistaja odotti asunnon hakijalta perinpohjaista selvitystä, miksi juuri hän olisi hyvä vuokralainen. Vailla riittäviä tietoja, asuntoa näkemättä.

Turhauduin nopeasti yksityisten ilmoituksiin ja aloin seurata vuokra-asuntoja välittävien yritysten ilmoituksia. Edelleen löytyi kuvattomia ilmoituksia ilman riittäviä tietoja, mutta löytyi myös runsain valokuvin höystettyjä ilmoituksia, joista kävi ilmi lähes kaikki mitä toivoa voi.

Sattumalta useampi minua kiinnostava asunto oli, ikävä kyllä, saman yrityksen välitettävänä. Yhtä huonoa ”asiakaspalvelua” en muista koskaan ennen saaneeni. Lisätietoja kysyessäni kohtelu oli ylimielistä ja töykeää, ja asuntonäytöllä tunsin olevani toisen luokan kansalainen. Asenne, että asunnon omistaja ja vuokralainen olivat heille kahden eri kerroksen väkeä, välittyi. Tärkeintä oli löytää asunnon omistajalle hyvä vuokralainen, sillä ei ollut merkitystä, että asuntoa etsivä löytäisi itselleen sopivan kodin. Ajatus tuntui olevan, että asunnon olisi kelvattava sen enempiä kyselemättä, ja asuntoa etsivän tulisi olla tyytyväinen, jos hän saa kunnian tulla valituksi vuokralaiseksi. Raskaassa elämäntilanteessa en jaksanut tällaista sietää, vaan päätin etsiä asunnon muuta kautta.

Lopulta löysin asunnon aivan toisella tavalla asennoituneen yrityksen kautta. Pääasiassa opiskelijoille asuntoja välittävä yritys oli ymmärtänyt, että myös vuokralla asuvat etsivät itselleen kotia, ei mitä tahansa luukkua. He suhtautuivat vuokranantajaan ja asuntoa etsiviin tasapuolisen kunnioittavasti.

Tätä kirjoittaessani olen ehtinyt nukkua uudessa kodissani kolme yötä. Sisustaminen on vielä kesken, mutta tunnen olevani kotona, en jonkun toisen minulle vuokraamassa asunnossa. Vaikka omistaisin kotini itse, ei se yhtään enempää kodilta tuntuisi.

Minulla oli onnea saada vuokranantaja, jonka kanssa löysimme nopeasti luottamuksen toisiimme ja tulemme hyvin juttuun. Kodin tuntuun vaikutti paljon, että sain maalata seiniä ja sillä tavoin tehdä asunnosta viihtyisämmän. Mieluummin näen itse vaivaa ja maalaan seinät mieluisiksi, kuin muutan juuri remontoituun, jonkun toisen maulla laitettuun asuntoon.

Nyt kun olen löytänyt itselleni sopivan kodin, minulla ei ole kiire minnekään. Talo on hiljainen, yläkerrassa asuvaa kanta-astujaa lukuun ottamatta. Edellisessä kodissa vuosien myötä yhä enemmän häirinnyt liikenteen melu on poissa.

Tänään kuulin talitiaisten laulavan ikkunani alla. Vaikka muutto tuli eteeni olosuhteiden pakosta, olen iloinen, että kotini on nyt tässä.

6 kommenttia artikkelissa “Vuokra-asunto = koti?

 1. Onnea uuteen kotiin! Laita palautetta näihin firmoihin vaikka sähköpostilla. Mikään ei muutu, jos palautetta ei anneta. Ihmettelen tuota firmojen asennetta. Luulisi rahan kelpaavan, tuli se sitten asunnon ostajilta tai vuokraajilta.

 2. Onnea uuteen kotiin ja voimia elämänmuutokseen! Ihmettelen minäkin tuollaista kiinteistövälitysfirman asennetta. Lyhytnäköistä. Jos kerran monelle vuokra-asuminen on väliaikainen vaihe, nykyiset vuokralaiset ovat tulevaisuuden omistusasunnon ostajia ja myös siten potentiaalisia tulevaisuuden asiakkaita.
  Kiitos vielä kirjoituksistasi ja ajatuksistasi! Pidän kovasti siitä, että blogistasi nousee aina jokin aihe ajateltavaksi. On ollut myös ihanaa huomata, että sinä (ja kommenteista päätellen blogin lukijat) olette ihmisiä, jotka ajattelevat paljon ja jotka välittävät. Näkyvyyttä ja huomiota kun tuntuu nykyään saavan monet kovin pinnallisilta tuntuvat asiat.

 3. Onnea uuteen kotiin! Hienoa, että lopulta löysit etsimäsi. Yksityisistä vuokranantajista on samoja kokemuksia. Mutta meillä sattui myös löytymään sitä kautta ihana vuokra-asunto, jossa asuimme hienot 5 vuotta. Vanhimmat lapset muistelevat edelleen lämmöllä tuota asuntoa. Vuokraisäntä on edelleen tuttumme. Mielenkiinnolla odotan mitä ajatuksia uusi elämänvaiheesi tuo eteen. Paljon voimia myös osittain uuden polun alussa.

 4. Kiitos teille kaikille kommenteistanne!

  Amy May: Tämä ikävästi asennoituva yritys on pieni, ja vuokranvälitys yhden ihmisen käsissä. Sen verran tarpeekseni tuosta yrityksestä sain, etten jaksa enää olla heidän kanssaan missään tekemisissä, kun vihdoin heistä eroon pääsin.

  E: Kiitos, voimia tarvitaan. Luulisi tosiaan, että jos tämän yrityksen kanssa on vuokra-asioissa asioinut, etsisi tulevaisuudessa omistusasuntoa aivan muuta kautta. Mukava kuulla, että olet saanut ajateltavaa kirjoituksistani. 🙂

  Äitee: Kiitos onnitteluista! Ikävä kuulla, että olet törmännyt samaan ilmiöön, mutta hyvä, että löytyi kuitenkin ihana asunto. 🙂 Mielenkiinnolla odotan minäkin, mitä ajatuksia tämä uusi vaihe elämässä tuo eteen. Juuri nyt ei ole ajatuksen ajatusta. 😀

 5. Hei Tuulia.

  Harmillista, että vuokra-asunnon hankinta oli sinulle kokemuksena hieman tunteita herättävä.

  Luen blogiasi säännöllisesti ja ajattelin kommentoida tänne ensimmäistä kertaa. Avaan käsittelemääsi aihetta omasta näkökulmastani. Toimin itse vuokranantajana ja tiedän, että Suomen yli 200 000 yksityisestä vuokranantajasta osa hoitaa vuokraustoimintaansa hieman “alavireisesti”.

  Tunnen vuokra-asuntomarkkinat erittäin hyvin ja olen kanssasi samaa mieltä, että alalla työskentelevien olisi syytä panostaa palvelukokonaisuuteen. Toimin itse asiakaslähtöisesti ja haluan kodin vuokraamisen olevan asiakkaalleni helppoa ja turvallista, yhdistettynä henkilökohtaiseen palveluun ja asiakkaiden toiveiden huomioon ottamiseen. Jokainen vuokranantaja toivoo hyvää ja pitkäaikaista vuokrasuhdetta, joka -kuten muutkaan suhteet- harvoin onnistuu ilman molemminpuolista luottamusta ja avointa kommunikointia.

  Perustamani http://www.mgasunnot.fi on tällä hetkellä paikallinen palvelu, joka on saanut erittäin positiivisen vastaanoton. Konsepti työllistää myös paikallisia yrittäjiä ja teemme koko ajan yhteistyötä parantaaksemme asiakaskokemusta vuokra-asunnon hankinnan yhteydessä. On äärimmäisen vanhanaikainen ajattelutapa suhtautua vuokralaiseen kuin toisen luokan kansalaiseen, etenkin huomioon ottaen, että vuokraus asumismuotona kasvattaa suosiotaan jatkuvasti myös työssäkäyvän aikuisväestön keskuudessa helppoutensa ja riippumattomuutensa vuoksi.

  Koen vuokranantajana toimimisen tärkeänä palveluna ja haluni on saada ihmisille koti, jossa on mukavaa ja turvallista asua. Otan ihmisten henkilökohtaiset toiveet mahdollisuuksien mukaan huomioon jo vuokrasopimusta tehdessäni. Hyvän asiakaspalvelun luulisi olevan jo itsestäänselvyys alalla kuin alalla, mutta silti koen olevani edelläkävijä toiminnassa hyvän vuokra-asumisen puolesta.

  Toivottavasti tämä kirjoitukseni antaa sinulle ja blogisi lukijoille hieman laajempaa näkökulmaa yksityisen sektorin vuokranantajista ja vuokranantajina toimiville syyn panostaa asiakaskokemukseen tulevaisuudessa.

  Onnea uuteen kotiin! MG

  • Kiitos kommentistasi, Urbaani Vuokranantaja! Vakavasti mainonta-allergisena mietin hetken kommenttisi julkaisemista, mutta siinä oli ansionsa, joten annoin sen olla.

   Kirjoitit näin: ”On äärimmäisen vanhanaikainen ajattelutapa suhtautua vuokralaiseen kuin toisen luokan kansalaiseen, etenkin huomioon ottaen, että vuokraus asumismuotona kasvattaa suosiotaan jatkuvasti myös työssäkäyvän aikuisväestön keskuudessa helppoutensa ja riippumattomuutensa vuoksi.”

   Näin minäkin ajattelen. Viime vuosina on puhuttu siitä, miten työpaikat ja työntekijät eivät kohtaa muun muassa siksi, että omistusasuminen tekee paikkakunnan vaihtamisen hankalaksi. Vuokra-asuminen on nimenomaan joustavaa, ja jo nyt, kuukauden vuokralla asumisen jälkeen, tunnen huolettomuutta, mitä omistusasunnossa asuessa en kokenut. Ikävä kyllä vuokra-asumisen kulttuuri on meillä jotenkin takapajuista, sitä harvemmin nähdään mahdollisuutena, vaan useimmiten joillekin ihmisille välttämättömänä pahana. Osasyynä lienee järjetön vuokrataso. Tuntuu jäävän vähemmälle huomiolle myös se, mistä kirjoitinkin, että vuokra-asuntokin on ihmiselle koti, ja sen viihtyisyyteen voisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s