Jouluodotukset

Olin aikoinaan joulusuorittaja. Lista siitä, mitä kaikkea piti saada aikaan ennen joulua, oli tuskaisen pitkä. Podin joululahjastressiä, yritin saada joulukortit lähetetyksi ajoissa, siivosin, leivoin… Mielessäni oli monenlaisia odotuksia siitä, millainen joulun tulisi olla.

Vuosi vuodelta jouluni on muuttunut pienimuotoisemmaksi. Vain pari joulukorttia, jos niitäkään, ei joululahjoja, ei sen suurempaa joulusiivousta. Ei erityisiä odotuksia eikä varsinkaan stressiä. Rauhallista yhdessäoloa ja hyvää ruokaa. Hyviä kirjoja.

Tänä vuonna jouluni on erilainen kuin koskaan ennen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun vietän joulua yksin. Tai no, en aivan yksin, onhan minulla kaksi kissaa seuranani. Menen entiseen kotiini niitä hoitamaan siksi aikaa, kun entinen kumppanini lomailee muualla.

Jo monena jouluna olen ollut iloinen siitä, että televisiosta tulee joulun aikaan paljon elokuvia. Joku on ajatellut heitäkin, jotka viettävät joulua yksin. Minun jouluni koostuu tänä vuonna elokuvien katsomisesta ja lukemisesta, kissojen hellimisestä, ulkoilusta talvisissa maisemissa ja jouluruoasta. Radiossa soivat joululaulut ovat tänä vuonna saaneet mielen niin haikeaksi, että jätän niiden kuuntelemisen vähemmälle. Keskityn tekemään mukavia asioita.

Omaan kotiini laitan esille kaikki kaksi joulukoristetta ja yhden kauniin kortin. Poltan paljon kynttilöitä läpi koko pimeän vuodenajan, ne tuovat tunnelmaa ja kaunista lämmintä valoa. Ostan kukkia maljakkoon sitten kun taas kotiudun.

Kun ero tuli syksyn pimeimpään aikaan, joulun ollessa tulossa, jouduin hetkeksi ahdistuksen valtaan. Ajatus joulusta yksin tuntui kauhealta. Onneksi pääsin siitä nopeasti yli ja ymmärsin, että joulun voi viettää monella tavalla. Ja toisaalta, voin tehdä samoja asioita yksinkin, joita tähän asti olen tehnyt jouluna toisen kanssa. Viettää rauhallista aikaa, syödä hyvin, ulkoilla ja lukea. Ääneen lukemisen tosin jätän tällä kertaa väliin, en usko kissojen sitä kovin paljoa arvostavan.

Olen viime vuosina opetellut päästämään irti odotuksista. Huomasin, että usein pettymykset johtuvat ennalta asetetuista odotuksista, jotka eivät toteutuneetkaan. Sitä tulee helposti ajateltua, että asioiden pitäisi mennä tietyllä tavalla tai ihmisten tulisi toimia niin tai näin.

Aina elämä ei kuitenkaan mene niin kuin voisi toivoa. Asioiden hyväksyminen, sellaisina kuin ne ovat, keventää elämää. Ei sen oppiminen erityisen helppoa ole, mutta ei tarvitsekaan. Jokainen edistysaskel tuo iloa.

Jouluna teen asioita joista pidän, syön mitä tekee mieli, ja pidämme kissojen kanssa toisillemme seuraa. Joulusta tulee sellainen kuin on tullakseen. Otan sen uteliaana vastaan.

4 kommenttia artikkelissa “Jouluodotukset

  1. Mun avopuolison parhaat joulut on olleet yksin vietettyjä. Suon sen hänelle tänäkin vuonna. Lupasi hän sentään käydä joulupäivällisellä vanhempieni luona, missä minä olen, ja leipoa sinne jotain.

  2. Jos minun pitäisi viettää joulu yksin, olisi se kuvaamasi kaltainen. Tunnelmallista, uutta ja omanlaista joulunaikaa sinulle ♡

  3. Kiitos kommenteistanne, E, e ja Piia! Oikein lämmintä ja tunnelmallista joulunaikaa teille kaikille!

    e: Arvostan, että suot avopuolisollesi mahdollisuuden viettää joulua yksin. On ilmeisesti aika tavallista riidellä siitä, miten kukakin joulua haluaisi viettää ja missä. Emme kumppanini kanssa aikoinaan sentään riidaksi laittaneet, mutta olisi hän mielellään voinut joulua toisinkin viettää, kuin mikä minulle oli tärkeää. Mukavaa, että avopuolisosi tulee kuitenkin syömään kanssanne.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s