Kauniimpi arki: kanssaihmisten huomioiminen

Terve! Hei! Päivää!

Asun taloyhtiössä, jossa on tapana tervehtiä kanssaihmisiä pihalla tai rapussa kohdatessa. Voisinpa todeta kirjoittaneeni naurettavan itsestäänselvyyden. Kokemani perusteella tilanne on kuitenkin lähempänä poikkeusta kuin sääntöä.

Tässä talossa on ystävällinen ja lämmin ilmapiiri. Ihmiset tervehtivät, moni hymyilee, eikä ole tavatonta vaihtaa tavatessa useampikin sana. Olen tavannut lukuisia talon asukkaita tai talossa vierailleita, lapsia, nuoria, keski-ikäisiä ja vanhuksia, ja vain yksi on jättänyt vastaamatta tervehdykseeni.

Tervehdys, yksi pieni sana, luo tunnetta samanarvoisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta. Tässä sitä ollaan, samassa maailmassa ja samassa talossa, sinä ja minä. Entä tervehtimättä jättäminen? Kun tulee toistuvasti ohitetuksi rapussa tai pihassa ilman katsekontaktia, saati tervehdystä, kuin ei olisi edes olemassa, mitä se viestii? Sinä olet minulle merkityksetön, et ole huomioni ja tervehdykseni arvoinen.

Tervehtiminen purkaa muureja ihmisten väliltä, tervehtimättömyys rakentaa niitä.

Kiitos! Ole hyvä! Tarvitsetko apua?

Yksin pärjäämistä arvostetaan kulttuurissamme liiallisuuksiin asti. Tästä seuraa, että olemme arkoja pyytämään apua. Emme halua olla vaivaksi muille, eikä avun tarjoaminenkaan ole aivan tavallista. Kun kaupungilla kulkiessaan katsoo ympärilleen, esimerkeistä ei ole pulaa.

Pyörätuolin, rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa on hankala kulkea ovista. Myös kävelykeppi, kyynärsauvat tai ostoskassit molemmissa käsissä vaikeuttavat ovien avaamista. Osa ovista on raskaita avattaviksi, vaikkei olisi sen kummempia rajoitteita kuin väsymys raskaan päivän päätteeksi.

Minulla on tapana katsoa ympärilleni ovista kulkiessani ja pitää ovea auki lähellä tulevalle, vaikkei hänellä avun tarvetta olisikaan. Tuntuu mukavalta, kun edellä kulkeva pitää ovea auki, eikä vain anna sen lävähtää kiinni suoraan kasvojen edestä. Apua tarvitsevia jään vaikka hetkeksi odottamaan, niin monta kertaa olen nähnyt ihmisiä hankalassa tilanteessa, kun lähellä olevat eivät ole auttaneet.

Iloisen hämmästyneistä tai poikkeuksellisen kiitollisista reaktioista olen päätellyt, ettei kanssaihmisten huomaavaisuus ja avun saaminen ole aivan tavallista.

Ruokakaupassa apua tarvitsevia näkee usein. Viimeksi autoin pyörätuolilla liikkuvaa naista leipäosastolla. Hän oli jo ehtinyt siirtää pinon tyhjiä leipälaatikoita pois tieltä päästäkseen tarpeeksi lähelle hyllyä, muttei vieläkään ylettynyt saamaan tarvitsemaansa.

Olen huomannut, että vanhat ihmiset eivät välttämättä pyydä suoraan apua, vaikka sitä kaipaisivatkin. Moni pyytäisi apua kaupan henkilökunnalta, jos joku olisi saatavilla, usein ei ole. Muita asiakkaita on vaikeampi lähestyä, osaltaan varmasti siksi, että useimmat ovat niin kiireisiä ja poissaolevia.

Kun aloin kulkea hitaammin, katsoa ihmisiä ympärilläni ja olla heille läsnä, minua alettiin hienovaraisesti lähestyä tai tehdä tiettäväksi, että lähestymiseni ja apuni olisi tarpeen. Joskus tarvitaan toistakin silmäparia, kun hinta tai viimeinen käyttöpäivä on hukassa, välillä tavarat ovat hankalasti saatavissa tai jokin muu asia mietityttää.

Mitä enemmän asiaa mietin, sitä oudommalta tuntuu, että on niin tavallista olla kuin ei huomaisi toisen ihmisen olemassaoloa. Kulkea laput silmillä ja korvilla, omassa kuplassaan, kiinnittäen huomiota muihin lähinnä silloin, kun he ovat oman toiminnan tiellä.

Viime aikoina on puhuttu paljon yksinäisyydestä ja sen aiheuttamista terveyshaitoista. Miten monen oloa parantaisi jo se, että tervehtisimme toisiamme, vaihtaisimme muutaman sanan, pitäisimme ovea auki jäljessämme tulevalle, auttaisimme pienissä arkisissa tilanteissa, kun huomaamme apuamme tarvittavan?

Kanssaihmisten huomioiminen tekee arjesta kauniimpaa. Tuntuu hyvältä olla avuksi ja tulla myös itse huomioiduksi.

Talvella tulin iloiseksi, kun vastaantulija pysäytti minut huomattuaan, että olin hetkeä aiemmin pudottanut lapaseni. Viimeksi kirjastossa käydessäni ilahduin, kun edelläni mennyt jäi hymyillen pitämään ovea auki minullekin. Kun istuin yksin elokuvateatterissa odottamassa elokuvan alkamista, ilahduin, kun saliin saapui toinenkin katsoja, ja vaihdoimme muutaman sanan.

Kanssaihmisten huomioiminen ja ilahduttaminen ei ole vaikeaa.

4 kommenttia artikkelissa “Kauniimpi arki: kanssaihmisten huomioiminen

 1. Itse olen tullut siihen tulokseen, että henkilöt jotka jättävät tervehtimättä tai tervehtivät satunnaisesti tai silloin jos joku on näkemässä, harrastavat henkistä alistamista. Se on vallan käyttöä ja haluavat tietoisesti tehdä kiusaa.
  Olen päättänyt etten lähde heidän leikkiinsä mukaan ja niinpä jätän tietoisesti nämä ihmiset noteeraamatta.
  On huvittavaa seurata miten nämä ihmiset reagoivat kun oppivat etten enää yritäkkään tervehtiä – ovat minusta kuin pakojäniksiä. Toiset jähmettyvät paikoilleen joku etsii pakoreiittiä ja yhdet ” piitoutuvat” ja yrittävät viivytellä jotta tilanne menisi itsellään ohi.
  Elämä on huisin hauskaa jos on aikaa ottaa tarkkailijan rooli.

  • Kiitos kommentistasi, Tuula Koivisto! Itse näkisin, että on monenlaisia syitä olla tervehtimättä, ei sen tarvitse olla silkkaa ilkeyttä tai vallankäyttöä. Ja vaikka olisikin, niin en minä koe siinä mitään häviäväni, että jatkan ystävällistä tervehtimistäni. Yritän mieluummin ylläpitää hyvää ilmapiiriä kuin lisätä kylmyyttä, toteutui se sitten jonkun kanssa koskaan tai ei.

   Kirjoitit: ”Itse olen tullut siihen tulokseen, että henkilöt jotka jättävät tervehtimättä tai tervehtivät satunnaisesti tai silloin jos joku on näkemässä, harrastavat henkistä alistamista. Se on vallan käyttöä ja haluavat tietoisesti tehdä kiusaa.”

   Huomaatko, että kun ”et mene heidän leikkiinsä mukaan”, toteutat oman näkemyksesi mukaan juuri tuota mistä kirjoitit?

 2. Kerronpa erään kokemukseni tervehtimisestä kerrostalon rappukäytävässä. Minulla on yleensä tapana jotenkin moikata rapussa samaan aikaan kulkijaa, asuipa toinen sitten talossa tai ei. Kerran moikkailuuni vastattiin: ”en asu tässä talossa!” Tämä sanoja oli keski-ikäinen nainen, ja tapahtui Joensuussa 1980-luvulla (niinpä niin, täällä ”iloisten immeisten kaapunkissa”!). En suinkaan loukkaantunut moisesta vastauksesta, asia huvittaa vieläkin.Mutta näköjään noinkin voi ajatella, että vain tuttuja tervehditään/huomioidaan esim hissiin tullessa, tai rappukäytävässä.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s