Oman talouden seurantaa: Penno.fi

(Tämä ei ole yhteistyöpostaus. En hyödy tämän kirjoittamisesta mitenkään – paitsi hyvän mielen verran, jos joku saa tekstistäni apua tai iloa.)

Onko Takuusäätiön ylläpitämä Penno-palvelu teille tuttu?

Kun muutin asumaan yksin, koin tarpeelliseksi alkaa seurata menojani tarkemmin. Tiesin, että rahasta tulisi olemaan tiukempaa kuin ennen. Maksaisin yksin monenlaisia kuluja, joita ennen maksoi kaksi.

Minimalismin löytämisestä on ollut minulle monenlaista hyötyä, mutta viime aikoina olen ollut siitä erityisen kiitollinen. Se on muuttanut minua ja käsitystäni elämästä valtavan paljon. Jos katsoisin elämää siten kuin sen ennen minimalismin löytämistä hahmotin, kokisin tämänhetkisen elämäntilanteeni huomattavasti vaikeammaksi kuin nyt koen. Sekä henkisesti, että konkreettisemmin taloudellisesti.

Harmittelisin, että minulla on niin vähän rahaa käytössäni. Todennäköisesti selailisin vieläkin kauppojen katalogeja (miten paljon sellaisia vielä painetaan?) ja mainoksia, kyllästyisin tavaroihini ja vaatteisiini, kokisin tarvitsevani sitä ja tätä, haluaisin yhtä ja toista. Ehkä haaveilisin lottovoitosta (vaikken edes lottoaisi) ja tuntisin kateuden piston, kun jollakulla toisella olisi jotakin, mitä minulla ei. Kokisin jääväni jostakin paitsi, kun en voisi piristää itseäni ostamalla mitä haluaisin.

Onneksi nuo ajat ja sen ajan minä ovat menneisyyttä, vain haalea muisto ja ihmetyksen aihe.

Mutta siihen Penno-palveluun, josta halusin teille kertoa.

Penno on Takuusäätiön ylläpitämä ilmainen nettipalvelu, joka auttaa oman talouden hallinnassa. Siihen voi kirjata tulonsa ja menonsa ja nähdä konkreettisesti, minkä verran rahaa mihinkin kuluu. Palvelussa tulojen ja menojen suhteen näkee myös graafisessa muodossa, selkeästi vierekkäisinä pylväinä. Myös erilaisten menojen prosentuaalinen osuus kokonaiskulutuksesta on esitetty selkeästi.

Pennoon voi luoda omia kategorioita erilaisille menoille. Mitä useampia kategorioita, sitä selkeämmin hahmottuu, mihin rahat kuluvat. Jotkin palvelussa valmiina olevat kategoriat, kuten ’ostokset’ tai ’ruokakauppa’, ovat mielestäni turhan epämääräisiä, ne eivät kerro riittävän tarkkaan, mihin rahat todella ovat menneet. Lisäsin itselleni monia kategorioita, omansa esimerkiksi herkuille ja huvituksille. Haluan nähdä, minkä verran ruokaan menevästä rahasta on kulunut tuotteisiin, joilla ei ole varsinaista ravitsemuksellista arvoa. Jos kokisin tarpeelliseksi pienentää ruokalaskuani, ne olisivat ensimmäisinä karsintalistalla.

Olen seurannut menojani nyt noin puolen vuoden ajan. Erityisiä päätelmiä niistä ei ole kannattanut tehdä, sillä kulutukseni on elämäntilanteen muutoksesta johtuen poikennut hyvin paljon normaalista kulutuksestani. Olen vasta aivan hiljattain saanut kotini valmiiksi, toisin sanoen hankituksi tavarat, joita asumiseeni tarvitsen. Viime aikoina olen kuluttanut myös tavallista enemmän rahaa vaatteisiin, sillä laihduttuani suurin osa vaatteistani jäi aivan liian suuriksi. Samoihin aikoihin osa vaatteista tuli muuten tiensä päähän ja joitakin vaatteita oli jo lähtökohtaisesti liian vähän.

Penno on helppokäyttöinen ja selkeä palvelu, ja olen kokenut kulutukseni seurannan sen avulla yksinkertaiseksi ja kiinnostavaksi. Sitä on mukava käyttää; aiemmin menojen täyttäminen taulukkolaskentaohjelmaan tahtoi aina jäädä, koska koin sen jostain syystä vastenmieliseksi.

Kesäkuu on ensimmäinen kuukausi, jolloin kulutukseni alkaa olla normaalilla tasollaan. Odotan mielenkiinnolla, minkälaiselle tasolle kulutukseni pidemmällä aikavälillä vakiintuu.

Jos nettipalvelun sijaan haluaisit täyttää mieluummin paperista työkirjaa, sellaisen voi tilata maksutta ja ilman postikuluja Takuusäätiöltä. Toinen vaihtoehto on tulostaa työkirja itse netistä.

Millaisia kokemuksia teillä on oman kulutuksen seurannasta?

7 kommenttia artikkelissa “Oman talouden seurantaa: Penno.fi

 1. Olen tällainen rahanörtti, joten olen pitänyt kirjaa tuloistani ja menoistani jo monta vuotta. Ensin merkkasin tiedot muistikirjaan, sittemmin taulukkolaskentaohjelmaan. Tykkään näprätä Excelillä, joten taidan pitäytyä siinä. Voisin suositella Pennoa muutamalle ystävälle, jotka ovat aina niinsanotusti peeaa. Kulutuksen suunnitteleminen ja varsinkin seuraaminen on minusta aivan ensiarvoisen tärkeää, jos haluaa elää varojensa puitteissa ja säästää. Se voi olla aluksi myös melkoinen järkytys, jos on tapana jatkuvasti ostella pieniä juttuja, jotka eivät maksa ”mitään”.

  Minimalistinen elämäntapa todella auttaa, kun tulot ovat pienet. Kovin usein näen pienituloisten tekevän tiuhaan pieniä turhia ostoksia perustellen itselleen, että ostos on ansaittu, ei maksa paljon ja antaa hyvän olon. Mutta kohta on taas tili nollilla. Kun oma hyvinvointi ei riipu ostelusta, elämästä tulee paljon mielekkäämpää, (raha)huolettomampaa ja kaiken kaikkiaan helpompaa.

 2. Tämäpä olikin mielenkiintoinen juttu! Täytyy käydä tutustumassa tuohon Pennoon, jos se toimisi mullakin.

  Mä oon pitäny tuloista ja menoista melko yksityiskohtaisesti kirjaa nyt toista vuotta excelissä. Aiemmin joskus pidin vuosikausia samanlaista seurantaa ihan vaan ruutuvihkoon. Mua kiinnostaa kovasti mihin rahat menee ja rakastan tollasta taulukointia.

  Sen olen tosin huomannut, että vaikka miten tuota seurantaa teen, niin hirveästi ei kyllä käyttäytyminen muutu ja aika usein on rahatilanne niukka. No, ei meidän tulot mitkään suuret olekaan ja on perhettä, omakotitalo, autot ja eläimiä, eli rahareikiä riittää (esim sairaan eläimen hoito vei todella paljon rahaa joitain kk sitten). Mielestäni olen kuitenkin melko tarkka rahan käyttäjä, mutta näillä tuloilla nyt ei vaan säästöön oikein mitään pysty laittamaan.

 3. Kokeilin Pennoa, mutta ainakaan muutama kuukausi sitten siitä ei ollut mobiilisovellusta vaan pelkkä verkkoversio ja se sitten jäi. Sinällään se on yksinkertaisuudessaan kyllä tosi näppärä!

  Me muutimme uuteen kotiin viime kuun vaihteessa. Kaikki hakee vielä omia paikkojaan ja ihmeellistä sälää on hurjat määrät, mutta muuton yhteydessä järkytyin mainospostista. Meni toista viikkoa ennen kuin sain oveen mainoskiellon ja niitä mainoksiahan tuli siis paksu nippu 4-5 kertaa viikossa! Järjetöntä paperin haaskaamista!

 4. Jos tykkää seurata kuluja mobiilisovelluksella, yksi hyvä mitä olen käyttänyt on Monefy Pro. Selkeä ja siinä voi samaan tapaan itse tehdä niin monta kategoriaa kuin on tarpeen. Itse seurasin sillä kuluja yhdessä vaiheessa noin puolen vuoden ajan. Siinä ehti huomata aika kivasti mihin rahaa kuluu. Pidemmän päälle en kokenut seurantaa tarpeelliseksi, koska menot ja tulot on kummatkin tällä hetkellä tasaiset. Mutta hyvin voisin ottaa tämän taas käyttöön jos jompiin kumpiin olisi tulossa muutosta.

 5. Kiitos teille kaikille kommenteistanne!

  iituv: Tuo on niin totta, että jos aika huolettomasti ostelee kaikenlaista ”pientä”, oli se sitten mitä tahansa, niin näistä pienistä kertyy yllättävän paljon. Miten paljon, sen ymmärtää usein vasta kun on alkanut kirjata menojaan ylös.

  Heli: Minulle Penno ainakin on ollut hyvä, sitä on tullut oikeasti käytettyä, aiemmat kirjaukseni vihkoon tai taulukkolaskentaohjelmaan ovat loppuneet lyhyeen.

  Tytti: Juuri se yksinkertaisuus lämmittää minua kovasti. Harmi, ettei Pennosta ollut mobiilisovellusta, jospa jossain vaiheessa tulisi. Minun ei tullut tuo taas mieleenikään, kun käytän puhelinta lähinnä puhelimena. Hyvä kun noinkin pian sait sen mainoskiellon oveen, aivan valtavat määrät niitä mainoksia näköjään tulikin! Monessakohan kodissa mainokset jäävät lukematta ja ovat suoraan jätepaperia?

  Mari: Kiitos kun annoit vinkin, se varmasti on monelle mieleen. Itselleni ei tosiaan tullut mobiilisovellukset edes mieleen.

 6. Kiitos ihanasta blogikirjoituksesta! Hienoa, että Penno on auttanut.

  Kehitämme Pennoa syksyllä ja kaikki ideat ja palautteet ovat meille arvokkaita. Haluamme kehittää Pennoa nimenomaan käyttäjäpalautteen pohjalta. Pennolle voi lähettää sähköpostia: penno@takuu-saatio.fi. Penno on selainpohjainen verkkosovellus, jota voi käyttää myös puhelimella (eli se skaalautuu myös pienemmälle näytölle). Varsinainen app-mobiilisovellus on toivottavasti joskus mahdollinen.

  Aurinkoista kesää!

  Minna Markkanen, kehittämispäällikkö Takuusäätiö

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s