Yhden palan taktiikalla – tai sitten ei

Vuosien ajan minua on kiehtonut ajatus siitä, että voisin pestä itseni päästä varpaisiin yhdellä ainoalla saippuapalalla. Se olisi niin yksinkertaista! Miten kätevää olisikaan kyläilyreissulla tai saunavuorolla, kun pesuaineeksi riittäisi pieni pala saippuaa.

Palasaippua on monella tavalla kätevä tuote. Se levittyy pitkiin ja paksuihin hiuksiini nestemäistä shampoota helpommin. Sen tuotepakkaukseksi riittää pieni pala paperia. Käyttäisin paljon mieluummin palasaippuaa kuin muovipulloon pakattua, pääosin vedestä koostuvaa, shampoota.

Mutta kun palasaippua ei sovi hiusteni kanssa yhteen sitten mitenkään.

Hiuspohjalleni palamuotoinen pesuaine on hyväksi, mutta hiusteni kanssa se ei toimi. Hiljattain minulle myös selvisi, että veden kovuus vaikuttaa palasaippuan toimivuuteen. Kun yhdistetään tietynlainen hiuslaatu, kova vesi ja palasaippua, niin lopputulos on tahmean tuntuiset hiukset valtavalla määrällä saippuajäämää. Ja uutena harrastuksena jokapäiväinen kampojen peseminen.

Etsin sopivaa tuotetta vuosien ajan. Kokeilin eri valmistajien erilaisia shampoo- ja saippuapaloja, etikkahuuhtelun kanssa ja ilman. Alkuvuodesta luulin vihdoin löytäneeni itselleni toimivan tuotteen, mutta sen toimivuus kesti kaksi pesua. Saippuajäämää kertyi hiuksiini ja kampaan pesu pesulta enemmän. Kun sain käytettyä palan loppuun, päätin, että vuosien sinnikäs kokeiluni saa nyt riittää. Palattuani takaisin nestemäiseen shampooseen, saippuajäämän kertyminen kampaan loppui vasta neljännen pesun jälkeen.

Näin jälkikäteen mietin, että olisihan sitä voinut vähemmälläkin uskoa, ettei palasaippua sovellu minun hiusteni pesuaineeksi. Toisaalta siinä oli myös hyvät puolensa. Yksikään palasaippua ei saanut hiuspohjaani hilseilemään ja kutiamaan, toisin kuin kaikki siihen asti kokeilemani nestemäiset shampoot. Olin kokeillut tavallisia marketin, apteekin ja kampaajan shampoita, sekä monia luonnonkosmetiikkashampoita, ja aika lailla luopunut toivosta, että koskaan löytäisin sopivaa.

Mutta elämä on yllätyksiä täynnä. Sain pari kuukautta sitten ostokseni yhteydessä tuotenäytteitä, joiden joukosta löytyi ainakin yksi ellei jopa kaksi sopivaa shampoota! Ilman tuotenäytteitä olisin tuskin koskaan tullut niitä kokeilleeksi, sillä tuotteiden hintataso oli tavallisesti suosimaani hintatasoa korkeampi.

Miten iloiseksi sitä voikaan tulla, kun vuosikausia häirinnyt arkinen ongelma vihdoin ratkeaa! Shampoon toimivuus talvikaudella selviää vasta myöhemmin, mutta toistaiseksi vaikuttaa hyvältä. Hiuspohjani ei kutise eikä hilseile, hiusten pesuväli on pidempi, ja hiukseni tuoksuvat ja näyttävät likaisinakin paremmalta kuin koskaan ennen. Aivan kuin hiuspohjani olisi vihdoin saavuttanut tasapainon. Minulla ei ole aavistustakaan, mikä nyt käyttämässäni shampoossa on erilaista kuin kaikissa aiemmissa, mutta pääasia että se toimii.

Yhden palan taktiikka ei minulle sopinut, joten shampoo saa olla pullossa, ja palasaippua hoitakoon muut pesutarpeet. Kasvojen pesuun käytän myös kosteusvoidetta.

P.S. Kaikille palashampoon toimivuudesta kiinnostuneille vinkkaan vielä opinnäytetyöstä, jossa aihetta selvitetään. Ja löytämäni shampoon merkistä kiinnostuneille tiedoksi, että se on Madara. Ja tulkoon vielä varmistetuksi, että tämäkään ei ole yhteistyöpostaus eikä maksettu mainos, kuten ei yksikään kirjoituksistani tähänkään asti.

4 kommenttia artikkelissa “Yhden palan taktiikalla – tai sitten ei

 1. Toimisikohan tuo Mádara-shampoo ohuisiin, velttoihin mutta silti pesun jälkeen takkuisiin hiuksiin…?
  En ole ostoshullu, mutta taidankin kokeilla sitä koska itse olen lopen kyllästynyt näihin vetisiin, laimeisiin shampoonlitkuihin,kun hiukset eivät pysy puhtaana kuin päivän ellen laita niitä mitenkään. Ja kuumat kihartimet taas kuluttavat hiuksia ettei kyllä voi joka päivä niitä pahoinpidellä.
  Toisaalta hiusten ja ihon kunto kertoo yleiskunnosta tai sen puuttumisesta. Suoliston terveydestä ja ravinnosta on siis huolehdittava, jos haluaa saada kauniit hiukset ja ihon. Kauneus lähtee sisältäpäin.
  Muuten tuosta palasaippuasta tuli mieleen että tuttavani teki itse nestemäistä saippuaa (taisi olla mäntysuopaa) liottamalla saippuanpalasia lämpöisessä vedessä pullossa. Annostelu täsmentyi ja eipä tullut jäämiäkään.

 2. Hei Tuulia! Tuo että käyttää mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan kosmetiikkaa on hyväksi, paitsi itselle ja omalle terveydelle niin myös että se vähentää ja kyseenalaistaa koe-eläinten käyttöä. Voisin laittaa sinulle linkin siitä aiheesta, mutta se on rankkaa luettavaa ja oletan että varmasti löydät aihetta koskevaa tietoutta itsekin (esim. Oikeutta eläimille-sivut). Itse tuen erästä ruotsalaista koe-eläinten vastustamisjärjestöä, josta saan aika ajoin tietoa että miten tutkijat käyttävät vaihtoehtoisia menetelmiä, esimerkiksi kuinka kudoksia viljellään ja saadaan ihan yhtä hyviä ja luotettavia tuloksia ellei jopa parempiakin! Paljon on saatu aikaan sillä rintamalla, joskin paljon on vielä tehtävää, jolloin ei voi vielä levätä laakereilla – on edelleen taisteltava niiden puolesta, jotka ovat meidän armoilla. Mitä mieltä sinä, Tuulia olet tästä? Kesäiset terveiset Gnestasta, vihdoinkin on ilmat raikastuneet eilisen sateen jälkeen vaikka otan silti talteen jokaikisen vesitipan. Mitä parhainta vointia sinulle! Eeva-Liisa—-Ursprungligt meddelande—-

 3. Kiitos kommenteistasi, Eeva-Liisa! Vaikea sanoa shampoon toimivuudesta, ainakin itselläni se on tuntunut olevan ns. korkeampaa matematiikkaa miten shampoot toimivat. Sen olen tämän kanssa kyllä huomannut, että hoitoaine ei ole pahitteeksi, joten voi olla että helposti takkuuntuville hiuksille on parempiakin vaihtoehtoja. Olen kokeillut myös lapsille tarkoitettua shampoon ja suihkusaippuan yhdistelmää, mikä on toiminut yllättävän hyvin, mutta ikävä kyllä tuotteen tuoksu on tarpeettoman voimakas. Siinä on veden jälkeen eniten seesamiöljyä, ja tuote on voidemainen. Lasten tuotteista olen ennenkin etsinyt sopivia, mutta myös ne ovat olleet usein liian peseviä.

  Eläinkokeet ovat niitä aihealueita, joista en aio ottaa tarkemmin selvää. Nuorena aiheeseen perehdyin. On liian paljon kaikenlaisia raskaita asioita mietittäväksi, ja tuo olisi jo liikaa. Jossakin kohtaa on suojeltava itseään, ja minulla se kohta on tässä.

  Hyvää vointia myös sinulle, Eeva-Liisa!

  • Aikomukseni ei siis ollut että sinä olisit ryhtynyt perehtymään eläinkoeaiheeseen mitenkään sen kummemmin. Kirjoitin tämän kommenttini siinä mielessä että voimme iloita siitä tosiasiasta että vähentämällä kosmetiikan ja kemikaalien käyttöä vähennämme myös eläinten kärsimystä. 🙂 Win-win, hyötyä monelle.

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s