Joulu yksin

Tämä on ensimmäinen joulu, jonka vietän yksin. Jo kaksi edellistä joulua vietin ilman ihmisseuraa, ensimmäisen kahden kissan ja toisen enää yhden seurassa.

Moni kokee jouluna yksinäisyyttä. Osa puolestaan toivoisi voivansa viettää joulua yksin, kyllästyneenä jokavuotiseen joulun laittamiseen sitä itsestäänselvyytenä pitävälle perheelle tai suvulle. Erikoista sinänsä, että vuodesta toiseen mediassa korostuvat jouluun liittyvät negatiiviset asiat, kuten liiallinen alkoholinkäyttö lieveilmiöineen, köyhyys, yksinäisyys, velalla rahoitettu joulu, joulustressi ja jouluun liittyvät sukurasitteet.

Maailman onnellisimman kansan joulunvietosta luodussa kuvassa onni ja ilo loistavat poissaolollaan. Missä ovat hyvällä mielellä joulua viettävät ja siitä nauttivat ihmiset? Kohdistetaanko joulunviettoon niin suuria odotuksia, että tyytyväisyyttä on vaikea saavuttaa?

Olen viime vuosina pohtinut suhtautumistani jouluun. Viettäisinkö vai olisinko viettämättä? Jouluni on yksinkertaistunut vuosi vuodelta. Olen tullut siihen ajatukseen, että minulle joulu on tavallisesta arjestani poikkeava ajanjakso kalenterissa. Hemmottelen itseäni erilaisella ruoalla ja herkuilla kuin arkena, kuuntelen tunnelmaan sopivaa musiikkia, ja ennen kaikkea keskityn vain nauttimaan olostani ja rentoutumaan. Järjestän itselleni mukavaa tekemistä ja kiinnostavaa lukemista. Nautin kaupungin hiljenemisestä.

Muistan missä olin ja mitä tein, kun ensimmäisen kerran tunsin jouluna erityistä mielenrauhaa ja tyyneyttä, puhdasta olemassaolon onnea. Siinä on minun jouluni ydin. Se ei vaadi paljon, vain keskittymistä itselleni olennaisiin asioihin ja kaiken muun jättämistä pois.

Viime jouluna Anna-Stina Nykänen kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan pienimmän mahdollisen jouluilon periaatteesta. (Juttu löytyy täältä, tosin se on maksumuurin tai kahden viikon ilmaisen kokeilujakson takana.) Ajatus on mielestäni loistava. Mikä on vähäisin asia, joka tuo itselle joulumielen, ja jonka voi itse toteuttaa? Olivat olosuhteet mitä tahansa, kannattaa pitää huolta siitä, että järjestää itselleen ainakin tuon pienimmän mahdollisen jouluilon tuovan asian.

Olen helpottunut ja onnellinen, ettei minun tarvitse ottaa huomioon kenenkään toisen odotuksia joulunvietosta, vaan saan viettää joulua juuri niin kuin itse haluan. Vietän joulua oikein mielelläni yksin. Voi olla, että joulu nostaa hetkittäin mieleen haikeita muistoja menneistä jouluista, mutta voin myös olla onnellinen saatuani kokea ne ajat. Sillä sitähän haikea olo on, muisto onnesta. Vaikka elämäni muuttui, onni ei loppunut. Se vain muutti muotoaan.

Minulla on tiedossa jouluksi niin paljon ihanaa tekemistä, ettei kolme päivää edes riitä kaiken toteuttamiseen. On palapelejä, hyviä kirjoja, kirjastosta musiikkia ja mahdollisesti elokuvia. Yle Areenassa on lukuisia konsertteja ja todennäköisesti myös sieltä löytyy kiinnostavia elokuvia katsottavaksi, radiosta löytynee leppoisaa kuunneltavaa, ja kaiken tämän seuraksi on hyvää syötävää. En ole vielä varma mitä, mutta hyvää kuitenkin. Toivottavasti on kaunis talvi-ilma, niin on mukavampi ulkoilla. Tätä kirjoittaessani maassa on puhtaanvalkoinen, ihanasti äänimaisemaa pehmentävä lumipeite.

Aloitin jouluun valmistautumisen hankkimalla itselleni teejoulukalenterin. Minulla on ”pieni jouluilo” joulukuun joka päivälle joulupäivään asti. Kupillinen arkiteestä poikkeavaa lämmintä juomaa ilahduttaa, riippumatta siitä millainen sää tai pimeys ikkunasta näkyy.

Leppoisaa joulunodotusta kaikille joulua viettäville, muita juhlia viettäville mukavaa juhla-aikaa, ja kaikenlaiset juhlat välistä jättäville muuten vaan rentouttavaa talviaikaa!

4 kommenttia artikkelissa “Joulu yksin

 1. Nämä sinun kirjoituksesi ovat minulle ihan sellaisenaan jo yksi jouluilo! Kiitos taas, kirjoitat niin hyvin ja pidän mielipiteistäsi.
  Ihan lyhyesti totean vaan että joulu ei ole minulle erityisen tärkeä. Mulla ei ole kotoa perittyjä ”pakkoja” tms., ja lapsetkin on jo (lähes) aikuisia, kahden kulttuurin kasvatteja vielä, joten semmoinen ”perinteinen suomalainen joulu” ei ole mitenkään tavoitteena.

  Minulle joulu on kuten sinäkin kirjoitat juuri sellainen hiukan normaalista poikkeava ajanjakso, muttei sen enempää. Tarkoitan että eniten pidän siitä että on hiukan lomaa työstä, että syön niitä muutamia harvoja juttuja joita yleensä en muuten syö (riisipuuro esim.) ja olen vaan.

  Ostamme lahjoja mutta aika vähäistä se on. Pidän siitäkin että perheelleni on aivan ok jos vaikka lähden yksin johonkin jouluna. Kerran menin Pariisiin kolmeksi yöksi, tulin kotiin kai joulupäivänä. Ei mitään hämminkiä, nautin ”yksinäisestä” joulustani ja kävelyistä kauniissa kaupungissa, kotona olivat puuhanneet omiaan, jatkoimme ”juhlintaa” kun tulin.

 2. Joulu saattaa monelle olla ahdistavaa aikaa – yksinhuoltajille ja monelle muullekin. Olen sen itsekin joskus aikoinaan kokenut, kun aika ja energiat meni vain toisten (ja myös minunkin!) odotusten täyttämiseen. Nyt jälkeenpäin olen vain todennut että kuinka typerä sitä on ollutkin, koska meidän, minun ja avosiipan joulut ovat aika vaatimattomia ja kutistettuja, sekä ruuan että muunkin suhteen. Ja olen siitä niin kiitollinen – ettemme kumpikaan enää lähde siihen hullunmyllyyn ja ostohysteriaan. Eilen askartelin oviseppeleen kuusenhavuista ja muista luonnosta löytyvistä tarvikkeista. Siitä tuli ”itsetehdyn” näköinen ja silti ihan kaunis.
  Toivon muillekin että joulunaika olisi leppoisaa ja mielekästä ja nautittavaa – siis juuri sellaista kuin kukin itse haluaa!

 3. Kiitos kommenteistanne katiaviron ja Eeva-Liisa N!

  katiaviron: Ihana kuulla, että kirjoituksistani on iloa! Tapasi viettää joulua kuulostaa mukavan rennolta. 🙂

  Eeva-Liisa N: Monelle joulu on ahdistavaa aikaa ja moni tekee siitä ahdistavaa omalla ylenmääräisellä hössötyksellään. Itsekin olen aikoinani suorittanut joulua, aika pienessä mittakaavassa tosin, mutta olen iloinen päästyäni siitä eteenpäin. Itse tehty oviseppele kuulostaa kauniilta.

 4. Paluuviite: Joulukuun ilta – Rakas päiväkirjani…

Mitä mieltä sinä olet?

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s